fbpx

Na pokopališču na Vidmu pokopali 150 žrtev komunističnih povojnih pobojev

Foto: Nova24tv

Na pokopališču na Vidmu pri Dolenji vasi je potekal pokop 150 žrtev povojnih pobojev, ki so jih odkrili v dveh breznih pri Konfinu. Pogrebno slovesnost bo vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore. 

Na pokopališču na Vidmu pri Dolenji vasi je potekal pokop 150 žrtev komunističnih povojnih pobojev, ki so jih odkrili v dveh breznih pri Konfinu. Povojni poboji so sicer izraz za izvensodne pomore vojnih ujetnikov in civilistov neposredno po koncu druge svetovne vojne v Sloveniji. Izraz predstavlja povojne revolucionarne čistke, imenovane tudi čiščenja, ki jih je po vzoru sovjetske revolucije ukazalo tedanje jugoslovansko partijsko vodstvo. Množična grobišča, rezultat morije, pa so bila desetletja načrtno skrita pred javnostjo, čeprav so lokalni prebivalci vedeli zanje. V breznih, enega so poimenovali Konfin 1, drugega pa Konfin 2, še vedno ležijo žrtve povojnih pobojev, ki so jih izvedle nove komunistične oblasti, do ugotovitev pa so prišli na podlagi pričevanj domačinov in nekaterih drugih podatkov.

Iz brezna Konfin 1 so arheologi s pomočjo jamarjev leta 2006 odstranili 25 kubičnih metrov skal, lesa in blata. Na dnu so našli posmrtne ostanke 88 ranjencev, bolnikov in invalidov, najverjetneje iz domobranskih enot. Po ugotovitvah so bili odpeljani 24. junija 1945 ponoči iz centralnih zaporov Ozne v Ljubljani.

Pokopani bodo v skupnem grobu na Vidmu pri Dolenji vasi
Leta 2010 so po odredbi preiskovalnega sodnika raziskovalci Inštituta za sodno medicino s pomočjo jamarjev specialne enote slovenske policije odprli še brezno Konfin 2, ki leži nekoliko nižje od brezna Konfin 1, in tam izkopali še posmrtne ostanke najmanj 62 oseb, za katere pa ni znano, kdo so.

Nekatere od žrtev v breznu Konfin 1 je Inštitutu za sodno medicino uspelo identificirati, poroča STA. Njihove stegnenice, na podlagi katerih se opravi identifikacija, so predali svojcem, preostalo pa bodo v nedeljo pokopali v skupen grob.

C. Š.