Tragedija: Med gledališko vajo umrl režiser Tomaž Pandur

Poslovil se je režiser Tomaž Pandur (foto: STA)

Med gledališko vajo v Skopju se je danes poslovil režiser Tomaž Pandur, so neuradno potrdili v gledaliških krogih. Po poročanju makedonskih medijev je umrl med vajo za predstavo Kralj Lear v Makedonskem narodnem gledališču. Umrl je v 53. letu starosti za posledicami srčnega infarkta.

Tomaž Pandur se je rodil leta 1963 v Mariboru, leta 1988 je na ljubljanski AGRFT diplomiral iz režije. Sprva je bil tesno povezan z rodnim Mariborom, kjer je umetniško vodil tamkajšnjo dramo. Še kot študent je vodil svojo gledališko skupino Tespisov voz in uprizoril več predstav, s katerimi je nase opozoril slovensko in jugoslovansko gledališko javnost. Po krajšem umiku je začel režirati v tujini in ustanovil svoje gledališče Pandur.Theaters, ki ga vodi dramaturginja Livija Pandur.

Bil je izredno plodovit ustvarjalec. Njegove režije so temeljile na priredbah dramskih klasik, h katerim je pristopal na izrazito samosvoj način. Med njegovimi znanimi odrskimi projekti so Faust, Tesla Electric Co., Hamlet in Medeja.

Vedno je ciljal visoko
Dramsko pesnitev Johanna Wolfganga Goetheja o človeku, ki je prodal svojo dušo hudiču, je po 25 letih ponovno uprizoril lani. Fausta so premierno videli obiskovalci ljubljanskega poletnega festivala, ljubljanska drama, v koprodukciji katere je nastal, pa je z njim nedavno požela veliko zanimanje na ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti.

“Gledališka poetika Tomaža Pandurja je že v Šeherezadi, še bolj eksplicitno pa v Faustu napovedovala, da cilja visoko: na gledališče sveta in na svet kot gledališče, torej na nekakšen totalni theatrum mundi,” je o njegovem delu zapisal teatrolog Vasja Predan.

M. P., STA