fbpx

Mariborska nadškofija Hrvatom prodala cerkev v Mariboru

Fotografija je simbolična (foto: STA).

Nadškofija Maribor je v okviru izvajanja sporazuma z upniki podpisala prodajno pogodbo za cerkev sv. Alojzija v Mariboru, in sicer s Hrvaško katoliško misijo v Mariboru kot kupcem.

Kot so sporočili z mariborske nadškofije, bo s tem Cerkev sv. Alojzija kot sakralni prostor še naprej služila Hrvaški katoliški misiji v Mariboru in Nadškofiji Maribor. “Zahvaljujemo se vodstvu Hrvaške škofovske konference in vsem članom konference za razumevanje in sodelovanje. Upamo, da nas bo Cerkev sv. Alojzija še naprej povezovala v blagor Cerkve v Sloveniji in na Hrvaškem,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Za poplačilo dolgov namenili vse svoje premoženje
Vodstvo mariborske nadškofije je v začetku lanskega leta po dolgotrajnih pogajanjih z upniki uspelo skleniti sporazum, s katerim so uredili medsebojna dolžniško-upniška razmerja. Z dogovorom je soglašal tudi Vatikan, poroča STA.

Nadškofija Maribor je za poplačilo dolgov namenila praktično vse svoje premoženje, višina končnega poplačila velike večine upnikov pa bo odvisna od uspešnosti unovčenja tega premoženja.

Sklenitev sporazuma predstavlja zaključek enega izmed težjih obdobij v obstoju nadškofije, hkrati pa pomeni nov začetek v izpolnjevanju osnovnega poslanstva Cerkve, ki se uresničuje na področjih oznanjevanja, bogoslužja in dobrodelnosti, so takrat poudarili v Nadškofiji Maribor.

B. O.