fbpx

Mala Neža se ne “zdravi” več v Ljubljani – starši so jo na lastno odgovornost odpeljali v tujino

Foto: Nova24tv

Zdravniki so se očitno spametovali. Mala Neža Arnolj se ne “zdravi” več v Ljubljanskem kliničnem centru. Starši so jo na lastno odgovornost odpeljali na zdravljenje v Italijo. Deklica ne more samostojno dihati, zato jo je na poti spremljal zdravnik. Dveletno Nežo Arnolj so starši odpeljali iz ljubljanskega kliničnega centra na zdravljenje v Padovo, poroča domovina.je.

UKC Ljubljana informacije ne želi potrditi. Radio Ognjišče pa na svoji spletni strani piše, da so v Padovi Neži takoj pregledali srce in in uvedli zdravila. Ugotovili naj bi, da je bilo do sedaj narejene že veliko škode, ker toliko časa ni prejemala zdravil.

Nežo, ki je bila prej popolnoma zdrav in živahen otrok, so zaradi popuščanja srca v bolnišnico sprejeli konec avgusta. Njeno stanje se je hitro slabšalo, že dva tedna po začetku zdravljenja ni mogla več samostojno dihati in priklopili so jo na zunajtelesni krvi obtok. 27. septembra je deklica doživela možgansko kap, zdravniki so se odločili za odklop in paliativno oskrbo. Nam so rekli, da srček ne more delati več sam zase in da glavica nima več polja zavedanja in da bo otrok takoj umrl. Mi smo se takrat prišli vsi posloviti od nje, je povedala Nežina mama Zala Arnolj. A dekličino srce je po odklopu celo kljub infekciji zdržalo in bije še danes.

Starši ne dopustijo nadaljnega zdravljenja v Ljubljani
Možnost za zdravljenje v tujini se je odprla pred dnevi, a so deklico nato v londonski otroški bolnišnici Great Ormond Street Children’s Hospital zavrnili. Odvetnica družine Vanja Šisernik je takrat menila, da je bila za to kriva neformalna komunikacija med ljubljanskimi in londonskimi zdravniki. V listinski dokumentaciji, ki so jo poslali z UKC v London in jo je Šisernikova prejela, namreč ni bilo nobenega govora o transplantaciji srca.

Peticijo lahko podpišete na tej povezavi.

Se pa ta naenkrat omenja v zavrnitvi. Prav tako je nenavadno, da so londonski specialisti omenjali priključitev na zunajtelesni obtok, Neži pa so ga ljubljanski zdravniki odstranili že pred dvema mesecema, je Šišernikova povedala za 24ur.com.  Odvetnica je takrat menila, da je bilo Nežino zdravstveno stanje očitno predstavljeno na takšen način, da so v Ljubljani sposobni nuditi ustrezno zdravljenje, vendar starši zaradi nezaupljivosti tega ne dopustijo. Poudarila je še, da je za dekličino zdravje pomembna vsaka izgubljena ura.

A. R., povzeto po 24ur.com