fbpx

Na Gorenjskem bo potekal nadzor glede pripravljenosti vozil na zimske razmere

Foto: sta.

Policisti bodo danes v krajših poostrenih nadzorih na Gorenjskem preverjali, kako so vozila in avtomobilske pnevmatike pripravljene na zimo in zimske razmere. V akciji bodo pomagali tudi lokalni vulkanizerji in tehnični pregledniki, preventivni nadzor pa bodo izvajali po vsej Gorenjski in na avtocesti.

Nadzor nad opremljenostjo avtomobilov za zimske razmere se je začel ob 9. uri pri smučišču v Mojstrani, nadaljeval pa pri Špiku, v Gozdu Martuljku, Podkorenu in Ratečah ter se bo zaključil v Kranjski Gori, kot so sporočili iz policijske uprave Kranj. Vozila v prometu bodo kontrolirali tudi na Jesenicah, v Gorjah in na Bledu, Radovljici, v Lescah, Tržiču, Kranju, Škofji Loki in na cestninski postaji Torovo.

Tehnična brezhibnost vozil za zimo
Vozila morajo biti tehnično brezhibna ter imeti predpisano zimsko opremo, ki je za motorna in priklopna vozila v cestnem prometu obvezna od 15. novembra do 15. marca naslednje leto. Prav tako morajo imeti zimsko opremo tudi prej ali pozneje, če se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo, še piše v zakonu o pravilih cestnega prometa.

Zimska oprema za vozila s skupno maso do 3,5 tone je:
4 zimske pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm, ali 4 letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm, poleg tega pa mora imeti vozilo v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke.

Zimska oprema za vozila s skupno maso nad 3,5 tone je:
4 zimske pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm, najmanj na pogonskih kolesih, ali 4 letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm (v tem primeru  tudi ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke) in lopata v opremi.

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os, v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

V priobalnem območju se za zimsko opremo štejejo tudi 4 letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm, pri čemer verige v priboru niso obvezne.

A. B., STA