Mirovni inštitit brani le muslimane, prav nikoli pa kristjanov

(Photo: STA)

Na Mirovnem inštitutu so ostro obsodili nedaven pojav svinjske glave in razlite krvi po gradbišču Islamskega kulturnega centra v Ljubljani. Prepričani so, da “gre za napad na manjšinsko versko skupnost, ki ji je bila pravica do verskega objekta v Sloveniji odrekana več desetletij”.

Na Inštitutu napad razumejo kot zastraševanje manjšinske verske skupnosti. Od odgovornih zahtevajo resno obravnavo in jasen odziv, da so tovrstna dejanja v Sloveniji kazensko pregonljiva. “Ob tem poudarjamo, da ne gre zgolj za vandalizem, ampak za dejanje, ki ima jasen simbolni pomen napada na muslimansko skupnost,” so zapisali v sporočilu na spletni strani.

Na Inštitutu torej obsojajo tovrstne napade na verske skupnosti. Pojavlja pa se vprašanje, ali so zanje verske skupnosti v Sloveniji enakovredne. Obsodb simbolnih napadov na kristjane namreč z njihove strani v javnosti ni bilo opaziti. Niti ob zažigu križa v Strunjanu niti takrat, ko je umetniški tandem Eclipse v svoji predstavi uporabil motiv Marije, igralka pa je v predstavi nastopila gola.

V Pozitivni Sloveniji želeli prepovedati cerkveno zvonjenje
Na inštitutu se prav tako niso oglasili, ko je vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer želel prepovedati cerkveno zvonjenje. Takrat je namreč na Dejana Židana naslovil poslansko pobudo, v kateri ga je pozval k izpeljavi projekta meritve glasnosti zvonjenja cerkvenih zvonov z namenom, da se omeji – ali drugače rečeno – prepove zvonjenje v slovenskih mestih.

Dean Verzel je pred leti v Strunjanu zažgal križ, saj naj bi želel uprizoriti umetniško predstavo. Na Mirovnem inštitutu pa o tem napadu na versko skupnost ne duha ne sluha.

Komisija za pravičnost in mir: Zažig križa je sramotitev verskih simbolov krščanstva
Zažig križa v Strunjanu je takrat ostro obsodila Komisija za pravičnost in mir. “Zažig votivne podobe v Strunjanu razumemo kot dejanje javnega razpihovanja in spodbujanja verskega sovraštva in nestrpnosti s sramotitvijo verskih simbolov krščanstva,” so zapisali v izjavi za javnost. Zažig križa razumejo tudi kot poskus stigmatizacije kristjanov v naši družbi in namerno žaljenje verskih čustev.

Mirovni inštitut spodbuja strpno izražanje stališč in pogledov
Zaradi incidenta s svinjsko glavo so v Svetu za odziv na sovražni govor pozvali politične akterje, medije, civilno družbo in splošno javnost pozvali k skupnemu prizadevanju za strpno, spoštljivo in kulturno izražanje stališč ter pogledov, pa tudi k opuščanju in zavračanju vsakršnega delovanja, “ki bi lahko slovensko družbo pahnilo v val neobvladljivega sovraštva do muslimank in muslimanov.”

Ali bodo oblasti upoštevale poziv Mirovnega inštituta, ni znano. Proti Verzelu so bile takrat opuščene vse obtožbe, “umetnik” je dobil zgolj 63 evrov kazni zaradi prižiganja odprtega ognja v krajinskem parku.

Na Mirovni inštitut smo poslali prošnjo, da nam pošljejo vsa sporočila iz preteklosti, v katerih so obsodili napade na kristjane. Tovrstnih sporočil ne hranijo, prav tako se ne morejo spomniti niti enega takšnega primera. “Lahko pa malo pobrskate po internetu,” so nam svetovali. To smo seveda že prej storili, vendar njihovih sporočil, v katerih obsojajo napade na kristjane, praktično ni.

Medtem pa v Veliki Britaniji muslimani že grozijo kristjanom, da bodo prevzeli državo:

Mirovni inštitut napada organizacije, ki se zavzemajo za pravice otrok
V javnosti smo bili priče grobemu napadu radikalnih aktivistov, ki so se pred časom samooklicali za člane t. i. “Sveta za odziv na sovražni govor”. “Cilj omenjenega sveta je očitno, da z našim in tujim (Norveškim) denarjem protiustavno zatira svobodo izražanja v Sloveniji ter z grobimi napadi ustrahuje vse tiste, ki se zavzemajo za človekove pravice, pravice otrok,” so zapisali na portalu 24kul. V svojih poročilih so se spravili namreč tudi na njihov portal, ker se je zavzemal za pravice otrok. “Spravljajo se na različne civilno družbene organizacije z namenom, da jih demonizirajo in javno žalijo,” so prepričani.

Mirovni inštitut je za svoje delovanje, katerega velik del predstavlja propaganda in priprava kvazi znanstvenih podlag za širjenje zahtev t.i. teorije spola, prejel že preko 2,3 milijona EUR. S svojimi sateliti pa že preko 8,7 milijona EUR, so še poročali na portalu 24kul.

N. K.