fbpx

Na Šubičevi Krkovič nezaželen, drugje pa bi takšno predavanje privoščili vsem

Slovenski osamosvojitelj Tone Krkovič (Foto: STA)

“Čisto vsem slovenskim učiteljem zgodovine bi privoščil, da bi bili pri svojem delu avtonomni in bi lahko brez ideoloških pritiskov poslušali in preučevali zgodovino,” je prepričan učitelj zgodovine na Gimnaziji Želimlje Jurij P. Emeršič.

Upokojeni brigadir Tone Krkovič sicer na Šubičevi gimnaziji ni dobrodošel, medtem pa ga na drugih šolah drugih šolah še vedno vidijo kot “prvorazredni vir dogodkov iz časa nastajanja slovenske države.

“Učitelji zgodovine skušamo pri pouku predstaviti zgodovinske procese in dogodke z različnimi viri, metodami in oblikami dela. Pri pouku sodobne zgodovine pa je mogoče vključiti v učni proces tudi pričevalce in aktivne ‘oblikovalce’ zgodovine,” je povabilo Tonetu Krkoviču, da bi dijakom Gimnazije Želimlje predstavili ključne dogodke slovenske osamosvojite, pokomentiral tamkajšnji učitelj zgodovine Jurij P. Emeršič.

Po koncu predavanj dijaki še dolgo govorili z gostom
Dijakinje in dijaki so lahko tako pri pouku sodobne zgodovine Krkoviču zastavljali številna vprašanja. Odgovori so upokojenega brigadirja razkrivali kot človeka, vojaka, graditelja slovenske vojske, političnega zapornika in glasbenika. Ko je bilo predavanja konec, so mnoge dijakinje in dijaki ostali v predavalnici in še dolgo govorili z gostom. “Več ur bi ga lahko poslušali,” je vzdušje na šoli opisal učitelj Emeršič.

“Čisto vsem slovenskim učiteljem zgodovine bi privoščil, da bi bili pri svojem delu avtonomni in bi lahko brez ideoloških pritiskov poslušali in preučevali zgodovino,” je še po poročanju na spletni strani SDS dodal Jurij P. Emeršič.

N. K.