fbpx

Minister za zdravje Poklukar: Hitro testiranje ne zdravi in ne ščiti; toliko pa bo potrebno zanj odšteti od 23. avgusta 

Minister za zdravje Janez Poklukar (Foto: STA)

Na današnji novinarski konferenci sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Poklukar je še posebej poudaril, da je cepivo edina zaščita pred boleznijo, s pomočjo cepljenja pa smo kot družba bolj varni. “Skrb drug za drugega je danes sinonim za cepivo,” je prepričan minister Poklukar. V nadaljevanju je pojasnil, da je cepivo na voljo brezplačno in ga je dovolj, zato so se odločili, da bodo hitri testi od 23. avgusta dalje plačljivi, razen za izjeme. Krek je v nadaljevanju zaradi naraščanja okužb z novim sevom doma in po Evropi opozoril pred novim valom epidemije.

Včerajšnji epidemiološki podatki kažejo, da je bilo opravljenih 1.734 PCR testov in 27.712 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 88 novih okužb, število aktivnih primerov v državi pa se je povzpelo na 799. 7-dnevno povprečje okužb po danes objavljenih podatkih znaša 54,14-dnevna incidenca pa 37. Skupaj se zaradi covida-19 v bolnišnicah zdravi 28 pacientov, od tega na intenzivni terapiji devet. “Zaradi covid-19 ni bila zabeležena nobena smrt, kar pomeni, da že osmi zaporedni dan smrti zaradi okužbe s COVID ne beležimo,” je dejala vladna govorka Maja Bratuša.

Minister za zdravje Janez Poklukar je uvodoma poudaril, da je cepivo edina zaščita, ki nas lahko obvaruje proti virusu. Virus je veliko bolj smrtonosen kot cepivo, ki ima izredno redke stranske učinke pri redkih posameznikih, zato apelira, da se ljudje opolnomočijo z znanjem in premagajo strah, se cepijo in tako omogočijo, da bomo kot družba skupaj varni. “Skrb drug za drugega je danes sinonim za cepivo,” je prepričan minister Poklukar.

Foto: EPA

Nanizal je podatke, da smo doslej za hitre test namenili preko 50 milijonov evrov, za PCR teste skoraj 70 milijonov evrov, skupaj za testiranje preko 123 milijonov evrov. Beležimo  preko 17 tisoč hospitalizacij covid-19 pacientov v vrednosti okoli 200 milijonov evrov. Od tega je bilo 7.700 pacientov zdravljenih z zapleti, preko 1200 pacientov pa obravnavanih na ventilatorju, 2600 pa v enotah intenzivne terapije. “Nihče od hospitaliziranih ni imel privilegija oziroma možnosti kot jo imamo danes, da bi bil cepljen,” je bil jasen minister. Slednji je še opozoril, da hitro testiranje ne zdravi in ne zaščiti. Je zgolj epidemiološki ukrep, da lahko odkrijemo in pretrgamo verigo okužb. “Skrbi nas podatek iz Portugalske in Španije, da beležijo vedno večje število obolelih mladih. Virus ne izbira in napačno je mišljenje, da ogroža zgolj ranljive v populaciji,” je še dodal Poklukar.

Hitri testi bodo od 23. avgusta dalje plačljivi
Minister je tudi napovedal, da bodo hitri testi od 23. avgusta dalje plačljivi. Ob tem je pojasnil, da ko ni bilo cepiva, ali ga ni bilo zadosti, so bili presejalni programi pomemben ukrep za zamejevanje širjenja virusa, danes pa je cepiva dovolj. Hitri testi bodo tako plačljivi, razen za osebe, ki lahko povzročijo širjenje covid-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje. V to kategorijo spadajo uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialno varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke. Testiranje pa bo brezplačno tudi za vse osebe, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar se izkaže z zdravniškim potrdilom.

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

V šolah bodo še naprej izvajali samotestiranje s hitrim antigenskim testom  tako, da testirana oseba sama opravi odvzem brisa in odčita rezultat. Način izvajanja samotestiranja bomo določili skupaj z ministrstvom za izobraževanje. Opredeljena bo najvišja višina cene povračila HAGT testa. Kadar izvajalec programov opravlja teste HAGT za samoplačnike, cena storitve ne sme presegati dvanajst evrov. “Slovenija je kupila dovolj cepiva, da se lahko vsak cepi,” je poudaril Poklukar. Odločitev za cepljenje je svobodna odločitev vsakega od nas. Minister kljub temu poziva vsakega posameznika, da stopimo skupaj in poskrbimo za čim večji mehurček cepljenih. “Več kot nas bo cepljenih, bolj varni bomo kot družba.” V tem ali naslednjem tednu bodo tudi vsi organizatorji javnih prireditev lahko dostopali do aplikacije za android, s katero bodo lahko anonimno spremljali upoštevanje PTC pogoja pri svojih obiskovalcih.

Do digitalnega potrdila tudi preko aplikaicje zVEM
Minister Poklukar je predstavil tudi aplikacijo zVEM, kjer si bo moč na telefon brezplačno naložiti digitalno potrdilo. Tako bomo kjerkoli na svetu imeli možnost dostopati do svoje digitalne zdravstvene kartoteke. Na aplikaciji so na voljo eRecept, eDokumenti, eNapotnice in EU Digitalno Covid potrdilo. Kot ključno novost minister izpostavlja, da bodo lahko starši naložili na svoj telefon tudi potrdila svojih otrok in drugih družinskih članov. Minister je še razkril, da bodo v tem ali naslednjem tednu vsi organizatorji javnih prireditev lahko dostopali do aplikacije za android, ki si jo bodo lahko naložili na mobilni telefonsko napravo in z njo anonimno spremljali upoštevanje PTC pogoja pri svojih obiskovalcih. V prvi polovici meseca avgusta pa je v načrtu zaključek nadgradnje in dostop do omenjenih programskih orodij preko spletne strani Google in Apple. Več pa lahko preverite na spodnjem videu.

Krek je opozoril, da se razvija nov val epidemije
Direktor NIJZ Milan Krek je opozoril da prihaja nov val, zato poziva k cepljenju in izvajanju zaščitnih ukrepov. Kot poudarja, informacije o cepljenju pridobivajo iz preverjenih strokovnih zapisov. Do sedaj je za covidom-19 po svetu zbolelo 186 milijonov ljudi oziroma  2,45 odstotka ljudi. Več kot štiri milijone je mrtvih. Krek je opozoril, da se stanje v državah članicah EU poslabšuje. “V EU je vse bolj prisoten delta sev,” je še pojasnil. V nadaljevanju je še poudaril, da ima večina držav v Evropi R večji kot 1, 24 držav ima povišano 14-dnevno incidenco. Enajst držav ima višji R glede na predhodni teden. “To so znaki, ki nas opozarjajo, da prihaja nov val,” je še dodal.

Direktor NIJZ Milan Krek (Foto: STA)

V Sloveniji se je tretji val končal v začetku julija 2021, sedaj pa se razvija nov val. “Število na novo okuženih se je povečalo. Tudi v našem okolju je vse bolj prisotna delta različica,” je dejal. Trenutno sta najbolj obremenjeni Jugovzhodna Slovenija in Posavska regija. V povezavi z maturanti, ki so se vrnili iz Španije, je skupaj aktivno okuženih 205 dijakov, sekundarnih okužb je 94. V karanteni je 760 oseb. Največ uvoženih primerov v zadnjem tednu prihaja iz Španije (57 okuženih), Hrvaške (42 okuženih) in Srbije (osem okuženih). Krek je v času dopustov še posebej poudaril, da je zelo pomembno, da pred potovanjem preverite, kakšno je stanje v državi, kamor potujete ter hkrati načrtujete, kako boste prišli nazaj, saj se razmere zelo hitro spreminjajo. “Pred potovanjem se cepite, saj boste na ta način zaščiteni,” je še dodal.

Sara Rančigaj