fbpx

Maribor v strahu: Romi osnovnošolcu vzeli telefon, ga izsiljevali in mu grozili

Foto: Google Streetview

Starši otrok, ki obiskujejo Osnovno šolo Franceta Prešerna v Mariboru, so prestrašeni. Romi pred šolo ustrahujejo in izsiljujejo učence. “Do jutri nam prinesi vsakemu 10 evrov ali pa te bomo pretepli,” so dejali dečku, ki so mu pred tem vzeli telefon. Ravnateljica je za incident izvedela preko Facebooka, policisti pa zadevo še preiskujejo.

“Danes je moj mladoletni brat doživel nasilje in izsiljevanje s strani Roma, ki obiskuje isto šolo. Prav tako so mu odtujili mobilni telefon in denar. Telefon so mu vrnili potem, ko so opravili klic. Jutri bodo ti Romi počakali brata pred šolo na avtobusni postaji in ga pretepli, v kolikor ne bo vsakemu od njih prinesel 10 evrov,” je na Facebooku zapisala sestra dečka, ki so ga Romi nadlegovali. Objavila je tudi del policijskega zapisnika.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Policisti incident še preiskujejo
Incident so potrdili tudi na policiji. Mati oškodovanca je 3. maja podala kazensko ovadbo zaradi izsiljevanja. Na ta dan so namreč nekaj po 15. uri trije neznani storilci na ulici v Mariboru ustavili vrstnika, ki se je vračal proti domu. Skupina je od njega zahtevala 5 evrov, teh pa jim 13-letnik ni želel izročiti. Nato so mu grozili in ga izsiljevali, da mora vsakemu od njih prinesti 10 evrov. Po zbranih obvestilih bodo policisti podali kazensko ovadbo ali poročilo na okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Ravnateljica za grožnje izvedela na Facebooku
Šole o incidentu niso obvestili starši, temveč so tamkajšnji zaposleni zanj izvedeli preko omrežja Facebook. Kot je pojasnila ravnateljica Marta Otič, so včeraj opravili razgovor z materjo prizadetega učenca, prav tako pa so se pogovorili tudi z učencem, ki je grozil in izsiljeval.

Šola veliko časa nameni obravnavi tematike nasilja
Na omenjeni šoli po besedah ravnateljice ogromno časa namenijo temi nasilja in posledicah le-tega. “Mislim, da smo ena redkih, če ne edina šola, ki ima uvedene v urnik pogovorne ure in tedenske razredne ure, ki so namenjene tudi tej problematiki,” je pojasnila Otičeva. Ob tem je dodala, da bi morali to vprašanje nasloviti tudi na starše, in sicer kako je z njihovo vzgojo, ker za vse stvari po njenem vendarle ne more biti kriva šola.

N. K.