Mračna skrivnost jugoslovanskega režima – na Golem otoku so izvajali eksperimente na zapornikih

Goli otok (vir: twitter)

Jugoslovanske oblasti so mučile zapornike na Golem otoku. Mučili so jih, predvsem pa so izvajali eksperimente z deprivacijo spanca, da bi od njih dobili “priznanja”. O tem gnusnem početju je za hrvaški Nedeljnik spregovoril akademik Dragoslav Mihailović, ki je bil tudi sam med zaporniki na Golem otoku. Ugotovil je, da je oblast izvajala eksperimentalne metode mučenja nad političnimi zaporniki, svoje zdravnike (predvsem psihiatre) pa je pošiljala v tujino na “izobraževanja”, da bi se naučili čim bolj učinkovitih metod. 

Mihailović je svoje prepričanje utemeljil še s pismom, ki mu ga je poslal Aleksandar Pavković, sin Anteja Pavkovića, ki je bil priča dogodkom na Golem otoku. “Aleksandar Pavković iz Univerze v Sydneyju mi je poslal zelo zanimivo pismo o metodah mučenja. Njegov pokojni oče Ante Pavković je imel zaradi sodelovanja v partizanskem gibanju precej visok položaj v nekdanjem režimu. Neki dan, leta 1948 ali 1949, je bil dr. Pavković s svojim profesorjem Vladimirjem Vujićem, ki je bil predsednik Srbskega zdravniškega združenja, poklican na sestanek na Centralni komite ZK Jugoslavije. Tam sta jih čakala Aleksandar Ranković in Milovan Džilas.”

Hoteli so imeti efektivne metode mučenja
Džilas je pogovor začel s tem, kako dobro Sovjetom uspeva od obtožencev dobiti priznanja. Sami pri tem niso bili tako uspešni. Nato je član politbiroja vprašal psihiatre, če poznajo kakšne metode mučenja, ki so bolj učinkovite od običajne fizične torture. “Razburjeni psihiatri so dejali, da oni takšnih metod ne poznajo in da za takšne metode še niso slišali. Ranković in Džilas sta jim nato rekla, da bodo dobili potne naloge za potovanja v tujino in bogate dnevnice. V tujino so jih poslali, da bi se naučili efektivnih metod mučenja. Po ‘izobraževanju’ v tujini sta morala Vujić in Pavković o svojih dognanjih obvestiti Centralni komite. Tam sta jih spet čakala Ranković in Džilas,” še piše Mihailović.

“Psihiatri so svoje delo dobro opravili, saj ni bilo okoli teh metod nikakršnega skrivanja. Večina vodilnih strokovnjakov jim je dejala, da se najboljši rezultati dosežejo, če ljudem odvzameš spanec vsaj za deset dni. Večina ljudi po desetih dneh brez spanja izgubi občutek identitete in nadzora nad postopkom. Niso potrebovali niti terapij niti zdravil niti posebnih aparatur.”

Ko so se psihiatri vrnili v Jugoslavijo in poročali Centralnemu komiteju Zveze komunistov jih je Džilas vprašal, če bi lahko izvedli eksperiment za njih. Džilas je želel, da s to mučilno metodo preizkusijo nekaj deset “posebej zagrizenih komunistov”. To je bilo preveč celo za Rankovića, ki je dejal: “Ali Đilo, mi to ne radimo!” (Ampak Džilo, mi tega ne počnemo!). Po sestanku je profesor Vujić dejal Pavkoviću: “Ti ljudje so popolnoma nori, oni nas bodo res prisilili, da izvajamo te eksperimente. Zato bova storila takole. Jaz bom našel nek izgovor, da vas izključim iz Srbskega zdravniškega združenja. Če bodo od mene zahtevali, da eksperimentiram na zapornikih, bom dejal, da sem star in da nimam več moči za takšne ‘podvige’. Dejal bom, da bi bili za kaj takšnega sposobni vi, a ste na žalost razuzdani, zato smo vas morali izključiti iz združenja. Ko bo zaključeno, takoj ko se pojavi priložnost, vas bom poslal na študijsko potovanje v tujino. In vi – bežite!”

Profesorja Pavkovića so kasneje res poslali na potovanje v ZDA, od koder se ni nikoli več vrnil v Jugoslavijo. Po dostopnih podatkih se je mučenje z odrekanjem spanca na veliko dogajalo leta 1951 v beograjski Glavnjači, dogajalo pa se je tudi na Golem otoku. To je potrdil Mihailović po pogovorih z drugimi zaporniki. Mihailovič in sin dr. Anteja Pavkovića sta veliko govorila tudi o tem, zakaj je bil Džilas takšen sadist in mazohist. Po izdelavi psihološkega profila sta ugotovila, da je bil Džilas paranoičen zamolčan homoseksualec. Aleksandar Pavković še pravi: “Moj oče, psihiater, je bil prepričan, da ves sadizem in mazohizem, kar je Džilas izkazoval v svoji obsesiji z mučenjem, izhajata iz dejstva, da je bil prikrit homoseksualec.”

A. R.

 • MEFISTO

  Na začetku so tja zapirali samo ognjevite komuniste, ki jim pa tudi ta sanatorij ni pomagal.

  Nekaj sem jih poznal, ki so do smrti ostali zadrti komunisti.

  Nekega štiri motornika sem poslušal, ko je razlagal, da njega ni na Goli otok zaprla partija, temveč udba, tepli pa bosanski kriminalci.

  Vidite, to je zvestoba najbolj zavtrženi in zločinski ideologiji.

  • von Rhein

   V resnici so bili pretavljeni tja bosanski kriminalci,največ iz zapora v Zenici. Mnogo morilcev med njimi.Dobili so posebne zadolžitve pri prevzgoji ostalih zapornikov,s tem pa tudi nekatere ugodnosti. Komunistični kriminalci so uporabili podaljšano roko…kriminalci vseh vrst.

   • Zgornji

    Ajajajajajajajjjjjjjjjj … :-(

 • marta

  Groza me zajame, ko zaslišim, da so kje izvajali eksperimente na ljudeh.
  Da se je to dogajalo, sem doslej vedela samo za nemška taborišča, kjer sta vsled teh krutosti podlegla tudi moja dva strica.
  Če se je to res dogajalo, celo nad našimi ljudmi na Golem otoku pa je to nekaj, kar je neodpustljivo.
  Sovražniku takšna dejanja težko odpustiš, ampak nad svojim človekom pa se lahko samo zjočeš.

  SRAMOTA VSEH SRAMOT, če si je kdo dovolil izvajati nekaj tako okrutnega nad lastnim narodom.

  • von Rhein

   Obstaja kar nekaj knjig v katerih so opisana mučenja. Priporočam …Dimitrij Žilevski :Otok brez milosti.Mogoče Torkarja,Hrasta.

 • montyamp

  Vedeti je treba nekaj .
  Grozodejstva ki so se izvajala pod titobandito režimom PO VOJNI , niso segala do gležnjev rabotam Hitlerjevih nacistov MED VOJNO .

 • dr Janez Sveti

  Zanimivo, bi bilo, če bi zmagala druga stran in bi nacizem, ter fašizem zavladal Evropi. kakšno bi bilo življenje. Glede na dogajanja v koncentracijskih taboriščih, bi bilo zelo zanimivo kajnede.
  DR Janez Sveti genij

  • marta

   Nič ne vemo in tudi si predstavljati ne moremo.
   Ljudje smo prevečkrat uganka, ki nas preseneti – v dobrem, ali slabem.

  • von Rhein

   Enako na obeh straneh v konc lagerjih,enako po koncu in zaprtju teh blokov za bivanje. Fašizem se ni razlikoval od komunizma. Danes se pač opisuje po željah.

  • resnicaboli

   Na Štajerskem ki je bila ves čas vojne pod Nemčijo ni bilo prehudo.

   • dr Janez Sveti

    Pustiva teorije in taktiko vojaških znanosti. Zakaj ni bilo odpora okupatorju, je znano.
    DR jaez Sveti genij

  • Lisjak

   Če bi pes hlače nosil,ne bi jajc kazal!

   • dr Janez Sveti

    Nisem pričakoval od osebe s tako nizkim IQ, kot je tvoj, da bi me razumela. Nisem se zmotil. Ne. Ne bom ti risal na dolgo in široko, ker je to zguba časa in energije.
    DR Janez Sveti genij

 • Tatjana Sedlar

  pač stara ruska šola djedjinski, tam so se z odliko šolali tudi slovenci…

 • Sloustava

  Ok, pisite tudi o tem, a vasa poglavitna skrb mora biti ozavescanje ljudi. Starih in se vedno prestrasenih, vsegliharskih in apaticnih, zato VSI na teren, med ljudi. Z veliko mero spostovanja do ljudi, z veliko mero potrpljenja organizirajte okrogle mize, sposocajte, kajti vsi nimajo racunalnikov, se jim ne ljubi brati, raje se usedejo pred TV in gledajo Porocila RTV, ki so pod presstitutkami zelo iskrivljena. Potem pa pade tale misel:saj so vsi glih! Ful, kako to zapece, a posledica lazi in vsegliharstva je, da vse vec apaticnih Slovencev ne poskrbi za svojo bodocnost in ostane doma! VSI na volitve! Preprecimo Kucanu nov podvig negativne selekcije!

  • RATATA

   Ja, mnogo več nesebičnega truda v primarni obliki odpiranja oči drugim, vsem, navadnim bo potrebnega.
   Resnica in prav še ni odstrta vsem.
   Ljudne skrbijo zase in za svoje. Redki so, ki iščejo, la čakajo, kaj bo prišlo do njih, celo leni so.
   Vsi ki so kdajkoli karkoli širili so bili pridni in zagnani ter le zato uspešni.

  • avatsuols

   malo vas je malo vas je piškice janšistične

 • resnicaboli

  Na golem otoku so bili vsaj v začetku zaprti predvsem komunisti ki so bili za Stalina.

  • Mojca pokraculja

   Kaj nam hočeš s tem povedati ? Ne razumem, je to zate v redu, opravičljivo ? Je bilo to v poduk ali za zgled “pravovernim” titovim komunistom ?

  • KIKI

   In vsi tisti, ki niso bili “všeč” rdečim klavcem…

   • Mojca pokraculja

    Ne sprašujem se kdo je pristal na Golem otoku, ampak sprašujem kdo so tisti izrodki, ki jim je kaj takega sploh prišlo na pamet, da morijo, mučijo, ponižujejo človeka. Zaradi njegovega prepričanja ali pa kar tako. Zavržno, ogabno in sramotno je karkoli razpravljati o tem, če enačiš rablje z žrtvijo.
    Sprašujem, kaj so nam naredili in kaj nam še vedno delajo ?! Saj so še vedno tu, le oči je treba odpreti in gledati, videti !

 • Antonius

  Kje pa je kopija tistega pisma na katerem stoji cela zgodba o Džilasu, njegovem sadizmu, mazohizmu in prikritem homoseksualizmu? O avtorju knjige, Novi razred: Analiza komunističnega sistema, 1957 in cele vrste knjig, ki so razkrinkale sadistično delovanja vladajočega komunističnega sistema, pa res ni mogoče soditi na podlagi nekega (klevetniškega) pisma, ki ga ni nikjer videti. Od kje je imel zdravnik psihiater Ante Pavković informacije o Džilasovem zatrtem homoseksualizmu? A je bil Džilas kdaj pacient v njegovi ordinaciji, kjer se mu je izpovedal? Čudna je tale psihiatrična diagnoza o človeku, ki ga je psihiater srečal samo bežno v neki pisarni.
  Bolj ja, kot ne, nas poizkuša “pravljični” prispevek prepričati, da je bil za mučenje na Golem otoku kriv predvsem Milovan Džilas, zraven je dodan pa še Ranković, da bo vse skupaj bolj prepričljivo. Sam Tito je bil garant, da je bilo z njegovim socializmom v državi vse v redu.
  A o krvavi in mučiteljski zvezdi, ki so jo tudi na Golem otoku nosili mučitelji na službenih kapah, pa še vedno nobene? Veleizdajacu zvesti Slovenci jo še vedno celo sredi Ljubljane koncertno praznujejo.
  Vse skupaj gre počasi v smer, da bodo krvavi slovenski komunisti rehabilitirani. Spomenik spravnih /po/spravljenim je prav tej rehabilitaciji namenjen.

  • dob

   Sistem, ki rablje enači z žrtvami, je pokvarjen.

   • Antonius

    Svoje mnenje o spravnih rabljih in po/spravljenih žrtvah sem zapisal prav v zadnjem stavku mojega komentarja.
    dob, a sodi tudi preganjani in zaprti Džilas med rablje?

    • dob

     Posameznik, ne glede na to, kako pokvarjen, nečloveški, podel, morilski je… ne more tekmovati s podlostjo in morilskostjo predvsem pa z učinkovitostjo sistema. En sam, ne glede na to, kako je oborožen in kao nabrušen je njegov nož, ne more tekmovati s sistemom kot visoko organiziranim nasiljem, ki obstaja izključno zato, da ubija. Komunizem je ubijalski stroj! Mašinerija, ki nima niti ene inštitucije, ki ni do popolnosti opremljena in pripravljena služiti režimu.

     To, da podpornike režima druži izgovor, “… jaz sem počel samo tisto, kar je bilo moje delo, spoštoval sem zakon in nič drugega!” človeka in ljudi ne odvezuje odgovornosti za posledice tega, kar je pomagal storiti in omogočil s svojim “prispevkom”. Da pa je še ponosen na to, je pa podlost na kvadrat.

     Krivda in nesposobnost te države je ločiti sebe (državo!) od režima, ki ga vodi milan kučan. Začenši pri tem, da ne loči pravnega reda in pravnih norm od revolucionarnega prava!
     Normalno pravo ne “glumi” socialne službe, niti ne jemlje v zaščito Revolucije in “njenih tekovina”. Normalno pravo skrbi za pravico, ki ščiti pravice državljana in njegovo lastnino, ki izhaja iz dela in dedovanja. Kot sem rekel: normalno sodišče se ne ukvarja s tem, da “glumi” socialno službo!

     Takšno sodišče tudi loči kriminal od poštenega poslovanja. tega slednjega pri nas sploh ni! Država ga ne dovoli. Je samo institucionaliziran kriminal in je okvarjen pravni red, ki jemlje gospodarske kriminalce v bran, ker so predstavniki režima, ki nam vlada in nas obvladuje.

     Zato je vsem tako zelo opri srcu usegliharstvo in usegliharjenje. Gre za princip mazanja oči, da ljudje ne bi vedeli kdo je kdo in kaj je kaj.

    • Steiermark

     Antonius, po moje, sodi, pa se spomnimo zgodbe iz dnevnika Džemala Bijediča, ki se je uprl pedofilsko homoseksualnemu izživljanju tita in njegovih zvestih revolucionarjev in kako je kmalu zatem končal, ko je odklonil udejstvovanje v tem skupinskem pedofilskem posiljevanju otrok – titovih pionirčkov. Te rdeče bestije, ki so takrat in kasneje, danes njihovi potomci, izvajale vse te orgije širom po jugovini, kjer so imele absolutno oblast, danes, ko jim zmanjkuje pionirčkov, isto počnejo pač z psi, če že človeka ne dobijo – garažne veselice….. Če se, tudi danes, upreš tem zverem, te uničijo, na kakršnikoli način, spomnimo se kaj vse počnejo proti JJ in česa vsega ga, brez dokazov, pred sodišči obsojajo…..

    • indijanka

     Morski pozdravček ❤ tu..ker te tam ni.

     • Antonius

      Preljuba moja. V lep nedeljski sončni dan je pričakovano, a vendarle s presenečenjem usekalo v srce. Zabrnelo je po elektroniki, pa sem se srečal s hudo izgubo. Zelo boleč pogreb je pred menoj.
      Vitomil Zupan je v modrosti let prišepnil, zakaj dan vseh svetih ni kakšen poseben dan. Prav je imel! Ko prideš v leta ugotoviš, da celo življenje iz leta v leto v bolečini pokopavaš.
      Kaj sončnih dni je pred menoj še žalostnih, se je danes po ulicah z menoj sprehajalo v mislih.

      Nocoj bom s teboj zaplaval v temini. Poslušal bom tvoje srce in taval.
      Danes sem tu, ker zmorem biti zgolj ni nikjer.

     • indijanka

      Moje sožalje Moje srce je s teboj. Zrem prelepo zvezdnato nebo, ki odseva v morju. Prosila bom zvezdice zate..samo prosim me tavaj

     • Antonius

      Kako trden sem bil mladeniča let, preden sem odhajanja najbolj mojih, spoznal do tja dol v globino srca.
      Nocoj bom po “plavanju” s teboj v posteljo položil svojo žalost in v njej sanjal naročje, davno nazaj, odpotovale matere.

      Čas mi počasi v nočni mir prinaša utrujene misli. Bog, kje si, iščem te v sebi, da mi podariš mir in spokoj.

     • rrrrr

      Prav lepo vama je z Indijanko slediti v vajini izmenjavi lepih misli porojenih iz dozorele plemenitosti. Človek si kar oddahne in umiri od celodnevnega pretepavanja z neizobraženimi, neomikanimi in duhovno plitkimi anorganskimi organizmi, ki tukaj iščejo svojih pet minut samemu sebi podeljene slave.
      Res je, velikokrat in veliko bolj uživam, ko vaju poslušam, kot da bi kakšnemu podmerskemu trolu uspel znova in in znova prisoliti najbolje zvenečo, sočno in vzgojno klofuto.

     • Antonius

      Indijanka je prav posebna, prekrasna občutljiva roža, ki raste v mojem srcu.

     • indijanka

      ❤❤❤

  • primsek

   Po d rdečo zvezdo je povedel komandant Janšari svoje v Jajce, pod rdečo zvezdo so korakali morilski morisovci, pod rdečo zvezdo je Vinko Piškotek Gorenak nabijal v rito svoje kadete – prepovejmo delovanje tem ljudem, za zmeraj. Iznoriški šiptarski kontrabantar je itak izjavil, da bo v prfimeru, da bo sodba pravnomočna, odstopil z vseh političnih funkcij. Zdaj je čas!

   • Antonius

    A vi ločite med tistimi, ki so pod okrvavljeno zvezdo izvajali revolucijo, morili, zapirali, mučili, lagali in s pomočjo tajnih služb kosa in udbe vladali, ter vsemi ostalimi, ki smo pod to zvezdo morali služiti vojaški rok?
    O Janševi izjavi o odstopu pa lažete že ves čas. Izjavil je, da bo takoj odstopil, če bo PRAVNOMOČNO obsojen. Odločitev Ustavnega sodišča vam je znana, zakaj je pa sodni veji čas za PRAVNOMOČNO obsodbo brez dokazov pošel, se pa očitno samo vam ne sanja.

    • primsek

     Bebavi čerčiloliki pujsek, sodba v primeru Patria je bila PRAVNOMOČNA!!! sicer bedni cigan iz grosupljega ne bi šel na Dob. ali mu je Matox Botox svetoval, da naj gre v zapor brez PRAVNOMOČNE sodbe, kerenoid janševistični

     • Antonius

      Da neka obsodba postane pravnomočna, mora vzdržati vse pravosodne pritožbene inštance navzgor. Ustavno sodišče je s stisnjemi zobmi odločilo, da ste vi povsem navaden poulični izmeček, za katerega je celo” kerenoidni” /kretenoidni/ nivo prek debeline podplata čevljev absolutno previsok.
      Za vas je sranje precej poceni, ker si rit lahko operete z jezikom.
      Takole, mimo grede! Na vašem nivoju kulturnega komuniciranja.

   • Steiermark

    primšek, JJ je imel v mislih pravosodje in ne krivosodje, ki deluje v korist in po ukazu rdeče krvavih zvezdarskih zveri, ki se ne ustavijo pred ničemer, tako kot njihov veliki vodja, pedofilsko morilski psihopat tito!

  • samsara

   Tile udbokomunisti so bili in njihovi ostanki še so, zame eni izrojeni psihopatski ‘predatorji’ znotraj človeške vrste.

 • althar

  Kolikor vem, je bil glavni psihološki eksperiment na tem otoku špalir starih zapornikov oboroženih s palicami, skozi katerega so morali teči novi zaporniki. Če kdo od starih ni mlatil dovolj močno, je moral še sam na to rekreacijo. Kdor je preživel ta sprejem, je bil dovolj dober za naslednji psihološki eksperiment, to je 12 ur tucanja kamena na žgočem soncu ob odrekanju vode in zdravniške pomoči.

  Mislim, da sta bila ta dva “psihološka eksperimenta” več kot dovolj za uspešno dokončanje študija vseh slušateljev, ki so uspeli preživeti prevzgojno univerzo, ki jim jo je na državne stroške tovariško nudil humani in spoštovanja vredni Brozov (da ne rečem Kardeljev, Popitov, Mačkov, Kučanov in Zemljaričev) politični sistem.

  • KIKI

   Tovariši so pozabili! Globoko v lastno gnojnico so zakopali resnico, ali pa
   obešali zlo ljudem, ki v življenju nikoli nikomur nič žalega niso storili.
   Osebno poznam ljudi, ki so to prestali in – molčali do lastnega groba, a v
   njihovih očeh je bilo vedno zaznati grozljiv strah in nemir, če je kdo kaj vprašal
   ali začel s to temo!
   Komunistični fašisti so uporabljali metode, ki so razčlovečili človeka v umu
   in ubili osebnost ! Zverinsko so se znesli nad ljudmi, ki so samo mislili drugače,
   kot je zaukazala ideološko obsedena partija.
   Poznam velikega strokovnjaka, inženirja, ki je imel pohabljene noge, saj so ga
   kot 17 letni fant doživljal 4 letno “robijo” na Golem otoku… V kazenski celici je bila
   morska voda do kolen in v njej je preživel dolge dneve in noči!
   Zverine, ki so se izživljale nad zaporniki so imele tudi svoja “partizanska” imena,
   tako, da so biriči ostali v “tajnosti”, do prepoznavnosti v kasnejših letih. Med
   njimi so bili do danes znani sodniki in advokati, veliki občinski “glavešine” in visoki
   uradniki v vrstah udbe. Nedotakljivi, torej! Še danes!

 • primsek

  Kešpičke in tretjerazredni orbanovski pisuni so si spoet izmislili bedarijo : v resnici delajo eksperimetne z ljudmi na Dobu in Janez ivan je bleda senca nekdanjega preprodajalca orožja za gotovino, zdaj je to natabletkani šiptarski klerodrajsek ki ćivi v prividnem noriškem kraljestvu

 • Vojteh Dovč

  danes bi bil goli otok zelo premajhen..in seveda vsi gostje bi imeli to čast da (uporabijo kladivo)za delat mivko. (ja ja ja tudi za komuniste vem -njokoti-)

 • princeska

  Marko, sin od Dedijrja (Govori Tito) ve povedati marsikaj iz tistih časov. Njegovo družino je bilo strah **Kardeljevega sindroma**.

 • Krtača 17

  Amerikanci so se mogl nek naučit da zdaj znajo izvajat podobne metode in to v sodobnem času v Guantanamu in še kje.

 • PRIČEVALCI

  Od Novembra 1943 do srede Februarja 1944 so postrelili pri Sv. Urhu 200 ljudi. Tako se je pohvalil eden izmed krvnikov. V zaporu jih imajo stalno 10-20. Preden jih ustrelijo jih strahotno mučijo. 31.12. 1943 je bilo ustreljenih 16, 6.1.1944 pa 13 žrtev.
  Škrabo so vlačili za lase po tleh in mu izruvali cele šope las. Nek domobranec ki mu pravijo »Štajerc Pepe« mu je metal goreče vžigalice na roke in ga s cigaretnim ogorkom žgal po obrazu. 4 ure so ga pretepali, eden mu je sedel na vratu, drugi na nogah, bili so ga po nosu, po ušesih, obraz pa je bil ena sama rana. Ko so se prvi utrudili so jih zamenjali drugi. Na dvorišči so mu streljali mimo glave in ga tepli s pleteno vrvjo po podplatih. Dvakrat je padel v nezavest.Končno so ga vrgli na beton pod stopnice in ga tam pustili tri dni brez vsega tudi brez vode. Mad mučilci je bil tudi 16 letni brat kmeta iz Ježice Cikota in neki Dolenc.
  27.12. je bil iz Hrušice odpeljan k sv. Urhu čevljar Alojz Dimnik in je tam izginil. V kleti župnišča v Dobravi so 4 grobovi in tam je izginil. V to klet zapirajo žrtve in jih tam mučijo in trpinčijo. Pri D.M. v Polju je postojanka domobrancev, ki se posebno odlikuje po svojih nasiljih. Daleč naokrog širi stalno grozo in trepet. Nihče ni varen pred njo, še od drugod vodijo žrtve sem na pokolj. Komandant posadke je bil sprva neki Cefin, pozneje pa bivši Jugoslovanski podporočnik Pikelj iz Ljubljane. Dalje so v tej posadki: Ernest Pikelj, nadporočnik Blinov iz Sneberja, por. Dolčič iz Zadobrove, Mlinar, por. Milan Holežan(Haložan?) iz vevč, Janez Dimnik iz Studenca, znan predkaznovani tat. Z njimi sodelujejo še omenjeni Jakob Kukovica, Ivan in stane Kukovica (slednjega imenujejo glavnega krvnika pri Sv. Urhu in je uradnik papirnice v Vevčah). Brata Matej in Stane Resman, Habič, Petkovšek, Hiršeger, Martin Kraner. Ljudje dolže ŽUPNIKA JANEZA KETTEJA IN LOMOVŠKA, da podpirata to tolpo.
  Slednji je v Kašlju streljal neko noč skozi okno v hišo neke vdove, ki ima 4 otroke, da so žena in otroci trepetali od strahu. Zavedna dekleta v Polju morajo snažiti vojašnico. Pri tem jih pretepajo groze s smrtjo, jih ponižujejo z italijanskimi vlačugami itd. Reševa iz Polja, Janez Dimnik iz Studenca in Blinov iz Sneberja so preoblečeni v partizane vdrli v hišo gostilničarja v Sneberjah in vse izropali. Zahtevali so denar in telico. Grozili so s smrtjo vsakomur ki bi izdal.
  Streljajo prašiče, zavijajo vratove kokošim, naropano blago pa ponoči tihotapijo na nemško stran.
  Prav tako preoblečeni v partizane so domobranci pri D.M. v Polju Aprila 1944 odpeljali in pobili bivšega partizana, ki je bil obsojen od italijanov na dosmrtno ječo, Pavla Omahna, ki ga je izdal Anton Židan, dalje delavca Antona Tavčarja, Andreja Snoja, Ivana Jurco in njegovo ženo Pepco, vse iz Slap, Jožeta Kočmana iz Ponove vasi pri grosupljem, Antona Kokalja iz Zadobrove, ki ga je izdal Milan Hepš iz Zadobrove. Ostale je ovadil Nace Jeriha iz Slap. V pijanosti je sam povedal da je bil zraven ko so jih ustrelili domobranci. Prvo so ustrelili Jurčevo ženo, nato vse ostale s strelom v tilnik, trupla so pometali v Savo, ki jih je pozneje naplavila. TU SE JE PRVIČ POJAVIL NAZIV ČRNA ROKA o kateri bomo pozneje še večkrat govorili.
  Ti zlikovci so vabili partizane naj se vrnejo domov in jim obljubljali da se jim ne bo nič zgodilo. Toda bilo je kot v Jesenski Ofenzivi ko so nemška letala trosila nekakšne letake »legitimacije« s katerimi naj se partizanski dezerterji javijo pri Nemcih ali domobrancih, a so potem vse pobili. Tako sta tudi takrat nasedla dva partizana. Gerjol in Intihar. Ubili so ju z dvema drugima vred na Lavrici. Do 17.4.1944 je Sava naplavila nadaljnih 21 umorjenih trupel.

  • KIKI

   Vojna je zlo!

   • MEFISTO

    I hotel reči, boljševistična komunistična revolucija.

   • radames

    KIKI, treba se bo navadit, da je pri nas šlo bolj za revolucijo, kot pa za vojno.
    Poleg tega pa Goli otok nima PRAV NIČESAR z vojno!!! Ima pa veliko s Stalinom, Kominformom in Sovjetsko zvezo.

    PS
    @PRIČEVALCI imam blokirenega, zato ne vidim, kaj je pisal

 • Anja Kovacic

  POSLJIMO PETICIJO ZA NOBELOVO NAGRADO JANEZU JANSI ki nas je resil te mesarske komunisticne bande!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • PRIČEVALCI

  Za nešteto strahotnih primerov ve le noč in morilci. Okoli 20.4. so pri D.M. v Polju in na Ježici pobrali 14 ljudi, jih postrelili in zmetali v Savo. Ta ali oni teh strahotnih primerov pride na dan in z vso jasnostjo obžari zločinsko, morilsko divjanje slovenskih branilcev vere! Eden takih primerov je umor enega moža in 10 deklet iz Vrbljenja. Dne 27.1.1944. Ta pokolj je izvedel že omenjeni Franc Frakelj s svojo likvidatorsko sodrgo, ki je sestavljena takole: Njegova najožja pomagača in telesna stražnika sta Jakob Anželjc in Alojz Benko oba iz Vrbljenj. Dočim je Martin Oblak iz Vrbljenj vodja morilske podskupine, znan kot najbolj krvoločen tip v barjanski dolini. Med njimi so tudi Franc Požar iz Strahomerja, Jože Grum, domobranski narednik iz vasi Podkraj pri Tomišlju, Pepek Švigelj iz Bresta, po poklicu konjski mešetar in njegov brat Franc Švigelj, šofer, ter Franc in Ludvik Stojc iz Iga. Slednji je vodil Decembra napad na Gospodarsko komisijo na Barju, ko so umorili Franca Sivca z Golega in Janeza Belaja, ravno tako iz Golega, ki je bil 14 dni mučen potem pa ustreljen v Kozlarjevi gošči.
  27.1.1944 ponoči je ta morilska »likvidatorska skupina« prišla v Vrbljenje. Zbudili so takoj kmeta Martina Furlana, ki je bil zaradi svoje poštenosti in odločnosti splošno priljubljen, njegovo sestro Pavlo, Lojzko, Micko Kocjanovo, dalje mater 8 otrok franco Strumbljevo, ki ji je mož umrl v internaciji na Rabu. Ivano Lesicovo, hčer pobožne rodbine, Minko Tekavčevo, mater 6 letnega otroka in Angelo Kumšetovo, ki je pozneje svoj strašni doživljaj izpovedala v zapisniku. Vsi so se morali takoj obleči in oditi z njimi. Dobro zastražene so gnali proti šoli na Barju. Govorili so jim da bodo poslani v Nemčijo, ker simpatizirajo z OF. Kumetova je med zlikavci dobro spoznala Požarja iz Strahomerja, ki jim je med potjo grozil s kopitom in jih potem zmerjal s prekletimi kurbami, ter Oblaka in Anželjca iz Vrbljenja. V šoli jih je sprejel Franc Frakelj in jih začel zasliševati. Štrubljeva je prosila Požarjevega, naj se usmili njenih osmih otrok in naj jo spusti. Ta pa se je nanjo zadrl: » MARŠ, PREKLETA KURBA STARA!«
  Med tem so iz Mokarjeve trgovine pripeljali še Pavlo Jankovičevo in ženo Toneta Škrabovega, katerega so zlikovci že poprej ubili v Kozlarjevi gošči, mater 10 mesečnega otroka in 6 letnega otroka in njeno sestro Mimo, vse tri iz Tomišlja.

  • PRIČEVALCI

   Vseh deset žensk in Furlana so peljali na Pruzzijevo cesto, kjer jim je Frakelj sam zavezal roke na hrbtu in nato zavezal po tri osebe skupaj. Pri tem pa se jim je rogal: » Zdaj je enkrat za vselej konec vaših norčij! Meni tako nimajo koga ubiti, pa če sam padem, nič zato.« In eni od njih, ki je bila nevesta: » Sta mislila, da vaju bo zvezal duhovnik, pa vaju bom kar jaz.«
   Po tem ciničnem zasmehovanju so odgnali žrtve proti Rudniku. Na Iškem mostu se je stari Furlan odtrgal in začel bežati, a dosegli so ga streli morilcev. Oblakov ga je kar prerešetal z mitraljezom, drugi pa so ga še mrtvega tolkli s kopiti pušk.
   Pod tem groznim vtisom so gnali žrtve dalje skozi Rudnik, Lavrico in Škofljico na grad Lisičje. Ves čas pa se zabavali z žaljivkami, češ da so preklete kurbe in jim napovedovali, da gredo v smrt, ker jih bodo postrelili. Ženske so jokale, prosile in stokale. Na gradu Lisičje so si privoščili še poslednji posmeh.
   Odpeljali so jih v kapelo, kjer jih je duhovnik izpovedal, Obhajilo pa so jim odklonili.
   Božji namestnik se je dal zlorabiti, da je prišel v temni noči na poziv morilcev v to kapelo dajat poslednjo tolažbo žrtvam, za katere je vedel da padajo pod morilčevo roko brez povoda in pristojne sodbe. Nedolžne in poštene, pomorjene le zato ker so drugače mislile kot ta morilska drhal.
   Ta duhovnik ni zakričal na ves glas: » Stojte morilci, ne tako!« in ni kril s svojim telesom matere osmero otrok, kdorkoli je, osem nedolžnih otrok, takih ki jim je Kristus velel, da naj jih puste k njemu, ga preklinja in ga obtožuje pred Bogom. Pred ljudstvom pa ga bomo z morilci vred poiskali mi!
   Le enemu od tolpe se je zganilo srce. Mlad domobranec je tiho dejal: » Ne morem vam pomagati, Domači so vas pripeljali in obsodili.«
   Po spovedi so žrtve spet zvezali, jih gnali ven in postavili v vrsto pred grajski zid. Angeli Kuštenovi se je izvil krik: »Danes streljate vi nas, ni pa več daleč dan ko bodo drugi vas!«
   Požar je poskočil kot bi ga pičil gad in se zakadil vanjo jo začel tepsti in rjovel: » TIHO PREKLETA KURBA! ZAKAJ PA PARTIZANI NAS MORIJO? JAZ SE BORIM ZA VERO IN ZA KRISTUSA!«
   Ena je vzhlipela: » mar nas boste kar tukaj?«
   Vodili so jih še 20 metrov niže. Med tem pa si je Kumšetova Angela osvobodila roke iz vezi. Ko je zaslišala krike štirih domobrancev z mitraljezi, ki so stopali za njimi : » Pazite spredaj! Hitro, hitro!« jo je nekaj vrglo naprej, skočila je v noč, ni vedela kako in kam le vedela je da mora čim prej proč od tega kraja smrti. Slišala je drdrati mitraljeze za seboj, nekaj ji je škrtnilo v ramenih a bežala je čez drn in strn, padala, se kotalila navzdol, se pobirala in spet bežala. Še dolgo so doneli za njo presunljivi kriki žrtev in mitraljezov rafali. Ko se je ustavila in prisluhnila krikov ni bilo več. Pomirila se je in sezula čevlje, splezala na drevo in zagledala luči v Ljubljani. Tako se je znašla in drugi dan popoldan prišla do ljudi, ki so ranjeno rešili.
   Aprila smo že prejeli poročilo da so domobranci pobili vso rodbino Kumšetovo, očeta, mater in hči. Takrat so njih trupla še vedno ležala med Iško vasjo in Igom.
   Tudi iz Žalimelj so izginile 4 ženske, ljudje so ugotovili da so ubite. Hkrati so iz Iga odpeljali 30 ljudi, o teh trde poročila da so pobiti.
   V začetku Maja so aretirali 140 uradnikov bančnih zavodov. Vse na Policiji mučene in izstradane ljudi izroča potem komisar dr. Maks Loh Nemcem in jim sestavlja transporte, ki gredo v Nemčijo. Moške pošiljajo v koncentracijsko taborišče v Dachau, ženske pa v mecklemburško pokrajino. Vsak mesec odhajata po dva takšna transporta.

   • KIKI

    V vsaki vojni vlada zlo!

  • KIKI

   To so žrtve umazane vojne!

  • Alois Kuhelj

   Na Krimsko jamo si pa cist pozabu,a ja,saj teh ni bilo skoda!

 • centurion

  Na Slovencih eksperimente izvajajo komunisti še danes.
  Drugi tir, TEŠ, Kemis, Magna, NLB.
  Psihiranje Hanzitv, Delo, Mladina, Dnevnik.
  Teroriziranje Kućan, ZZB, Makarovićć, Zemljarić, Pieraci…
  V Sloveniji nič novega….

  • KIKI

   Veliko jih nisi omenil, pa nič za to , saj vsi vemo!..

 • PRIČEVALCI

  Premnogo žrtev, ki so bile ubite, mučene, odpeljane v uničevalne nemške internacije ali na prisilna dela tukaj ne omenjamo. Ženske pošiljajo v Festanburg, Raxenbruck, moške in ženske v Dachau ali Mauthausen, sezname sestavlja ovaduh Loh. Jetnišnica je polna jetnikov, glavni rabelj je upravnik Hlebec. Mnogo transportov gre v nemške internacije, aretacije so včasih množične. Vzroki so različni. Nekaterih vesti še ni mogoče preveriti, mnogo poročil se je izgubilo, marsičesa pa sedaj razumljivo še ne smemo poročati. Toda ni daleč čas ko bomo lahko objavili vse. Naj narod izve iz kakega razbojniškega gnezda so izleteli morilci. Kje so položili svoja morilska legla, kdo so bili in kaj so storili, da bo vsem na vse strani očitno, kako pokvarjeni drhali je nasedel naš slovenski človek.
  Moštvo političnega oddelka ljubljanske Policije, ki je odgovorno za vsa zverstva ki se počenjajo tam je sestavljeno takole: MARKO BAJUK, IVAN BERGANT, OSKAR BORIN, JANKO BORŠTNIK, MARJAN BORŠTNIK, IGOR BRUSNIKIN, GABRIJEL CENČIČ, IVO ČESNIK, NACE ČRETNIK, FRANC ČRUNGOLJ, MAKS DIMNIK, JOŽE DOLINAR, ŠTEFAN DRENŠEK, BOJAN DUBROVIČ, BOŽO EILETZ, FRANC FAŠUN, FRANC GABER, FRANC GODEC, JANEZ GOSTINČAR, FRANC JANTSCH, AVGUŠTIN JELOČNIK, ANTON JENKO, ALOJZ JORDAN, MARJAN KAIZER, PETER KLOBOVS, DRAGO KOBI, MARLO KOBI, FRANC KOCUTER, FRANC KOLARIČ, BORIS KORUN, MARJAN KORITNIK, DANILO KOŽUH, MIHA KREGAR, JANEZ KREPFL, MIRKO KREK, MILO KRUŠIČ, KVEDER JOŠE, MATIJA LAZAR, ANTON MASTNAK, FRANC MIHELIČ, CIRIL MILAČ, BOGO PESTOTNIK, LOJZE PIRC, GABRIJEL POTOČNIK, BLAŽ POTOČNIK, FRANC PEPEVNIK, STANISLAV PEVEC, BOGOMIL PUST, FRANC PAJK, LJUBO PETEK, ANTON POLAK, IVAN RANT, RADO ŠKOFIC, JOŽE SEME, CIRIL SEGA, MARJAN ŠUŠTERŠIČ, ZLATKO TOMŠIČ, VINKO TRŠKAN, FRANC LAHOVIČ, ZVONIMIR VUGA, JANEZ VIZINTIN, STANE ULČAR, STANE ZIHERL, HERMAN ŽUPAN, JURIJ ZAKRAJŠEK, BENJAMIN ŽVAN.
  V Trnovem je prišla v stanovanje bivšega jugoslovanskega oficirja Ravnika Rudolfa domobranska patrulja, ki se je izdala za ČRNO ROKO in oficirja vpričo žene, ki je bila v sedmem mesecu nosečnosti v postelji ustrelila.
  4.5. je šel finančni preglednik Simon Rekar čez rudniški blok proti svojemu čebelnjaku. Ko je dospel do čebelnjaka, ga je domobranec ustrelil. Ženi so rekli da zato ker je bil partizanski kurir, čeprav pri preiskavi pri njem niso našli ničesar kar bi nakazovalo na njihove trditve.
  V tistih dneh je bil odpeljan v Nemčijo jugoslovanski general Janeš in več oficirjev, ker niso hoteli stopiti k domobrancem. Ko niso dobili doma nekega dekleta ki so ga iskali so odpeljali njeno 60 letno bolno mater in sestro, ki je imela doma otroka. Izjavili so da bodo obe poslali kot talki v Begunje, če se iskana ne bo sama javila. Na ljubljanski Policiji pretepajo ženske s sto, dvesto ali tristo udarci. Med prste jim devajo svinčnike in stiskajo roke. Neko 50 letno gospo so obdolžili da je zbirala denar za podporo OF in jo tako pretepli da je imela na nogah počeno kožo od kolena naprej.

 • Osti jarej

  …zdej pa izvajajo genocid nad vsemi….. s 3x na dan največjo dozo kemtrejlov….7 x na teden

 • sprehajalec

  Gre za znano metodo NKVD.

 • Steiermark

  Sedaj si bodo , verjetno, “humanitarni delavci”, ki so tam izvajali eksperimente na ljudeh , na human način, kot Hitler, proglasilii tudi za doktorje znanosti…..Neverjetno, kako si je podoben ta humanitarni socializem z nacizmom – majhna razlika med njimi je ta, da so nacisti bili bolj usmiljeni do zaprtih v koncentracijskih taboriščih, medtem ko so se komunisti, titovi iztrebki, po njegovih navodilih, po psihopatsko sadistično izživljali nad lastnim ljudstvom!

 • KIKI

  Goli otok

  Nisem čutil rok, ne nog,
  od sonca sem že oslepel,
  od strahu za vedno onemel…
  samo srce sem še imel,
  da sem z Bogom preživel!

  • Alois Kuhelj

   Saj bo nekako tako,ze na ladji Izvor,ki je vozila vodo in nove restante,nas je sonce obzgalo do onemoglosti.Pol pa tolc kamen cele dne ve brez srajce,v kratkih hlacah.Ah saj se ne splaca!

 • PRIČEVALCI

  V Ipki vasi in na Igu nasilje ne odneha. 7.4. so domobranci v Iški vasi prisilili Antona Japlja, da je moral odpeljati naropano blago na Ig. Toda škoda bi bilo pustiti lepega konja in voz. A lastnik bo obtoževal. Ah, to je preprosto. Saj Kozlarjeva gošča ni daleč. Tam je že grobov in celo nepokopanih trupel. Zato so Japlja odpeljali tja in ga tam ubili. Aprila je njegovo truplo še ležalo tam ob dveh truplih neznancev, moškega in ženskega.
  V Črni vasi so domobranci več družin popolnoma izropali in mnogo ljudi zaprli. Prav tako v Kotu pri Igu , kjer so kradli živino, živila in kokoši. Požrešnost teh »kristusovih borcev« je nepopisna. Teden dni stare zajčke in brejo zajklo so na mestu skuhali in pojedli. Prijeli so Alojza Anžela. Zasliševal ga je kaplan Štefan Kraljič, ki je sedaj domobranski oficir in kurat.
  »Vse terence bomo pobili« so govorila usta tega služabnika božjega Janželu.
  »Navsezadnje bomo dobili v roke vse partizane«
  S Kraljičem je tudi turjaški grof, skupaj hodita na pohode in fevdalec upravlja minomet. V krvi mu je še da bi uničeval slovenskega kmeta. Ko je Janželj slišal da bo ustreljen je izrabil ugoden trenutek in pobegnil, ter povedal kako se mu je godilo.
  V Šmarjeti so kradli domobranci pod vodstvom komandanta Cvetkoviča. Preoblekli so se v partizane in plenili predvsem živino in živila. 16.4. so od tu odpeljali 40 ljudi, stare ženice, ki so težko hodile so zmerjali s kurbami in jih suvali s kopiti.
  Franc Frakelj je nadaljeval svoje grozotno delo neprestano. Postal je nekakšen inspekcijski oficir in zasliševal žrtve. Sredi Aprila so domobranci na Barju spet odpeljali 13 oseb. 6 od teh je zaslišal Frakelj osebno in jim namenil usodo ki jih je zadela.
  18.4. so domobranci pobrali v Ljubljani 10 simpatizerjev OF, jih odpeljali v Ljubljanico, kjer so jih postavili z obrazi proti reki in ustrelili. Trupla so pometali v vodo.
  Konec Aprila so imeli domobranci na Igu zaprtih 40 ljudi. Od teh vemo da so ubili Alojza Viranta iz Klade, ki se je poprej skrival pred njimi. Ustrelili so tudi kmeta Janeza Zakrajška iz Podstrmca. Krivdo so zvalili na partizane.
  Maja so domobranci iz Iga in sosednjih postojank ustrelili kmeta Pirca iz Matene in Miho Pirmana, odpeljali so iz Matene Janeza Požarja, Franca Tavžlja, Maksa Juha in Franca Petrinčka. Z Iga so odpeljali gostilničarja Ivana Strumblja. Ustrelili so tudi neko kuharico ker pri sebi ni imela osebne izkaznice. V Kozlarjevi gošči pa je bilo nato 9 novih grobov.
  Na Rudniku je bil odkrit grob s 30 žrtvami z Rudnika. Ni še odkopan. Imena še niso znana. Vemo pa da so domobranci okoli 8.5. ubili Uršičevo družino na Igu, mater in dve hčeri. Micka je bila ubita z dvemi streli. Našli so truplo, krilo je bilo dvignjeno, v trebuh in spolovila pa je bila suvana z nožem.
  24.4. ponoči sta prišla h kmetu Šublju na glince dva moža in zahtevala sina. Stari Šubelj je takoj prepoznal enega od domobrancev, ki je imel v rokah revolver in mu rekel: »Vidiš koliko dobrega sem storil tvojemu očetu, ti pa mi boš umoril edinega sina?«
  Vsa družina je na kolenih prosila, naj jim prizanesejo. Lopova sta vse izgnala na dvorišče in sina ustrelila. Očetu pa zagrozila da ga bo doletela ista usoda če bo izdal. Domobranci drugi dan niso nikogar pustili k pogrebu, ŠIRILI PA SO GOVORICE DA SO MORILCI PARTIZANI, kar bi morda kdo celo verjel, če ne bi stari Šubelj domobrancev spoznal in ovadil.
  Še vedno nosi Ljubljanica ubite žrtve. Še Junija so opazili ljudje truplo mladega dekleta, ki je priplavalo po vodi. Zahtevali so od domobrancev naj truplo potegnejo ven iz vode in ga pokopljejo. Oni pa: » Kaj nam mar, še stroške bomo imeli s tem.«
  V gozdu pri Dravljah so Junija opazili 4 nove grobove. Ropajo pa tudi tu. V gručah po 10 domobrancev pridejo in prosijo hrane, hkrati pa kradejo prašičke in teleta, kokoši, svinjino, mast.

  • Zgornji

   Hvala za Informacije. Da bom vedel povedati ko bo kdo prepameten. Sicer so bili Oboji slabi , le da so bili eni bolj slabši eni pa manj slabši. Vidim pa, da so bili večinoma na živalski prehrani, kar pomeni da so bili zato toliko Bolj nasilni in Hinavskopodli , ker so si z to nasilno-napačno prehrano ohranjali svojo zlobo !!! ! !!!

 • Zgornji

  No, saj se mi je zdelo da nemorejo biti tako nedolžni tam, kjer jih nihče ne nadzira …

 • if

  Stalin KP po Evropi, julij 1940: “Sprejemajte naciste prijateljsko, bojkotirajte odporniška gibanja.”
  Tito Stalinu 13. maja 1941, 37 dni po napadu Stalonivih in Titovih kameradov na Kraljevino Jugoslavijo: “Odzvali se bomo v slučaju, če boste napadeni.”

  • Jurij Musar

   To verjetno veš, da so Američani rešili na tisoče nemških znanstvenikov in jih ne glede na njihovo preteklost odpeljali v ZDA.

   • sprehajalec

    Enako so storili Sovjeti. Naprimer Biro Gröttrup pa deportacija nemških znanstvenikov v SZ.

    Naprimer skoraj v istem času sta se pojavili dve skoraj identični konstrukciji lovskih letal F-86 Sabre in Mig-15. Obe sta bazirali na nemški medvojni konstrukciji Me-262 z enako aerodinamiko.

    • Jurij Musar

     To pomeni, da nobenih vodilnih svetovnih voditeljev ne motijo zločini proti človečnosti, temveč razmišljajo samo o prevladi in denarju.

     • sprehajalec

      Zanima jih tehnologija in razvoj tehnologije ti da vojaško moč in posledično vse sledi iz tega. Če nemške vojne gledaš z globalnega vidika in ne ideološkega, ne gre za nič drugega, kot eno samo vojno, prvo in drugo z nekaj premirja vmes. V drugi se je dogodila epizoda z Judi, ko je ozka klika delavskih socialistov izvedla pomor in s tem zlorabila nemški narod.

      kaj je zločin proti človečnosti in kaj ne, te pouči zmagovalec vojne. Če ima seveda to moč in vpliv.

     • Jurij Musar

      Krasno in zopet so krivi socialisti, po tvojem so to verjetno preoblečeni komunisti. Svetovne voditelje in klero kapitaliste (kar je pravzaprav eno in isto) pa ne zanima tehnologija in njen razvoj, temveč denar. In vojne netijo prav oni, zaradi denarja seveda.

     • sprehajalec

      Socializem je samo vmesna stopnja, neka začasna kategorija na poti do končnega cilja, brezrazredne družbe in Komunizma. Saj pri nas si imel oboje, samoupravne socialiste in komuniste. Zadnje najhujše vojne in povojna dogajanja ter morilske revolucije so zanetili prav socialisti-komunisti v svoji želji po oblasti in spremembah družbe, ki so se vedno končale katasrofalno za narodna gospodarstva.

      Klero kapitalisti je postulat iz Marxovih filozofij in opisa stanja družbe 19. stoletja. današnje korporacije z delniško lastniško razpršenostjo so veliko bolj marksistične od samih Marxovih najdrznejših sanj.

     • Jurij Musar

      Sedaj šele razumem, da se na vzhodu pobijajo med seboj komunisti in ateisti, muslimani in katoličani pa jih nemočno opazujejo in mirijo.

   • if

    Ponujena primerjava je nesmiselna.

    • Jurij Musar

     Sploh za takšne, ki je nočejo razumeti. Pove namreč to, da Američani niso popolnoma nič boljši od Rusov.

   • Alois Kuhelj

    Komiji so pa nase enostavno pobili!

 • PRIČEVALCI

  Črna roka” je znamenje bližajoče se groze. Ta cvetka je zrasla iz gnoja, ki ga pljuskajo domobranske golide po slovenski zemlji. Morilci si pomažejo obraz s sajami ali nosijo krinke. Vedno nastopajo ponoči. A vsaka skrita stvar postane očitna. Danes vemo, kdo vleče za žico teh lutk. V glavnem je ta tolpa sestavljena iz nekaterih dezertrejev in skrivačev, velik del pa je iz domobrancev. Nastopajo kot samostojne skupine. “Črna roka” je izrazito gestapovska organizacija, ima pa tesne zveze tudi z domobranci in mihailovičevci. Love terence, napadajo patrole in kurirje in ako jih ne pobijejo takoj, jih izročajo Nemcem.
  · Prvič se je pojavila meseca marca. Zanimivo je, da se je to zgodilo neposredno po znanem sestanku v hotelu “Continental” v Trstu pod vodstvom ministra gestapa Himmlerja, ki se ga je udeležil tudi Mihailovičev zastopnik Jevdjevič. Tri dni nato je bil sestanek v Ljubljani, ki so se ga udeležili mihailovičevski major Karel Novak, znani Rudolf Žitnik, bivši podban dr. Pirkmajer, dr. Ante Kožar in prosluli italijanski izdajalec dr. Marjan Zajc.
  · V Ljubljani so člani “Črne roke” Leopold Srebrnjak iz Grosuplja, k je hotel izkoriščati ženo nekega partizana Justino Guserjevo. Ko mu to ni uspelo je njo in njeno prijateljico ustrelil za letališčem v Ljubljani, dalje Jože Biželj s Studenca pri Ljubljani, Nace Jeriha s Slap, znan pijanec in ovaduh, Jože Smrdu s Studenca, poročnik Pikelj in dr. Ciril Žebot, znani fašistični plačanec in organizator bele garde, ki je imel in izvrševal naloge širšega obsega. Najbolj viden pa je znani denunciate s sodnije, sedaj policijski komisar Loh, eden izmed voditeljev božičnih racij v Ljubljani l.1942, ko so vrgli belogardisti s pomočjo Italijanov v ječo okoli 1000 Ljubljančanov. Jedro tvorijo Erlichovi “stražarji”, ki so ultraklerikalni, versko fanatični in nestrpni elementi, ki so pripravljeni za sleherno dozdevno prednost cerkve prodati najvišji narodni interes in ki so pod Erlichom stremeli, da bi bila Slovenija pod italijanskim ali papeževim protektoratom. (Dokument divizije Isonzo 1. Nr. 3576)
  · Zelo naklonjen je “Črni roki” policijski šef dr. Hacin, med vodji v Ljubljani se imenuje Miha Jenko, župan v Mostah, dalje domobranski kurat Križaj v činu nadporočnika, ki igra vlogo nekakega sodnika, izvršitelji obsodb Tumpej, Kobi, Koritnik in njegov sin Močnik, ki pretepava pri zaslišanju, Tome in njegov sin, bivši jugoslovanski kapetaan, sedaj stotnik domobrancev. Nemci so očito, da bi potolažili razburjeno javnost, zaradi preočitnih zločinov, nekatere člane te “Črne roke” zaprli. Takoj so začeli trditi v klerikalnih krogih, da je “Črna roka” sokolska in mihailovičevska, ni pa klerikalna. V resnici pa delujejo v njej vsi, kakor dokazujejo imena.
  · “Črna roka” v Ljubljani je ustrelila jugoslovanskega poročnika Rudolfa Ravnika, ki je bil bolan na revmatizmu. Trije mladiči so se pripeljali z avtomobilom ponoči in izvršili umor. V zvezi s “črno rook” e 7 utopljencev, ki so jih potegnili iz Ljubljanice. Izsiljujejo tudi denar. Neka ženska je dobila poziv od “Črne roke”, naj izroči po prteku par dni 2000 lir na tisto mesto, kjer je dobila pismo, pri tem pa so ji grozili s smrtjo. Po Ljubljani je splošno znano, da je “Črna roka” odpeljala vseučiliškega profesorja dr. Franca Šturma, za katerim je izginila vsaka sled.
  · Zaradi pretenj “Črne roke” se je več ljudi, ki so nam poimensko znani, preselilo v Neemčijo.
  · Neka mladenka je bila zaprta v prisilni delavnici, v kateri neki nemški narednik posebn zversko postopa z jetniki. Ta mladenka je vila določena za transport v nemčijo, a so na predvečer prišli ponjo fantiči s policije. Čez par dni pa so jo našli ubito v gramozni jami skupaj z več moškimi.
  · Akcije “črne roke” izvajajo samo mladi ljudje. Policija jim daje na razpolago avtomobil in imajo tudi pristop v policijske zapore. Teror “Črne roke” nam je v zadnjem času javljen tudi z okolicee Postojne in Logatca. Pri tem so udeleženi vidnejši predstavniki domobrancev.
  · Tudi v okrežju Litije se pojavlja “črna roka”, ki prihaja z Dolenjske in terorizira prebivalstvo. Zakrivila je preselitev mnogih družin. Ko je v Ljubljani v teku maja dobilo 11 oseb od “Črne roke” grozilna pisma, je neka ženska nesla posmo na nemško poveljstvo. Nemec ji je dejal:”Vi ste enajsta, ki je določena za umor. Pripravite se na smrt ali na odhod v nemčijo!” Še isti večer je bilo vseh 11 odpeljanih v Nemčijo.

 • PRIČEVALCI

  “Črna roka” ima svoje odbore in likvidatorske skupine po vsej deželi.
  · V zadnjem času je “Čra roka” zaradi odpora vse javnosti spremenila svojo morilsko taktiko. Žrtve zločinci zvlečejo v gozdove, ki jih deloma kontrolirajo tudi partizani in nato vržejo krivdo nan je. Na Rudnikuu so napadli nekega kmeta, oblečeni kot partizani. Kmet pa se jih je z orožjem branil in enega od njih ustrlil. V Podlipoglavu so ponoču nekemu kmetu izsilili 15 000 lir. Javilo pa se je to s pripombo, da so storilci pustili za seboj sled v gozdu, da so torej bili partizani. Terezija Przek iz Osredka pri cerknici je bila ustreljena ponoči iz 13. Na 14. 3. V čelo, lice in prsa. V aktu je označeno, da je prišla iz gozda, da je torej partizanksa. Pod Ježico je bila najdena pri Savi krsta, ki je bila pri vzglavju okrvavljena. Na vseh hišah, od katerih je osumljen kak družinski član, da je pri partizanih, je bila na Ježici nalepljena “Črna roka”. Dne 20.3. v Mostah odpeljanega delavca Alojzija Tavčarja so našli v Savi pri Lazah 20.5. s prerezanim vratom, delavca Omahna iz Most, odpeljanega isti dan, pa so našli v Savi pri Lazah.
  · Domobranec Bogdan je s sadističnim veseljem pripovedoval, kako so na Dolenjskem prijeli neko dekle iz Ljubljane, jo ustrlili v obe nogi, prijeli pod pazduho in vrgli v ogenj. Frane Smrekar iz Češnjic je pripovedoval, kako je streljal na ljudi, ki so jih ponoči pobirali iz njihovih domov. V eni noči so jih pobili 42; med njimi tri noseče ženske. Streljali so jih v tilnik in jih zmetali v neke jame na hribu. 8 jih je streljali, sami mladiči od 17 do 20. Leta. To pa se je zgodilo pri Sv. Urhu.
  · Katehet na trgovski akademiji, kjer je vsak mesecpolitična debata in se lahko oddajajo anonimna vprašanja, je imel dosti gradiva za odgovore na vprašanje:”Kaj je Črna roka?” Rekel je:”To je od zakonite oblasti dovoljena organizacija, ki ji je poverjena naloga delati red.”
  · Na vprašanje, če smatra za pravično, da brez sodbe more ljudi, je dejal:”Kdor dela to, kar mu je po zakonu dovoljeno, ne dela ničesar protizakonitega in se ne sme obsojati. Preden se je oblast odločila za takšno odredbo, je stvar gotovo vsestransko preštudirala. Ne smemo gledati na posameznike, temveč na stvar kot celoto, nan auk duševno najvišjih modrijanov, ki streme res samo za tem, da človeštvo rešijo pogube!”
  · K takemu “verouku” ni treba pojasnila. V Hrušici se je primerilo, da je celo pater Fidelic iz Stepanje vasi poslal pismo z mrtvaško glavo, v katerem z grožnjo od nekoga zahteva spisek oseb, ki delajo za OF.
  · Na strani 22 omenjeni invalid, poročnik Rebolj je bil ustreljen od dveh lopovov, od katerih je imel eden črna očala. Eden ga je vprašal, kje je izgubil nogo. Ko je odgovoril, da pri preobratu Jugoslavije sta pahnila ženo proč in z več streli invalida ustrelila, odnesla pa razne drobnarije. Na vrata sta po odhodu natisnila pečat črne roke.
  · V noči od 24. Na 25. Aprila so popolnoma izropali rodbino Alojzija Kosarja v Novih Jaršah in odpeljali njegovo ženo proti tomačevem. Za njo ni sledu.
  · Ponoči so odpeljali mater petih otrok Poldo, ki so jo našli čez 14 dni v mivki ob Savi s polomljenimi udi in tako razmesarjeno, da jo je mož spoznal le po obleki. Zlato zobovje ji je bilo izruano.
  · Na ljubljanskem letališču so našli tri trupla deklet rez glav.
  · 18..5. je bil ustreljen Martin Jordan na Verdu, ko je pasel kozo.
  · 500m od dolenjskega bloka smo kmetje orali in pri tem našli tri trupla.
  · 2. junija so spet našlli na aerodromu v opuščenih ajrkih dve trupli mladih deklet z razbitimi lobanjami. Ena od the je bila oblečena samo v perilo. Očividec je zatrdil, da sta bili trupli v jarkih kakih 4-5 tednov.

 • Zgornji

  JA, TUDI JAZ SE ISTO SPRAŠUJEM, … IN, … OČITNO DA SO BILI V S I , … LE DA ENI MALO BOLJ, ENI PA MALO MANJ.

 • Duhec

  Ja dons so velik bolj humani…

 • Osti jarej
 • Jurij Musar

  Mislim, da bo tale članek zelo močno pripomogel k izboljšanju razmer v današnji Sloveniji. Rajši bi napisali kaj o tem, kaj se danes dogaja v zaporih po vsem planetu. To je treba preprečevati, ne pa pogrevati stvari iz bivše Juge.

  • Viktorh

   .Tik – tak, še 48 dni, pa…

  • Alois Kuhelj

   Morilce in poklicne kriminalce na kole,pa bodo zapori vidno razbremenjeni!!

 • Burek Burecki

  Psiholosko mucenje se dogaja v vseh zaporih in ne le v komunajzerskih kaj ne?

 • PRIČEVALCI

  Ena izmed likvidatorskih skupin ima svoje gnezdo v 15. Domobranski četi na Škofljici. Nekdo izmed njih se je pohvalil, da je eden od “Črne roke” 18.junija na Dolenjski cesti ubil dve, druga skupina na Škofljici pa tudi dve osebi. Na blok prihajajo črnorokci maskiani in domobranska straža jih pusti skozi, če ni nemške patrole v bližini. Pri svojih zverstvih trosijo letake s pozivom, da se naj vsi Slovensi strnejo v borbi za poštene ideale!
  · V taki borbi, v katero so se strnili vsi mračni elementi na Slovenskem, so v noči od 9.junija v Dravljah maskirani morilci pobili profesorja Tehnične srednje šole Štirna in njegovo 18-letno hčerko. Vse področje je bilo od te borbe okrvavljeno. Ubijalci so izropali vso zlatnino.
  · Na bloku pa so se razburuli domobranci:”Kaj se razburjte! Kaj mislite, da smog a mi?! “ Toda morilci so bili oblečeni v domobranske uniforme, preko njih so potenili nekake cunje, obraze in roke pa so si namazali s sajami. Po umoru so pustili na zidu znak Črne roke.
  · Isto noč od 8. Na 9. Julija so verjetno isti zločinci ubili sestro profesorja Franca in Antona Vodnika.
  · Vsa poročila, ki z velikim težavami prihajajo iz Ljubljane stalno navajajo ista imena. Za voditelja “Črne roke” označujejo dr. Marjana Zajca, Rudolfa žitnika, trgovca Frenka Odona, Franca Juvana, čevljarja Krupeja, Božidarja Leskovca, jurista za Bežigradom. Na primorskem imenujejo med vodilnimi člani majorja Bitenca in domobranskega oficirja Emila Savellija, uradnika čekovnega urada, ki nosi nemško odlikovanje. V Dornberku sodelujejo Dušan Brce, Sinigoj, saksida in Pavlica. Zvezo s “črno roko” vzdružuje Rudolf Guštin. Janko Debeljak z Dolenjske cest je izjavič, da bodo vsakogar likvidirali po najkrajši poti, ki je zadostno osumljen. Ko so ustrelili mežnarja Presetnika in njegovo sestro, je izjavil domobranski kapetan na Ježici Marjan urbas:”Sava je dovolj globoka za take ljudi:” Na Ježici sodeluje pri “črni roki” policijski agent Jože Pernišek.
  · Imenuje se izvršni odbor “Črne roke”:Kreiper, Jeločnik, Rupnikov osebni čuvaj Džin, t.j. Slavko Krek, Kociper in inž. Sodja. Kot glavne člane “Črne roke” označujejo poročila Franca Šaleharja, ki deluje na Lipoglavu. V okolici Šentruperta spade k taki bandi Oton podlesnik. Skupino vodita Marko Jakoš in Jože Deželan.

 • PRIČEVALCI

  Radi se predstavljajo z novo “ilegalo”, ki je zelo priljubljena pri Nemcih. Vodja take ilegale je bil neki Grum, ki je zbral 80 fantov, med njimi so bili tudi voditelji “Črne roke”: JAnez Marn, Rado Prijatelj, Rado Šalehar, dr. Smajd, major Bitenc, Smrsu in Križman.
  · Ta motna golda krvi, solza in trupel je motna tudi v vsem drugem. Domobranci, “črna roka”, ilegala, vera. Dr. Marjan Zajc trdi, da je “Črna roka” nacionalna, dr. Juvan, da je klerikalna. Je pa – zločinska.
  · Na vrhniki se je 27. Aprila 1944 sestal odbor v katerem sta advokata Marjan Marolt in Stanko Zupan, bivši občinski tajnik Jerina in lekarnar Hočevar Stanko. Odbor ima za svoje delo 4 agente z nemškimi legitimacijami in po 6000 lir mesečne place. Naloga the agentov je odkrivati terensko mrežo in zbirati material za “likvidacijo” simpatizerjem OF.
  · Na Dolenjskem je vodja te tolpe Janez Marn, jurist iz Hudega pri Trebnjem, s prevzetim imenom Črtomir, zato se imenujejo njegovi banditi večkrat tudi “Črtomirovci”. Mož je partizanski deserter in je imel celo vidno mesto v naši vojski. Je pa brez prave narodne zavednosti, brez občutka za tovarištvo in požrtvovalnost, ljubitelj lagodnega življenja in nezdravo ambiciozen. Pozabil je, da so m Italijani ubili očeta in požgali hišo. Sam izgubljenec je šel sedaj med izgubljence in se postavil na čelo bandi, ki mori nedolžne ljudi. Njegov namestnik Drago Prijatelj iz Ponikev, intendant Janez Saje, brat Jožeta. Pri sebi imajoo tudi duhovnika. Ta odred se pomika po vsej pokrajini, sestavljen je iz dveh čet, ki imata 17 mitraljezov in več brzostrelk. Banda se je pojavila v različnih krajih, pri Šentrupertu, Sv. Križžu, Čatežu in Primskovem, v dolomitih in na Notranjskem. Njena nasilja in zverstva bomo opisali pozneje.
  · V Logatcu se je sestal odbor “Črne roke” 16.aprila 1944 b župnišču. Navzoči so bili neki Leskovšek iz D. Logatca, Cankar iz Nove vasi, Arher, Anton Maček in nam že znani Viktor Berlot ter sklepali o umori 7 ljudi, ki so jih tudi tisto noč umorili. O tem pozneje.
  · V Grosupljem se je krila “Črna roka” pod nazivom “informacijski štab”, ki so mu pripradali Kužnik, župan okoliških vasi Alojz Mehle, Nace Ahlin, cene Mehle, Zavrl itd., ki so naravnost strahotno morili vse, kar je prišlo na njihovo listo. O njihovih zverstvih bomo govorili pozneje.
  “Črna roka” deluje tudi v trstu, kjer ima na vesti umor dr. Stanka Vuka in njegove žene. Belogardist Jazbec je sporočil žrtvi smrtno obsodbo.
  · Pojavila se je tudi na gorenjskem in Primorskem. V postojanki Velikih Lašč je 7 članov “Črne roke”, med njimi brata Ivan in Jože Peček, iz Medvedjeka pri Velikih Laščah, oba partizanska dezerterja in bivša belogardista. Zlikovca se preoblačita po štirikrat dnevno, stikata med ljudmii, včasih v civilu, včasih v raznih vojaških oblekah.

 • PRIČEVALCI

  Vodja “Črne roke” v Kočevju je havelka Danilo, bivši uradnik OUZD. Člani se shajajo v dveh bunkarjih na levem bregu Rinže proti Črni hosti. Havelikov izvrševalec je Alojz Vodušek. Vseh članov je v Kočevju 82. Sestavili so spisek oseb, ki jih je treba internirati in po tem spisku je bilo 19.8. odpeljanih iz Kočevja 75 ljudi.
  · Proti nepoučnemu ljudstvu se krije “Črna roka” z nevidezno ilegalnostjo, je pa v zvezi z Nemci, od katerih dobiva denar, orožje in opremo. Njen agitator na Notranskem, Kaplan Ivan laurih, je priznal, da deluje Črna roka pod krinko ilegalnosti. V vasi Podlipa so se srečali “Črtomirovci” in Nemci in sta se komandata tolpe pozdravila. Imajo celo nekak program, namreč samostojno Slovenijo (brez Koroške) v federativni kraljevini Jugoslaviji pod kraljem Petrom II. Program je dalje “protikomunističen”, smatra se – po besedah dr. Branka vrčona – za sestavni del redne jugoslovanske vojske. Glede na zveze z Nemci, ki so gori omenjene in v zvezi s časom nastanka, pa je upravičen sklep, da je ta program le pesek v oči, da pa je “Črna roka” v resnici nekakšen domobranski gestapo, ki ga uporabljajo Nemci spričo svoje stistke na fronti.
  · In tako lahko trosijo listke s svarili, podpisanimi po naslikani črni roki, njena slika na zidu bodi napoved bodočih ali sled že storjenih zločinov neposlušnim ljudem. Ljudje v Ljubljani skrivnostno izginjajo. Le nov grob, ki se pokaže ob kakem samotnem gozdu, truplo, ki ga naplavi sava ali ki ga potegnejo iz Ljubljanice, krik smrtnega strahu v samotni ulici ali strel – to so sledovi “Črne roke”. Iz objema žena, od otročičev trgajo očete in može, od skrbnih staršev fante in dekleta, brez izbire, brez izjeme, brez milosti. Vse mora pasti, kar se ne ukloni, kar ne veruje, da je zveza z nemškim okupatorjem rešilna za Slovence.
  · Ali bodo ljudje spregledali? Se bodo zavedli, da jim sedi na tilniku sedi vedomec, ki jim pije kri? Kdaj, če ne sedaj, bodo zvrgli s sebe ta jarem?
  · Fašistično – domobranski terror v Ljubljani pa se nadaljuje. Dr. Rainer je razpisal mobilizacijo za letnike 1923, 1924, 1925, ne meneč se za statut še vedno “italijanske pokrajine”, da prebivalci te pokrajine niso vojno obvezni. Zagrozil je celo z represalijami družinam, če bi se svojci odtegnili vojaški službi. Bedake in lahkomiselneže, zapeljance in prisiljence pa je ujelo to nasilje v svoje mreže, ko so dne 20.4.1944 prisegli zvestobo Adolfu Hitlerju, največjemu krvniku slovenskega naroda in človeštva.

  • centurion

   Dan odprtih vrat v ustanovi ali pobeg iz nje???
   Oboje ti škodi.

  • soc

   Božo Repe, si to ti? Giovanni Pierazzi? Morda pokojni “zgodovinopisec” Ivanj Jan še iz groba tuli revolucionarno verzijo Zgodovine za telebane, pardon, talibane?

   Ali je to le legendarni bozo666 s Financ, car demence?

   • PRIČEVALCI

    Nisem in ga tudi ne poznam. Kdo si pa ti?

    • soc

     Leon Rupnik, domači naslov Vice 43175387. Vsakega prvega v mesecu imam skupno kopel v vročem olju s tvojimi oboževanimi NOB šefi, jaz se potem vrnem, oni se cvrejo dalje. Še kakih 19000 ponovitev, pa sem tam, kjer angelci igrajo na lire. Ti pak ozdravi šefe, ko jih vidiš!

  • Viktorh

   Tik – tak, še 47 dni, pa…

   • Alois Kuhelj

    Zivijo,V.sam ne vem,kaj datum pomeni?

  • Alois Kuhelj

   Tocno,sam ne vprasas se,kdo je vso kozlarijo zacel!!

 • Megatron Arrows

  Vse naučeni od zahodnih “prijateljckov” ki so to v svojih kolonijah uporabljali že stoletja. Tu so se učili tudi Američani in vse oblike mučenja dodelali do vrhunca. Slovenija jim pa leze v rit, ker se nadejal kake drobtinice z bogatinove mize, ko se začne boj za ruska naravna bogastva. Američani so s svojo cionisticno bando uničili Bližnji vzhod, Afganistan, Severno Afriko, Jugoslavijo, podtikajo vojne na robu Rusije. Upam, da bo Putin živ dovolj časa da potolče zahodno kolonialistično bando.

  • centurion

   Stalinove metode so se Ribičiććći učili
   v Lubijanki.
   Socialistični humanizem…

  • montyamp

   Adolf je začel , res škoda da mu ni uspelo :
   https://www.youtube.com/watch?v=SQOfJ3l1Dac

  • sprehajalec

   Misliš, da je natikanje na kol iz Na Drini Ćuprija tudi izum Američanov? So ga potem Turki posvojili?

 • montyamp

  Anšlus nazaj k Avstriji .
  Rajši govorim sit nemško , kot lačen in teroriziran murglosrbsko .
  Nemci bandite zapirajo dosmrtno ,
  pri nas pa si zločinci postavljajo spomenike .
  Pa kdo je zdaj tu nor ???

 • Antonius

  “Pričevalca” z njegovimi otrobi je pa res treba skenslati, da se človek izogne dolgotrajnemu brskanju med številnimi aktualnimi komentarji!

  Opravljeno!!

 • Igor Medoš

  Pokvarjeni komunisti

  • montyamp

   Malo si ti to pozno ugotovil .
   Ampak boljše pozno kot nikoli .
   Potomci morilcev z nadzorovanimi mnenji , tega ne smejo povedati na glas .

 • totex39

  Pri nas med ljudmi je še vedno prisotna neka čudna atmosfera, ko se samo med sabo pogovarjamo lahko čutimo kakšna razmišlanja jih ima večina. Lahko se na vse skupaj samo sprašujem a so ljudje napačno poučeni ali jih je še vedno strah komunizma, ki očitno pri nas še ni izumrl tako kot nekateri mislijo.

 • rrrrr

  ,,Boleči eksperimenti na zapornikih s spreminjanjem njihove zavesti in podzavesti se nam bodo še bogato obrestovali. Rezultate bomo s pridom uporabili čez 60 let na Slovencih¨” (vizionarska modrost iz Golega otoka)

 • Caetano

  Udba, ki je po nalogu CK KPJ upravljala titoistični gulag Goli otok je s pretepanjem in mučenjem v raznih oblikah ter s pomočjo groženj še leta 1984 pridobivala ”priznanja”. To dokazuje montirani proces proti t.i. ”bolgarskim vohunom” v Sloveniji. Primer je dobro popisal spoštovani mag. Igor Omerza.

  • rrrrr

   Kaj pa montirani proces proti dr. Noviču ?. Nedolžni človek sedi v priporu že več kot dve leti, pa mu udba še vedni ni sposobna ničesar dokazati. Zaenkrat nimam informacij, da bi ga s pretepanjem in elektro šoki silili k priznanju umora, ki ga ni zakrivil!

 • soc

  Goli otok bi lahko za lepe denarje Hrčki oddali v najem EU kot bodoči Guantanamo, ko bodo končno začeli čistiti s scene džihadiste in ultralevičarje. Ogled rezervata opic s turističnih ladjic bi pa še dodatno dobro kasirali…

  • Jurij Musar

   Se delaš pametnega, pišeš pa navadne kozlarije.

   • dob

    Seveda, ti kot jugonostalgik si prizadevaš, da bi Goli otok ohranil rabo, za katero je bil ustvarjen.

    • Jovo Jamnica

     Ne jezi se prosim name, ker sem si drznil vskočit z mnenjem. Bral sem mnenje kokobilyja zgoraj in bi samo dodal, da je leta 1948, ameriški predsednik Harry S. Truman, posthumno odlikoval Dražo Mihajlovića. Odlikovanje so svojci dobili v roke na tleh bivše Jugoslavije, šele po Titovi smrti. Na 60.obletnico zmage zaveznikov nad fašizmom.

     • dob

      Sem tako okupiran z domačim fašizmom-kučanizmom, da me tuji zdaj sploh ne morijo.
      Nekako mi je polsedanji polčas pomembnejši od polpreteklosti.

     • Jovo Jamnica

      Moje mnenje je, da pri nas oblast temelji na titoizmu, katerega podvrsta je tudi kučanizem…

     • neny

      Na srečo.

    • Jurij Musar

     Sploh nisem jugo nostalgik, maltretiranje ljudi pa obsojam, tudi v zaporih, brez katerih žal ne gre. Tudi ne vem kaj je to dialektični materializem. Pištole pa sploh ne rabim, ker sem proti vsakemu nasilju, proti temu, da bi imeli doma ljudje orožje za obrambo in proti smrtni kazni. Če pa soc ali kdo drug pisari neokusne neumnosti, se pač moram oglasiti

     • dob

      Mi je več tole, kar si napisal. Ampak soc mi je tudi všeč!

  • KIKI

   Tudi mi bi ga lahko najeli: Slovenija je polno kriminalcev in mafijcev!
   Tudi kakšno banko bi jim lahko zgradili na G.o., da jim ne bojo kršene
   človeške pravice!

   • Alois Kuhelj

    This comment is the best of all!!

 • Osti jarej
 • Artur

  “Moj oče, psihiater, je bil prepričan, da ves sadizem in mazohizem, kar je Džilas izkazoval v svoji obsesiji z mučenjem, izhajata iz dejstva, da je bil prikrit homoseksualec.”
  Huuuuhhh…… pa še kako prav je imel glede teh izrodkov človeštva :https://www.youtube.com/watch?v=oPLL9UuNvpw

  • KIKI

   Tvoj oče nima prav! Krvoses se rodiš, tehnike mučenja pa priučiš!
   Lahko pa se vsega naučiš!…in ko s klanjem začneš, ne moreš nehat!
   Vprašajte prvega mesarja, ki ga poznate! Mesarji v svojem delu uživajo!
   In koliko stopenj je še do človeškega klavca??? Zelo malo!

   • MladiLiberalec

    Ti pa tud pretiravas no. Jest sem tud ze kuram glavo odrubil pa ne pomen to da bi jo tud ljudem. XD

    • KIKI

     Po moje ti bi šlo; pamet imaš kratko, tace pa že krvave…

     • MladiLiberalec

      Ma dej :D

   • Artur

    Tako pravi oče Aleksandra Pavkovića , moj fotr se tega niti zavedal ni kaj je prav ali ne v tej smeri, kot jebivetru mu je bilo najbolj važno to , da je alkoholno in nasilno trohnjen imel vsak dan cugo iz flaše , zdaj pa v peklu že kar nekaj let dela družbo tem pokojnim klavcem , Izbrana družba na primernem mestu hahahaha.

 • Osti jarej
 • kokobily

  Analizirajmo malo napisano tam zgoraj.

  Letnice (1948-1949), z Rusi smo “na nož” (rezolucija Informbiroja, zaradi česar so tudo ustanovili Goli), pomeni, tale smotko Pavković ni šel na “strokovno izpolponjevanje” na vzhod, ampak na zahod. Vedel je po kaj gre, lahko bi že tedaj ostal tam.

  Pa ne, vrnil se je domov (inteligentan, izobražen človek), da mu tista dva iz CK povesta, da bi oni znanje pridobljeno v tujini tudi uporabili. Z Boga milega, pa zato so jih (psihiče) tudi poslali v tujino in sta vedela, po kaj gresta. Ampak pomisli, Džilas jim je to naivnežem moral (po vrnitvi) načtrtati. In to prav Džilas, v kratkem porem glavni Jugo-disident. Ne Ranković, ki je bil itak najbolj zadrti KOMI v celotni Jugoslaviji…

  Jasno, saj Rankovič je Srbin, Džilas pa Črnogorec… Vam se svita, odkod izvira tole skrapucalo od “dogodka”…

  Ja, bili so fuknjeni, poblazneli od vojne, z neizmerno močjo v svojih hribovskih beticah in svetovno proletarsko revolucijo kot izgovorom za svoja dejanja…

  Danes nam pa njihovi nasledniki (UDBA je veča, kot tudi TANJUG) iz “bratskega” Beograda spet prodajajo “Istoriju” in “Diplomatiju” (a ne mag.Zmago), tudi skozi takšne prosojne štose. Naivni Slovenčeki pa vse poberemo,samo zavito v anikomunizem mora biti…

  Srčki moji, sledi srbska “rehabilitacija” Rankovića in njegove velikosrbske politike..
  WIKI
  The popularity of Ranković’s nationalistic policies in Serbia became apparent at his funeral in 1983, which large numbers of people attended. Many considered Ranković a Serbian “national” leader.[6] Ranković’s policies have been perceived as the basis of the policies of Slobodan Milošević.[6]

 • Artur
 • neny
 • Olga

  Zločinski totalitarni komunistični sistem je zlorabil vse in vsakogar za oblast peščice priviligirancev in njihovih potomcev! Vse lepo zbrane vidimo na sliki ob “spomeniku” komunističnega zločina v Ljubljani!
  In ta izsiljena “priznanja” žrtev Bavconovo krivosodje še vedno upošteva kot “dokaz” in ne dovoli, da bi žrtvam vrnili dobro ime!
  Volitve! Volimo desnico!

  • FRANC3

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Fogglof Tunnek

  Tudi danes bi lahko obstajal kakšen Goli otok za desničarske klero-fašiste. A ne?

  • neny

   komenda sem raje pobrisala.
   idioti desni za nabijanje komentarjev….

   • Fogglof Tunnek

    Praf si se odločila…

    • neny

     jebe lud zbunjenog….

   • Janez

    Kdo ?
    JE IZBRISAL KAK MOJ ZAPIS ?
    Bom
    PREVERIL IN SE PRITOŽIL NA REDAKCIJO !
    Moji zapisi so čisto ok, nič nedokazljivega ne zapišem.
    In?
    KDO SI TI , KI BI RAD BRISAL MOJE ZAPISE ? Starost, poklic, alko ? Kaznovanost itd. .
    JAZ ?
    Star 65, nealko,
    40 let poštenega dela v javnem sektorju, nič kazni . Ti ? Povej ! L.rr. J. KOMENDA

   • Janez

    A 8300 komentarjev sem jaz napisal od začetka ?
    Lepo
    Od mene.
    POTEM IMAM PA KAR PRECEJ ZASLUG ZA DEMOTIVIRANJE – VAS !
    Verjetno
    kar zelo zblojenih pokomunistov. A pogosto jokaš? Nad seboj? L.r. J. KOMENDA

    • neny

     mater vas je pa janezov…. originalnih.

     • Janez

      A?
      Na Goli otok – je staliniste pošiljal J. Janša? L.r. J. KOMENDA

  • Janez

   Pa?
   NA GOLI OTOK SO POŠILJALI ZAGRIZENE STALINISTE !
   To vemo vsi. Komunisti so se tam zatirali med seboj.
   Stare staliniste –
   so prevzgajali v : ” LJUBEZEN DO TITA=WALTER J. WEISSA. Skoraj smešno. L.J. KOMENDA

  • FRANC3

   —————————————-

  • karlina

   PRIJAVA

 • RealRevolution

  Ivan Kramberger: >>Komunisti se drzijo stolckov kakor pjanc plota!<<

  • Jovo Jamnica

   “Antikomunisti” pa še tega ne znajo, kadar jim “komunisti” dovolijo na “oblast”…

   • MladiLiberalec

    Sem ti dal upvote JJ. Sam zdej smo na oblasti bolj liberalci kot pa komunisti.

    • Jovo Jamnica

     Vse aktere sem opremo z narekovaji…

     • neny

      vsi so iz uredništva komenda.

 • MladiLiberalec

  Vsi Slovenci ki so trpeli na Golem otoku so med vojno bili na strani OF.

  • Janez

   Kaj ne poveš ?
   Tega pa nismo vedeli.
   Kako si ti pameten. Kdo je pa te Slovence zaprl na Goli otok? A J. Janša? L.r J. KOMENDA

   • Jovo Jamnica

    Čudak. A ne veš, kedaj je Ivan Janša privekal na svet???

    • Janez

     Vem !
     J. Janša je bil rojen 1958.
     DRAŽIM TUNNKA, KI TRDI , DA JE J. JANŠA ZA VSE KRIV..

     Štos – na Tunnkov račun pač. Žalostno smešen – je ta F.TUNNEK. L.r. J. KOMENDA

   • lokec

    starilibertalec

  • FRANC3

   S tem ugotavljaš in potrjuješ, da revolucija žre lastne otroke. Komunizem je laž in nateg o enakosti brez primere.

   • Jovo Jamnica

    Komunizem je alternativa in nič drugega. Priporočam – dr. Dušan Rutar.

    • FRANC3

     In to slaba alternativa.

     • Jovo Jamnica

      Tudi, če je slaba je še vedno samo alternativa…

  • if

   Zakaj so torej trpeli, če so bili na strani OF?

   OF ni bila ustanovlena 27. aprila 1941. V tistem času sta bila šefa KPS in KPJU Kardelj in Tito Kominternovca, podrejena in lojalna Stalinu, podpisniku in izvajalcu agresorskega pakta s Hitlerjem.

   Spomeinik pred hišno številko 51 v LJ na Cesti 27. aprila laže in z njim vsi, ki vzdržujejo to laž vključno s Pahorjem.

   • Jovo Jamnica

    Rešitev nesrečnikov pred krempli sistema je nakazal Tone Partlič v delu, Moj ata, socialistični kulak. Kakorkoli, vsak se neumnega ni vešč napravlati.

    • rrrrr

     Tone Partlič=Tone Fornezi Tof

   • MladiLiberalec

    To imas kar prav stari. PIF ne po programu ne po sirini ni bila enaka OF. Ce je bila PIF zarodek OF je vendarle prislo kasneje do temeljitih sprememb.

    • if

     PIF ni bila zarodek OF, ker je vzročno in namensko spočeta skladno s paktom nacista Hitlerja in kominternovca Stalina, ki je bil šef Tita in Kardelja, zato je vsebinsko nasprotje OF.
     To dejstvo mora postati del RS v vseh njenih funkcijah in njenega vsakdanjika.
     Potem bomo lahko našli pot iz prekletstva, ki ga žene OF laž vezana na 27. april 1941 in na vsakoletni praznik dneva upora proti okupatorju.

 • Janez

  F.TUNNEK=MLADI LIBERALEC” ki je že bolj star, čez 50.
  Trdi, sumi,
  DA JE KPS, KPJ STALINISTE POŠILJAL NA GOLI OTOK – SDS J. JANŠA ,
  Tak
  Vtis imam jaz.
  ENA MENI ZNANA GOSPA IZ IDRIJE , DELALA JE NA KOMITETU V IDRIJI – SE MI JE POHVALILA, DA SO JO POSLALI
  – NA GOLI OTOK !
  Za dve leti.
  In da tako dolgo – še nikoli – ni bila – na morju ! Čisto zares. Zmešalo se ji je tam. L.r. J. KOMENDA

  • Jovo Jamnica

   Kaj pa je počela gospa na Golem???

   • Janez

    Resnična stvar !
    Kaj ?
    Matrali so jo tam.
    MED VOJNO SE JE NAVZELA “LJUBEZNI” DO STALINA !
    Odločna, jezična Idrijčanka – je kolegom na Komitete v Idriji pač – zabrusila !
    Da,
    take megle kot so oni – ne bodo nič zrihtali. Da odločen je le Stalin. Tito pa blefer.
    Pa?
    So jo poslali na – “morje” – na Goli otok. Točno tako je bilo. Verodostojno. L.r. J. KOMENDA

    • Jovo Jamnica

     Dej, dej, pa ne meni takih prodajat. Ženske so prevzgajali na Svetem Grguru. To je polek Raba.

     http://www.croatiaexcursions.com/upload/photo/d_67/grgur1.jpg

     • Janez

      Stara mama od ene moje kolegice iz Idrije !
      Enkrat
      Smo bili pri njej na obisku v Idriji. Pa je to govorila.
      Ja – mogoče tudi o Grgurju. Ne spomnim se dobro.
      Tega je nad 20 let.
      Tista gospa je pa – bila 1922 letnik. L.r. J. KOMENDA

     • Jovo Jamnica

      Ja, no vidiš. Zdaj se pa ne spomniš. Prejle pa si, zanašajoč se na svoj slab spomin, širil čenče. To ni v redu!

     • Janez

      KAJ NI V REDU ?
      Žensko so iz službe na KOMITETU V IDRIJI – DEJANSKO POSLALI TJA !
      Na morje.
      Na Goli otok ali Grgur.. VSAJ ENO URO NAM JE SAMA OD SEBE GOVORILA O TEM.
      Čeprav
      Jo ni nihče nič vprašal.
      Sama od sebe
      je drdrala
      o PARTIJSKIH “pujsih” iz Idrije, KI SO JO POSLALI – NA MORJE. L.R. J, KOMENDA

     • Jovo Jamnica

      Torej, ti bi mogel koj obrusiti pete in prijavit krivico, ki se ji je zgodila, oblastem… Tudi Igora Torkara (Boris Fakin) so rehabilitirali.

     • Alois Kuhelj

      Absolutno ni rers,sam dozivel Grgur in Goli,kdor ti je dal ta podatek,je nepoucen ali pa laznivec prve vrste!!

     • Jovo Jamnica

      Daj, bodi duša, pa nam povej malo, zakaj se ti je Stalin tak dopado… res me zanima.

   • MladiLiberalec

    To je po mojem tolk res kot da sem jest Fogglof Tunnek

   • MladiLiberalec

    Hotla je zgleda sprobat ce je tud Titotova roka kej podobna Stalinovi.

    • Jovo Jamnica

     Roko na srce. Bilo je več kot tragično, končati zaradi miselnega in verbalnega nestrinjanja s kapricami trenutnega režima, v nekem zaporu tipa Alcatraz, kot težek kriminalec.

     • Alois Kuhelj

      Yes yes jamka,na Alcatrazu so bili resnicni kriminalci z razliko od Golega,na katerm so bili uceni in posteni ljudje!

     • MladiLiberalec

      Lej sej v Dachau so tud kriminalci bli kapoti od politicnih zapornikov. Sam ni bil pa Goli otok unicevalno taborisce kot Auswitz

     • KIKI

      To pa Jovica ne bo razumel, ker takih ljudi ne pozna, oziroma
      jih še nikoli ni srečal! On živi med današnjimi zvermi!

     • Jovo Jamnica

      Le odkod se ti jemle???

     • MladiLiberalec

      Preobcutlji je Dzej dzej. Jest sem mu rekel da sem par kur obglavu ze v lajfu pa je kr mislu da bi lohk tud ljudi. XD

   • Alois Kuhelj

    Na severovzhodnem delu Golega otoka je bil lager za zenske,strogo odeljen od moskega dela,Zazporniki tega dolgo nismo vedeli.Jaz bi lahko kot veteran Golega marsikaj povedal,pa sem prestar in boli mek….c za vas.Uzivam svobodo v zahodni tujini ze 55 let.Pa, lel pozdrav Tunneku,ki je baje rojen v Clevelandu in je Amerikanc.Kdor koli pac je tale vas Tunnek,je eno zelo pokvarjeno stvarenje,drugega ne zna,kot sejati sovrastvo med Slovenci,tocno po komunisticnem principu!!…Pa lep pozdrav iz soncne CA>

    • Jovo Jamnica

     Na srečo, takrat nisem živel. Zato se lahko sklicujem le na vire, ki so dostopni na spletu.
     ——————–
     Vojni logor je više puta seljen. Od sredine 1949. nalazio se u Staroj
     Gradiškoj. U proleće 1951. godine preseljen je na ostrvo Sveti Grgur, i
     iste te godine u jesen na ostrvo Ugljan. U proleće 1952. prelaze u
     Bileću, a 1954. prvi put dolaze u tada već bivši civilni logor na Golom
     otoku, koji je raspušten decembra 1956. Žene informbiroovke nikada nisu
     služile kazne sa muškarcima. Prvo su bile smeštene u Ramskom ritu kod
     Požarevca, a od 1950. godine prelaze u poseban logor na ostrvu Sveti
     Grgur, a zatim na Goli otok.

     • Alois Kuhelj

      Navedeni kraji so tocni,samo selili se niso nikamo gulagi so ostali,samo nekatere robijase so selili.Da bi bile zenske kdaj na Grguru se pa ne strinjam,mogoce ne prehodu,da mi nismo videli ali vedeli.Za take reci se je skrbno preskrbelo,da ostane v tajnosti!

     • Jovo Jamnica

      Ja. Ni si enostavno neko predstavo nardit, če nisem zraven sveto. Napačnih podatkov pa je kolk češ… Vsaj trudim se, da bi izbrskal prava dejstva.

     • KIKI

      Ne moreš bit povsod zraven, lahko pa poslušaš in . SLIŠIŠ!

      Še danes šepetajo valovi krvavi,
      da smo tu umrle, v Titovi slavi !

     • Jovo Jamnica

      Nimam nadnaravnih sposobnosti. Hvala Bogu, da se tega tudi zavedam…

     • MladiLiberalec

      Ne bo drzalo sem videl vec overjenih pricevanj da je bilo taborisce za zenske na sv. Grgurju.

     • KIKI

      Kakšnem svetem, neki! ? Prekletem Grguru!

     • MladiLiberalec

      Mali si vegi ti?

     • KIKI

      Verjamem, da niste vedeli! Vprašaj danes velecenjene zgodovinarje
      (Pirjevca, Repeta ), pa ti bodo povedali, da tzdi oni o tem nič ne vedo!

     • KIKI

      Kako romantično, kajne, tovariš Jovo ? Tam so pletle tople jopice
      in nogavičke za bivše partizanske pičke in vezle prte za pastirico
      Jovanko,ki je nekaj let nazaj v Liki jedla še iz svinjskega korita…
      In postali so oblastniki nad oblastniki in njihovi potomci še danes
      tiranizirajo normalne ljudi!
      Po poti iz logorja v logor, so kar padale iz vozil in v morje tudi!
      Na njihovi zadnji postaji!

     • Jovo Jamnica

      Ne misli si, da je za mene oznaka tovariš – stigma. Beseda tovariš se znajde tudi v Dalmatinovi Bibliji iz leta 1584. Logor pa je nemška popačenka “drugova” z juga. Mi Štajerci rečemo lager…

  • KIKI

   Po moje je bila kuharica pazniku Senčarju! Ta je seksal zjutraj, opoldne in zvečer!
   Slava mu ! (njegovemu kurcu, bi rekel krvavi Miha) To so vaši kameradi, anjede?

 • zoran13

  LEVITAN – Vitomil Zupan (1982)

  Razbiti moram lastno legendo, raztrgati domišljijske prikazni, presekati
  vsako ‘zgodovinsko gibanje’ in postaviti stvari tja, kjer jim je mesto.
  V meso in kri.
  Vitomil Zupan: Levitan
  https://sl.wikipedia.org/wiki/Vitomil_Zupan

  UMIRANJE NA OBROKE – Boris Fakin – Igor Torkar (1984)

  Leta 1983 je z romanom Umiranje na obroke zarezal v zablode slovenske
  politične preteklosti, katere tragični akter je bil tudi sam, saj ga je
  “od zmage notorično objestna mati domovina nedolžnega zaprla in po
  štirih letih spustila na pogojno svobodo”.
  https://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DOC-RM4FUKJU/d5712d4c-4a78…/PDF
  http://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/tudi-goli-otok-je-nasa-dediscina.html

  NOČ DO JUTRA – Branko Hofman (1984)

  https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=56645
  https://filmpuppet1984.wordpress.com/2011/11/12/branko-hofman-noc-do-jutra/

  • if

   Končnica iz https://filmpuppet1984.wordpress.com/2011/11/12/branko-hofman-noc-do-jutra/ :
   “Od vseh politično motiviranih avtorjev je Branko Hofman eden redkih, ki se ne obremenjuje s klasičnim razdorom med našimi in vašimi,
   ampak nekoč (v prihodnosti) pričakuje obrnitev novega lista v zgodovini in krenili v svetlejšo
   prihodnost. Brez razčiščene preteklosti pa takšna pot žal ni mogoča.”
   ____________________________
   Jaz pričakujem tako stanje sedaj.
   Osnova je dokument Resolucija o totalitarizmih, ki so jo aprila 2009 podprli “vaši in naši”.

 • Janez

  F. TUNNKA – NA GOLI OTOK !
  Bo
  TAM TURISTOM RAZLAGAL BEDO EX YU TITO KOMUNIZMA ! Tu le teži. L.r. J. KOMENDA

  P.s.
  Prevzgajali so jih v “oboževalce Tita=Walter J. Weissa” aIn nič več Stalina. Smešno-bedno.

  • KIKI

   Kaj bi Tunek na otoku? Tam ni nobene koze !

 • Jovo Jamnica
 • Janez

  TUNNKU !
  Se mi zdi
  – ZDI – SE TUNNKU – DA JE BIL – TITO – ZLOBEN KLEROFAŠIST !
  Ja !
  TITO JE BIL GOTOVO ZLOBEN KLERO FAŠIST , KO JE PA “PRIDNE” KOMUNISTE-STALINISTE !
  Matral
  – tucanje kamenja – na Golem Otoku.
  TITO JE BIL GOTOVO KLEROFAŠIST – MOGOČE CELO – SATANIST.
  JE
  UBOGE “PRIDNE” STALIN-KOMUNISTE MATRAL . To pa res ni bilo lepo. L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  SAJ ČE JE PREMOŽNE CRNOGORCE METAL V “PASJA GROBLJA” – TO BI ŠE ŠLO.
  AMPAK
  LASTNE STALIN PARTIZANE – NASILO ODVAJATI OD STALINA – TO JE BILO PA. Res grdo.

  https://www.google.si/search?q=goli+otok+tito&client=tablet-android-samsung&prmd=ivmn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjYsInarZDVAhXEa1AKHdHhALIQ_AUICSgB&biw=1280&bih=800#imgrc=QQLGNIBh2j7caM:

 • Alois Kuhelj

  Vprasaj komuniste??

 • Fogglof Tunnek

  (EKSKLUZIVNO) … Na podlagi natančno pridobljenih in navedenih rezultatov na psihofiziološke reakcije organizma Jožeta Pirjevca, je poligrafist podal naslednje strokovno mnenje: “Menim, da je dr. Jože Pirjevec govoril resnico, ko je odgovarjal na relevantna vprašanja, tako v prvem, kot v drugem delu.” Pirjevec je kategorično zanikal kakšrnokoli vpletenost glede sodelovanja z Digosom ali ovajanja Borisa Pahorja oziroma je na vsa vprašanja, ki so temeljila na obtožbah Igorja Omerze, odgovoril nikalno. Z “ne” je odgovoril tudi na očitek, ali je morda je vedel, kdo je italijanski tajni službi kdorkoli drug posredoval informacije o Borisu Pahorju.

  Vir: MLADINA

  • Fogglof Tunnek

   Na vprašanje, ali bo Igorja Omerzo tudi tožil, je odgovoril, da se z odvetnikom Davidom Slugo o tem še pogovarjata. “Gospod Pirjevec ni malenkosten. Vendar je pa, glede na silo obtožb, zelo prizadet. Sodnih postopkov se načeloma izogiba … ali bo vložil tožbo, je odvisno tudi od reakcije tistega, ki je dokumente spravil v javnost in jih po svoje tolmačil,” je pojasnil Sluga.

   Vir: MLADINA

   • Fogglof Tunnek

    Igorja Omerzo v zapor!!!

    Vir: FOGLOF TUNEK

    • karlina

     tebe pa pod NUJNO v PB !!!!!!!

   • KIKI

    A ni Pirjevec tovariš? Tvoj tovariš? Kakšen gospod neki!

   • Den456

    Pirjevc ni prizadet zaradi izjav Omerze. On je prizadet že od rojstva. Sodnih postopkov se izogiba, ker se boji, da bi dokazi njegove izprijenosti prišli v javnost.

  • sprehajalec

   “Menim, da je dr. Jože Pirjevec govoril resnico, ko je odgovarjal na relevantna vprašanja, tako v prvem, kot v drugem delu.”

   Guseppe Perazzi je že tako zverziran v laganju, kot kakšne pripadnik specialnih enot, ki jih urijo v tem, da lahko ukanejo Poligraf….

   In to brez urjenja.

   • Fogglof Tunnek

    Z gospodom Borisom Pahorjem pa, kot pravi, imata dolgo zgodovino. Pirjevec meni, da mu je Pahor nekaj zameril že leta 1981, ko je branil stališče drugega človeka nekdanje Jugoslavije Edvarda Kardelja. “Nisem kakšen poseben Kardeljev občudovalec, vendar trditi, da se Kardelj ni postavil za Slovence, je absurdno. Prav Kardelj je namreč leta 1974 v našo ustavo zapisal, da ima Slovenija pravico do odcepitve in samoodločbe. Izhajajoč iz tega smo si kasneje lahko izborili neodvisnost in priznanje samostojne države. Kako, da leta 1981 Boris Pahor ni nič vedel o ustavi iz leta 1974, mi ni jasno,” je še dodal Pirjevec.

    Vir: MLADINA

    • marta

     Vse to smo tudi mi že vsi prebrali. Napiši nekaj po svoje, če ne znaš pa beri druge , ki to znajo. Kopirat zna vsak.

     • Fogglof Tunnek

      Sn lepo napisal vir…a ne?

     • KIKI

      Pozabil si Iz katere davčne oaze je predmetni vir?

     • asdfg

      izpod stare koze. tam je Tuneku najlepše.

    • sprehajalec

     kardelj je veliko dobrega naredil za Slovence, tudi mejo na Dragonji je dogovoril z Bakarićem, kot so zadnjič povedali pri branju arbitraže. Nam so to podrobnost zamolčali….

     • KIKI

      Kardelj je bil takrat “zadet kot aksa” (alla Klemenčič na DZ) in
      bi še svojo mater naklonil Hrvatom, če bi si jo stari Bakarič zaželel!
      Baje so si kar vsiljevali ozemlja, kar me spominja na igro
      Monopoly (zdaj idejo nadaljujejo naši vladniki Cerarjevi Smrkci d.o.o.)

  • KIKI

   Pirjevec je profesionalni lažnivec in en poligraf je z lahkoto
   “pretental ” . Ne more pa s svojim ogabnim frisom in sprevrženimi
   nazori in lažmi pretentati tiste, ki ga že dolgo poznajo! Pirjevec
   je človeška “gnida”. Z njegovo “zgodovino ” se in se bodo ukvarjali
   pravi zgodovinarji! Mladina je pa en “usran” ZK udbo cajtng na papirju
   iz davčnih oaz!

   • marta

    Fogglof Tunnek pa je črkoslikar od Mladine…

    • KIKI

     A misliš, da ima tako visoko izobrazbo? Ni zaznati!

     • asdfg

      Kopirat zna, potem pa je hitr konc. :)))

 • Mate

  Haha bil je zaprt, je pa kasneje ugotovil da so delal poskuse! Bravo nova, vaše novice so tako verodostojne kot besede latoje ko trdi da je nedolžna! #fakenewspičkesdsovske

  • Den456

   Dejte malo premislite in preračunajte, ne jamrajte,, glejte da bo vse etično in moralno, za vaše SMC(sado-mazo cucke) bo pa že jankovićeva farmacevtka zrihtala vazelin po znižani ceni. Napotke o šivanju raztrganih odprtin vam bo brezplačno ponudil urednik zabavnega programa na vaši levi RTV-SLO.

 • MladiLiberalec

  Ce je res kar pise v clanku pol je pac bolje da se homoseksualci porivajo med sabo v rito kot pa da tajijo kaj jih rajca. Za nas pa je dobr da ga namakamo dobr v picke da smo dobr pofafani in tko. Logicen sklep. XD

  • asdfg

   Fajn, da se tko tolažiš suhadolnik, he, he

   • MladiLiberalec

    XD

 • karlina

  “Moj oče, psihiater, je bil prepričan, da ves sadizem in mazohizem, kar je Džilas izkazoval v svoji obsesiji z mučenjem, izhajata iz dejstva, da je bil prikrit homoseksualec.” Mi je vse jasno , tudi v današnjem času.

 • Bastian

  Le kaj bo še priplavalo na površje? V tistih časih ko je paradiral džilas so to odvratno bolezen zdravili, škoda ker ni bil ustrezno tretiran kot bi se za tega vrhovnega komunista spodobilo.

 • tramal

  Ko so pomorili vse tako imenovane sovražnike ,so se pa klavci spravili na svoje.Na golem otoku je bilo zaprtih okrog pet tisoč nepravih partizanov.

  • Nada

   Ja, julija 1948 so se začele policijske metode boja proti vsem, ki ob resuliciji informbiroja niso mogli dojeti, da je treba spremeniti odnos do velikega generalissima Stalina, ali pa so dajali nepremišljene izjave. V dneh od 24. do 27. julija so po vrsti izginjali: … (napisana so imena) . Tudi sodelavci aretiranih so bili večinoma presenečeni, ko katerega njihovega sodelavca ni bilo več na delo, potem pa so izvedeli, da je zaprt. Znanega predvojnega komunista in povojnega zadružnega delavca … (ime in priimek) pa je zlomilo, sam si je vzel življenje. Itd., itd.
   Tako je delovala rdeča zvezda petokraka.

 • dob

  Kako sem mogel pozabiti!

 • Pjer Pjer

  JANEZ JANŠA, bilten AVNOJ 77, Mladinska pohodna brigada:
  “Tukaj se nahajamo, da bi si pridobili izkušnje, z njimi obogatili svojo aktivnost in hkrati te izkušnje prenesli na bazo, iz katere izhajamo. Vsi udeleženci pohoda ‘AVNOJ 77’ bi morali postati nosilci različnih aktivnosti v svojih sredinah, predvsem pa na področju splošnega ljudskega odpora in družbene samozaščite. V takih okoliščinah se torej rojevajo novi kadri, ki bodo sposobni prevzeti naloge, ki jih čakajo ali v komisijah pri predsedstvu občinskih konferenc ZSM ali pa v delovnih organizacijah na področju SLO. Kajti mladega človeka gradi akcija. Izkušnje starejših prehajajo na nas, mlajše. Hkrati s tem pa teče proces osamosvajanja – izkušnje starejših tovarišev so samo osnova za nadaljnjo izgradnjo. Mladi smo bili vedno najbolj revolucionarni in na nas leži naloga, da naprej razvijamo našo samoupravno socialistično družbo, da jo gradimo na revolucionarnih temeljih, temeljih marksizma.”

  • piko8

   Ti si tipičen primer potomca komunističnega klavca. Tudi psihiatrija je ob tako hudem primeru nemočna!

   • rrrrr

    Zakaj ga pljuvaš? Človek se potrudi, da ti prilepi, odlepi in nalepi vse, kar so ga mukoma naučili in s težavo zdresirali. In ko je srečen, da nas končno lahko kaj poduči, bi ti šel nadenj nadenj kar s psihiatrom, a?. Psihiater je za ljudi, mešančku Pjeru naj pa veterinar pomaga, zmenjeno?

    • Kosobrin

     Lepijo, odlepijo, prilepijo tudi nekateri v Arhivu Slovenije.

  • tramal

   Res čudno ,zakaj komnunajzerji ne volite Janšana če je pa komunist po vaši razlagi.

 • Pjer Pjer

  JANEZ JANŠA o Marksističnih temeljih, bilten AVNOJ 77: “Oni so postavili temelje, mi pa moramo na temeljih graditi naprej …”

 • Pjer Pjer

  komisar Janša Ivan:
  V naši četi je 24 pohodnikov, od tega so 4 iz drugih republik in trije iz JLA. Četa je razdeljena na tri vode.
  Vsi pohodniki so člani ZSM, 11 od njih pa jih je v vrstah ZK (46%). Nedvomno je ta struktura pripomogla k boljšemu delovanju tako čete kot cele brigade. Naša aktivnost in zainteresiranost se je pokazala predvsem na četnih konferencah, kjer so razprave večkrat prerasle v pravi boj mnenj, vendar so se na koncu vedno izoblikovali določeni zaključki in predlogi.
  Že prve dni je v četi zavladalo tovariško vzdušje, ki je prišlo do izraza predvsem na marših. Tudi mladinci iz drugih republik JLA so se zelo hitro vključili v našo sredino.
  Do večjega problema je prišlo le v zvezi z mladincem iz Šiške, ki ni bil pravilno obveščen o namenu pohoda in je šesti dan brigado samovoljno zapustil. Disciplina je sprva šepala, predvsem pri jutranji telovadbi, toda sčasoma se je situacija popravila.
  Sicer pa so pohodniki dobro izpolnjevali dane naloge in tudi samoiniciativno predlagali določene aktivnosti. Tako smo redno dopisovali v bilten in se udejstvovali na kulturnem in športnem področju.
  Glede na to, da so bili zbrani praktično iz vseh koncev Slovenije in Jugoslavije, smo se zelo dobro ujeli.

 • Pjer Pjer

  JANEZ JANŠA, Bilten AVNOJ – Mladinska pohodna brigada: Zakaj smo se udeležili pohoda »AVNOJ 77«
  Prihajamo iz različnih krajev naše domovine. Toda večinoma izhajamo iz enakih sredin, to je iz OK ZSM, ki so nas delegirale. Tukaj se nahajamo, da bi si pridobili izkušnje, z njimi obogatili svojo aktivnost in hkrati te izkušnje prenesli na bazo, iz katere izhajamo. Vsi udeleženci pohoda »AVNOJ 77« bi morali postati nosilci različnih aktivnosti v svojih sredinah, predvsem pa na področju splošnega ljudskega odpora in družbene samozaščite.

  Na pohodu, ki vsebinsko ni samo hoja po krajih, znanih iz NOB, ampak je tudi kadrovska šola in šola bratstva in enotnosti, spoznavamo in razvijamo tradicije NOB, ki so edina zdrava osnova za naš samoupravni socialistični razvoj. Ko smo zapustili Kozaro, Jajce, Drvar, Srb, Bihač, je vsak kraj pustil v nas določen vtis. Mnogo več nam zdaj pomeni ime teh krajev, kakor pa prej, ko smo jih poznali iz zgodovinskih knjig in filmov. Slišali smo pripovedovanje narodnih herojev in borcev o dogajanjih izpred 35. let. Legendarne dogodke smo spoznali sedaj neposredno, iz prve roke. Naša naloga pa je, da svoje vtise posredujemo naprej. Spoznali smo ljudi, ki žive v dveh naših bratskih republikah, videli in spoznali njihove življenjske pogoje, nekoliko manj njihove navade in običaje, toda vseeno poznamo sedaj našo domovino mnogo bolje kot pred dvanajstimi dnevi. V naši brigadi so tudi mladinci iz skoraj vseh naših republik in pokrajin. S tem nam je bila dana možnost za razvijanje bratstva in enotnosti – in docela smo jo izkoristili.

  Z nami so še pripadniki JLA. Sodelovanje z njimi sprva sicer ni zaživelo tako kakor bi moralo, toda do konca pohoda so bile vse prepreke premagane. Spoznali smo njihovo življenje v vojski, si ogledali, predvsem fantje seveda, njihovo orožje in na pohodih sklenili z njimi prisrčne tovariške vezi.

  V takih okoliščinah se torej rojevajo novi kadri, ki bodo sposobni prevzeti naloge, ki jih čakajo ali v komisijah pri predsedstvu občinskih konferenc ZSM ali pa v delovnih organizacijah na področju SLO.

  Kajti mladega človeka gradi akcija. Izkušnje starejših prehajajo na nas, mlajše. Hkrati s tem pa teče tudi proces osamosvajanja – izkušnje starejših tovarišev so samo osnove za nadaljno izgradnjo. Mladi smo bili vedno najbolj revolucionarni in na nas leži naloga, da naprej razvijamo našo samoupravno socialistično družbo, da jo gradimo na revolucionarnih temeljih, temeljih marksizma.

  Na akciji pa se mora razviti tudi samokritika. Zavedati se moramo, da vsaka kritika vsebuje vsebuje tudi samokritiko. To je eno od bistev našega samoupravnega sistema. Samo tako bomo dosegli tiste cilje, ki smo si jih zastavili in zaradi katerih smo tudi tukaj.

  Prav v tem času je v toku proces podružabljanja SLO in DS. Pred kratkim smo v Sloveniji z izidom Zakona o SLO in DS dobili tudi pravne smernice za razvoj samoupravljanja na teh dveh pomembnih področjih družbenega življenja. Prav zato je potrebno tudi na podobnih akcijah praktično prikazati situacijo po tej pomembni preusmeritvi. To pa dosežemo s prenašanjem pristojnosti o vseh pomembnejših odločitvah na »organe samoupravljanja« v brigadi, to je na četne in brigadne konference, oziroma na konference ZSM v četah in brigadi ter aktiv ZK v brigadi.

  Proces podružabljanja obrambnih priprav pa lahko poteka uspešno le z novimi kadri, ki se usposabljajo predvsem na takih akcijah, kot je naš pohod po poteh delegatov na II. zasedanje AVNOJ v Jajce. Oni so postavili temelje, mi pa moramo na teh temeljih graditi naprej, razvijati bratstvo in enotnost med našimi narodi, se boriti proti vsem negativnim pojavom v naši družbi in predvsem slediti poti našega največjega revolucionarja – tovariša Tita.

 • Pjer Pjer

  IVAN JANŠA, AVNOJ 77: “Oni so postavili temelje, mi pa moramo na teh temeljih graditi naprej, razvijati bratstvo in enotnost med našimi narodi, se boriti proti vsem negativnim pojavom v naši družbi in predvsem slediti poti našega največjega revolucionarja – tovariša Tita.”

 • Pjer Pjer

  IVAN JANŠA: “Na podlagi točke 6. prvega člena statuta ZKS vlagam pritožbo zoper sklep o črtanju iz ZKJ, ki ga je predsedstvo Občinskega komiteja ZKS Ljubljana center sprejelo na svoji 62. seji 19.9.1984.”

 • Pjer Pjer

  IVAN JANŠA, prošnja CK ZKJ, 1984: “Želim delovati v ZK in doprinesti svoj delež pri izvrševanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marksistični ideologiji.”

 • Borut Vrscaj

  Naciji so se tega naučili od komunistov.

 • cosmosjasnovidec

  Komunajzerji in levaki so homosexualci oziroma istospolni privrženci vendar danes več niso prikriti ampak so celo ponosni na svojo izprijenost.
  Uveljaviti bi se moral zakon,da tem guzičem dol zašijejo riti.

  • rrrrr

   Izprijenost? Izprijena sva ti in jaz! Ker sva kretensko normalna.

 • Janez

  ŠALJIVO VOŠČILO !
  ZA LAHKO NOČ !

  TUNNKA – NA GOLI OTOK !

  Predlagam, da se GOLI OTOK OŽIVI !
  Prav
  ŽALOSTNO JE VIDETI TISTE RAZPADAJOČE STAVBE.
  JA?
  NAJBOLJE, DA SE NA GOLI NAEELI TUNNKA&COMP,
  PA ZL IN OSTARLE EX KP , ZK !
  Tam
  BODO LAHKO OBUJALI SPOMINE NA NJIH KRVAVE IDOLE – J. BROZA-TITEKA ITD. !
  Za
  Vodo in zdravo hrano – bomo že poskrbeli !
  Ampak !
  Za POKORO ZA VSE ZLO, KI SO GA KOMUNISTI NAM SLOVENCEM POVZROČILI – PA?
  VSAJ
  8 – URNI DELOVNIK : TUCANJE KAMNA !
  Tunnku pa – ostra norma – in 10 urni delovnik.
  Na Goli otok z njim. Tu le – brez veze pisari ničvredne zapise. Kdo se strinja? L.r. J. KOMENDA

  • MEFISTO

   Tunnek bi s svojimi nicki napolnil golotoške kapacitete.

   Tam naj lovijo miši ali gladujejo.

   Kandidatov, ki so jih pripravljeni pretepati, je dovolj.

 • Kosobrin

  Eksperimente na naših državljanih izvaja politika – leva in desna – vsak dan.

  • Olga

   Dober dan, vseglihar!

  • MEFISTO

   Trenuitno in že dolgo samo rdeča, če te ne bo kap!

 • Olga

  Levaki! Vam nič ne nuca! Popušili ste! Deset komunističnih laži na delu…Prozorno! Tika taka…Kučana Nemčija čaka!

 • Tanja Larsson

  Ena mafijska tolpa je pofentala drugo mafijsko tolpo. Tako bi v Mehiki rekli za tisto kar so partizani naredili po koncu vojne.

 • radames

  “”Ali Đilo, mi to ne radimo!” (Ampak Džilo, mi tega ne počnemo!)”

  Se mi je zdelo, da je nekaj narobe! Djilasa so klicali tudi Đido, ne Đilo!

  “Milovan Đilas (tudi Djilas, srbsko Милован Ђилас, znan tudi kot »Djido«)”
  https://sl.wikipedia.org/wiki/Milovan_%C4%90ilas

  “Milovan Đilas, na crnogor. ćiril. Милован Ђилас, nadimkom Đido..”
  https://hr.wikipedia.org/wiki/Milovan_%C4%90ilas

  Lepo prosim, ne ustvarjajte zmede v našem že tako zmedenem zgodovinopisju.
  Dajte preverjat, kar pišete!