fbpx

Nadškof Alojzij Šuštar si zasluži večje mesto v slovenskem zgodovinskem spominu

Foto: Nova24TV.si

“Izreden svetovljan s povezovalno vlogo v zgodovini Slovenije,” “oseba z nespornim prispevkom k slovenski osamosvojitvi,” so samo fragmenti izjav, s katerimi so predsednik republike Borut Pahor, nadškof in metropolit, msgr. Stanislav Zore ter poslanec NSi Jernej Vrtovec opisali zgodovinsko vlogo rajnega nadškofa Alojzija Šuštarja pri slovenskem osamosvajanju in procesu narodne sprave. 

V knjigarni Celjske Mohorjeve družbe v Ljubljani so se na predstavitvi knjige z naslovom Vloga nadškofa Šuštarja pri osamosvojitvi Slovenije avtorja, sicer poslanca Nove Slovenije Jerneja Vrtovca zbrale številne eminentne osebnosti iz slovenske družbe.

Avtor je knjigo opisal kot nadgradnjo diplomske naloge o vlogi nadškofa Alojzija Šuštarja pri slovenski osamosvojitvi. Vrtovec je poudaril Šuštarjev prispevek v prelomnem času – ko se je pisala zgodovina slovenskega naroda, je uporabil svoje bogate mednarodne povezave. V knjigi je med drugim opisana tudi bogata korespondenca, ki jo je imel nadškof s takratnim papežem Janezom Pavlom II.

Pahor: Potrebno bo utrditi Šuštarjevo vlogo v zgodovini
Zaradi izredne vloge, ki jo je imel nadškof Šuštar pri slovenski osamosvojitvi, je predsednik republike Borut Pahor zbranim obljubil, da bo poleg državnega priznanja, ki je bilo Šuštarju podeljeno, deležen še dodatne pozornosti s strani države. Ta bi morala zaradi njegove izredno povezovalne vloge v družbi utrditi njegovo mesto v zgodovinskem spominu Slovencev in Slovenk.

Šuštar: “Zrelo, modro in pogumno”
V knjigi so zbrana tudi številna pričevanja o narodnem buditelju. Svoje poglede nanj so med drugimi prispevali tudi ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik in evropski poslanec ter predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle. Jamnik je na predstavitvi knjige spomnil na modre škofove besede tik pred glasovanjem na plebiscitu – šlo je namreč za obdobje, ko je veliko Slovencev in Slovenk še omahovalo, nadškof Šuštar pa jih je bodril z besedami, da morajo glasovati “zrelo, modro in pogumno,” kar naj bi mnoge, ki v tistem času še niso vedeli, kako glasovati, dodatno prepričalo.

Tudi zaradi teh besed je trenutni ljubljanski nadškof in metropolit, msgr. Stanislav Zore opozoril na milost, ki jo je bil slovenski narod deležen z Alojzijem Šuštarjem. “Nadškof Šuštar je bil izreden človek, ki se v Švici, kjer je preživel veliko let, ni naučil samo njihove demokracije, temveč tudi njihove odgovornosti v družbi,” je povedal Zore.

Žiga Korsika