fbpx

Migranti so se uprli slovenski vladi. Zbrali več tisoč podpisov.

Foto: STA

Čezmejni delavci za vlado Mira Cerarja očitno ne obstajajo. Njihove pozive za reševanje problematike vlada vztrajno ignorira, zato so se odločili, da bodo pozornost vlade pridobili na svoj način. Za vsak sprejeti zakon vlade bodo zbirali podpise za referendum. Odločeni so – če vlada njim izstavlja položnice po več tisoč evrov, bodo pa oni vladi izstavili račune za več milijonov, kolikor bodo stali referendumi.

Na udaru slovenskih migrantov sta tokrat dva zakona – prvi je Zakon o medijih, drugi pa Zakon o mednarodni zaščiti. Kot smo uspeli neuradno izvedeti, so za referendum o obeh zakonih že zbrali nekaj tisoč podpisov. To pomeni, da bo moral predsednik državnega zbora Milan Brglez razpisati zbiranje 40.000 podpisov po upravnih enotah. V kolikor bo migrantom v enem mesecu uspelo zbrati 40.000 podpisov, pa bo sledil referendum in možnost, da zakoni padejo eden za drugim.

Da so migranti s svojim zbiranjem podpisov očitno uspešni, kaže primerjava z bizarno epizodo Radia Študent. Na Radiu Študent so namreč hoteli blokirati Zakon o slovenski vojski in uspeli zbrati bizarnih 14 podpisov podpore za referendum. Za razliko od Radia Študent pa je Aleš Primc za družinski zakonik uspel takoj zbrati 80.518 podpisov, nato pa tudi na upravnih enotah v treh dneh potrebnih 40.000 overovljenih podpisov.

Vlada se noče pogovarjati
Miro Cerar
in Dušan Mramor sta glavna vladna akterja, ki se za približno 20.000 Slovencev sploh ne zmenita. S čezmejnimi delavci ne želita imeti opravka, na njihove pozive za reševanje problema ostajata gluhonema. Zaradi te bizarne vladne ignorance so čezmejni delavci prisiljeni, da se znajdejo po svoje in nase opozorijo na drugačen način. Za vsak zakon, ki ga bo sprejel državni zbor, bodo zbirali podpise, s katerimi bodo začasno ustavili izvajanje zakona, hkrati pa bo začel teči rok za zbiranje podpisov za referendum.

Za vložitev takšne zahteve potrebujejo najmanj 2500 podpisov, kar pa po besedah Dušana Cvetka, predsednika sindikata, ne bi smel biti noben problem. “V sindikatu nas je več tisoč, podpisi se zbirajo po vseh regijah, tako da ne bi smelo biti težav,” je povedal Cvetko. 
“Če nam država izstavlja položnice za 1000 ali 2000 evrov, ji bomo mi začeli izstavljati položnice za 5 milijonov,” pa je že na shodu sindikata dejal podpredsednik sindikata Martin Ivec.

Takšnih kraj nad svojimi državljani ne izvaja nobena država EU
V sindikatu že vrsto let sicer opozarjajo, da se na njihove pozive ni odzvala prav nobena stranka v koaliciji na čelu s premierjem Cerarjem. V preteklih letih so jim naproti prišle le SDS, NSi in SLS. Miro Cerar, Dušan Mramor in vsi ostali pa jih, kot pravijo – “suvereno ignorirajo”. “Ne odzivajo se na naše pozive niti niso pripravljeni na dialog,” poudarjajo v sindikatu in dodajajo, da se vladi očitno splača na delavcih mastno služiti.

Anja Dangubič