[Video] Janša: “V tem trenutku stopimo skupaj in vse sile usmerimo v pomoč in solidarnost”

SDS na terenu (foto: TW)

Tisto, kar hrabri, je solidarnost. Tukaj smo prišli pomagat prijateljem in našli tukaj še veliko drugih. Praktično vsako uro nas je bilo več,” je danes poudaril predsednik SDS Janez Janša, ki že drugi dan skupaj z nekaterimi poslanci SDS pomaga ljudem na terenu.

Janez Janša je danes že drugi dan priskočil na pomoč pri odpravljanju posledic poplav. Kot je dejal, je danes posijalo sonce, toda škoda je enormna in bo bistveno presegla prve ocene o pol milijardi evrov. Prizadetih je toliko krajev kot še nikoli. “Tisto, kar hrabri, je solidarnost. Tukaj smo prišli pomagat prijateljem in našli tukaj še veliko drugih. Praktično vsako uro nas je bilo več,” je poudaril Janša in dodal, da je kljub težkim razmeram in količini blata, medsebojna pomoč ter sodelovanje na višku, kar daje moč in upanje prizadetim. “Je pa to šele prvi korak,” saj je sanacija škode v tako kratkem času praktično nemogoča.

Predlagali smo nekaj ukrepov vladi in hvala Bogu je pristojna ministrica tudi odgovorno odreagirala,” je ob tem dejal vodja Slovenske demokratske stranke in dodal, da je ključno breme sanacije na lokalnih oblasteh – gasilcih, županih, prostovoljcih. Zelo ga veseli tudi pomoč, ki se ponuja iz tujine. “Dobivam klice in sporočila od nekdanjih kolegov, predsednikov vlad, še posebej tistih, s katerimi smo najtesneje sodelovali.” Janša je izpostavil, da bo v prihodnjih tednih najbolj potrebnih “na milijone pridnih rok“, saj stroji pri čiščenju objektov ne pridejo v poštev. Ob tem svetuje, da “vsak, ki ni prizadet in lahko pomaga, naj se javi svojim znancem in prijateljem, ki potrebujejo pomoč.” Predvsem pa pri občinah, civilni zaščiti in centrih za sprejemanje klicev.

Kot je dodal, so ljudje izjemno veseli pomoči. Sedaj po njegovem tudi ni čas, da se pogovarjamo o odgovornosti o tem, kaj bi lahko naredili, da bi vse to preprečili. “Ta čas bo še prišel, saj se bo potrebno iz tega nekaj naučiti.” Po njegovem je ključno, da v tem trenutku stopimo skupaj in vse sile usmerimo v pomoč in solidarnost ter poiščemo vse tiste, ki jih zaradi odročnosti še nismo našli. Naj se to ne pozabi, ko bo ujma izginila iz prvih vesti medijev, še pove Janša.

Poslancem pomagajo člani SDS
Včeraj se je zbrala skupina poslancev, Bojan Podkrajšek je priskrbel delovno vozilo, Franc Breznik, Franc Rosec, Anton Šturbej in Andrej Kosi pa so prijeli za lopate in že zgodaj dopoldan pričeli z delom. Takoj po končani seji Sveta za nacionalno varnost se je v Mozirje odpravil tudi predsednik SDS Janez Janša in tudi sam prijel za lopato in pomagal pri odstranjevanju blata, s katerim je bilo prekrito Mozirje. Skupaj so včeraj odstranili preko 250 kubičnih metrov blata iz trgov in dvorišč.

 

Danes pa se jim je pridružilo še na tisoče članov stranke SDS, ki so pomagali odpravljati posledice ujme po celi Sloveniji.

Sara Kovač