fbpx

Medtem ko se postopki proti odvetnici, ki je ogoljufala lastne kliente, v Sloveniji ne premaknejo nikamor, je v Avstriji pričakovati hiter razplet

Milan Kučan in Tjaša Andree Prosenc (Foto: Mediaspeed)

Še en dokaz, zakaj je slovenski pravni red v posmeh, te dni prihaja iz Avstrije. Kot smo že poročali, odvetnico Tjašo Andrée Prosenc avstrijsko tožilstvo bremeni prevare in finančnega oškodovanja lastnih klientov. Medtem ko v Sloveniji pravna zbornica ni niti želela zaslišati žrtev zločina, v Avstriji lovke slovenske “stare garde vplivnežev” nimajo moči. Pričakuje se hiter razplet.

Avstrijsko državno tožilstvo trenutno vodi preiskavo proti ljubljanski odvetnici Tjaši Andrée Prosenc in njenem poslovnem partnerju Petru Krisperju, ki ju bremenijo zaradi suma prevare in finančnega oškodovanja. Kazensko ovadbo je vložila Doris Mayer Pignatelli, dolgoletna klientka znane ljubljanske odvetnice.

Kazensko ovadbo proti njima je vložila Doris Mayer Pignatelli, ki bo skupaj s sinom Federicom Pignatellijem v torek, 10. julija 2018, na tožilstvu v Celovcu pričala na obravnavi o tem primeru.

Kakor pričajo dokazi, je Krisper z računa Mayer Pignatellijeve dvigal denar “brez dokumentirane podlage, del spredstev pa nakazal na švicarski bančni račun Tjaše Andrée Prosenc”. Gre za objekt na Wolfovi ulici 1 v Ljubljani, ki ga je Mayerjevim zaplenila komunistična oblast. Po slovenski osamosvojitvi so objekt vrnili prvotnim lastnikom. Družina Mayer pa je skupaj z objektom prejela tudi najemnico Andrée Prosenčevo.

Namesto da bi ščitila svoje kliente, jih je ogoljufala
Ta je postala prokuristka Mayer Pignatellijeve ter nato pozneje sama sebi prodala stanovanje v tem objektu, zaradi česar tudi v Sloveniji tečejo postopki proti njej. Že pred časom je omenjena družina namreč poskusila s prijavo odvetnice Tjaše Andrée Prosenc na odvetniški zbornici zaradi konflikta interesov in delovanja v nasprotju z interesi klienta, a je zbornica vehementno zavrnila vse obtožbe in branila svojo razvpito članico, pri tem pa ni niti zaslišala družine Mayer Pignatelli, nam je zaupal naš zanesljivi vir.

Dr. Janez Kocijančič in Tjaša Andree Prosenc sta si zelo blizu. (Foto: Mediaspeed)

Osumljeni Krisper in Andrée Prosenc naj bi prekoračila svoja pooblastila ter z zavajanjem Mayer Pignatellijevi povzročila premoženjsko škodo, ki naj bi presegala 1,5 milijona evrov. Do tega naj bi prišlo, ker je Mayerjeva zaradi zdravstvenih težav in ker živi v Rimu za upravljanje s premoženjem v začetku 90-ih let pooblastila prijatelja iz otroštva Krisperja, prav on pa naj bi za vodenje pravnih postopkov predlagal Andrée Prosenčevo.

Boj proti stari gardi vplivnežev
Federico Pignatelli, Dorisin sin, je sproženo preiskavo označil za “boj proti stari gardi vplivnežev, ki imajo še nekaj moči v Sloveniji, in proti temu se je treba boriti. Proti korupciji se je treba boriti. Proti tem ljudem, ki prinašajo korupcijo, se je treba boriti”. Še več! Tjaša Andrée Prosenc naj bi mu razložila, kako se posli sklepajo v Sloveniji: “Da se da denar pod mizo, preko vez, vse to je osebno povedala moji mami in meni,” ni varčeval z besedami Pignatelli.

Doris Mayer Pignatelli je hčerka znanega predvojnega ljubljanskega trgovca Emerika Mayerja, ki ga je povojna oblast usmrtila, družinsko premoženje pa zasegla. Ko je ob osamosvajanju Slovenije naši diplomaciji pomagala pri priznanju države, je bil omenjeni objekt vrnjen družini, ki  je upravljanje zaupala osumljencema, sledili pa so številni zapleti. 

Zdaj bomo imeli priložnost videti, kako en primer obravnavajo v Sloveniji in kako ga v normalni pravni državi, kakršna je Avstrija, kjer je zakon prvi, in ne veze ter poznanstva. Tako je v Avstriji pričakovati hiter razplet, družina namreč želi rešiti vse težave, povezane z objektom, ter se lotiti temeljite prenove.

A. B.