fbpx

V Beli krajini pozivajo vlado naj odstopi od vsakih namer pri izgradnji migrantskega centra

Protesti v Črnomlju

Civilna iniciativa proti migrantskim centrom je Ministrstvu za notranje zadeve poslala odprto pismo, v katerem zahteva informacije, ali na območju Bele krajine potekajo ogledi dodatnih možnih lokacij za izgradnjo migrantskih centrov. Pri tem pozivajo vlado, naj odstopi od vsakih namer po postavitvi kakršnekoli vrste migrantskih centrov.

V torek, 18. 10., je Ministrstvo za notranje zadeve javnosti posredovalo informacije, da se je na območju Bele krajine opravilo dodatne oglede možnih lokacij, ki so jih ponudili zasebniki. To je razburilo veliko število občanov Občine Metlika in Občine Črnomelj. Ti so v skrbeh zaradi morebitnih postavitev dodatnih migrantskih centrov v njihovi občini.

Ker so z ministrstva posredovali izjave, da so vse občine ustrezno seznanjene s tovrstnimi aktivnostmi, se je Civilna iniciativa proti migrantskim centrom v Beli krajini odločila napisati pismo posameznim občinskim vodstvom s vprašanjem, ali potekajo kakršnikoli ogledi za postavitev domnevnih sprejemno-registracijskih centrov v Občini Metlika ali Črnomelj. Ker med prebivalci tamkajšnjih občin kroži veliko različnih informacij, od odgovornih na občinah in iz Ministrstva za notranje zadeve pričakujejo hitre in jasne odgovore.

“Zakaj je potreben migrantski center, če pa se lahko nezakonite prestopnike takoj vrne v isto državi, od koder so nezakonito vstopili v Slovenijo?”, se sprašujejo iz Civilne iniciative proti migrantskemu centru na celotnem območju Bele krajine. “Bodo postali ilegalni pribežniki, ki bodo dobili azil, naši novi sosedi?” se še sprašujejo Belokrajnci.

“V Civilni iniciativi proti migrantskemu centru na celotnem območju Bele krajine temu ostro nasprotujemo in javno pozivamo župana in županji belokranjskih občin, da ne izdajo svojih sokrajanov ter to s svojim vplivom in dejanji tudi preprečijo,” je v odprtem pismu MNZ napisala Maja Kocjan, predstavnica Civilne iniciative.Hkrati javno pozivamo tudi Vlado Republike Slovenije, naj odstopi od kakršnih koli namer po postavitvi migrantskega centra kjerkoli v Beli krajini, bodisi da je to prehodni, registracijski ali namestitveni,” še dodaja Kocjanova.

“V primeru postavitve ali umestitve takšnega centra kjerkoli na območju Bele krajine bo civilna iniciativa primorana k nadaljnjim ukrepom in tudi k pripravi novega, še večjega, protesta ali fizične zapore cest,” so v pismu navedli predstavnik organizacije. V vsakem primeru pa obljubljajo, da bodo nadaljevali s svojimi aktivnostmi in bodo tudi v prihodnje zbirali podpise pod peticijo, ki jo bodo kasneje predali pristojnemu ministrstvu.

“Naj pa še opozorimo na dejstvo o lažnem poročanju nekaterih medijev, ki kot organizatorja protesta navajajo politično stranko SDS. Na samem protestu je bilo namreč veliko govorcev z različnimi političnimi prepričanji, a z enakim interesom: Našim družinam in otrokom želimo zagotoviti življenje v umirjenem in zdravem okolju! Tovrstna namigovanja zatorej ocenjujemo kot skrajno neprimerna in jih tudi ostro zavračamo,” je za zaključek navedla organizatorka dogodka Maja Kocjan.

K. Ž.