Mladi za podnebno pravičnost dokazujejo, da nikakor ne razumejo koncepta zasebne lastnine

Podnebni štrajk v organizaciji Mladih za podnebno pravičnost (Foto: STA)

Mladi protestniki iz vrst gibanja Mladi za podnebno pravičnost več kot očitno ne razumejo koncepta zasebne lastnine. V svojem odzivu na napoved lastnika družbe Bežigrajski športni park Joca Pečečnika, da bo podana ovadba zaradi njihovega petkovega vdora na bežigrajski stadion, so namreč zatrdili, da grožnje s tožbo dojemajo kot hud pritisk. To trdijo, čeprav je kristalno jasno, da je zasebna lastnina v lasti zasebnika, ki lahko popolnoma razpolaga z njo!?

Mladi za podnebno pravičnost so v petek v Ljubljani pripravili podnebni protest, kjer so predstavnike oblasti pozvali, da naj sprejmejo ustrezne ukrepe glede okoljske krize in podnebne problematike. Potem ko so aktivisti zapustili Kongresni trg, so se podali po Dunajski in pri tem blokirali promet. Naposled so še vdrli na Plečnikov stadion in med skandiranjem “Štadion je naš!” sadili drevesa. Ko so zapuščali prostor, pa jih je popisala policija, saj je nekdo preščipnil ključavnico vrat, da so lahko “okupirali” tuje zemljišče. Aktivistka Tea Jarc pa se je celo zapletla v verbalni spopad s policijo.

Iz policije so po shodu sporočili, da so zaradi zaznave suma storitve kaznivega dejanja v skladu s 40. členom Zakona o nalogah in pooblastilih policije pričeli z ugotavljanjem identitete oseb, ki so vstopile v notranjost objekta v zasebni lasti. Z razlogom ugotavljanja identitete so bile osebe tudi takoj seznanjene. Skupno je bila ugotovljena identiteta 48 oseb, od tega sta bili le dve osebi mladoletni. Lastnik družbe Bežigrajski športni park Joc Pečečnik je napovedal, da čeprav sicer podnebne proteste podpira, bo ovadil tiste mlade, ki so vdrli na tuje zemljišče. “Jaz na nobenem zasebnem dvorišču ne sadim dreves in ne želim, da se bodo sadila tudi na našem zasebnem zemljišču,” je Pečečnik povedal v odzivu za POP TV.

Foto: STA

Foto: STA

Obsojajo dejanja policistov, na grožnjo s tožbo pa gledajo kot na hud pritisk nanje
Brina Jeretina je v imenu Mladih za podnebno pravičnost v izjavi za javnost obsodila delovanje policije, ki je preverjala identiteto naključnih prisotnih udeležencev in si je beležila njihove osebne podatke, izpostavila, da jih policija pred vstopom na stadion naj ne bi pozvala, naj ne vstopajo na območje stadiona, čeprav so se pred vhodom zadržali vsaj 15 minut. “Obsojamo dejanja policistov in grožnje s tožbo dojemamo kot hud pritisk na nas predvsem zato, ker so bile v večji meri legitimirane mlade, tudi mladoletne osebe,” je napoved tožbe komentirala Jeretina in vse, ki so bili popisani, po poročanju STA pozvala, naj se v primeru, če bodo proti njim sproženi postopki, obrnejo na Pravno mrežo za varstvo demokracije.

“Stadion zaradi zasebnih interesov in uničujoče politike župana Zorana Jankovića že več kot 16 let sameva,” so še navedli v gibanju in dodali, da je Mednarodna organizacija Europa Nostra stadion leta 2019 prepoznala kot enega izmed sedmih primerov najbolj ogrožene kulturne dediščine v Evropi. “Poleg propada zaradi lastniškega zanemarjanja stadiona je spomenik ogrožen tudi zaradi projekta Bežigrajski športni park (BŠP),” so med drugim še dodali in poudarili, da od ljubljanske občine in Olimpijskega komiteja Slovenije pričakujejo odstop od pogodbe v družbi Bežigrajski športni park. Od vlade Roberta Goloba pa zahtevajo, da Plečnikov stadion odkupi in ga ponudi javnosti v uporabo in upravljanje. Ljubljanski župan Zoran Janković je v odzivu na protest dejal, da je njegove stališče zelo jasno, in sicer, da nihče nima pravice posegati v tujo lastnino.

Foto: STA

Pravica do zasebne lastnine je zapisana v ustavo. A Mladi za podnebno pravičnost več kot očitno ne razumejo, da je zasebna lastnina v lasti zasebnika, ki lahko popolnoma razpolaga z njo. To namreč loči civilizacijo tako od avtoritarizma kot od kaosa. Kaj stadion je in kaj ni, nedvomno niti slučajno ni njihova skrb. Verjamemo, da pa nikomur od teh, ki so vdrli na zasebno zemljišče, ne bi bilo prav, če bi nekdo z istim izgovorom vkorakal v njihovo stanovanje in hišo.

Sara Kovač