fbpx

Na izvolitev Ferlinca v Državnotožilski svet se je znova oglasila Vera Mejak: “Neumni Ferlinc si zasluži napredovanje”

Upokojena finančnica in pravnica z mnogimi izkušnjami v tožilstvu, Banki Slovenije in gospodarstvu. (Foto: Printscreen)

“Seveda si neumni Ferlinc zasluži napredovanje po 40 letih poslušnega in ubogljivega dela v prid propadlemu komunističnemu režimu,” je brez zadržkov komentirala nekdanja tožilka in mentorica sedanjega vrhovnega državnega tožilca Andreja Ferlinca, ki je bil z največ glasovi izvoljen v Državnotožilski svet. Mejakova je dejala, da sicer ne ve kakšne pristojnosti ima Državnotožilski svet, “verjetno v smislu samoupravljanja, ker sicer Ferlinc vanj ne bi bil imenovan.”

V soboto je odjeknila novica, da je vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc praktično pometel z vso konkurenco in iz tekme za funkcijo Državnotožilskega sveta izrinil tožilski ‘težkokategornici’ Barbaro Brezigar in Barbaro Knol Drobnič. Novica je z vidika zaupanja v pravno državo, katere sestavni del je tudi tožilstvo, precej nenavadna, glede na to, da je prav tožilec Ferlinc peljal zadevo Patria, ki pa jo je na koncu ustavno sodišče soglasno razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje.

Še bolj je nenavadno tolikšno zaupanje tožilcev, ki izmed sebe izvolijo štiri člane v Državnotožilski svet, po tem, ko je javnost izvedela, da je bil prav Ferlinc pripravnik pri takratni tožilki Veri Mejak. “Pripravnik moj je bil tale Ferlinc..bolj butastega pripravnika nisem imela,” je o njem v oddaji na RTV povedala Mejakova, kar bi moralo dati vsakemu malo misliti, preden bi glasoval za takega kandidata.

Nagrada za 40 let poslušnega in ubogljivega dela
Ob izvolitvi Ferlinca v Državnotožilski svet smo ponovno poklicali gospo Mejakovo, ki se je ravno mudila v Španiji, da nam pokomentira triumf Ferlinca. Z dogajanjem v Sloveniji sicer ni na tekočem in se ga kolikor je mogoče izogiba, ker je nad opranimi možgani našega naroda povsem obupala. Je pa komentirala izvolitev Ferlinca z besedami, da si “seveda neumni Ferlinc zasluži napredovanje po 40 letih poslušnega in ubogljivega dela v prid propadlemu komunističnemu režimu.” Mejakova je dejala, da sicer ne ve kakšne pristojnosti ima Državnotožilski svet, “verjetno v smislu samoupravljanja, ker sicer Ferlinc vanj ne bi bil imenovan.”

Andrej Ferlinc (Foto: STA)

Bodo te osebe lahko vzpostavile integriteto v tožilstvu?
Državnotožilski svet ima devet članov, od katerih štiri izvolijo državni tožilci, enega imenuje minister za pravosodje, štiri pa na predlog predsednika republike izvoli Državni zbor. Trenutni sestavi šestletni mandat poteče 12. decembra. Državnotožilski svet, ki ima ključne pristojnosti za imenovanje v tožilske vrste in varstvo tožilske samostojnosti. Poleg Ferlinca so bili izmed tožilcev izvoljeni ljubljanska višja državna tožilka Tamara Gregorčič, celjska okrožna državna tožilka Simona Kuzman Razgoršek in slovenjgraška okrajna državna tožilka Lucija Helbl. Poslanci so sicer v tem tednu na predlog predsednika republike Boruta Pahorja za nove člane Državnotožilskega sveta izvolil Katjo Filipčič, Milana Birso, Ljubico Kosmovski Fojkar in Igorja Lučovnika. Sposobnejši in bolj kvalificirani kandidati so odpadli ali pa so odstopili še pred izvolitvijo.

C. Š.