fbpx

Maščevanje komunistov: V županovo hišo pripeljali tri mlada dekleta in jih sredi noči ustrelili

Foto: Wikimedia commons

Antifašistični džihadisti oziroma partizani so 23. maja 1942 v hiši velikolaškega župana Paternosta umorili tri mlade Slovenke, stare od 17 do 20 let. “Naj povem, kaj sem doživel s temi lopovi,” je o takratnem terorju “borcev za svobodo” povedal župan Velikih Lašč Ivan Paternost. 

V medvojnem časopisju je omenjeni župan zapisal, “naj povem, kaj sem doživel s temi lopovi”. Sestavek je začel z dogajanjem 16. maja 1942, ko ga je ob enajstih zvečer na domu obiskal znani partizanski poveljnik in komunist Daki, poznan po številnih medvojnih zločinih, in od njega kot župana zahteval, “da moram izprazniti občinska skladišča in vsa živila razpeljati po občini. Na vprašanje, zakaj je to potrebno, mi je odgovoril, da zato, da ne bodo vzeli Italijani. Ko sem mu nato dejal, da Italijani to vendar ne morejo vzeti, saj so ves živež vendar oni sami dali, mi ni vedel kaj odgovoriti in je ponovno zahteval, da moram to urediti. Naročil mi je tudi, naj le dobro skrbim za občino in ko sem ga vprašal, ali ne skrbim dobro, me je še celo pohvalil, da sem do sedaj prav dobro skrbel za občino in da naj še kar naprej tako …”

Župan Velikih Lašč še dodaja, da je jasno, da naloga znanega komunista ni izvršil, občinsko skladišče pa je zavaroval na način, da komunisti niso mogli do njega.

Ker ni hotel izvršiti naloge komunista, je sledilo maščevanje
Že čez nekaj dni pa so se mu za to kruto maščevali: “Najprej so poskrbeli, da so kraljevi italijanski vojaki pobrali v moji vasi 35 najbolj poštenih mož in fantov, ki so vse odpeljali v internacijo. 23. maja pa so obkolili mojo vas, izropali meni vse premoženje, v vasi ugrabili tri po 20 let stara dekleta, jih privlekli v mojo hišo in jih tam sredi noči postrelili,” je zapisal v medvojnem časopisju in dodal, da se je “komaj malo prej rešil in ušel gotovi smrti”.

Marjanca Scheicher