fbpx

Na Vrhniki pred protestom že vre: Zaradi migrantov vse bolj napeto med starši in ravnateljico osnovne šole

Osnovna šola, ki se nahaja v bližini migrantskega centra (foto: N. K.).

Otroci v osnovni šoli na Vrhniki, ki je v neposredni bližini migrantskega centra, so prestrašeni. Po šoli se sprehajajo migranti, ravnateljica pa naj bi jim po pričevanju matere enega od otrok lagala, da so to varnostniki. Ko so zaskrbljeni krajani v bližini šole želeli obesiti plakat, je ta že čez nekaj trenutkov izginil. Krajani sumijo, da ga je strgala ravnateljica Darja Guzelj, ki med drugim, po pričevanju matere, pravi: ”Pa res mislite, da so otroci ogroženi?”

Da bo jasno: vsi migranti na Vrhniki so samo tisti, ki so jih v Slovenijo vrnili iz Avstrije in Nemčije. Slovenska vlada sicer ne pojasni, zakaj so jih naši severni sosedi zavrnili. Provladni mediji sicer poročajo o nehumanosti domačinov, ki “otrok” ne želijo imeti za svoje sosede.

Prestrašeni otroci
Toda po pričevanju matere, ki nas je poklicala v zvezi z dogajanjem na Vrhniki, so otroci na Osnovni šoli Antona Martina Slomška Vrhnika v resnici prestrašeni. Že pred časom smo poročali, kako so v šolo, ki se sicer nahaja v neposredni bližini nekdanje vojašnice, vkorakali migranti. Te so opazili otroci, ki so jih opisali kot ”nenavadne moške, ki ne govorijo slovensko”. 

Ravnateljici Darji Guzelj smo zastavili vprašanji, kako namerava poskrbeti za varnost in zakaj je odstranila plakate, ki so ljudi obveščali o shodu za varnost, ki se bo zgodil danes ob 16. uri pred občinsko stavbo na Vrhniki. Odgovore še čakamo, shod bomo sicer v živo prenašali tudi na našem portalu.

Ko so o tem po pričevanju omenjene matere obvestili ravnateljico, jim je ta dejala, da so to le novi varnostniki, otroke pa je želela pomiriti, naj se jih ne bojijo. A otroci ji niso verjeli. Bili so tako prestrašeni, da so klicali starše, nam je povedala ena od mater. ”Moj sin je zadnjič dejal, da ne želi iti v šolo,” je dejala. Zaskrbljena je, kdo bo ščitil otroke. ”Ravnateljica jih očitno ne bo,” je dodala.

Ravnateljica napada zaskrbljene krajane
Ravnateljica, ki bi morala prva ščititi otroke, pa raje napada krajane, ki želijo prebivalce, predvsem pa starše, obvestiti o današnjem shodu za varnost. Ko sta zaskrbljena prebivalca Vrhnike želela v bližini šole na ulično svetilko prilepiti plakat za današnji shod, je iz šole privihrala ravnateljica, ki je želela preprečiti, da bi tja prilepila plakat, čeprav varnostniki temu niso nasprotovali.

Ravnateljica situacije ne jemlje resno
Kot je dejal eden od mimoidočih, se je začela prerekati s krajanoma, nato pa jima je osorno dejala: ”Kaj res mislite, da so vaši otroci ogroženi?” Že čez nekaj minut je bil plakat izpred šole odstranjen, priča pa za to dejanje sumi kar ravnateljico.

M. G.