fbpx

Mesec bi ukinil urad za demografijo, ker ne potrebujemo spodbujanje rodnosti in vrednot očetovstva in materinstva; Kaj pravi Primc?

Aleš Primc in Luka Mesec (foto:sta)

Levica pravi, da Slovenija nima težav z rojstvi, po njihovem nimamo demografskih primanjkljajev. Že 40 let nimamo zadosti rojstev za naravno obnavljanje prebivalstva, ampak zanje očitno to, kar je primanjkljaj za celo državo, ni problem. Gre za dobesedno ubijanje naroda in države,” je prepričan Aleš Primc, predsednik stranke Za Slovenijo Glas za družine in otroke.  Po tem, ko je davi odjeknila novica, da se bo vlada odločala o usodi nedavno ustanovljenega urada za demografijo, se širijo govorice, da naj bi ga bodisi priključili Luku Mescu in ministrstvu za solidarnost, ki v uradu ne vidi smisla, bodisi bo popolnoma ukinjen. Z ministrstva za delo so za N1 sporočili, da urada, “ki ga je vlada Janeza Janše ustanovila za spodbujanje konservativne politike rodnosti ter tradicionalnih vrednot očetovstva in materinstva, ne potrebujemo“.

O usodi demografskega urada bo odločala vlada v prihodnjih dneh, in sicer o tem, ali bo priključen Luku Mescu ali pa bo dokončno ukinjen. Levica zanika slovensko demografsko problematiko, čeprav po zatrjevanju Aleša Primca, vodja sektorja za demografijo, analize tako mednarodnih kot slovenskih institucij dokazujejo nasprotno. V uradu so pripravili tudi pismo o zelo resnem demografskem stanju v Sloveniji, ki so ga naslovili na predsednika vlade Roberta Goloba, odgovora nanj pa naj še ne bi prejeli.

Levica pravi, da Slovenija nima problemov z rojstvi, po njihovem smo brez demografskih težav. 40 let nimamo zadosti rojstev za naravno obnavljanje prebivalstva, ampak zanje to, kar je očitno problem za celo državo, ni problem. To, kar oni govorijo, je norost, in če bo tudi vlada sprejela to stališče, bo to dobesedno pomenilo ubijanje naroda in države na živo,” meni Primc in upa, da vlada ne bo podlegla temu strokovno nevzdržnemu stališču Levice. V nadaljevanju pojasni, da je demografski problem nekaj, kar so izpostavile domače in mednarodne institucije, kot so ocene Evropske komisije OECD-ja, SAZU-ja, UMAR-ja idr., ter vsi državni dokumenti, ki vključujejo strategije razvoja. Vsi torej ugotavljajo, da imamo hude demografske probleme, edino v Levici so ugotovili, da demografskega problema v Sloveniji ni.

Urad bi moral iti pod vodstvo nekoga, ki se dejansko zaveda resnosti demografskega problema
Primc meni, da bi bila priključitev urada k Luku Mescu enako kot ukinitev, saj je nesmiselno priključevanja urada nekomu, ki zanika potrebo njegovega obstoja, “Levica je edina v Sloveniji, ki meni, da demografskega problema ni, zato demografski urad pod njihovo vodstvo zagotovo ne spada. Če že ne pod vlado, bi moral urad delovati iti v pristojnost koga v vladi, ki priznava, da Slovenija ima demografske probleme.”

Levica se na tak način maščuje
Glede na to, da demografska problematika v Sloveniji ni od danes, ampak se o njej govori že leta, je neverjetno čudaško, da jo Levica zanika, Primc meni celo, da gre za nek način “maščevanja Levice Slovencem, ki so na referendumih trikrat glasovali proti njihovemu kratenju otrokove pravice do mame in očeta.”

Otroci. Slika je simbolična. (Foto: EPA)

“Demografski problem ni le eden od mnogih v Sloveniji, ampak je strateški in razvojni problem številka ena, število rojstev, problemi, ki izvirajo iz tega za gospodarstvo, zdravstveno in pokojninsko blagajno, za zdravstveni sistem, šolstvo, so enormni problemi. Ravno zato se delajo zdravstvene in pokojninske reforme, ker ni dovolj vplačil v pokojninski in zdravstveni sistem, ker je premalo delavcev,” je dejal Primc.

Priseljevanje ni rešitev
Dejstvo, da Levica zagovarja priseljevanje v Slovenijo, pa je morda tisto, kar jo slepi, da zanika slovenski demografski problem, saj je njim očitno povsem vseeno, kdo je v Sloveniji, dokler dela in prinaša denar za njihove žepe. Primc meni, da je priseljevanje rešitev za kratki rok, država pa mora imeti vizijo in programe za učinkovito integracijo, sicer se v družbi kopičijo problemi, kar slej ko prej privede tudi do varnostnega problema. To lahko vidimo v več evropskih državah. Poudaril je, da je Slovenija v večini primerov le tranzitna država za mnoge priseljence, saj tudi trg dela v Sloveniji zanje ni najprivlačnejši, “integraciji, ki bo temeljila na odgovornosti priseljencev, da delujejo v skladu z upravičenimi pričakovanji države gostiteljice, se bomo morali v Sloveniji veliko bolj posvečati v interesu nas, ki tukaj živimo, in ljudi, ki bodo prihajali k nam,” je zaključil.

Tanja Brkić