fbpx

Matevž Krivic: Za zakon, a proti posvojitvam in razvrednotenju pojmovanja zakonske zveze

Foto: STA

Na polemike glede zlorab pri poročanju o referendumski kampanji na nacionalni televiziji se je odzval tudi nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic. V dopisu je prepričan, da bo “morebitno nekorektno oviranje zagovornikov glasu PROTI” slednje samo še okrepilo.

“Sam podpiram glasovanje ZA, čeprav v dveh točkah zakonu nasprotujem: glede posvojitev otrok in glede simboličnega razvrednotenja dosedanjega (tradicionalnega) pojmovanja zakonske zveze, ki je (to tradicionalno pojmovanje) po mojem mnenju izraženo tudi v Ustavi,” je v dopisu poudaril Krivic.

Po njegovem bi bila korektna rešitev pustiti dosedanjo definicijo nedotaknjeno, “a takoj v naslednjem odstavku dodati, da so pa zveze istospolnih partnerjev z njo popolnoma izenačene, razen v omenjenih dveh točkah.”

Zakonik bo šel na Ustavno sodišče
Prepričan je, da bi bilo po uveljavitvi zakonika (torej zmagi ZA) lažje popraviti omenjeni dve slabosti kot pa v primeru zmage proti. To slabost novega zakonika bi se namreč lahko odpravilo z vlogo na Ustavno sodišče, ki je “to možnost, čeprav le ‘med vrsticami’, že sámo nakazalo”.

V primeru zmage PROTI pa bi bilo po njegovem precej težje začeti “odpravljati obstoječe diskriminacije istospolnih v 69 različnih zakonih, ki bi jih zakonik odpravil z eno potezo”.

“Obe strani se po mojem mnenju zavzemata za povsem legitimna stališča in interese – ob tem pa se pri zavračanju nasprotnih pogledov stran PROTI žal še precej huje kot stran ZA obilno zateka tudi k nedopustnim metodam in prijemom, neresnicam, manipulacijam,” je še dodal Krivic.

U. U.