fbpx

Na poti v Slovenijo skupine migrantov, ministrstvo išče nastanitve

Foto: epa

Na poti v Slovenijo je prva skupina migrantov od skupno 567 migrantov, kolikor jih bo Slovenija letos sprejela od Grčije. Gre za 30 prosilcev za azil, ki bodo sprva nameščeni v azilnem domu, ministrstvo pa zanje išče zasebne namestitve. Na prvi razpis ministrstva, s katerim so ljudi pozivali, da ponudijo svoja stanovanja, se namreč ni javil prav nihče. 

V letošnjem letu bo v Slovenijo prispelo dodatnih 567 migrantov, ki jih bo država gostila. Prišli bodo v skupinah, prvih 30 jih bo prišlo iz Grčije predvidoma 12. maja. Struktura skupin še ni znana, a na ministrstvu so za STA zatrdili, da bo med njimi tudi kakšna družina.

Deset migrantov je na poti tudi iz Eritreje, med njimi 9 moških in ena ženska – ti trenutno v Italiji čakajo na prehod in namestitev v Sloveniji. Na notranjem ministrstvu so med drugim pojasnili, da naj bi vse prihajajoče migrante varnostno preverili in da bodo v Sloveniji vsi v postopku za pridobitev statusa begunca. Sprva bodo nameščeni v azilnih domovih, potem pa jih bodo poskušali premestiti v zasebna stanovanja ali pa jih bodo nastanili v integracijskih hišah v Ljubljani in Mariboru. Na notranjem ministrstvu pojasnjujejo, da imajo dovolj prostora za vseh 567 migrantov.

Trenutno se sicer v Sloveniji nahaja 344 migrantov, več o tem smo že poročali.
Poleg 567 beguncev, ki bodo v Slovenijo premeščeni, se bo v državo trajno preselilo še 20 ljudi, ki imajo v tretji državi že priznan status. Ti bodo po prihodu v Slovenijo takoj začeli s programom integracije, ni pa še znano, kdaj bodo premeščeni.

Država pa vse zasebnike, ki bi stanovanja želeli oddati brezplačno ali ugodno, še vedno poziva, naj to storijo čim prej. Do danes se namreč ni oglasil prav nihče, vključno z vsemi politiki in poslanci, ki so še pred nekaj meseci vztrajno zatrjevali, da bi jih vzeli celo na svoj dom. Hkrati je ministrstvo za pomoč pri integraciji migrantov objavilo javni razpis, namenjen nevladnim organizacijam – a se tudi na tega ni javila prav nobena organizacija.

A. D., STA