fbpx

Migrantom topel obrok, v Sloveniji pa skoraj 300.000 lačnih

Fotografija je simbolična (foto: STA).

Slovenska vlada je za migrante zapravila že več kot 32 milijonov evrov, medtem ko je v Sloveniji kar 275.000 ljudi, ki so upravičeni do posebne pomoči v obliki hrane. Samo v enem delu Ljubljane je do toplega obroka upravičenih več kot 500 socialno ogroženih ljudi. Vsako leto pa zavržemo več kot 168.000 ton hrane. 

Da bi pomagali Slovencem, ki so v socialni stiski in si v nekaterih trenutkih ne morejo privoščiti niti konkretnega obroka, pa Zveza Lions klubov Slovenije že tri leta organizira projekt Donirana hrana. Gre za humanitaren, prostovoljen projekt, ki sloni na donacijah in delu mnogo prostovoljcev. Ti vsak večer v 23 krajih po Sloveniji od trgovin prevzamejo neoporečno hrano, ki bi jo trgovine sicer zavrgle, jo ustrezno shranijo in nato donirajo pomoči potrebnim.

Novinarska konferenca Zveze Lions Klubov Slovenije Foto: M. G., Nova24tv

Novinarska konferenca Zveze Lions klubov Slovenije. Foto: M. G., Nova24tv

V projekt so vključeni vsi največji trgovci v Sloveniji – Mercator, Tuš in Spar, hrano pa donira že 66 trgovin v Sloveniji. ”Gre za neoporečno hrano, ki ji rok poteče isti dan. Mi se trudimo, da končni uporabniki to hrano dobijo najkasneje v roku 12 ur po preteku roka uporabe. Večinoma gre za sadje in zelenjavo, pekovske izdelke, mlečne izdelke in pa izdelke toplopeke,” je pojasnil vodja projekta Zdenko Podlesnik.

Hrano, ki bi jo trgovine zavrgle, prostovoljci poberejo in donirajo
Prostovoljci hrano, ki bi jo trgovine zavrgle, vsak večer poberejo, jo shranijo v ustreznih posodah in hladilnikih, nato pa že zjutraj dostavijo prejemnikom. To so večinoma zavetišča, varne hiše in ostali centri za humanitarno pomoč, kjer hrano neposredno razdelijo uporabnikom. Pri tem zveza Lions sodeluje z Rdečim križem, Karitasom, centri za socialno delo, Zvezo prijateljev mladine in pa lokalnimi Rotary klubi.

Cilj projekta je, da bi državo in tudi druge ljudi spodbudili k temu, da sta lakota in revščina v Sloveniji velik problem in je potrebno nanjo reagirati. Od države namreč ne dobijo nobene finančne pomoči, projekt deluje na podlagi donacij in prostovoljstva. Z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že sodelujejo in želijo mrežo delovanja projekta razširiti še na druge slovenske kraje.
Foto: Pixabay

Dnevno razdelijo okoli 170 toplih obrokov (foto: Pixabay).

V Ljubljani ljudska kuhinja za socialno ogrožene
V Ljubljani so šli z akcijo še korak dlje, ko so pred letom dni v ljubljanskih Mostah ustanovili ljudsko kuhinjo. Tam si lahko socialno ogroženi vsak dan privoščijo topel obrok za zgolj 50 centov. ”Ko smo pričeli s projektom, smo bili nekoliko preveč optimistični. Predvidevali smo, da bi bilo v tem delu Ljubljane do toplega obroka upravičenih okoli 100–200 ljudi. Na žalost je danes na seznamu upravičencev več kot 560 ljudi. Dnevno razdelimo okoli 170 toplih obrokov,” je dejal Marko Gospodinjači.

Ker pa je brez pomoči države tak projekt finančno zelo težko vzdržen, je ljudska kuhinja odprta tudi za navadne obiskovalce. Obrok za slednje stane 3 evre, izkupiček pa je namenjen financiranju obrokov za socialno ogrožene. Pričeli so tudi s projektom Srčna kuhinja, preko katerega lahko obiskovalci restavracij, ki sodelujejo v projektu, ob nakupu jedi donirajo 1 evro za ljudsko kuhinjo.

M. G.