fbpx

Matej Tonin o Damirju Črnčecu: To je zagrenjen spletkar, ki svoj negativizem in laži bruha vsepovsod

Matej Tonin (Foto: Twitter)

Vsakdo, ki si želi normalnega življenja, bi moral biti zagovornik cepljenja,” je v pogovoru za portal Siol.net poudaril obrambni minister Matej Tonin, ki meni, da gre Sloveniji dobro in da lahko z optimizmom gledamo v prihodnost. Dotaknil se je tudi komentarja Damirja Črnčeca, češ da se Toninu ne da zaupati, ker se je v preteklosti  pogajal s figo v žepu in informiral nasprotno stran. Zanimive besede nekoga, ki je bil nekoč tesen zaveznik premierja Janeza Janše, danes pa sodeluje z Marjanom Šarcem in z levega pola udriha po aktualni vladi. “Damir Črnčec je zagrenjen spletkar. Svoj negativizem in laži bruha vsepovsod,” je dejal Tonin in dodal, da gre za klasičen obveščevalni pristop, ko se z lažmi vnaša zmedo.

Obrambni minister in podpredsednik vlade Matej Tonin je v pogovoru za portal siol.net povedal, da je, objektivno gledano, vlada v izredno zahtevnih okoliščinah dosegla veliko. Če se odmisli domače politične razprtije in nenehne napade ter se pogleda primerjalni položaj Slovenije, vsekakor obstajajo razlogi za optimizem. Stopnje brezposelnosti danes so nižje, kot so bile pred epidemijo. Gospodarska rast je ena od najboljših v Evropi. Posameznim sektorjem gre res dobro in njihovo poslovanje naravnost cveti. Potem je tu še dostop do denarja po izjemno nizkih obrestnih merah. Pred dnevi je bil potrjen tudi načrt za okrevanje in odpornost, ki bo prinesel 2,5 evropskih milijard evrov. “Sloveniji gre dobro, se pa zavedam, da smo vsi skupaj siti omejitev, ki jih je prinesla epidemija,” je dejal in dodal, da je to povsem razumljivo – a vendar lahko v prihodnost gledamo optimistično.

Na vprašanje, kako odgovarja na izjave strokovnega sodelavca v poslanski skupini LMŠ Damirja Črnčeca, ki jih je pred kratkim podal za Reporter, da Toninu ne zaupa, ker naj bi se v preteklosti pogajal s figo v žepu in informiral nasprotno stran, je minister za obrambo odgovoril: “Damir Črnčec je zagrenjen spletkar. Svoj negativizem in laži bruha vsepovsod. Delal je za Janeza Janšo, danes dela za Marjana Šarca, jutri pa bo verjetno služil tretjemu gospodarju. Vsekakor mu ne zaupam, nikoli ne veš, kdaj te bo izdal.” Zgodba o tem, kako naj bi pri oblikovanju Šarčeve vlade informiral drugo stran, je po Toninovih besedah še ena v vrsti Črnčečevih lažno sproduciranih zgodbic. Klasičen obveščevalni pristop, ko se z lažmi vnaša zmedo. Takrat se alternativna koalicija sploh ni oblikovala, zato ni bilo kam “nositi” informacij. Tonin je še pojasnil, da je pri pogajanjih tvorno sodeloval, dokler ni videl, da se zgodba iz Kamnika ponavlja. To pomeni samovoljno vodenje koalicije in slabo komunikacijo, kar so kasneje koalicijski partnerji tudi izkusili. Dogovori v koalicijski pogodbi so bili namreč mrtva črka na papirju. “Ko danes gledam nazaj, ocenjujem, da smo ravnali pravilno, saj NSi ne bi mogla uresničiti svojih programskih točk. Vse skupaj bi izpadlo, kot da smo šli v vlado zgolj zaradi položajev,” je še ocenil.

Nesposobna in koruptivna Janševa vlada je zafurala epidemijo, ni sposobna niti zagotoviti normalne pretočnosti vozil na naših mejah. Nepotrebno so pripeljali na meje višegrajske policiste, aktivirali rezerviste, rezultat pa rekordne čakalne vrste. Znajo samo blatiti,” je danes že navsezgodaj na Twitterju izlil svojo jezo Črnčec. Kaj ga je razjezilo, ni znano – morda je predolgo čakal na meji, vlada z premierjem Janezom Janšo na čelu pa je, kot vedno, priročen dežurni krivec, tudi ko nam doma zmanjka toaletnega papirja, na primer. Pa je Janševa vlada resnično “zafurala” epidemijo? Ministrstvo za zdravje ima svoje delovne oziroma ekspertne skupine, ki veliko stvari predelajo že pred formalnimi sejami vlade. Znotraj vlade deluje posebna covidna skupina, v katero so poleg ministrov, ki pokrivajo ključne resorje, vključeni tudi omenjeni strokovnjaki. Strokovnjaki na sejah uvodoma predstavijo dejstva, trenutne razmere in predloge stroke. Sledita kratka razprava in sprejem odločitev. “Ministri smo zadolženi, da strokovne odločitve pretvorimo v vladne odloke. Včasih se mi zdi res nenavadno, ko se ustvarja drugačen vtis, a dejstvo je, da vlada skoraj v popolnosti sledi stroki,” je minister odgovoril na vprašanje, v kolikšni meri se pri sprejemanje odločitev o ukrepih upošteva mnenje stroke.

Tonin je poudaril, da je stroka jasna – pot v normalnost pelje prek cepljenja. “Nobenega razloga nimam, da bi dvomil v znanost, in stroka trdi, da cepljenje absolutno zelo zmanjša možnost okužbe. Če do nje vseeno pride, pa so simptomi zelo blagi, zato ni tolikšnega pritiska na bolnišnične kapacitete,” je izpostavil svoj pogled na cepljenje, ob tem pa tudi dodal, da stranka NSi ni naklonjena novim zaporam gospodarstva in omejitvam javnega življenja. Zato bodo zagovarjali predvsem dosledno spoštovanje ukrepov PCT, pri čemer pa cepljenje prinaša najhitrejšo pot v normalnost.

Je politika izključevanja največji problem slovenske politike?
Dejstvo je, da povezani zmagujemo, razdeljeni pa zgubljamo. Slovenska preteklost je pokazala, da kadar smo znali strniti vrste, smo vedno dosegli izjemne stvari: od osamosvojitve do priključitve Evropski uniji in Natu,” je spomnil Tonin. Tudi v Evropi hitreje napredujejo države, kjer sta nasprotna bloka zmožna povezovanja čez politično sredino. Nemčija ima že dolgo tradicijo koalicij dveh nasprotnih blokov, zdaj je tako tudi v sosednji Avstriji. “Politiki smo se med seboj dolžni pogovarjati in iskati točke, ki nas povezujejo. Mogoče se ne strinjamo v vseh stvareh, sposobni pa moramo biti najti najmanjši skupni imenovalec. Izključevanje nas hromi. Zato bi od svojih kolegov raje videl, da možnost ali nezmožnost sodelovanja vežejo na konkretne vsebinske ali programske prioritete,” pa je komentiral izjavo voditeljice stranke SD Tanje Fajon, ki je že vnaprej napovedala, da s stranko SDS ne misli sodelovati. Tonin je mnenja, da bi bilo precej bolj konstruktivno, če bi iz osebnih spopadov prešli na vsebinske pogovore.

V stranki NSi smo glasniki drugačne politike. Ne zapletamo se v nepotrebne konflikte in ne žalimo. V politični prostor želimo vrniti normalnost, povezovanje in dialog. Tako delujemo do partnerjev v vladi, opozicije, medijev in ljudi. Ocenjujem, da nam je tudi zato za naše projekte velikokrat uspelo zbrati široko politično podporo.

https://twitter.com/StrankaLMS/status/1419612208212840455?s=20

Za stranko LMŠ ne bi mogli trditi, da želi v politični prostor vrniti normalnost, povezovanje in dialog. Več kot očitno se strinjajo z izjavo Črnčeca, da je predsedovanje Slovenije zgodba o neuspehu – dokaz za to pa naj bi bil, da je Francija, ki Svetu EU predseduje naslednja, že prevzela aktivno vlogo, stvari pa naj bi se usklajevale mimo Janše oziroma brez njega. A v resnici srečanje francoskega predsednika in predsednice Evropske komisije ne kaže na to, pač pa je povsem običajno, da se Evropska komisija aktivno pogovarja z naslednjo predsedujočo državo, sploh če gre za novo trojko, saj morajo uskladiti triletno obdobje. Predsednik stranke LMŠ Šarec tega seveda ne ve, saj se z evropskimi zadevami nikoli ni kaj prida ukvarjal.

Sara Bertoncelj