fbpx

Mariborske vstaje: Policist oproščen obtožbe nevestnega ravnanja

Druga mariborska vstaja (foto: STA).

Policist Marko Černel je bil na Okrožnem sodišču v Mariboru oproščen obtožbe nevestnega dela na 3. mariborski vstaji decembra 2012. “Prej nasprotno. Niste opustili, ampak ste izvedli svojo dolžnost,” je ob izreku sodbe povedala predsednica senata Barbara Nerat. Tožilstvo je že napovedalo pritožbo. 

Edini policist, ki se je zaradi ravnanja na nedavnih protestih moral zagovarjati pred sodiščem, je bil oproščen tudi drugih obtožb, ki mu jih je očitalo tožilstvo, to je ponarejanja uradnih listin, krive izpovedbe ter poškodovanja tuje stvari, saj naj bi pridržanemu protestniku uničil fotoaparat.

Sodni senat: Černel je le opravljal svoje delo
Po ocenah sodnega senata je namreč Marko Černel opravljal le svojo službo, ko je v kaotičnih razmerah na Trgu svobode pridržal protestnika, ki sta ga kasneje kazensko ovadila. Na domnevne kršitve človekovih pravic, ki naj bi se priprtima zgodile zaradi domnevno neupravičenega pripora, po mnenju sodišča ni imel vpliva in, kot je tudi sam zatrjeval, je bil prepričan, da je priprl osebi, ki sta na policiste metali granitne kocke in steklenice.

Sodnica: Neustrezno ravnanje v postopkih se očita drugim policistom
Po mnenju sodišča ni mogoče trditi, da je policist namerno napačno izpolnil identifikacijski kartonček. Dejstvo je namreč, da sta bila protestnika tista, ki sta bila na prepovedanem območju, policist pa je izvrševal ukaze nadrejenih. Neratova je med drugim izpostavila, da strokovne preiskave tega dogodka niso ugotovile nepravilnosti in da je bilo neustrezno ravnanje v postopkih očitano drugim policistom. “Marko Černel je ime, ki se pojavlja najmanjkrat, zato se nam zdi čudno, da se zdaj preganja vas,” je povedala.

Černel ima rad svojo službo
Obtoženi Černel je bil z razsodbo seveda zadovoljen. Kot je dejal, ima rad svojo službo in jo je vedno vestno opravljal. Tudi sam je izpostavil, da je iz videoposnetkov s protestov razvidno, kakšne razmere so takrat vladale v Mariboru, priprta protestnika pa ni osebno poznal in ni imel nobenega razloga, da bi jima zavestno škodoval. “Delo imam rad in bi ga rad opravljal še naprej,” je dejal.

Koščak: Stanje je bilo kaotično, več policistov je bilo poškodovanih
V zaključni besedi pred sodiščem je policistov odvetnik Janez Koščak med drugim izpostavil, da sta priprta protestnika tudi sama priznala, da do Černela ne gojita osebnih zamer, in da sta se tudi sama čudila, zakaj je Černel edini, ki se mora zagovarjati pred sodiščem. Koščak je še spomnil, da je bilo tisto noč priprtih 128 protestnikov, stanje je bilo kaotično, več policistov je bilo tudi poškodovanih, obtoženi pa je zgolj izvajal naloge, ki so mu jih naložili nadrejeni.

Tožilstvo: Černel je aretiral storilca, ki nista metala granitnih kock
Tožilka Mojca Gruden, ki je za obtoženega zahtevala pogojno kazen dve leti zapora s preizkusno dobo petih let, je že napovedala pritožbo. Prepričana je namreč, da je Černel “kršil zakone, s tem da je obdolženima odvzel prostost kot storilcema kaznivih dejanj, čeprav onadva nista bila tista, ki sta metala v policiste granitne kocke”.

Spodaj si lahko ogledate video posnetek 3. mariborske vstaje, na kateri so se zgodile množične aretacije ljudi. Nekateri izmed njih so bili tudi naključni mimoidoči, ki so se v zaporu znašli po krivici, pričajo krajani.

N. K., STA