fbpx

Marta Kos: nekdanji Marko, bogati moški in prodaja za milijon

Marta Kos − odposlanka šefa Foruma 21 Milana Kučana za posebne naloge igra na levičarske vrednote, živela pa je kot prava kapitalistka.

Pravljice, ki so jo rumene revije gradile zadnja desetletja, je konec. Marta Kos, razvpita generalna sekretarka Foruma 21, ni več Marko. In to že mesece, pa rumene revije, ki so leta poročale o vsakem dragem darilu, ki ga je Kosovi podaril mož Aaron Marko, razhoda niso niti omenile. Ljudje iz bližine ločencev vedo povedati, da je bilo zelo neprijetno, saj je Marko tokrat srce podaril mnogo mlajši.

Marta Kos ni kdorkoli, daleč od tega, da bi bila samo veleposlanica, Marta Kos je političarka, ki je za Forum 21 v zadnjih desetletjih v ključnih trenutkih igrala ključne operativne vloge. Na primer leta 2008, ko je 18. septembra za 8.440 evrov pri tajkunu Bojanu Petanu pred volitvami naročila politični pamflet, v katerem je napadla takratno vlado, ki jo je vodila SDS, njenega predsednika Janeza Janšo in posamezne ministre ter celo strokovne sodelavce ministrstev in stranke. Poroka z ustanoviteljem Microsofta Slovenija Aaronom Markom, za slovenske razmere pravim bogatašem, ki ji je podarjal draga darila, s katerimi se je nato Marta rada postavljala v javnosti, kot denimo z audijem TT, da so se ob njih sluzile novinarke rumenih medijev in pisale osladne zapise o družinski sreči, je za levičarsko aktivistko, kakršna je Marta Kos, pravzaprav nenavadna. Nekako dvolične so levičarke, ki pljuvajo po liberalnih idejah in konkurenčnih gospodarskih okoljih, a v resnici živijo od rezultatov svobodnega trga, ki v levičarski utopiji nikoli ne bi mogel zacveteti. Za Marto Kos pa tipična, pripovedujejo naši viri iz gospodarstva, kjer ocenjujejo, da ima Marta Kos pač “rada bogate moške”.

Naprodaj za milijon evrov
Še lani januarja se je Marta Kos Marko s poročnim prstanom slikala s suho robo iz Ribnice in v rubriki govorice spletne strani Odkrito.si medijskega imperija Media24 pojasnjevala, zakaj potrebuje suho robo, potem ko sta, citiramo portal, “z možem Aaronom spakirala kovčke in odpotovala v Švico na začetek nove diplomatske zgodbe”. Naši viri pravijo, da je kmalu potem kovčke spakiral Aaron, ki je zdaj stalno prijavljen v Kapitlju, eni najdražjih ljubljanskih sosesk, ki jo je gradil zloglasni prijatelj Zorana Jankovića Jože Anderlič. Še prej sta portala Slovenskih novic in Siola objavila, da Marta Kos prodaja hišo v Vodicah. In prav tista Marta Kos, ki je prej leta in leta svojo zasebnost nosila na pladnju, seveda v meri, ki jo je želela sama, ko se je hvalila s svojim bogatim možem, je zdaj novinarjem zabrusila, da o prodaji ne želi govoriti, češ da gre za “osebno zadevo”.

O okusih ne gre razpravljati, takšna je zunanjost hiše, za katero sta Marta Kos in Aaron Marko hotela skoraj 1,4 milijona evrov. Trg ju je po enem letu potisnil močno navzdol.

Hiša je še ena nelevičarska stvar pri Marti Kos. Citiramo, kar so iz oglasa agencije Stoja prepisali pri Siolu: “15 let stara hiša je v celoti opremljena s pohištvom po meri, talnim in stenskim ogrevanjem, pametnimi instalacijami, alarmnim sistemom, notranjim in zunanjim masažnim bazenom, namakalnim sistemom za zelenico … V samostojni garaži poleg hiše je prostora za štiri avtomobile. V kleti so pralnica, pisarna, fitnes, vinska klet, shramba s sefom, finska in zeliščna savna, masažna prha s turško savno, bazen za knajpanje ter izhod na teraso z vrtom.” Cena, ki sta jo lani februarja postavila levičarska aktivistka in njen (že nekdanji?) mož: več kot milijon evrov, natančno 1,390.000 evrov. Zanimanje milijonarjev kot potencialnih kupcev? Bi rekli da bolj ubogo, po enem letu je cena padla pod milijon. Če smo natančni, januarja 2019 Stoja hišo oglašuje za 985 tisoč evrov. 405 tisoč evrov manj kot lani. Cena je torej že za tretjino nižja. Zdi se, da so ceno nekoliko znižale tudi medijske objave, saj so novinarji opazili, da hočeta skoraj 1,4 milijona evrov, citiramo Slovenske novice: “Gurs je vrednost hiše ocenil na ‘pičlih’ 245.190 evrov.” Kosova in Marko sta vsak polovični lastnik te hiše, včasih sta imela oba tam stalni naslov, zdaj pa naj bi jo oddajala za astronomsko najemnino tujcem.

Aaronovi ciprski posli potonili
Hiša v Selah pri Vodicah ni edini luksuz, ki ga Aaronu Marku ne uspe spraviti v promet. Poslovne evidence kažejo, da je leta 2011 stopil v podjetje CalypsoCrystal, luksuzni izdelki, ki ga je ustanovil Matej Kurat. Nekaj mesecev pred Markom je v lastniško strukturo podjetja stopila še družba Euroin Fond Management za finančni inženiring in svetovanje, leta 2014 pa še Kanatia Limited s Cipra, ki je po poročanju slovenskih medijev v lasti privatizacijskega mogotca Igorja Laha.

Najprej je bil konec leta 2015 podan predlog za začetek prisilne poravnave, potem se je aprila 2017 začel stečaj. Ko je nekaj mesecev kasneje upravitelj Robert Zakrajšek objavil seznam terjatev, je bilo teh za 269 tisoč evrov. Kot največji upnik se je pojavila ciprska družba Callisthemo Limited z 214 tisočaki. Več kot devet tisočakov je podjetje moža Marte Kos ostalo dolžno espeju z usnjeno galanterijo, pet Ljubljanskemu univerzitetnemu inkubatorju, skoraj tri Steklarni Rogaška ter tisočaka in pol Zlatarni Celje.

Precej sramotno je tudi, da veleposlaničin mož tako pušča dolgove pri malih podjetnikih. Vabilo stečajnega upravitelja Zakrajška k oddajanju ponudb za prodajo osnovnih sredstev družbe CalypsoCrystal pa je razkrila, da so to sekalni noži in druga orodja, potrebna za izdelavo Applovih dodatkov za mobilne naprave, tablice in prenosne računalnike te znamke. Med predmeti, ki so bili naprodaj v stečaju, so bili tudi pripomočki za jogo in tekstil za izdelavo ovitkov za pametne naprave, upravitelj pa je prodajal tudi blagovno znamko Calypso Crystal, domeno in spletno trgovino.

Marta Kos z Aaronom Markom, a ona ni več Marko in ni več lastnica podjetja. Kot pravo predstavnico njenega političnega tima jo plačujejo slovenski davkoplačevalci.

Razšla sta se tudi v poslu
Nista pa Kosova in Marko več solastnika podjetja GKTI, ki je poslovno leto 2017 končalo s 441 tisoč evri prihodkov in več kot 21 tisoč evri čistega dobička, kar je malo v primerjavi z nekaj leti prej, ko je Marta Kos po pričevanju poznavalcev “na polno izkoristila poprejšnjo vlogo podpredsednice GZS in delala za podjetje izobraževalne programe za managerje. Pri poslih ji je neizmerno koristil položaj v Forumu 21, ki ji je odpiral vrata pri direktorjih iz kroga Foruma 21”.

Pogled v številke, ki jih objavlja protikorupcijska komisija v aplikaciji Erar za prikaz, kam gre denar iz proračuna, pokaže, da je bilo podjetje GKTI na proračunskem “trgu” izjemno uspešno – od proračunskih porabnikov je podjetje generalne sekretarke Foruma 21 zaslužilo v desetih letih več kot 526 tisoč evrov! Pred predvolilno politično aktivacijo Kosove s pamfletom v Dnevniku skorajda zanemarljivih 2.700 evrov od Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, po septembrskem političnem izpadu pa se je Kosovi “odprlo” že decembra, ko je iz proračuna na račun njenega podjetja kapnilo neverjetnih 15.360 evrov. V enem samem mesecu. Plačnika pa oba iz podobnega okolja: 14.640 evrov je nakazala Mestna občina Ljubljana, preostalo pa Turizem Ljubljana. Ljubljanska občina je od tedaj podjetju GKTI nakazala 234 tisoč evrov, več kot 30 tisočakov pa Zavod za oskrbo na domu Ljubljana. Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije je 18 tisoč evrov za storitve GKTI porabil v samo nekaj mesecih – prvo nakazilo je zabeleženo novembra 2011, zadnje pa marca 2012. Če pogledamo samo proračunske plačnike, ki so podjetju GKTI nakazali več kot deset tisočakov, so to še: Varstveno-delovni center Zagorje ob Savi, Turizem Ljubljana, Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski slad Republike Slovenije ter Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje.

Predvolilno propagandno sporočilo Marte Kos Marko leta 2008, ki ga je objavila v Dnevniku. V njem je svarila pred tem, da bi Janševa vlada dobila še en mandat.

V registru je zabeleženo, da je Marta Kos, ki je imela 49 odstotkov podjetja GKTI, iz lastništva izstopila 2. novembra lani. Veleposlanica je spet Korošica, saj je stalno prijavljena v Ravnah na Koroškem, kjer je lastnica 73 kvadratnih metrov velikega stanovanja.

Trije Kosi, tri ločitve
Ločitve so od Martine ločitve od Aarona Marka družinska nit družine Kos. Najbolj razvpit je brat Drago, ki slovi po svojih tesnih stikih s slovenskimi novinarkami, te pa ga ocenjujejo kot šarmantnega. Po ločitvi od prve žene se je Drago po več letih zveze poročil z eno najvplivnejših med njimi, Tjašo Slokar, danes direktorico in odgovorno urednico informativnega programa Pop TV.

  Več prahu pa je s svojo ločitvijo, predvsem pa z novo ženo dvignil od Draga dve leti mlajši brat Miran Kos. Zapeljal in poročil je namreč nekaj desetletij mlajšo žensko iz prav tako razvpite družine, posebej pa se je prah dvignil, ker je Miran Kos zapeljal punco, ki jo je spoznal, ko se je zaposlila v njegovem podjetju. Gre za Lino Pavlinič, hčerko nekdanje Zaresove ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs. Slednja je tako kot Miran Kos danes odvetnica.

Na tem mestu ne smemo pozabiti omeniti prve žene Mirana Kosa – Mojce Kert Kos, ki je bila v času vlade Boruta Pahorja v nadzornem svetu državnega HSE. V času, ko se je gradil razvpiti TEŠ 6. A je nekdanji poslanec danes koalicijske stranke Levica Matjaž Hanžek nikoli ni poklical na zaslišanje pred preiskovalno komisijo. Dvomimo, da zaradi ločitve ali zato, ker si je njen (zdaj že nekdanji) mož pri spustu s kolesom (downhill) močno poškodoval glavo.

3 x Kos = afera Patria
Dejansko je politična kariera Irme Pavlinič Krebs in stranke Zares pod taktirko Gregorja Golobiča, ki se v mandatu Marjana Šarca kaže za svojevrstnega Mrlakensteina slovenske politike (za tiste, ki poznate Harrya Potterja), zacvetela tudi po zaslugi Kosovega trojca.

Trikrat Kos je namreč formula za afero Patria. Za tiste, ki ste na najbolj brutalen poskus političnega umora na Slovenskem že pozabili, v nekaj stavkih. Mlajši brat Miran Kos je bil odvetnik podjetja Sistemska tehnika, ki je na razpisu za nakup štirikolesnikov izgubilo proti finskemu ponudniku. Ministrstvo za obrambo, ki je z razpisom iskalo vozila, je takrat vodil predsednik DeSUS Karl Erjavec. Drago Kos je bil takrat predsednik protikorupcijske komisije in tisti, ki je potoval na Finsko, kjer se je srečeval s tamkajšnjimi preiskovalci in predstavniki televizije YLE, kjer je v finalu volilne kampanje izbruhnila afera, ki je kasneje na sodišču padla. Zato se je Draga Kosa prijela neformalna oznaka tistega, ki je afero izvozil na Finsko. O plačanem oglasu Marte Kos v tajkunskem Dnevniku, v katerem omenja tudi YLE, pa smo pisali že v uvodu. Vtis ostaja, da je Borut Pahor Marto Kos poslal za veleposlanico v Nemčijo, ker je ona njemu pomagala, da je postal predsednik vlade.

Anamarija Novak / Demokracija

Komentarji so onemogočeni.