Na današnji dan se spominjamo rojstva očeta slovenske državnosti dr. Jožeta Pučnika

Danes se spominjamo rojstva očeta slovenske državnosti dr. Jožeta Pučnika. Rodil se je 9. marca 1932 v katoliški kmečki družini v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici. V našem spominu bodo za vedno ostale njegove besede, ki jih je izrekel na plebiscitni dan, 23. decembra 1990, ko smo Slovenci stopili iz sence zgodovine: “Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo!”

Bil je politik, mislec in osrednja osebnost osamosvojitvenih ter demokratičnih premikov v Sloveniji ob koncu 80. let prejšnjega stoletja. Jasno in glasno je zagovarjal svoja stališča, ki so vsa leta njegovega življenja temeljila na demokraciji ter demokratičnih procesih za boljši jutri slovenskega naroda, zato ga lahko upravičeno imenujemo za očeta slovenske države.

Dr. Jože Pučnik je svoje nestrinjanje z jugoslovanskim nedemokratičnim sistemom nakazal že v svojih najstniških letih, ko je nekaj kritičnih misli, uperjenih proti titoističnemu sistemu, objavil v šolskem glasilu. Kaznovali so ga tako, da so mu onemogočili opravljanje zaključnega izpita, tega je kasneje opravil po končanem vojaškem služenju. Leta 1958 je diplomiral na Univerzi v Ljubljani, smer filozofija in primerjalna književnost. Zaradi člankov, objavljenih v Reviji 57, v katerih je kritiziral gospodarsko politiko komunističnega sistema, je bil obsojen na devet let zaporne kazni, saj naj bi s pomočjo člankov spodkopaval socialistično ureditev. Obsodba je verjetno služila kot vzorčni primer, kaj se lahko dogodi tistim, ki javno izražajo svoje nasprotovanje totalitarnem sistemu. Po petih letih je bil izpuščen. Že v naslednjem letu je s člankom “Problemi našega kmetijstva” opozoril na neučinkovito kmetijsko politiko, zato ga je oblast ponovno zaprla. Po izpustitvi leta 1966 ni uspel dobiti službe. Priložnosti je bil primoran iskati v tujini. Ustalil se je v Nemčiji, kjer je doktoriral iz filozofije in sociologije ter postal predavatelj na univerzah v Hamburgu in Lüneburgu.

slika

Kljub izgnanstvo je bil z mislimi in srcem vedno v domovini, v Sloveniji. Njegov odhod je bil zgolj začasen. Sredi 80. let je ponovno objavljal v Sloveniji, v alternativnem zborniku Nova revija, kjer je formuliral zahteve po večstrankarskem parlamentarnem sistemu. Pučnik je sodeloval pri ustanovitvi Socialdemokratske zveze Slovenije in kasneje prevzel njeno vodenje. Predvolilna koalicija ga je leta 1990 predlagala za predsedniškega kandidata, vendar ga je v drugem krogu volitev premagal Milan Kučan. Po zmagi Demosa na volitvah leta 1990 mu je sicer Lojze Peterle ponudil, naj prevzame vodenje vlade, a je Pučnik to odklonil. Vse večja razhajanja med glavnimi predstavniki vladajoče koalicije so na srečanju v Dolskem decembra 1991 pripeljala do razpusta Demosa. Pučnika je leta 1993 pri vodenju stranke nadomestil predsednik danes največje stranke v Sloveniji, Janez Janša. V obdobju 1992–1996 je svojo politično kariero nadaljeval kot poslanec Državnega zbora Republike Slovenije, prav tako pa je opravljal delo predsednika preiskovalne komisije o raziskovanju povojnih množičnih pobojev. Po končanem poslanskem mandatu se je umaknil iz aktivne politike, a ostal častni predsednik Socialdemokratske stranke Slovenije in oster kritik politike Janeza Drnovška ter Milana Kučana.

slika

Strukture prejšnjega totalitarnega sistema so globoko zakoreninjene v novo demokratično obliko in še danes hromijo razvoj Slovenije ter razdvajajo slovenski narod. Delo dr. Jožeta Pučnika torej v celoti ni dokončano, zato je prav, da se ob obletnici njegovega rojstva zavemo, da demokracija v Sloveniji peša in demokratizacija ni zaključen proces. Slovenija je dr. Pučniku lahko hvaležna, da je prebil okove totalitarizma in s svojim delovanjem zaznamoval demokratične premike do te mere, da smo dobili lastno državo. Življenjski moto dr. Jožeta Pučnika v slovenski politiki je bil boj za resnico in boj za blaginjo slovenskega človeka. Iz spoštovanja do njegovega dela se je potrebno za uresničitev obeh boriti še naprej.

H. M.

 • ZatonMesecnikov

  Levičarji nam že 28 let ponujajo za očeta naroda partizanskega Majorja Kokrškega odreda na belem konju, Franceta Bučarja. Ki je po spominih prič nadzoroval iztovarjanje domobrancev na jeseniški želežniški postaji…..

  • janez cepec

   jah, edn jih je mogu, ane

   • ZatonMesecnikov

    ne more biti Komunist, ki je pobijal Antikomuniste, razglašen za očeta naroda Janez…tako Komunistov, kot Antikomunistov

    • lili pili

     Pol pa dejmo jajota, je bil komunist sedaj pa je anti

     • ZatonMesecnikov

      Ja, kot komunistični disident bi lahko to bil. Slovenski Saharov.

     • lili pili

      Saharov je kot prvo bil znastvenik, na katerem podrocju pa je jajo…

     • ZatonMesecnikov

      Zgodovinske znanosti….

     • lili pili

      Aha norisko kraljestvo, samo sto nije dobio nobelovo…

     • ZatonMesecnikov

      Žal so te nobelove kuhinja Lili. vedno jih dobi nek črnec, za mir pa podobne fore…

     • lili pili

      Ja pol pa naj jajo dobi kot prvi za preprodajo orozja to bi po mojem slo pa se hrvati bi ga podprli…

     • ZatonMesecnikov

      Potem bi jo Murgl’c tudi moral dobiti za preprodajo lili. takrat je vsak preprodajal po svoji liniji. na Brniku je vsak teden stal helikopter za natovor v sarajevo…

     • lili pili

      Oba predlagajmo pa se bavcarja..

     • ZatonMesecnikov

      Bavčar, perspektivni deček LDS levičarjev pa je švercal čez policijo Lili…

     • lili pili

      In vecni jajotov prijatelj, se pomnite tovarisii

     • ZatonMesecnikov

      Se še spominjam, kako je levičar Tone Rop poslal Bavčija v Istra benz v marmornato pisarno. Da se poskusi še v gospodarstvu. 2002. Naši za naše…

     • lili pili

      Ni ga poslal, bavcar je sel sam, ker ni pistal predsednik vlade, saj se se spomnimo koga je bavcar reseval..

     • ZatonMesecnikov

      V Istra benz v marmornato pisarno ne prideš sam…

     • lili pili

      Brez podpore jajota ne bi tam tak dolgo sedel…

     • ZatonMesecnikov

      Mislim da je le levičarja tako težko spraviti iz stolčka. Kot je to trajalo pri bavčiju…

     • lili pili

      Glej, ko jecrszpadla slo. Demokratska zveza sta se jajo in bavcar infitlirala vsak v drugo stranka, oba sta bila prej clana zks in torej levicarja, jajo celo komisar cete v jajce…

     • ZatonMesecnikov

      Misliš na partijskega disidenta Solženicinovega kova in Saharovega, Ivana janeza?

     • lili pili

      pa dej no, no lahko ga primerjamo samo je 100X manjsi kaliber, sploh pa ker je bil jajo mnogo mnogo manj zaprt pa še v sibiriji ni bil….

     • ZatonMesecnikov

      Kljub vsemu v Sloveniji ni bilo drugega Borca proti Komunizmu, ki ga ne bi ubili ali pa pognali čez mejo. Jajo je bil prvi od tukaj…

     • lili pili

      Ja pa plesati joza, ata od jajota

 • učko

  Pučnika so zjebal, Slovenijo so zjebal in pokradel, kwa še čmo ?! JaJo je pa ta glauen kriuc !

 • montyamp

  Pučnik je imel srce in dušo , zato nas je pre-rano zapustil .
  Imamo pa primer žveplenega pritlikavca ki ima morilsko dušo in stekleno srce , se pravi , da se takšnih UDBOVSKIH retardov še Matilda otepa .

  • lili pili

   Ce binse dlje zivel, bi ga kap ko bi videl, kaj dela jajoo

 • svatne

  Sicer sem bil z njim kolega v službi, pa nisem imel vtisa, da je star tisoč let in več…

 • ZatonMesecnikov

  Levičarji nam še naprej servirajo Palice in Korenčke.

  Palica: Sodšče obsodilo stranko SDS in Ivana Janeza na denarno kazen zaradi financiranja.

  Korenček: Sodišče oprostilo Zokija zaradi financiranja…..

  • janez cepec

   takoj zamaške začet zbirat za vel’kiga luzerja in njegovo partijo. podarim malo murje flaš in zamaškov pira Komunajzar Janez. za prvo silo bo že

   • ZatonMesecnikov

    kwaj janez as že dva dni pjn od sreče, k so Zokija oprostili…. Sramota Janez. Mate pa vodjo vi levičarji k Broza nekoč. Nben mu nč n more…

 • montyamp

  Nočete vedeti zakaj nekateri morilci in zločinci živijo znatno dlje kot pošteni ljudje .
  Pučnik in Drnovšek sta dokaz , da med UDBOVSKO GVERILO normalni ljudje ne zdržijo nedemokratičnih pritiskov .

 • janez cepec

  Pučnik je biu taprav disident in demokrat, ne tko kot današnji kvazi demokrati z velkim luzerjem na čelu, za to je biu tud stigmatiziran. ko je že mislu, de je res pršla demokracija, de je premagau komunistični sistem, mu je komunajzar prevzeu in razjebu stranko. dons se u grobu obrača.

 • Vera

  Dr. Jože Pučnik , hvala vam za vsa prizadevanja za osamosvojitev !Počivajte v miru. Zdaj bi spet rabili takega človeka, ki bi nas Slovence še osvobodil.

  • lili pili

   Ja a nismo svobodni, se eno vojno bi…

 • if

  Dr. Jože Pučnik, počivajte v miru, ki ga svet ne daje!

  “V miru, ki ga svet ne daje” ste doživeli v vsej surovosti rdečenazornikov, ki jim je in jim poveljuje Kučan, prvokategornik zla nesvobode.

  “Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo”, so Vaše besede, danes do potankosti enako aktualne kot takrat, ko so bile izrečene.
  Hvala Vam za Vaše vizionarstvo, za delo izraženo v obliki samostojne RS, ki še ni svobodna!

  Konec komunizmu in neokomunizmu!
  Svoboda republiki Sloveniji!

 • RATATA

  Oče naroda da je dr. Jože Pučnik??Pričakujem oster protest Rosvite Pesek, ki že dolga leta trdi da je oče slovenskega naroda dr.France Bučar. Tisti Bučar, ki je po preštevanju glasov ugotovil, da jih je ravno dovolj, da smo lahko “jutri”, ki je bil nov dan razglasili samostojnost in so bile dovoljene sanje, naslednji “jutri” je bil pa spet nov dan.

 • Ivanček

  Slovenija in slovenska “socialdemokracija” nujno potrebuje človeka kot je bil Dr. Jože Pučnik! Bil je domoljub in človekoljub, nikoli nesramen in nikoli ni “twital” nebuloz … Skratka bil je vodja, kot si ga lahko le želimo! Jože počivaj v miru …

 • Kučko pod pručko

  Spoštovanje in gnev

  No, pa je le zalegla moja pripomba, ki je bila namenjena uredništvu Nove24. Edino pravilno je, da ste objavili članek o dr. Jožetu Pučniku, ki med domoljubnimi Slovenci uživa največje možno spoštovanje. Naj oče slovenskega naroda počiva mirno v njemu in nam ljubi zemlji.

  Spoštovanje pa je prav obratno od gneva do človeka, ki je iz Murgel vodil protiosamosvojitveni proces, izvršil veleizdajo slovenskega naroda in ves čas deluje proti blagorju nas vseh!!!

 • hle

  Pučnik je vsekakor bil pošten pokončen in moder mož vendar pa je bila njegova postavitev na čelo demosa velika napaka ker ga takrat desno krščansko volilno telo ni najbolj pozitivno sprejelo zaradi dveh dejstev bil je še vedno levičar in opredeljeval se je za ateista tako smo takrat zgubili priliko da bi ob močnem voditelju pomladnega bloka poenotili narod tako kot je to uspelo Hrvatom z Tuđmanom marsikaj kar vidimo in doživljamo danes je posledica ravno tega

  • Osti jarej

   …posledica nesprejetja pučnika in metanje polen mu pod noge…ja

 • Osti jarej

  ..samo poglejte…..komaj 17 komentarjev pod članek o očetu naroda …vkljčno z dvema mojima….sram vas naj bo

  • janez cepec

   vel’ki luzer je prepovedu use hvale na račun prejšnega predsednika SDSS, kajti namreč, poj ne pride do izraza njegov neizmeren doprinos k propadu SDS

   • cosmosjasnovidec

    janez cepac
    Zakaj pa ne navedeš resničnega izražanja kot ga omenjaš,da si bil v stranki SDS in si se pod mizo lotil fafanja kurca Pučniku zaradi česar si tudi letel buzerant ven iz stranke.
    Se spomnim kako sem te nabrcal v tvojo buzerantsko rit kot varnostnik Pučnika ter vrgel dol po stopnicah ven na pločnik ob cesti.
    Ne spomnim se pa trenutno več ravno tvojega ksihta,da bi te sedaj poiskal ter ti razbil tvojo zahojeno pedrovsko bučo.
    Se bom pa poglobil sedaj v to raziskovanje in bog naj ti pomaga,ko se bom spomnil tvojega buzerantskega zabitega gobca,ker te bom poiskal in ti za vedno zatlačil tvojo pedrovsko rit v tvoj gobec katero boš požrl prekleti buzerant ćefutarski.
    ——————————————————————————————–
    Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
    DR.Cosmosjasnovidec
    —————————————————————————————-

 • lili pili

  Pa ne ga srat, kak oce naroda, ste cisto nori… i ejte svoje puc nikovanje, jejte, pite in se veselite, za vecino bas je bil samo emigrant, ki se sina ni naucil, slovensko govoriti, pa tak da bi bil oce naroda…

  • cosmosjasnovidec

   Ne vem točno iz katere narodnosti izviraš razen tega,da mi je jasno,da nisi čistokrven Slovenec mi pa popolnoma kljub moji nadnaravni sposobnosti ni povsem točno razumeti kaj si sploh navedel oziroma hotel povedati.
   To tvoje nerazločno komentiranje ne razume nobeden na portalu,kerj e nejasno napisano.
   Tako,da naslednjič če sploh hočeš kaj komentirati komentiraj razločno tako,da te razume vsak ali pa vsaj pojdi na enega izmed kursev učenja Slovenščine.
   Dal sem ti samo nasvet in brez zamere na katero se sicer poščijem v kolikor se ne strinjaš ampak tako je kot sem napisal.
   ——————————————————————————————–
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec
   —————————————————————————————-

   • lili pili

    Hvala za pripombe, vcasih hitro tipkam..

    Sem pa slovenec, oba starsa in stari starsi… malo te je profil zmedu, pa saj nisi prvi. Namenoma sem ga tako oblikoval, da vidim koliko bedakov ocenjuje pisanje na podlagi pripadnosti doloceni naciji… stereotipi

   • pajot

    V Reporterju se oglaša kot Pepi Manaskov. Čefur,skratka. Sumim,da je udbovec. Največ jih je iz Srbije. Bivše bratstvo i jedinstvo.