Mali srčni bolniki ostajajo brez kirurga, ker vodstvo UKC LJ nima interesa za zagotovitev ustreznih razmer

Foto: STA

“Globoko smo razočarani nad tem, da so razmere v UKC Ljubljana očitno tako slabe, da se je sedaj tako vrhunski mednarodni strokovnjak, kot je Roman Gebauer, odločil prekiniti sodelovanje in pri tem navedel, da s strani pristojnih ni pravega interesa za zagotovitev ustreznih razmer in razvoja za program otroške srčne kirurgije,” sporočajo v Društvu Viljem Julijan, ki se ukvarja s pomočjo otrokom z redkimi boleznimi. 

Vodilni češki kirurg Roman Gebauer, se je po poročanju Politikisa odločil za prekinitev sodelovanja z UKC Ljubljana. Razlog za to naj bi bile neurejene razmere za otroške paciente, in kar se doslej ni izboljšalo. Trenutno naj v UKC Ljubljana ne bi bilo kirurga, ki bi lahko operiral otroka z določeno srčno napako. Informacijo je potrdil tudi Gebauer, ki poklicno deluje po vsem svetu. Po nekaterih izkušnjah v UKC Ljubljana je sicer dobil občutek, da ni več potreben. To se je še dodatno potrdilo, ko je 4. marca 2023 po elektronski pošti sporočil svojo ugotovitev, a so se odgovorni zavili v molk. Nihče se z njim ni želel pogovoriti ali mu kako pomagati. Pismo je poslal kirurgu Mihi Wiessu, ki pa naj bi ga zgolj preposlal, kar pa ni spremenilo ničesar, zato se je odločil za prekinitev sodelovanja z UKC Ljubljana.

Trenutno naj ne bi bilo kirurga, ki bi v ustanovi lahko operiral otroke, ki imajo določeno napako na srcu. V ustanovi je sicer zaposlen tudi Igor Šehić, otroški kardiolog iz Beograda, ki pa naj zadnje čase ne bi sodeloval pri bolj zahtevnih operacijah otrok. Izvajala naj bi jih Gebauer in Weiss, vendar je drugi trenutno odsoten. Vodstvo UKC Ljubljana ob tem razmišlja, da bi iz Nemčije privabili slovenskega kirurga Janeza Vodiškarja, vendar je malo verjetno, da bi se želel vrniti v ustanovo, ki ni cenila njegovega dela. Podatki dokazujejo, da se je v času intenzivnejšega sodelovanja s češkimi zdravniki, zlasti Gebauerjem, število, v tujino napotenih otrok, močno zmanjšalo. Leta 2014 je bilo na tujem operiranih 51 otrok, lani pa le še štirje, med drugim dva v Izraelu.

Beograjski kirurg Igor Šehić (Foto: STA)

Na prekinitev sodelovanja s strani kirurga in alarmantne razmere na UKC Ljubljana so se z javnim pismom odzvali v Društvu Viljem Julijan: “Globoko smo zaskrbljeni in razočarani nad novico, da je sodelovanje z UKC Ljubljana prekinil vrhunski češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer. Ob tem želimo izraziti naš apel vodstvu UKC Ljubljana, da nemudoma in v najkrajšem možnem času najde ustrezno rešitev, da bo lahko program otroške srčne kirurgije ustrezno nemoteno potekal in da bodo vsi slovenski otroci s prirojenimi srčnimi napakami dobili ustrezno in pravočasno zdravstveno oskrbo in obravnavo,” so uvodoma zapisali. V Društvu Viljem Julijan si ob tem želijo, da bi imeli na UKC Ljubljana ustrezen strokovno in izvedbeno celostni program otroške srčne kirurgije, ki bi ustrezne operacije in posege zagotavljal vsem otrokom s prirojenimi srčnimi napakami, in da otroci na operacije ne bi več hodili v tujino, razen v najbolj izjemnih primerih.

“Nedopustno je, da ne bi bilo ustrezno poskrbljeno za tako ranljivo skupino otrok!”
Verjamejo, da bi moral biti takšen multidisciplinaren program otroške srčne kirurgije v našem nacionalnem interesu in da bi morali imeti za to poseben center, kot so strokovnjaki že večkrat opozorili. Poudarili so, da so prirojene srčne napake redke bolezni in da se v Sloveniji vsako leto rodi okrog 140 otrok s prirojeno srčno napako. “Ob tem jih ima slaba polovica s težjo srčno napako in potrebujejo operacijo v prvem letu življenja. Med tem jih ima okrog 20–25 kritično srčno napako, ki zahteva kirurški poseg že v prvih 28 dneh življenja. Nedopustno je, da ne bi bilo ustrezno poskrbljeno za tako ranljivo skupino otrok, ki imajo življenjsko ogrožajoča in življenjsko kritična zdravstvena stanja,” zgroženi pojasnjujejo. Globoko so razočarani nad tem, da so razmere na UKC Ljubljana očitno tako slabe, da se je sedaj tako vrhunski mednarodni strokovnjak, kot je Gebauer, odločil prekiniti sodelovanje.

Društvo Viljem Julijan (Foto: posnetek zaslona)

Prav tako izražajo globoko razočaranje, ker je pri tem navedel, da s strani pristojnih ni pravega interesa za zagotovitev ustreznih razmer in razvoja za program otroške srčne kirurgije. Kot še pojasnjujejo v društvu, starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami že izražajo svojo zaskrbljenost in strah, ali bodo njihovi otroci deležni ustreznih operacij in posegov. Takšna stiska staršev je po mnenju Društva VJ v situaciji, ko ima otrok življenjsko ogrožajoče zdravstveno stanje, zelo huda in povsem nedopustna. “Zato resnično z vso mero odločnosti pozivamo vodstvo UKC Ljubljana, da nemudoma reši nastalo situacijo, hkrati pa se zavezujemo temu, da se bomo v našem društvu borili, da se v Sloveniji ustanovi ustrezen center otroške srčne kirurgije, ki bo imel vse potrebne strokovne kapacitete za obravnavo vseh otroških pacientov. S srčnimi pozdravi, dr. Nejc Jelen, predsednik Društva Viljem Julijan, doktor biokemije in molekularne biologije ter oče otroka z redko boleznijo,” zaključujejo pismo.

Domen Mezeg