fbpx

Na današnji dan so komunisti ubili poštenega slovenskega fanta, ki se je boril za partizane

Foto: iStock

Slovensko medvojno časopisje je na današnji dan leta 1943 poročalo o okrutnem in zahrbtnem umoru slovenskega fanta Janka Premrla, ki so ga ubili slovenski komunisti. Ker je hitro spoznal zablodo “osvobodilnega boja”, so ga partizani likvidirali. 

“Komunisti so slovensko mladino kar v tisočih spravljali v nesrečo,” je slovensko časopisje že med vojno poročalo o vojnih hudodelstvih partizanov nad lastnim narodom. Ena izmed mnogih žrtev krute komunistične ideologije, motorja partizanskega represivnega boja, je bil Janko Premrl iz Št. Vida pri Vipavi.

Premrl se je kot mlad domoljub z “dušo in telesom” leta 1942 pridružil partizanom, saj so ga premamili z gesli o “osvobodilnem boju”, vendar je kmalu spoznal, da je partizanstvo vse prej kot to. Ker je vedno glasno povedal, kar je mislil in ni molčal, se je za njim izgubila vsakršna sled.

V pismu prijatelju je zapisal, da ni prišel v partizane, da bi zapeljeval in slepil ljudstvo
“Povem ti odkrito, da sem hudo razočaran. Prevarali so me. Mislil sem, da jim gre samo za narodno svobodo, pa se bore v prvi vrsti zoper vero, ki mi je bila vedno sveta; saj to je tradicija našega naroda in še posebej moje družine. Redno, vsak dan imamo politične ure, kjer nas vežbajo za propagando. Učijo nas: Če pridete v kak kraj, kjer so ljudje verni ali komunizmu nenaklonjeni, bodite silno oprezni in previdni. Ne povejte jasno kakšni so naši zadnji cilji… Jaz sem dejal, da nisem prišel med partizane, da bi ljudstvo zapeljeval in slepil, ampak da se bom boril za slovenski narod.”

Ker se je Premrlu komunistična propaganda zagabila in ni videl poti nazaj, saj bi ga Lahi prav tako ubili, je rajši dal življenje, kot da bi prenašal teroriziranje lastnega naroda. Avtor članka, kot tudi sodobna zgodovina pa ugotavljajo, da je usodo mladega fanta Premrla delilo na tisoče mladih slovenskih fantov, ki so izgubili življenje, ker niso želeli izdati svojih načel. Šlo je za preproste, kmečke, katoliške ljudi, ki so bili komunistom na poti samo zaradi svojih prepričanj in vere. Mladoletni fant Janko Premrl in njemu podobni, ki niso bili ničesar krivi, so bili okrutno umorjeni s strani komunističnih klavcev.

Članek iz leta 1942 priča o grozotah komunistične revolucije 
Danes so nasledniki morilcev in njihovi oboževalci polni besed o tem, kako je pri žrtvah šlo za izdajalce in kolaboratorje. A zgodovinsko dejstvo ostaja, da so se med vojno “hrabri” partizani skrivali po gozdovih in terorizirali območno prebivalstvo. Šele, ko je bila zmaga nad nacizmom zagotovljena, pa so prilezli iz svojih skrivališč in kot dobro preživela in organizirana vojaška para-struktura izvedli krvavi genocid nad slovenskim narodom in prevzeli oblast. Zgodba Janka Premrla pa pove vse o tem, koliko je šlo res za izdajalce in kolaboratorje ter kakšen ničvreden odnos do človeškega življenja so imeli komunistični partizani.

M. P.