fbpx

Sedanja generacija sodnikov se je učila iz knjig revolucionarja Bavcona

Foto: Robert Komac Fojkar

Vlada želi spremeniti vrednostni sistem na področju družine,” je grob poseg družinskega zakonika v tradicionalno družino na shodu Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbora 2014 komentirala poslanka Eva Irgl. Današnji shod je namenjen dnevu človekovih pravic, ki jih slovensko pravosodje še vedno množično krši.

Na današnji dan leta 1948 je Generalna skupščina Združenih narodov v Parizu sprejela Splošno deklaracijo o človekovih pravicah, ki je eden pomembnejših globalnih političnih dokumentov, ki ureja široko paleto političnih, družbenih, socialnih, kulturnih ter ekonomskih pravic. Pred vrhovnim sodiščem sta zbrane nagovorila Eva Irgl ter zgodovinar in teolog Jurij Pavel Emeršič.

Preberite si še: Neverjetno, kako močno smo obtičali v krempljih nomenklature

Kot sporočajo v Odboru 2014 – je Slovenija ena redkih držav, ki se pomena človekovih pravic v demokratični družbi še ne zaveda povsem, zato jih tudi ne spoštuje in ne varuje v zadostni meri. “Namesto da bi se veselili tega dne, ko je svet naredil največji civilizacijski preskok, smo glede na mednarodne rezultate spoštovanja temeljnih svoboščin upravičeno užaloščeni,” navajajo.

Proti spremembam temeljnih vrednot
Tako Eva Irgl kot tudi Jurij Pavel Emeršič sta ostro nasprotovala sedanji vladni politiki spremembe družinskega zakonika in razvrednotenja družine. Emeršič je kot negativni primer razvrednotenja tradicionalnih družbenih vrednot navedel primer iz tujine, “ko so mladi anarhisti pričeli upor zoper tradicionalno družbo, pri čemer mladim upornikom ni bilo nič več sveto.”

 

M. P.