fbpx

Mediji še vedno zavajajo s poročanjem o učinkovitosti cepiv

Cepivi proti Covidu-19 podjetij Pfizer in Moderna. (Foto: epa)

“Glede učinkovitosti: cepljeni so absolutno bolj zaščiteni pred covidom-19 in ga bistveno manj prenašajo. Če ga pa že dobijo, imajo lažji potek. Dajmo pošteno poročat,” je zapisal infektolog v celjski bolnišnici Federico Potočnik, ki se vsakodnevno srečuje z obolelimi za covidom-19 in ljudi dejavno spodbuja k cepljenju proti tej bolezni. Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc pa navaja zadnja opažanja glede seva delta – da imajo nekateri pacienti, potem ko so covid-19 preboleli, težave s sluhom. 

Mladi infektolog Federico Potočnik se je s svojo izjavo odzval na zavajajoče poročanje osrednjega časnika, kjer so zapisali sledeče: “Učinkovitost cepiv proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in Moderna je ob prevladujoči razširjenosti različice delta padla s predhodnih 91 na 66 odstotkov, je pokazala v torek objavljena študija ameriškega Centra za preprečevanje in nadzor bolezni.”

Po poročanju STA se je doslej v bolnišnicah v Sloveniji zaradi covida-19 zdravilo 73 bolnikov, cepljenih proti tej bolezni. 3170 bolnikov, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje, pa je bilo necepljenih. To pomeni, da je bilo cepljenih hospitaliziranih zaradi covida-19 zgolj približno 2,3 odstotka. V zadnjem času pogosto poslušamo pripovedi v smislu, da se je nekdo okužil z različico delta, pa čeprav je bil že cepljen – kar je seveda povsem mogoče, narobe pa je, da se iz tega potegne zaključek, da so cepiva neučinkovita.

Različni sevi koronavirusa se v družbi različno hitro širijo. Pri počasnejših se zato ne pozna brezbrižno ravnanje desetih odstotkov malomarnih ljudi, medtem ko je pri prodornejših sevih navkljub izvrstnim vladnim ukrepom takšno ravnanje lahko porazno za celotno družbo. (Foto: Pixabay)

Že na začetku je bilo znano, da cepiva ne bodo 100-odstotno učinkovita, zato so okužbe povsem pričakovane. Učinkovitost cepiva proti simptomatski okužbi z različico delta je po trenutnih raziskavah približno 85-odstotna, učinkovitost cepiva proti hospitalizaciji z različico delta pa je glede na analizo približno od 90- do 95-odstotna. Učinkovitost cepiva v primeru, da se cepljena oseba z delto sploh ne okuži, pa se giblje nekje med 50 in 70 odstotki.

Protiteles ne razvijejo oboleli s pridruženimi boleznimi
Ključno pa je tudi dejstvo, da je med cepljenimi bolniki, ki se v bolnišnicah zdravijo zaradi covida-19, večino takšnih, ki imajo pridružene bolezni in večinoma prejemajo kemoterapijo oziroma biološka zdravila. Nekateri med njimi protiteles sploh ne razvijejo. To je za javnost sporočila predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. Obenem je še dejala, da ni zaznati večjih razlik glede poteka covida-19 v primeru okužbe s sevom delta glede na predhodne seve. Res pa je, da imajo nekateri bolniki, potem ko so bolezen že preboleli, težave s sluhom.

Domen Mezeg