fbpx

Na današnji dan pred 74 leti se je rodil nekdanji predsednik vlade in odličen finančnik Andrej Bajuk

Andrej Bajuk (Foto: STA)

Na današnji dan leta 1943 se je rodil nekdanji predsednik vlade in finančni minister v Janševi vladi dr. Andrej Bajuk, ki je zaradi svoje strokovnosti prejel nagrado za najboljšega finančnega ministra v Evropi. Nagrado mu je leta 2006 podelila revija The Banker. Nekdanji predsednik vlade Janez Janša je zanj nekoč zapisal, da je bil “najboljši finančni minister v zgodovini Slovenije”.

Bajukova družina je v času druge svetovne vojne živela v Ljubljani, nato pa se je po koncu vojne izselila in tri leta živela v avstrijskih taboriščih. Leta 1948 se je preselila v Argentino, kjer je Andrej obiskoval osnovno in srednjo šolo. Leta 1964 je na mendoški Universidad Nacional de Cuyo diplomiral in magistriral iz ekonomije v skladu s posebnim programom v organizaciji Univerze v Chicagu. Poleg tega, da je v Svetovni banki opravljal delo pomočnika direktorja za Južno Ameriko, je opravljal tudi več različnih funkcij, saj je napredoval do mesta direktorja, člana predsednikovega kabineta in člana predsednikovega sveta.

Leta 2000 je vstopil v politično življenje
Leto 2000 je bilo zanj s političnega vidika prelomno, saj je zasedel prvi politični položaj kot vodja strokovnega sveta SKD+SLS, nato pa je bil imenovan za podpredsednika novoustanovljene (združene) stranke. Po tem, ko je bila istega leta Drnovškovi vladi izglasovana nezaupnica, ga je stranka SLS+SKD predlagala za mandatarja za sestavo nove vlade. Državni zbor Republike Slovenije ga je 3. maja 2000 potrdil za tretjega predsednika vlade, poleg tega pa se je odrekel argentinskemu državljanstvu. Stranka je v času njegovega vladanja razpadla in iz dela stranke je dr. Bajuk 4. avgusta istega leta ustanovil stranko Nova Slovenija, katere predsednik je bil do leta 2008.

Foto: Wikipedia

Podeljen mu je bil naziv najboljšega finačnega ministra v Evropi
Dr. Andrej Bajuk je funkcijo predsednika vlade opravljal sedem mesecev, nato mu je bil na državnozborskih volitvah oktobra 2000 dodeljen poslanski mandat. Leta 2004 je v času Janševe vlade začel opravljati funkcijo ministra za finance, ki jo je opravljal tako dobro, da mu je revija The Banker leta 2006 podelila naziv najboljšega finančnega ministra v Evropi.

Slabi rezultati na državnozborskih volitvah leta 2008 so bili tisti, ki so vplivali na umik dr. Bajuka iz političnega sveta, saj je zaradi neuvrstitve stranke NSi v parlament ponudil svoj odstop in za vršilko dolžnosti predsednice NSi je bila izvoljena Ljudmila Novak, ki je bila istega leta izvoljena še za predsednico stranke. Dr. Bajuk je v noči na 16. avgust 2011 umrl.

N. Ž.