fbpx

Metropolit Zore ob Marijinem prazniku na Brezjah: “Narod, ki ne zna sprejemati svojih otrok, jih tudi ne bo znal vzgajati, ne bo jim omogočal prihodnosti in ne bo jih spoštoval”

Maša ob prazniku Marijinega vnebovzetja. (Foto: STA)

Ob prazniku Marijinega vnebovzetja se je danes v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah zbralo več tisoč ljudi. Na osrednji maši jih je nagovoril ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Podobno kot lani se je osredotočil na vprašanje splava in spoštovanje življenja ter pozval vse, naj se ponovno odločimo za življenje.

“V našem narodu smo se spet pomaknili na temno stran. Lansko leto je bilo pri nas rojenih manj ljudi, kot pa jih je umrlo, in v prvem polletju letošnjega leta se ta trend nadaljuje. Stopamo v senco smrti, ne da bi se tega zares zavedali,” je povedal Zore in dodal, da je pri nas veliko govora o pravicah in svoboščinah, premalo pa o življenju.

O

“Zmaj, ki je v knjigi Razodetja prežal na dete, da bi ga požrl, ko bi bilo rojeno, stoji tudi v našem narodu,” je dejal Zore in dodal, da ta zmaj želi zasejati razdor med Boga in človeka, poroča STA. Dopoveduje mu, da je človek gospodar samega sebe, svojega telesa in svojih odločitev ter da ima v vsakem trenutku možnost izbire.

Narod, ki ne zna sprejemati svojih otrok, jim ne bo omogočal prihodnosti
Pri tako imenovani možnosti izbire pa, kot je dejal Zore, ne gre za to, da bo nekdo postal oče ali mati, ampak gre za to, ali bo očetovstvo ali materinstvo živel, kajti oče in mati si nepreklicno v trenutku, ko je otrok spočet, in noben zakon tega pečata ne more izbrisati. “Vse prevečkrat se dogaja, da tudi mi podležemo prišepetavanju zmaja v prepričanju, da nam obljublja dostojanstvo in svobodo. Pa tudi danes so posledice iste – raj izgine in srce umre,” je izpostavil.

Kot je dejal Zore, bi morda kdo pričakoval, da bo ob današnjem prazniku govoril o perečih problemih družbe, o mladih, ki odhajajo v tujino, o nepoštenju in brezpravnosti, ki se razrašča zaradi nedelujočih ustanov. “Lahko bi govoril o vsem tem, vendar se problem začenja tukaj, pri veselju nad življenjem. Narod, ki ne zna sprejemati svojih otrok, jih tudi ne bo znal vzgajati, ne bo jim omogočal prihodnosti in ne bo jih spoštoval,” je pojasnil.

Zato je povabil vse, da se danes ponovno odločimo za življenje. “Pri Mariji na Brezjah hočemo vedno bolj postajati ljudje, ki se veselijo življenja in ljubijo življenje – svoje in vseh svojih bratov in sester. Na praznik Marijinega vnebovzetja spoznavamo veličino vsakega človeškega življenja, saj se v vsakem življenju zrcali Božja ljubezen in vsako življenje nosi v sebi sadiko večnosti,” je sklenil.

Ljudje prihajajo na sveti kraj, da se spravijo z Bogom
Pridigi je pri maši prisluhnilo več kot 5.000 ljudi, med njimi tudi predsednik državnega zbora Matej Tonin. Lepo vreme je na Brezje tudi že v minulih dneh privabilo veliko obiskovalcev, prav tako sta bili dobro obiskani današnji jutranji maši. Skupaj bo ob prazniku Marijinega vnebovzetja Brezje obiskalo več ljudi kot lani, ko so jih našteli okoli 10.000.

 

“Beležimo velik obisk in prepričan sem, da bodo ljudje z Brezij odnesli tisto, po kar so prišli,” je povedal rektor svetišča na Brezjah in gvardijan samostana Robert Bahčič in pojasnil, da so tudi spovednice polne, saj ljudje pridejo na sveti kraj tudi zato, da doživijo spravo z Bogom. “Verjamem, da doživijo notranji mir in hvalnico, da bi skupaj z Marijo poveličevali Boga za vse, kar je njej in tudi kar nam dela dobro,” je povedal.

V Sloveniji je Mariji posvečenih veliko cerkva in kapelic, zato je Marijino vnebovzetje v našem verskem izročilu globoko zakoreninjeno. V preteklosti so ljudje na ta dan veliko romali. Bahčič pa opaža, da se je v zadnjih 15 letih znova zelo povečalo število romarjev, ki na Brezje prihajajo peš, veliko tudi na današnji veliki šmaren. Vsak romar ima svojo zgodbo in pride z določenim ciljem, običajno zaradi molitve, prošnje ali zahvale. “Ta namen, ki ga imajo romarji v sebi, jim daje novo moč in povezanost z Bogom po Mariji,” je pojasnil Bahčič.

Slovesno je ob prazniku tudi v drugih Marijinih romarskih središčih. Na Ptujski gori je danes somaševanje in obnovitev izročitve slovenskega naroda Mariji vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, ki je v svojem nagovoru zbranim vernikom med drugim poudaril, da so kot kristjani poklicani, da svet, v katerem živijo, bolj in bolj spreminjajo v kraj srečevanja, zaupanja in medsebojnega sodelovanja, ne pa v kraj izključevanja, sovraštva in nezaupanja. Dodal je, da smo “vsi vsak dan postavljeni pred izbiro, ali bomo delali za kulturo srečevanja ali pa za kulturo prezira, za rojevanje življenja ali za uničevanje življenja in za smrt”.

Novomeški škof Andrej Glavan je slovesno somaševanje vodil v osrednjem škofijskem Marijinem romarskem središču na Zaplazu, murskosoboški škof Peter Štumpf pa je maševal v Turnišču v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete.