fbpx

Milko Novič obsojen na 25 let zapora – sodba je dokaz, da je pravi morilec še vedno na prostosti

Milko Novič

Sodna farsa okoli umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika je zaenkrat končana. Kljub temu, da je Milko Novič upal, da je sodnica Špela Koleta dobro prespala in razmislila, ga je obsodila na 25 let zaporne kazni. Po sklepu sodišča pa se Novič po izreku sodbe, ki sicer še ni pravnomočna, vrača v pripor.

Kljub temu, da tožilstvo v dveh letih ni uspelo brez dvoma dokazati krivde Milka Noviča, je padla obsodilna sodba. Milko Novič bi glede na to prvostopenjsko sodbo moral v zapor. Novič vztraja, da je nedolžen, njegovi odvetniki poudarjajo, da bi, glede na breme dokazov, moral biti oproščen. “To je hud poraz pravosodja. Ugled pravosodja je že tako nizek, s to sodbo pa je padec strahoten,” je ogorčeno dejal Jože Hribernik, odvetnik Milka Noviča.

Tožilka Blanka Žgajnar pa je izrazila zadovoljstvo z obsodilno sodbo Milka Noviča. Glede odločitve sodnice Špele Koleta, ki je Noviča obsodila na 25 in ne 30 let zapora, kot je predlagala, pa je dejala, da bo še razmislila o možnosti pritožbe.

Blanka Žgajnar, tožilka. (foto: Nova24TV)

Pred izrekom sodbe na Okrožnem sodišču v Ljubljani je Milko Novič dejal, da ne bi želel biti v koži sodnice Koletove, če se je odločila narobe. “Zaradi tega, ker je morala tehtati med možmi in tetami iz ozadja in med snežnimi možmi iz ozadja in med našimi zagovori. Ni ji bilo lahko. Vsekakor pa bo šla njena sodba v anale in bo še velikokrat obravnavana.” Po izreku sodbe pa je Novič, ne le razočaran, temveč tudi zlomljen.

Jože Hribernik prav tako ni mogel mimo dejstva, da sodišče sploh ni iskalo dokazov, kot tudi ni komentiralo posnetkov video kamer, ki jasno kažejo, da Noviča ni bilo na tem mestu takrat, ko je bil Jamnik ustreljen. “Sodišče je samo sledilo temu, kar sta razlagala tožilstvo in izvedenec Franc Sablič. To so indici, ki bi jih morali potrditi. O dokazih, ki so evidentni, pa ni odločalo,” je dejal Hribernik.

Odvetnik Jože Hribernik (na desni strani). (foto: Nova24TV)

Že jutri, v petek, se bo obramba po napovedih Hribernika pritožila zoper podaljšanje pripora. Takoj, ko bodo prejeli sodbo, pa se bodo pritožili tudi nanjo.

Javnost pa je morala prostor v času izreka sodbe proti Noviču zapustiti zaradi vzklikov in motenja reda. Njegovi zagovorniki pa so pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani med drugim dejali, da se je zgodil medijski umor in da gre za mafijske posle. Dejali so tudi, da se za sodbo skrivajo pravi mafijski kriminalci. Tudi Nova24tv in Demokracija sta že poročali, da so bili v posle Kemijskega inštituta močno vpleteni ljudje, ki so vpleteni tudi v zgodbo Balkanski bojevniki. Na inštitutu naj bi namreč redčili kokain. ​

Današnja sodba je torej dokaz, da je pravi morilec še vedno na prostosti. Nepravilnosti v postopku pa kažejo, da gre morda še za eno zgodbo, v katero so vpleteni nedotakljivi. Čas pa bo pokazal, če slovenska policija in tožilstvo premoreta toliko strokovnosti, da bodo začeli končno preganjati prave morilce.​ A v našem sistemu, ki tudi nedolžne preganja brez dokazov, je upati na to, da bo sodišče prišlo do resnice, očitno utopija.

I. K.