Nadobudni mladi komunisti: Razkazujejo simbole morilskega režima, medtem ko protestirajo proti kapitalizmu tako, da jedo v McDonald’su in uporabljajo Applov iPhone

(Foto: Twitter/@OrwellNGoode)

Mladi razkazujejo simbole komunizma, medtem ko jedo v McDonald’su. Ironija njihovega početja jim je seveda ušla, saj so preveč zaposleni z delanjem enega in propagiranjem nečesa drugega.

Od pripadnikov komunizma na Zahodu nihče ne pričakuje veliko. V glavnem so tam zato, da smetijo po ulicah, požigajo limuzine in fizično obračunavajo z mimoidočimi, z drugimi besedami, so rak rana zahodne civilizacije. A kar je najbolj žalostno in hkrati najbolj smešno, je dejstvo, da svoje morilske ideologije niti sami ne jemljejo resno. Zanje je vse skupaj samo hobi. Da je to zavožena generacija, ki ne bi našla drevesa v gozdu, ni nobenega dvoma.

(Foto: Twitter/@OrwellNGoode)

Tako lahko na slikah, ki jih je objavil uporabnik Twitterja, @OrwellNGoode, vidimo nadobudne komuniste, kako brez najmanjšega problema paradirajo oblečeni v majice z grbom Sovjetske zveze, prebirajo Komunistični manifest ali na hrbtu razkazujejo napis “Boj proti kapitalu”, medtem ko uživajo v sadovih vsega, proti čemur naj bi se “borili”, sodobnemu sinonimu za kapitalizem – v eni roki držijo McDonald’sov burger, v drugi Applov iPhone. A kaj drugega bi sploh lahko pričakovali od pripadnikov ideologije, ki je navdihnila Orwellovo Živalsko farmo in 1984. Zdi se, da kakorkoli protestirajo proti sistemu, ki ga neprestano črnijo, vseeno brez najmanjših zadržkov izkoriščajo vse, kar jim daje.

(Foto: Twitter/@OrwellNGoode)

Kako je komunizem lahko preživel na Zahodu?
Pomanjkanje kakršnekoli samorefleksije teh mladih komunistov nakazuje nek globlji problem izobrazbe na Zahodu. Z razpadom Sovjetske zveze in padcem berlinskega zidu je bila v devetdesetih letih razglašena zmaga nad morilsko ideologijo, ki je zakrivila smrt več kot 100 milijonov ljudi. A med tem, ko je Zahod proslavljal, se je komunizem zavlekel v šolske in univerzitetne klopi, kjer ga še vedno slavijo. Čeprav je bil roman Aleksandra Solženicina “Otočje Gulag” knjiga, ki je francosko intelektualno sceno v sedemdesetih letih prisilila, da se je odrekla komunizmu, je danes samo še pozabljen artefakt, medtem ko se Marxov Komunistični manifest še naprej prebira, ne glede na to, kolikokrat je bil ovržen. Res, plevel je najtežje izkoreniniti.

Ivan Šokić