fbpx

Masleši so šteti dnevi

Vrhovni sodnik Branko Masleša (Foto: STA)

Predsednik Vrhovnega sodišča RS Branko Masleša se ne bo potegoval za nov mandat, so potrdili na omenjenem sodišču. Masleši se mandat izteče novembra, danes opolnoči pa se izteka rok za vložitev kandidatur za nov mandat. Sodni svet ni prijel še nobene prijave.

Masleša je vodenje Vrhovnega sodišča RS po številnih zapletih za imenovanje na mesto predsednika prevzel novembra 2010. Na prvi poziv sodnega sveta se je prijavil le vrhovni sodnik Miodrag Đorđević, ki pa ni dobil podpore – ne sodnega sveta ne vrhovnih sodnikov, zato je bil poziv ponovljen.

Na drugi poziv se je prijavil le tedanji podpredsednik sodišča Marko Šorli. Sodni svet je njegovo kandidaturo podprl, medtem ko tega na občni seji niso storili vrhovni sodniki. Takratni minister za pravosodje Aleš Zalar je njegovo kandidaturo kljub temu predložil v DZ, kjer pa Šorli ni dobil zadostne podpore.

Številni zahtevali njegov odstop
V času mandata Branka Masleše ni manjkalo niti njegovih kritikov. Predvsem Odbor 2014 je – tudi s shodi pred sodiščem – zaradi njegove vloge v zadevi Patria zahteval njegov odstop. Ustavno sodišče je namreč sodbo v tej zadevi razveljavilo tudi zato, ker se je Masleša imenoval v senat, ki je odločal o zahtevi za varstvo zakonitosti.

Predsednika vrhovnega sodišča imenuje državni zbor na predlog ministra za pravosodje po poprejšnjem pozitivnem mnenju sodnega sveta in občne seje vrhovnih sodnikov. Imenovan je za dobo šestih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

N. K., STA