fbpx

Na Dolenjskem zabobnelo: Vojaška lovca spremljala letalo, na katerem naj bi bila bomba

Foto: STA

Nekaj po 9. uri dopoldne je na širšem območju Dolenjske prišlo do glasnega bobnenja, ki je močno prestrašilo prebivalce. Kot so sporočili z obrambnega ministrstva, sta v okviru Natovega nadzora zračnega prostora italijanska lovca spremljala izraelsko potniško letalo, ki je prejelo grožnjo z bombo.

Na Morsu so pojasnili, da je pristojno poveljstvo Nata v sodelovanju s Slovensko vojsko danes okoli 9. ure za zavarovanje slovenskega zračnega prostora aktiviralo zavezniška lovca italijanske vojske EFA2000. Lovca sta zaradi potrebe po hitrem odzivu prebila zvočni zid.

Izraelsko potniško letalo boeing 747, za katerega je obstajal sum, da bi v Sloveniji lahko povzročil varnostni incident, se je ob vstopu v slovenski zračni prostor javilo civilni kontroli in letelo skladno z načrtom leta, so še sporočili.

Dodali so, da je bil zaradi potrebe po zavarovanju Slovenije skladno s predpisi potreben takojšen odziv, zato je bilo zavezniškima lovcema dovoljeno letenje z nadzvočno hitrostjo, pri čemer sta prebila zvočni zid.

Sumljivo letalo je bilo v slovenskem zračnem prostoru
Spremljano letalo je bilo po navedbah obrambnega ministrstva v slovenskem zračnem prostoru deset minut ter je le-tega zapustilo na območju Dobove. Po končani nalogi spremljanja sumljivega letala sta se lovca s podzvočno hitrostjo vrnila v matično bazo v Italiji, so dodali.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, so na izraelskem potniškem letalu na poti iz New Yorka v Tel Aviv danes, ko je bilo letalo v švicarskem zračnem prostoru, dobili grožnjo z bombo. Šlo je za anonimno grožnjo, letalo pa je nadaljevalo pot proti Tel Avivu, kjer je po poročanju izraelskega časnika Haaretz medtem že pristalo.

Od julija 2013 velja nov sporazum
Na Morsu so glede nadzora slovenskega zračnega prostora še pojasnili, da je bil z Natom julija 2013 podpisan nov tehnični sporazum, ki v aktivnosti varovanja zračnega prostora uvaja pomembno novost. Posredovanje zavezništva v slovenskem zračnem prostoru je z novim sporazumom mogoče tako z italijanske kot z madžarske strani, pri čemer se pristojni poveljnik lahko odloči za eno od dveh možnosti ali za obe.

Dogajanje v slovenskem zračnem prostoru nad Dolenjsko je ob 9.08 zabeležila tudi potresna opazovalnica Agencije RS za okolje Višnje.

N. K., STA