fbpx

Na današnji dan je umrl veliki mislec, politični disident in utemeljitelj slovenske države, Jože Pučnik

Jože Pučnik (Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine) Slovenije

Na današnji dan leta 2003 je v Nemčiji umrl mislec, politični disident, politik, osrednji utemeljitelj slovenske demokracije in države, Jože Pučnik. Po izobrazbi doktor filozofije in sociologije ter profesor svetovne književnosti, po političnem prepričanju pa evropski demokrat in nasprotnik slehernega totalitarizma, je Jože Pučnik s svojim življenjem in z delovanjem odločilno vplival na razvoj Slovenije v svobodno in odprto družbo.

Dr. Jože Pučnik je na Univerzi v Ljubljani diplomiral iz filozofije in svetovne književnosti. V komunistični Jugoslaviji je bil zaradi svojih člankov leta 1958 obsojen najprej na devet, leta 1964 pa še na dve leti zapora. Leta 1966 je odšel v Nemčijo, kjer se je preživljal s priložnostnimi deli. Ker mu je bila diploma ob aretaciji v Ljubljani odvzeta, je v Hamburgu znova začel študirati filozofijo, sociologijo in pedagogiko ter leta 1971 doktoriral. Na univerzi v Lueneburgu je do 1989. delal kot višji akademski svetnik.

Sredi osemdesetih let je znova začel objavljati članke v Sloveniji (Nova revija) in z njimi formuliral zahteve po večstrankarskem parlamentarnem sistemu. Ko se je konec osemdesetih let vrnil v Slovenijo, je postal osrednja osebnost demokratičnega vrenja. Zoper njega je bil znova vložen predlog za kazenski pregon, vendar pa se je enopartijski jugoslovanski režim pod pritiskom demokratične opozicije sesul, preden je uspel pregon zoper Pučnika realizirati.

Povezal demokratične sile in zmagal na prvih volitvah
Dr. Jože Pučnik je bil soustanovitelj Socialdemokratske stranke in od novembra 1989 do 1993 njen predsednik. Leta 1989 je postal predsednik Demokratične opozicije Slovenije DEMOS, sestavljene iz nekomunističnih strank, ki je aprila 1990 zmagala na prvih svobodnih in večstrankarskih volitvah. Vladna koalicija Demos je izpeljala demokratizacijo institucij in pravnega sistema ter uresničila svoj najpomembnejši cilj: osamosvojitev Slovenije. Leta 1993 je Pučnik prepustil vodenje stranke Janezu Janši. Svojo politično pot v letih 1992–1996 je nadaljeval kot poslanec Državnega zbora in predsednik parlamentarne Preiskovalne komisije o raziskovanju povojnih množičnih pobojev.

Do svoje smrti je dr. Pučnik aktivno posegal v slovensko in evropsko politično življenje, napisal je številne članke, ki so osmišljali novo demokracijo, govorili o njenih slabosti ter odpirali pot novi politični kulturi. Tudi po umiku iz aktivne politike je ostal oster kritik politike Janeza Drnovška in Milana Kučana ter se zavzemal predvsem za popravo krivic, izhajajočih iz bivšega totalitarnega režima.

Za vedno nam bodo ostale v spominu njegove zgodovinske besede, ki jih je izrekel na plebiscitni dan, 23. decembra 1990: “Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo!”

Za svoje zasluge je prejel najvišje državno odlikovanje
V znak spoštovanja in hvaležnosti za njegovo delo in za prispevek pri uveljavljanju demokracije in slovenske države je bil leta 1999 dr. Jožetu Pučniku podeljen naziv častnega predsednika Slovenske demokratske stranke.

22. junija 2006 mu je takratni predsednik države posthumno podelil najvišje odlikovanje Republike Slovenije, red za izredne zasluge za njegov življenjski prispevek k demokratizaciji, osamosvajanju in mednarodnemu priznanju Slovenije. Leta 2006 je bil ustanovljen Inštitut dr. Jožeta Pučnika, ki vsako leto v marcu pripravi prireditev ‘Pučnikovi dnevi’.

Jože Pučnik je umrl leta 2003 v Nemčiji. Pokopali so ga v njegovem domačem kraju Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici. Pogreba se je udeležila množica ljudi.

 M. P.