Nadškof Stanislav Zore na Brezjah o pomenu usmiljenja

Nadškof Stanislav Zore (foto: STA)

Na praznik Marijinega vnebovzetja se je danes na Brezjah zbralo več tisoč ljudi. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v maši izpostavil pomen usmiljenja. Opozoril je, da pravičniška drža do drugih ne more ničesar spremeniti, temveč mora vsak začeti pri sebi.

“Kako pravičniški smo lahko, ko razgaljamo različne oblike izkoriščanja in krivic v svetu. Kako pretanjen občutek za pravico lahko pokažemo takrat, ko se bodisi v medijih bodisi v osebnih pogovorih ukvarjamo s tem, kar se dogaja v tretjem svetu, ali pa v tistih državah ali sistemih, ki nam zaradi ideoloških očal, ki jih nosimo, niso blizu, in zato brezobzirno kažemo s prstom nanje,” je dejal Zore.

Pravičniška drža ne more nič spremeniti
Kot je opozoril, se ob takšni pravičniški drži ne more nič spremeniti. Ko namreč na takšen način govorimo o izkoriščanju stvarstva in človeka, ostajamo do konca neusmiljeni. Svet pa postaja vedno bolj hladen in življenje vedno težje.

Samo besede ne pomagajo
“Začeti moramo torej drugače. Dokler bomo spreminjali svet, ki je tam daleč, nekje zunaj, toliko časa se ne bo nikjer nič spremenilo. Dokler bomo govorili samo o tem, kakšen je naš sosed, bodo zidovi med nami z vsako besedo postali nekoliko višji,” je opozoril.

Usmiljeni pogled obrniti vase
Usmiljeni pogled se mora najprej obrniti vase. Namesto govorjenja o tem, kaj vse bi morali storiti drugi, se mora vsak človek, ki resnično želi spremeniti ta svet, najprej vprašati, kaj je pripravljen narediti sam za večje spoštovanje do stvarstva in kaj je pripravljen narediti za večje spoštovanje do človeka, je izpostavil.

Kočevski medvedi bolj pomembni od nemega krika otrok
Vprašal se je tudi: “Ali smo še narod, ki se veseli življenja? Ali smo narod, ki se veseli svojih otrok? Ali smo narod, ki svojim otrokom omogoča preživetje? Ali smo narod, ki tistim, ki so spočeti med nami, dovoli tudi, da se rodijo med nami?” Zore ima včasih občutek, da je “našemu narodu bolj pomemben medved v kočevskih gozdovih kakor pa otroci, ki v nemem kriku umirajo med nami, ker smo nehali biti usmiljeni, ker nočemo biti usmiljeni”.

STA, A. Ž.

 • Janez

  Cerkev je tazadnja, ki lahko deli nasvete o družinskem življu. Sami nimajo družin in so eksperti v tem. Ne bi rekel.

 • Olga

  Zore, Vrzi kamen, ki je brez greha?!

  • garfi

   zlorabljeno

   • Olga

    Zore nas uči, kako naj ravnamo in kako naj ne ravnamo?!
    Sam se je ob osamosvojitveni proslavi postavil na Peterletov stran! Torej je deloval politično in ne kot da slovenski dušni pastir! Brezpogojno podpira Novo Slovenijo, ker ima v naslovu : krščanska!? Jezus pa je dejal, da le “po njih delih, boste jih spoznali”! NSI govori eno, dela pa drugo!

    • garfi

     ognjišče neverjetno tolerantno do kolaborantske nsi

     • Olga

      Zato jih ne podpiram več!

     • Franc Šink

      Kaj hočemo.to so krščanski socialisti.

 • totex39

  Zore deluje zelo dvolično, kar je že dokazal.

 • garfi

  zakaj rkc prikrito podpira islamizacijo
  že ilegalne migracije so dovolj grozljive
  turške vpade poimenujejo bratje potrebni pomoči

  • samsara

   Dekret vatikana. Ta pa ga je prejel od ‘lože’, kateri pripada papež.
   Saj prvotno so se slovenski farji odzvali zdravorazumsko, a se je pozneje veter obdnil in zdaj piha vzhodnik.

   • garfi

    ja, grozljivo

  • Janez

   Najhuje je, ker se ne odzovejo na pokole kristjanov v severnem Iraku. Ta skupnost tam, se počuti brezdušno izdano.

   • garfi

    še marsikaj drugega

 • Nata

  No , gospod nadškof ……….pravičniški smo ?

  Ko se tretji svet s svojimi nazori ne bo silil v Evropo in bo s svojimi ideološkimi očali ostal tam , kamor paše ……takrat bi se pa morda lahko pogovarjali !
  Brezobzirnost je posledica nečesa , a ne ?
  Pa ne bi sedaj razpredala tisto ……..velike države pa NWO so krivI za razsulo tretjega sveta !

  Nastradamo pa mi ……….tu ………ta trenutek !
  Kaj bomo naredili mi bogi državljančki ? Saj še doma ne moremo prav nič , ker se vsak samo za svojo rito briga !
  Samo v tem se ne strinjam z vami .

  Ostalo pa še kako drži !!

  • Franc Šink

   Daj no nata.Za pravičnike se imajo Jehove priče.

   • Nata

    Hm……….no , potem pa ne vem , kaj je g. nadškof mislil ?
    Me je zbodla ta beseda , veš !
    Jaz nisem prav nič brezobzirna . Mi je pa seveda prva skrb moja domovina in moja družina !
    Ljudje iz tretjega sveta so na seznamu bolj spodaj .

 • rubec

  Gospod Zore, česa so pa medvedi krivi da jih omenjate in to v taki konotaciji? Kvečjemu tega da po gozdovih ni več toliko jagod kot prej pa še to nisem siguren. Bo treba gospod Zore počasi spregovoriti o medvedih na dveh nogah in to kar vsak dan, najbolje kar iz prižnic b’djal, saj je polovica vernikov volilcev kontinuitete. Jaz Rubec bom pa že vedel, saj sem bil v prejšnjem življenju kardinal.

  • garfi

   potem je tudi duhovščina polovica rdečkarjev

   • Franc Šink

    Še več

 • tarantela

  Gospod Zore, odlično povedano!

  • garfi

   utopično, ne odlično

   • samsara

    Že 2000 let v glavnem govorijo eno, delajo pa nekaj povsem drugega.
    Z redkimi, častnimi izjemami, vrednimi vsega spoštovanja!
    Ugotovili so, da za manipulacijo množic, to povsem zadostuje. Zaenkrat še, a vpliv slabi.
    Francelj je za kratko obrnil trend, a se tudi on že kaže v pravi luči, da ne rečem temi.

 • samsara

  Opozoril je, da pravičniška drža do drugih ne more ničesar spremeniti, temveč mora vsak začeti pri sebi.

  Zanimivo bi bilo doživeti čas in dan, ko bo to RKC te besede zažela izvajati pri sebi.
  2000 let krščanstvo intenzivno nabira maslo na glavi. Na vesti ima milijone pobitih nedolžnih ljudi, južnoameriške indijance npr., so španski konkvistadorji pobili z blagoslovom ladijskega duhovnika, da so jih pozneje lahko totalno oropali zlata, v več ponovitvah. Zatirali so razvoj globalne znanosti, kurili znanstvenike, ‘čarovnice’…
  Rotšildi že skoraj dve stoletji upravljajo z materialnim (posvetnim!) bogastvom RKC, ki je enormno.
  No saj njegov predhodnik J.P. 2, se je svetu opravičil, a to so samo besede.
  Zaenkrat pa na njihovi strani ne prepoznam kvalitetne spremembe
  njihovega delovanja.
  Žvižgača, ki sta opozarjala na nepravilnosti znotraj Vatikana so ekspresno sodno sprocesirali. V zgodovini so take gladko skurili na grmadi, pred tem pa jih zverinsko mučili z namenom izsiliti priuznanje sodelovanja s hudičem.

 • Razocarana

  Ko bodo ljudje začeli delati kot pridigajo drugim in nam služili kot vzgled, jim bo ljudstvo prisluhnilo, do takrat pa besede o usmiljenju, naj bodo še tako dobro povedane, zvenijo hinavsko in tako kot je naškof sam povedal: “ki nam zaradi ideoloških očal, ki jih nosimo, niso blizu, in zato brezobzirno kažemo s prstom nanje,” kar velja tudi zanj in za institucijo ki jo predstavlja.

  Druga stvar je pa tudi, pomagam samo ljudjem ki znajo to ceniti, ne tistim z odnosom da sem jim dolžana pomagati. Kajti ljudje ki so hvaležni za pomoč, bodo tudi sami ko bodo lahko pomagali drugim, medtem ko bodo tisti ki se čutijo da jim je okolica skozi dolžna pomagati, vedno zahtevali pomoč.

  • samsara

   Nuditi pomoč takim, ki odmetavajo pakete s hrano, pa razna oblačila, zavračajo zdravniške preglede ipd. je napaka.
   Zraven pa še izkazujejo osvajalsko mentaliteto, dvigujejo prsta, glas in glavo.

   • garfi

    selfi ubogega begunčka s telefonom pred gorečim šotorom je zelo zgovoren

    • samsara

     Je, za koga je. Saj veš…

   • avtohtoni neandartalec

    Lačen nikoli ne zavrne hrano, ampak res nikoli, lahko sam poskusiš, če misliš, da je to odvisno od zavestne odločitve.
    Sitemu gre od hrane na bruhanje, ko je dovolj poln, bo enostavno bruhnil, če mu vtakneš v usta samo še košček čokolade. Poskusi, če ne verjameš, refleks po bruhanju je enako močan kot po prehranjevanju, če ne še bolj.
    Podobno velja za mraz ali utrujenost, ko si dovolj izčrpan, boš zaspal, kjerkoli in v vsakem položaju. Lahko sam poskusiš, mi smo na straži spali tudi stoje, s puško na rami, enostavno te zmanjka, telo pa še vedno vztraja v privajeni pozi, dokler ga ne spodnese središče ravnotežja.
    Zato obtoževati uboge reveže, da se norca delajo iz pomoči ni ravno logično in razumno postopanje, sploh pa ni človeško.
    Drugo so diplomatski nesporazumi, mogoče nekateri res mislijo, da je Evropa nekaj drugega kot so navajeni, da so pri nas neke prazne, idilične pokrajine, kjer roboti vsakemu izdelajo hiško in polnijo račun na karticah, mogoče so mislili, da imamo radi arabce in jih bomo veseli, veliko lažje bi bilo zasilno oskrbeti te ljudi, jim razložiti globoko zablodo in jim naravnost povedati, da smo mi izdelali in metali bombe iz vesolja po njih, da zaradi nas bežijo, nato pa jih organizirano peljati nazaj domov in še tam povedati prebivalstvu kakšna zmeda je nastala in kako se motijo. Ne Merklova in papež, Evropski reveži naj jim povejo kako je pri nas.
    Turiste imamo pa radi, tisti pa lahko pridejo, upajmo v čim večjem številu, ker kapacitete samevajo, mi pa rešujemo propadle gradbince tako, da še nove zidamo, že zato ni denarja, čeprav oni vsaj potem neke davke plačajo, da je za vojsko, red in disciplino.

  • avtohtoni neandartalec

   Sploh ni res, poglej si naše kmete, kmetije so dobi čez noč, menda so bile od nekdaj njihove, kupili so jih predniki, s svojim denarjem, obnvljale in razvijale pa moderne generacije, s tistim kar jim je ostalo od plače v fabrikah, pa še neprestano jih moramo subvencionirati, za hrano, ki jo itak sami pojejo in še za njih ni dovolj. To je dokaz, če daš komurkoli dovolj kapitala oziroma visoke redne prihodke, končno začnejo tudi sami kaj malega prispevati mazaj v družbo, od katere so sicer izolirani in je očitno ne pogrešajo preveč, ampak DDV pa vseeno plačujejo in se tudi obnašajo dokaj normalno. Več itak ne gre, na neki točki kapital ni več problem, kako integrirati take ljudi, ki živijo v svojem svetu, v neko urbano okolje, kjer živijo mase ljudi, to so pa zgleda izzivi za prihodnost. V večjem mestu, je 280 evrov vrednih bistveno več kot na ruralnem podeželju, razen mogoče, če si lastnik tistih rovt.

   • komar marko

    Kaj si hotel povedati. Brez repa in glave samo na nacionalizacijo si še pozabil. Te to rdeča nit tvojega zapisa?

   • sevenx

    Ti res nimaš pojma clovek. Kmete se subvencionira zato da se jih dolgorocno unici.

 • Franc Šink

  Zakone zaradi katerih sedaj trpimo so “ustvarili” levaki. Prav tako zakone o zaščiti Kočevskega medveda.

 • garfi

  nismo ovce in ne potrebujemo takšnih “pastirjev”

 • avtohtoni neandartalec

  Hja, otroci smo samo kakšnih 15-20 let, potem se veckrat spremenimo v tista zarukana goveda, ki so dobra samo za otroke štancat, včasih pa še za tisto ne, to je treba posebej povedat. Na žalost, se nihče ne ukvarja posebej z odraslimi, zrelimi in ljudmi, kakršni smo večino življenja, v glavnem nas opozarjajo, da moramo biti pridni in ne smemo delat štalo. Poglejte razne popuste in ugodnosti, za navadne ljudi jih ni, deležni so jih samo posebne skupine ljudi, torej vsi ki še niso ali ne bodo več taki kot velika večina. Grajati odraslega človek in kazati pretirano usmiljenje do vseh ostalih pač ne gre, danes je vseeno koliko si star, bolj je pomembno čigav si in kaj bi rad, nemalokrat imajo bogati otroci več vpliva kot odrasla populacija, ki naj bi skrbela zase in spreminjala svet. Pa ga že dolgo ne.
  Življenje je še vedno naravni proces, v katerem je ostalo le še malo prave mistike, povsod je dovolj ljudi, ki ne vedo kaj bi s svojimi življenji, jasno pa je, da lahko denar dobiš edino od drugih ljudi, kar nas sili v neprestano druženje in sodelovanje. Večini je lažje izkoriščati šibkejše in umsko ne preveč sposobne, ejim vzamejo denar, da ga lahko dajo drugim, ki nato namesto njih izdelajo razne predmete ali z delom svojih rok in telesa pomagajo plačniku, da se počuti fino. To je najvišja vrednota človeške družbe, denar moraš dobiti kjer veš in znaš, kdor plača, je pač gospodar. Daj denar otroku in bo prav tako upravljal svet, enako kot odrasel nadmož, itak bi plačal druge, da izvršujejo njegove ukaze in navodila.
  Kdor se preveč ukvarja s samim sabo, mu uidejo vse lepe stvari v življenju, mogoče mu ostane nek priztem občutek, da je bil res v glavnem sam svoj, to pa je tudi vse, lahko je obžalovati lepe trenutke, ki jih nisi nikoli izkusil sam, težko se je iztrgati civizacijskim in socialnim tokovom, ko enkrat razumeš, da je narava predvsem skrajno okrutna in prazna, je lep čudež, vendar nima neposrednega pomena in ne vodi nikamor, budni sanjamo lahko tudi v izobilju in ugodju, če je to neka posebna vrlina.
  Slovenska država je nezakonito, skrajno moralno uničila in izropala na tisoče Slovenskih družin, več kot so jih nacisti med vojno, ampak to edino zato, ker danes živi pol več Slovencev in se manj opazi vsa ta nesmiselna agonija. Govorimo o ljudeh, ki se niso rodili v štali ali pod bukvo v gozdu, vsi so imeli dom, dostojanstvo in osebne stvari, danes jih obkrožajo zmeti iz Rdečega križa in Karitasa. Kako je pa to mogoče, kaj se je zgodilo z našo družbo, da niti cerkev ne izpostavlja tega družbenega fenomena, kamo se lahko delamo iz dneva v dan, da je sploh kdo med nami še dober, če pa ocitno kot narod sodujemo v fašističnem democidu in spoštujemo zločince proti vsemu kar je človeško. Besede so zastonj, kdor zna prisluhniti, mu bo več povedal veter kot usta naših učenjakov, altruistov in moralnih teologov.

 • samsara

  Čakam, da bo tale pridigarski nadškof, o katerem sem do nedavnega imel dobro mnenje, nastanil pod streho kjer prebiva, enih 15 polpismenih, kričečih, muslijev. Morda bi nakaterim odstopil kar svojo spalnico in se sam prestavil v kak manjši, pomožni prostor? Pa kardinal Rode podobno.

  • avtohtoni neandartalec

   Zakaj pa ne, potem ko so vsi drugi naredili vse narobe, je dolžnost župnikov, da ponudijo zavetišče vsem, ki potrkajo na cerkvena vrata. Saj to je njihova primarna vloga, ko odpove vse ostalo, še vedno obstaja nek nevladni prostor, kjer so vsi ljudje dobrodošli enako, med cerkvenimi zidovi se zavejo, da civilizacija še vednk obstaja in smo še ljudje.
   Ne vem pa kako je v klerotibanskih občinah, ponekod jim je država kupila bivalne kontejnerje, ki jih namestijo v kakšne odročne rovte, potem jim zgleda ni treba odpreti cerkve in gledati reveže pred nosom, sploh če niso katoliki ali vsaj krščani, v centrih jih napotijo še na Rdeči križ in socialne službe. Otrok se verjetno še posebej branijo, če bi jih sprejeli v cekev, bi se lahko zapletli v kakšne nelegalne zadeve ali bi jih še kdo obtožil pedofilije.

 • bednick

  Zanimivo vprašanje:
  kaj bi se zgodilo danes na Brezjah, če bi nekdo slučajno odvrgel mal bol močno petardo?

  • komar marko

   Julika bi imela nekaj bolj rjave barve ti bi pa šmarnico polil!

 • samsara

  “Kočevski medvedi bolj pomembni od nemega krika otrok”
  Pa še marsikdo drugi…

  Na Korziki je domačinom prekipelo – migranti so z mačetami napadli njihove otroke
  (Naslov članka v rubriki ‘svet’)

 • Viktorh

  Jaz sem mu zameril in mu še vedno očitam, da je storil napako, ker se brez opravičila ni udeležil svečanosti ob velikem prazniku Slovenije…

  • dr Janez Sveti

   Mi je omenil, da ga tvoja zamera boli. Zato pa pridiga danes o usmiljenju.
   Dr Janez Sveti nad svetovalec

   • Viktorh

    ..ignore..

    • dr Janez Sveti

     Ti oprostim.
     Dr Janez Sveti Usmiljeni

  • gogopram

   Nič mu ne moreš zamerit, ali očitat. Saj ne poznaš pravega vzroka, kot tudi jaz ne.

   • Viktorh

    Ni res!
    Potrdil je udeležbo, ni prišel in se ni opravičil.
    Pomanjkanje manir in spoštovanja.

    • gogopram

     Ne sodi, da ne boš sojen !

     • Viktorh

      Svoja spoznanja in zaključke zadrži zase.
      Prispevka nisi komentiral, nasprotuješ pa mojemu mnenju in mu oporekaš. Če ne drugo, si brez manir, če pa si “njihov”, jim prenesi moje mnenje.

     • gogopram

      Če si ti jemlješ pravico imeti svoje mnenje, jo imam jaz tudi.
      Očitno si prešprical kakšno uro moralne vzgoje, če ste jo sploh imeli.

     • Jovo Jamnica

      Viktorh je nagle jeze. Po mojem je nadškofu nekdo prišepnil, da je na proslavi nezaželjen. Tega niso obešali na velik zvon. Poznejše, za lase privlečeno izmotavanje, ta moj sum potrjuje.

     • Viktorh

      ..za nadškofa in metropolita je to nespodobno, še posebej, ker danes žuga s prstom.
      Le komu?
      Sebi naj!

     • Jovo Jamnica

      Seveda je nespodobno. Kaveljc je nekje drugje. Nadškof po mojem, ni sam na sebi sprejel te odločitve, niti ni dan prej, govoril emancipaciji Slovenije heretičnih besedi.

     • Janko Gedlička

      Ne vem, zakaj bi bil nezaželjen. Ob njegovem “špricanju” se je moral Janša v svojem govoru potruditi za duhovno razsežnost proslave. Veliko večjo težo bi imela ta razsežnost iz nadškofovih ust. Tako pa skorajda razumem, da nismo vredni krščanskega usmiljenja.

     • Jovo Jamnica

      Kako bi zvenele na proslavi, dan preje izrečene besede nadškofa…

      “Vsi tisti, ki so plenili, pa tudi vsi tisti, ki so to plenjenje omogočili, nosijo moralno in zgodovinsko odgovornost,”…

     • Janko Gedlička

      Znaš razložiti.

     • Jovo Jamnica

      Stavek neposredno kaže na politične akterje, ki so se zavihteli na oblast po emancipaciji Slovenije. Celo več, plenilce izenačuje s tistimi, ki so plenjenje omogočili!

     • Janko Gedlička

      Drži.

     • Viktorh

      Pobalinsko se obnašaš ti in tvoja moralna vzgoja.

      Svojega menja o dogodku nisi napisal, napadaš mojega.
      Ti že veš zakaj si tu, pa tudi tvojim povej, da so nepošteni, neiskreni, na trenutke pokvarjeni kot ti.

    • baubau

     Viktorh,ne bo držalo:uradno-objavljeno je bilo v različnih medijih-JE pojasnil in to že pred svečanostjo- razloge za neudeležbo….

     • Viktorh

      Vir?

     • Jovo Jamnica

      Opravičujem se, da se nepovabljen vmešavam. Po mojem skromnem mnenju je botroval bojkotu nadškofa, stavek, ki ga je povedal dan pred proslavo.

      apropos…24.junij, 2016…“Premalo je spremeniti družbeni sistem in demokracijo zapisati v temeljne zakone države. Demokracijo je potrebno zgraditi v mišljenju in v vedenju državljanov.” Kot je dodal, je to zahtevnejši proces kot vzpostaviti in zavarovati meje. Opozoril je, da se je namesto tega dogajalo plenjenje države. “Vsi tisti, ki so plenili, pa tudi vsi tisti, ki so to plenjenje omogočili, nosijo moralno in zgodovinsko odgovornost,” je poudaril.

      http://radio.ognjisce.si/sl/179/slovenija/21061/

     • Viktorh

      Da, da, nadškof Zore je povedal /DVA DNI PO SVEČANOSTI/, zakaj ga ni bilo na proslavi Za mojo Slovenijo
      Politične stranke, ki zagovarjajo oziroma se potegujejo za približno sorodne vrednote, potrebujejo neko sodelovanje, je ljubljanski nadškof Stanislav Zore za TopTV povedal, zakaj ga ni bilo na sobotni proslavi Za mojo Slovenijo.

      27. junij 2016, ob 12:55 (posodobljeno: 27. junij 2016, ob 12:55)

      “Žal mi je, da so se stvari tako zapeljale in mislim, da kakor Evropa potrebuje enotnost, če hoče biti močna in odgovarjati na izzive, tako potrebujejo tudi politične stranke, ki zagovarjajo in se potegujejo za približno sorodne vrednote, ravno tako potrebujejo neko sodelovanje. Ker drugače se slabi moč posameznih strank in vseh skupaj. Tako da mi je žal za takšen razplet,” je dejal nadškof.

      In sedaj, če je res za enotnost in sodelovanje – NE BI SMEL IZOSTATI.
      TAKO PREPROSTO JE TO.

  • totex39

   Bil pa je takrat ko so imeli proslavo levičarji.

 • if

  Problem rojstva otrok?
  Zore ima prav, hkrati slovenski oblasti očitam vsaj zavestno demografsko malomarnost.

  • avtohtoni neandartalec

   Hitler je gojil naciste, organizirali so mladinske kampe, kamor so zapirali mlade blondinke, z modrimi očmi, ki so jih potem posiljevali nacistični oficirji, tako je v zgolj 20 letih dobesedno skotil najbolj izrojeno in brutalno vojsko vseh časov. Skoraj vsi so imeli blond lase, modre oči im veliko težav z občutljivo kožo, imunskim sistemom ter odvajanjem telesne toplote.

   • komar marko

    No ja, tudi v Yugi so organizirali kampe, samo da so se imenovale delovne akcije in delale so delovne brigade. A si tudi ti malo bolj črne sorte?

   • sevenx

    20 letih? 12 mislis.

 • montyamp

  Slovensko usmiljenje je odprlo vrata Stalinovim glstam, tito-kidrič-maćek-kardeljanskim morilcem .
  STRPNOST MED BANDITI = = = SAMOMOR

 • avtohtoni neandartalec

  Republika Vatikan je čakala dobre pol stoletja, da je dobila katoliški kapital na Slovenskem nazaj, na podlagi zakonov, ki so veljali pred sto in vec leti, za časa fevdalizma, ko so bile suženjstvo in kaste gospodarjev človeških ovc še zakonite, mučenje in tlačenje pa spoštovanja vredno in zaželjeno dejanje. Sicer so lobiralie 10% davkov, vendar je bilo to veliko, ker niso dali nič nazaj, razen da so pobrali otroke in jih pošiljali na fronto ubijat nasprotnike. Ne zaradi sovraštva in politike, včasih so se že tako navadili na stalne vojne, da so spraševali samo še v katero smer naj mahajo s sabljo, ni bilo tako pomembno na koga in zakaj. Potem so se seveda brani z vsemi štirimi, nič niso hoteli dati nazaj, trajalo je stoletja preden jih je neuk narod spravil k pameti, da lahko danes vsaj za silo sodelujemo in si vsaj nekaj delimo. Nas je pa zato neprimerno več, razen plačancev, nihče ne hodi pobijat ljudi, ni treba, pa tudi velikih vojn ne bo več, odkar so nam naredili atomske bombe in odtlej celotno človeštvo vsak dan moli, da je danes še ne bi razneslo. Ker kaj hujšega se nam itak ne more zgoditi, naravnih katastrof ne moremo preprečiti in niti ne naredijo tako masovne škode, če primerjamo z nuklearno kataklizmo. Razen nesreč, bolezni, verskih fanatikov in neumnosti, nas nič več ne pobija, zato nas je vsak dan več, tako preprosto je to, od fevdalizma smo imeli same probleme in krivice, ki jih človeška duša ne more razumeti. Ima zato kdo slabo vest mogoče? Niti ne.
  Zakaj prav zunanja diplomacija Vatikana pritiska na Slovensko državo, da mora kriminizirati dogajanje konec zadnje velike vojne, ko je revucija odnesla tudi bivšo civilizacijo, režim in nenazadnje državo, zgleda se vpliv vleče že 75 let, isto kkt zahtevki po denacionalizaciji, ki je verjetno najbolj sporno in koruptivno dejanje naše moderne zgodovine. Nihče ne razume kaj in kako se je pravzaprav delilo, dejstvo pa je, da en sloj državljanov deložiramo iz nekdanjih skupnih objektov, medtem ko drugi zbirajo stanovanja in fabrike, kar jim plačuje nacionalna banka, ki jo rabimo, če hočemo imeti in graditi kaj svojega. Takih nezaslišanih krivic, kriminala in terorja v fevdalizmu ni bilo, tudi ni jasno kako bi lahko peščica graščakov tlačila take mase dobro situiranih državljanov. S čim točno, kdo bi jim pa še kaj verjel, kljub temu danes ljudje bolj trpijo in živimo neprimerno slabše kot v srednjem veku.
  Mogoče je eulogija za pobitimi zato tako pomembna, ker zgleda kot narod nimamo nobene vesti, še socialno posojamo, iz čiste hudobije, saj vemo, da je to bistveno premalo in se itak ne bodo nikoli postavili na noge, iz mrličev nastane javni dolg, s katerim si sposodimo še več milijard. Minus mora nekdo pokriti, tudi če je nastal iz nic oziroma gre za nemoralen dolg, ko ljudem najprej vse poberemo, potem pa jim vračamo del njihovega lastnega kapitala, po kapljicah, da ne crknejo ravno od lakote. Isto kot v fevdalizmu, le da se tam pravniki niso mogli sprenevedati zakaj je to zakonito, humanisti zvračati krivdo na namišljene prijatelje, altruisti obtoževati druge ljudi in župniki lagati, da je Bog tako hotel.

  • komar marko

   Viš zakaj pa ponovno ne predlagate NACIONALIZACIJO imetja tajkunom. Verjetno boš hotel poimenski seznam in boste kuj uredili ozirmo to so tapravi, ki im je dovoljeno. Dobili so ga s prsti v marmeladi pred enim letom, pa je na državni proslavi sedel v prvi vrsti, preiskava in sudije pa nič! Lepo praznite banke v skladu z običaji in navadami ter usmeritvami socializma. VTAMEŠ KOLIKOR RABIŠ! Ne moreš pozabiti?

 • garfi

  Zore veliko govori in malo pove
  Slovenec teolog Štuhec izgleda izginil z radia ognjišče.

  • komar marko

   A pogrešaš Rodeta, da rdečkoti pol leta ne bi spali?

   • garfi

    in še marsikaj

    • komar marko

     Le koliko bi bilo srčnih zastojev in rešilcev ob tako gostem prometu. Možganskih kapi ne bi beležili!

 • garfi

  Škof Štumpf kritičen do ukrepanja države v begunsko-migracijski krizi
  http://radio.ognjisce.si/sl/171/slovenija/18750/
  Škof dr. Peter Štumpf: “To ni karitativnost, ampak naivnost.”
  http://www.casnik.si/index.php/2015/10/30/skof-dr-peter-stumpf-to-ni-karitativnost-ampak-naivnost/

 • Antonius

  Zore, Zore, obračate dejstva in se kot, da ste bili s ‘küčanom v partiji, sprenevedate. Kočevski medvedi so LGBT, CIS-i, ‘kopačeva, krivosodna oligarhija, bančniki, ‘küčanovi forumaši z udbovci in policijo za povrh. Brezposelna raja ne upa vzeti denarja za socialni transfer, zdaj pa verujočim pridiga naj bodo čuteči, ko jim z žuljev praskajo denar za nezaželene in ne povabljene. Slovenski raji s plombo na borno imetje preprečujejo, da bi sebi v pomoč, kaj “socialnega” vzela. V javnost slovensko naj zmoli kakšno svojih visoko donečih priprošenj k vsemogočnemu, da se, krščanski in neverujoči Slovenci po koreninah in besedi, enkrat za zmeraj znebimo navedenih komunističnih pijavk.

  Zoretova molitev in pridiga ni v imenu Kristusovega srca, oglaša in pojavlja se v vlogi nadškofa, preračunljivca.
  Z ateistično politikantsko oligarhijo je Zore praznoval državni praznik, med krščanske na Trgu republike pa preračunljivca ni bilo.

  • komar marko

   Le kaj imajo tajkuni in ZVON 1 in 2 skupnega?

   • Antonius

    Udbo!

    • komar marko

     in obtežene davkoplačevalce!

   • sevenx

    Niso zupniki kradli. Menedzerji so denar odpeljali v Bosno.

  • gogopram

   Spet eden, ki obsoja. Danes je praznik božje in naše Matere Marije.

   Veselimo se, da ni pri nas še huje, kot je.

   Ozrite se po svetu in se zahvaljujte, molite in veselite se – lahko bi bilo še huje !

   • komar marko

    In zakaj nam ni veliko bolje vsaj tako kot je v AVSTRIJI pa smo imeli leta 45 ISTO izhodišče pa še reparacije so morali plačevati? Le kdo je temu kriv!

    • gogopram

     Moli k Svetemu Duhu – mogoče izveš !

     • komar marko

      No ja, res velikokrat rabim TREZNO misel. Pravilno si zapisal, Me o tem učijo moji otroci, ki so že odrasli. Namreč prijatelj me je podučil, da bom moral jaz pozabljati in odpuščati. Pa še akko prav ima!

   • Antonius

    Nestrinjanje z Zoretovim dvoličnim ravnanjem ni obsojanje, preračunljivost povezujem z njegovimi ravnanji.
    Veselite se, praznujte in molite k bogu, da ne bo še slabše.
    Murphy bo poskrbel, da se bo zgodilo, kar se napoveduje. Huje bo!
    Morda bo vam Bog pomagal, na vse ostale reveže po svetu so vsi Bogovi že zdavnaj pozabili. Trenutno je najbolj aktiven med njimi alah. Strah širi s svojimi verniki po krščanski Evropi.

   • garfi

    in tudi bo

   • avtohtoni neandartalec

    Ampak edno pri nas lahko zgleda gre samo še na slabše, povrh tega smo ne tako davno nazaj živeli dokaj normalno, mora obstajati še poseben pogoj, zakaj je ravno pri nas taka beda. Ker ne gre za naravno naključje, smo dolžni narediti vse kar lahko, ds spravimo stvari vsaj nazaj na svoje mesto, šele potem se lahko zanašamo tudi na božjo milost.

    • Olga

     Zato, ker živimo na kosteh pomorjenih ljudi!!

 • garfi

  vsi si ne zaslužijo usmiljenja

  • avtohtoni neandartalec

   Ampak kako je lahko hujša kazen od usmiljenja nekoga, za katere ga si bil prej ves čas popolnoma prepričan, da te bo uničil in ubil?
   Predstavljaj si, da bi Hudič pokazal usmiljenje nad človekom, potem bi konkuriral Bogu, ki mu na njegovem terenu seveda ne seže niti do kolen.

   • garfi

    vzgojno kazen mislim s ciljem, da se človek izboljša
    usmiljenje in marsikaj drugega deluje kot utopija in je takoj izigrano

  • Ruggedplant

   Kaznuje lahko le Bog. Kdor ni usmiljen, tudi sam ni vreden usmiljenja.

   • garfi

    saj tudi kaznuje, kar se dogaja v cerkvi je pravzaprav šokantno

    • Ruggedplant

     Kaj pa se dogaja v Cerkvi? Če boš na dan potegnil kakšno izmed neumnosti 24kur, Pjongjang TV-ja, Dnevnika; Večera, Mladine, sva zaključila isti trenutek. Pa brez zamere, a za takšne neumnosti pač nimam časa.

     • garfi

      škandali, zamenjave in komunisti vse skupaj lepo izkoriščajo
      zore jim izgleda pomaga

     • Ruggedplant

      Škandali na katere ciljaš (vsaj tako domnevam) so prišli iz istega lonca kot razne Avstralske klinike, Patrije, orožarske afere, sestreljeni helikopterji in podobne manipulacije – jim naseda, ni nič drugačen od ostalih rdečih ovc, ki komaj čakajo na novo porcijo rumene trave.

      O kakšni konkretni pomoči s strani Zoreta govoriš? Še enkrat si preberi ali oglej govor Zoreta v pridigi in če ne boš zaznal kritike komunističnih vrednot, ti tudi jaz ne morem več pomagati. Se spomneš prve močne klofute, ki jo je cmerarjeva vlada kasirala z referendumom o družinskem zakoniku? Pri njem je SDS sramotno molčala in brez Primca ter Cerkve sem prepričan, da bi LGBT lobi prejel krepko čez 60% podpore. Ostale točke, ki se Cerkve neposredno več ne tičejo, pa bomo morali razčistiti državljani preko politike same – saj zato pa jo imamo, mar ne? Cerkev pač ni kalifat, kjer bi imela ustavno pravico odločati o vseh potankostih delovanja družbe, tudi če bi meni in tebi to še kako ustrezalo. Kdor razume demokracijo, se zaveda, da je politika in aktivno državljanstvo nas laikov edino kar lahko spremeni politično sliko države. Razen če ti je Cerkev priročen dežurni krivec, ker nam (torej aktivnim državljanom in politiki) že 25 let ni uspelo prevagati tehtnice na drugo stran.

     • garfi
     • garfi
     • Ruggedplant

      Ne, nisi. Kakor tudi s tem videom nisi repliciral temu kar sem sam napisal – SDS je v času kampanje pred tem (pravzaprav obema) referendumoma bila precej tiho, v ozadju, svoje ljudi so redko pošiljali na soočenja (če sploh), tudi njihovih plakatov v tej smeri nisem zaznal, kar pa seveda ne pomeni, da člani niso glasovali tako kot se za domoljubno stranko spodobi – poanta je le v tem, da so bili nosilci te kampanje prav tisti, ki jih tu tako neupravičeno in neargumentirano napadaš: Cerkev (+Primc) in Radio Ognjišče – mimogrede je bila prav Jerajeva povabljena v tisto pozno večerno oddajo, ko smo nestrpno pričakovali prve neuradne rezultate in je v živo komentirala izid.

      Toliko o tem.

     • garfi

      nimam časa zato ti verjamem
      le tako naprej

 • Unikatna

  Še nebo je jokalo! 23 min. je tako toča klestila, da me je bilo kar strah!

 • Poštenje velja

  Lari fari blabla bla

 • Beli Sneg

  Ne samo kočevki medvedje. Tudi kužki, mucki, zajčki, morski prašički so bolj pomembni od nemega krika otrok. Pa vile, jadrnice, mercedesi in vsa druga materialna navlaka ima prednost. Tako kot gospodarstvo, ki rabi ugodne pogoje in zakonodajo, tako rabijo slovenski domoljubi, ki jim je do otrok, osnovne pogoje da bi le-te lahko imeli. Teh pa ni, če ni dela, če ni denarja…. in seveda če odpiramo vrata komerkoli in se ne sprašujemo koliko nas to stane. Je to pravičniška drža???

  • avtohtoni neandartalec

   Slovenske državljane se je teroriziralo in tlačilo že preden je na naša tla stopil prvi od teh beguncev, tudi kriza se je pri nas začela pred svetovno in še vedno traja.

   • Beli Sneg

    Ja in. Če hočemo v bodoče ohranjati slovenski rod je treba dati možnosti slovenskemu človeku. Se pa strinjam, kriza traja nenehno, ker nam še vedno vladajo komunisti in njihovi potomci.

    • avtohtoni neandartalec

     Danes ni več pravih nacistov in komunistov, bi se jim ja vsak režal, vsi fašisti se skrivajo za državo, v imenu katere jim je menda vse dovoljeno.

 • elh

  To je kvečjemu pridiga za stare mamce na Brezjah, ki niti ne poslušajo, kaj reče, ker niti niso na tekočem in ne vedo kaj je mislil povedati, ampak računajo le na to, da so izpolnile dolžnost in obiskale mašo na praznik, se izognile grehu, morda občutile lepoto obreda že zaradi kulis bazilike, orgel, petja, nekatere celo utrdile svoje prepričanje, da jih navsezadnje čakajo nebesa. Besede škofa pa prazne, povsem prazne. Problemi so konkretni a on jih ne upa pokazati, se raje skrije in kaže na manjše probleme, da ne bo rekel kaj v nasprotju s svojim poglavarjem.

  Se spravi na medveda, na živali, ki naj jih po njegovem nehamo crkljati, dokler bo kje še kakšen lačen otrok ali dokler bodo ženske splavljale in dokler bo na meji kakšen azilant konkurenčnega boga. Do takrat je lov na živali odprt in mučenje živali dovoljeno.

  • rubec

   **********

 • Osti jarej

  …bog se je zmotil….točo,veliko,kot kokošja jajca ,je poslal nad maribor…ali pa je to bil nato?!…..

  • Unikatna

   Mene je bilo prav strah..

  • Trezni

   Mi zna kdo od vernikov to zadevo razložiti? Danes toča, velika kot jajce, 15. avgusta 2008 na Ptuju toča, kot tenis žogica. Kje je bila danes in takrat, na njen praznik, tako čaščena in usmiljena Marija?

   • Jovo Jamnica

    Recimo… toča in Marija pomagaj:

    …Toča je lahko tudi usodna, saj je leta 1986 v Bangladešu umrlo 92 ljudi, posamezna zrna toče pa so tehtala več kot kilogram…

    http://www.fmf.uni-lj.si/~zagarn/s_toca.php

   • garfi

    mogoče je pa to vzgojna kazen

   • gogopram

    Ti pa nisi trezen pa tudi veren ne.

  • sevenx

   nato…

 • AlojzZ

  Ne vem no, besede gospoda nadškofa so za zgodovino:

  Na Korziki je domačinom prekipelo – migranti so z mačetami napadli njihove otroke http://nova24tv.si/svet/na-korziki-je-domacinom-prekipelo-migranti-so-z-macetami-napadli-njihove-otroke/
  Moral bi govoriti o pravični obrambi, da bi bil na tekočem ali celo preventiven.

 • garfi

  za sosede razumem in sprejemam Slovence in lojalne državljane
  nikakor ne invazivne muslimane
  Ideološka očala – redno hodit k okulistu in optiku

 • beliverni

  Zore in Cvikl…..še ena dva voditelja brez karizme oz. brez moči svetega duha. Buh nam pomagi Slovencem.

  • kuskus

   V Gospodu je naša moč in ne v hudobiji in zvijaštvu.

 • rubec

  Fernandel je živ. Aleluja.

 • Viktorh

  V izjavah je nekaj podobno Rodetovim izjavam….
  Gospod ni iskren.

  • baubau

   Je iskren,saj govori v prvi osebi množine:”smo”npr.torej izprašuje vest tudi sebi…

 • Ros

  Želim si, da bi tega žlahtnega gospoda bolj poslušali, upoštevali in razumeli.

  Zasluži si moje spoštovanje.

  • Viktorh

   Moje pa v največji meri Alojzij Šuštar in Alojz Uran…

   • Nata

    Tudi moje……predvsem g. Šuštar !

    • avtohtoni neandartalec

     Jaz spoštujem predvsem duhovnike, ki so se res naveličali civilizacije in raje gledajo na svet kot na divjino kakršna je vedno bila in še obstaja pod tanko zaveso civilizacijskih konstruktov, če obstaja kaj posvečenega, sodobna družba tega ne bo nikoli odkrila ali izumila.
     Mislim, da oboje ne gre več, ne splača se razlagati pravljice modernemu človeku, odvisnemu od znanstvenih resnic in konceptov, kdor res ne prenese hinavščine in nadutosti, ne more živeti skupaj z ostalimi in se mora umakniti v nek svoj svet.
     V tem smislu, je cerkev zagotovo boljša kot vsaka druga sekta, organizacija ali psihiatrična ustanova, sledijo preprostim pravilom in pričakujejo poznavanje ene same knjige, v zameno pa nudijo precej dobre pogoje za življenje in solidno organizacijo, z izpostavami po celem zahodnem svetu, kjer so jim vedno pripravljeni prisluhniti, jim pomagati ter jih vzeti pod streho. To ni malo, čeprav nisem vernik, zelo spoštujem take strukture, ki ne zavračajo nikogar, tudi če ljudje nimajo več popolnoma nič, razpadajo na kose in ne vidijo več nobenega smisla v tem svetu, edina alternativa je potem samo še popolno razčlovečenje, ko lahko greš gol v naravo in spoznaš kakšno je življenje v resnici, brez človeka in kakršne koli ideoške in civilizacijske navlake.
     Želim si, da bi se cerkev še bolj odmaknila od države, mamesto religije, bi lahko začeli pridigati še bolj elementarne stvari, med mašami sploh ne bi bilo treba omenjati nobenih človekovih pravic, Ustave in zakonov, če obstajajo in delujejo, še toliko bolje, sicer je bolje skrbeti za lastno zdravo pamet in se družiti s prizemljenimi ljudmi, ki prav tako bežijo od izrojene države, ne glede na njihove razloge in usode.

     • garfi

      še bolj utopično

     • avtohtoni neandartalec

      Saj zato, ta svet ee spreminja v drek, zato bi bilo najbolje proces še pospešiti. Ne splača se izgubljati energije, ker je potem samo več agonije, konec bo pa v vsakem primeru isti.

     • Nata

      Ja……..Cerkev bi se lahko odmaknila od države …….vendar je vera tako zelo povezana z življenjem , ki ga živimo .
      In osnova je seveda religija . Skozi religijo se da marsikaj postaviti na realna , trdna tla . In bolje živeti .

  • Olga

   Vsake oči imajo svojega malarja! Gospod je zelo kooperativen do komunistov in mostograditeljev!

  • AlojzZ

   Bozanić: Ovaj narod umoran je od toga da istinu o svojoj povijesti mora tražiti na sudovima izvan svojih granica

   “Hrvatski narod vapi za demografskom obnovom. Dok nam vjetar njiše prazne kolijevke, a gradovi i sela sve se više pustoše, potrebna nam je hrabrost, snaga i pouzdanje u život”, istaknuo je Bozanić koji je u najvećem hrvatskom marijanskom svetištu tradicionalno predvodio hodočasničku misu. Poručio je i da se do blagostanja ne može stići bez duhovnoga kapitala, do kojega nam put, istaknuo je, nitko ne može zapriječiti – nikakva institucija, nikakva ideologija, nikakva agencija.

   “Do tog se kapitala dolazi isključivo s pouzdanjem u Boga”, istaknuo je Bozanić u propovijedi brojnim hodočasnicima koji su i ove godine na blagdan Velike Gospe pohodili marijansko svetište.

   http://www.vecernji.hr/hrvatska/krenula-procesija-u-povodu-velike-gospe-u-sinju-1106354
   ============================
   Čisto drug stil kot naš nadškof Zore, kajne?

  • garfi

   beeeee

   • kuskus

    Pazi, da ti dr. Štuhec ne navije ušesa !

    • garfi

     ti jih navijaš

     • Jovo Jamnica

      Kaj te moti pri Zoretu?

     • garfi

      ovčjereja, ko nas oblegajo volkovi

     • Jovo Jamnica

      Postavi učinkovito ograjo, dresiraj ovčarje (pse) in pošteno plačaj pastirje…

     • garfi

      volitve misliš

     • Jovo Jamnica

      …to je prvi pogoj. Samo mi ne trobi o lustraciji!

     • garfi

      to je pa drugi pogoj

     • Jovo Jamnica

      Ta pogoj je vezan na prvega. Direktna lustracija ni realno mogoča. Kdor vlada, ne bo lustriral samega sebe, saj je oblast.

     • garfi

      jaz vem kaj sem počel in kaj bom
      potrebna je mobilizacija pasivnih

     • Jovo Jamnica

      Trend pasivnih je v porastu. Nič ni na obzorju, kar bi trendu spremenilo smer.

     • garfi

      katastrofa mogoče

     • Jovo Jamnica

      V kakšnem smislu? Leta 45 je bilo po katastrofi, pa je totalitarizem prišel na oblast…

     • garfi

      v sodobnem smislu

     • Jovo Jamnica

      A ti si vešč napovedi, kakšne bodo posledice sodobne katastrofe??? Kdo bo to bral, ko nas več ne bo…

     • garfi

      potomci in zanamci

     • Jovo Jamnica

      ja, upanje bojda umre zadnje..

     • kuskus

      pametno.

  • gogopram

   Tudi moje. Nekateri bi radi še nadškofe in škofe izbirali sami. Pa to ne moreš verjet.
   Običajno so to tisti, ki niti v cerkev ne hodijo.

 • garfi

  pravi odprimo meje
  medvedi nimajo nič z vsem skupaj

  • sevenx

   Cerkveni vrh obvladujejo geji. Zato tudi delajo kot jim je naroceno.

   • garfi

    možno

    • sevenx

     Postopoma peljejo naso religijo v prepad. Tako da noben ne opazi. Pedofilski skandali so z namenom lansirani na TV.

 • Nightwitch

  Cerkvena, pokvarjena, pedofilska, izkoriščevalska banda.

  • Jovo Jamnica

   Ti si očitno ortodoksni levičar, saj med vrsticami Zoretovega govora izluščiš kritiko NWO levičarske agende.

   • Nightwitch

    Tebi pa je očitno zelo všeč beseda levo.

    • Jovo Jamnica

     Ni mi več…

    • MEFISTO

     Težko je trditi, da je Jovo Jamnica levičar, vsekakor pa je zadrt rdečkar.

     Rdečkarstvo je grozovitejša sekta oziroma deviacija levičarstva.

     • Jovo Jamnica

      Nadvse zgrešeno predalčkanje, kar se moje malenkosti tiče. Narodu sovražen rdečkar bi mene uvrstil med šoviniste in nacionaliste, če ne že kar med naciste, da bi mi privoščil vsaj nekaj možnosti, kakor sva na isti strani. To pa zato, ker sem rodoljub. V nekim drugem času, bi se gotovo pridružil brambovcem dežele Štajerske in branil domovino pred Napoleonom.

  • garfi

   niso vsi takšni

   • Nightwitch

    Vsi ravno ne, večina pa.

    • Ruggedplant

     Če tako pravi partija, bo že res.

  • FRANC3

   Ker znaš šteti in pisati napiši imena in priimke.
   Ne pa natolcevati kot levaki, za katere so vsi pokvarjeni razen njih samih.

   • Ruggedplant

    Kdo pa pravi, da ni levak? Po besednjaku je vsekakor prvorazreden v svoji primitivi.

 • garfi

  izgleda, da pasivne ovce želi še bolj pasivne
  nismo agresivni, razen do sebe

  • Jovo Jamnica

   Kje to bereš???

   • garfi

    iz razumevanja njegove kritike Slovencev
    kje pa ti ?

    • Jovo Jamnica

     Zore govori globalno!

     • garfi

      naj se globalno odseli
      mi potrebujemo voditelje tu

     • Jovo Jamnica

      Mogoče Vi, Jaz ne!

     • garfi

      Slovenci

     • Jovo Jamnica

      Jaz sem Slovenec in bi bil Slovenec tudi na Aljaski. Ne glede na Obamo…

     • garfi

      potem me občutki varajo

     • Jovo Jamnica

      Tolaži se s tem, da imaš veliko konkurenco…

     • garfi

      povej še kakšno pravljico

     • MEFISTO

      Kaj bi bil pa za Uralom ali na Krimu?

     • Jovo Jamnica

      Vse to je bilo nekoč že pod Rusi, tudi Aljaska…torej???

     • von Rhein

      Če bi rad kaj povedal poveži še naprej.Npr.zakaj je Aljaska postala ameriška.Prišel boš do zaključka :potreba-ponudba-prodaja.Torej,neke posebne garancije,da bi za vedno ostal Slovenec ni.

     • Jovo Jamnica

      Nihče me ne zmore prepričati, da ne bodem do konca svojega življenja Slovenec.

     • von Rhein

      Spadaš med redke posameznike,lahko rečem posebneže.Nekaj takih poznam in do sedaj so vsi nekega dne povedali svojo ceno.Večina je na trgu kot aktualna ponudba sadja.

     • Jovo Jamnica

      Tudi, če bi inkvizicija iz mene z mučenjem izsilila podpis izjave, da nisem Slovenec, bi to ne bilo verodostojno.

 • RATATA

  Zore po mojem ni mislil Narod, Slovenski Narod.
  Nekaj je moral zamešati.

 • garfi

  Svet je tako hladen, da je vedno bolj vroče

 • sevenx

  Primopredaja cerkve islamu.

 • MEFISTO

  Včeraj sem romal po prelestni Sloveniji in jokal nad njeno usodo.

  Bo mar to ob 5o. obletnici njene države že res islamska dežela.

  Menda so rdećkarji izmed svojih najzaslužnejših mož že določili muftija.

  • von Rhein

   Potomec katerega rdečuha bo ?

  • garfi

   opazil sem dva podatka, število muslimanov se močno veča – 100.000
   in povezavo grabus-erdogan

 • helena943

  Zelo spostujem g. Rodeta, Zoreta pa nekoliko manj.

 • von Rhein

  Zore je z odpovedjo na proslavi za domovino povedal kje on išče svojo varnost in od koga pričakuje usmiljenje.

  • Jovo Jamnica

   To pa tudi mene zanima, od koga, eksplicitno?

   • von Rhein

    Lahko ti pomagam in odgovorim. Od tistega,ki bo na čelu države in sprejemal politične odločitve. Letos je bilo tako,kdaj drugič bo lahko drugače,samo Zore bo “stabilen”.

  • garfi

   to sem spregledal, potem so moje kritike premile

  • Ruggedplant

   Očitno se ne zavedaš, da Zore ne predstavlja le sebe kot osebo, ampak Cerkev kot duhovno telo Kristusa. In to telo je zelo raznoliko, tudi ideološko razcepljeno. Če torej Zoretovo dejanje razumeš kot njegovo globoko osebno politično prepričanje, zelo slabo poznaš vlogo Cerkve v družbi in nadškofov v njej. Ja, tudi mene je precej zabolelo kar se je zgodilo, a kot del Cerkve tudi razumem zakaj se je tako odločil in si lahko le predstavljam s kakšnim cmokom v grlu je sprejel odločitev. A prav zaradi takih na kratki rok nerazumnih odločitev bo Cerkev živela večno in svetila v vse temnejšem svetu, medtem ko bodo politične stranke prešle in zamenjale stališča kot bi trenil, ko bo čas za to. In v tem je razlika med mentalitetama kratkoprogaša in maratonca.

   • garfi

    sploh se ne strinjam, še bolj šokantno vse skupaj
    še posebno če pomislim na kolaborantsko nsi
    v cerkvi nisem zasledil kritike te njihove stranke
    zoreta ne cenim od začetka

    • Ruggedplant

     Glede Nsi-ja se sicer strinjava, a mi je tvoj totalitarni pogled na svet popolnoma tuj, sploh ker se sam najbrž šteješ za sekularnega demokrata. Le v teokracijah je naloga Cerkve, da neposredno obsodi, linča povzdiguje politične stranke in če se ti zdi to edina prava pot, izvoli na Bližnji Vzhod, tam imaš na izbiro kar nekaj držav, kjer je to nekaj povsem normalnega. Sam se absolutno strinjam, da ni le pravica, ampak tudi dolžnost duhovnikov, da opozarjajo na napake, ki se dogajajo v družbi, kar seveda vključuje tudi politiko, a če pod to razumevaš neposredno kritiko Nsi-ja, si šel predaleč. Nsi lahko in morajo neposredno obsoditi edino volivci sami, tako pač je to v sekularnih demojkracijah, pa naj nam bo to antikomunistom všeč ali ne. Kar se Ognjišča tiče – glede na večino svojega poslušalstva, so do SDS-a naravnani presenetljivo pozitivno, seveda pa še vedno v mejah profesionalne medijske objektivnosti. Kritični znajo biti do obeh omenjenih strank, osebno bi celo rekel, da celo konkretneje pokrivajo stališča SDS-a, je pa res, da je za to kriv tudi NSi sam, saj že mesece spi in čakana to kaj se bo zgodilo do naslednjih volitev.

     “zoreta ne cenim od začetka”

     Argumentiraj nazaj, pa se bova pogovarjala, tole je čisto izven nivoja.

     • garfi

      v njem ne vidim Slovenskega voditelja, ki ga potrebujemo
      šokantni dogodki v cerkvi že leta voda na mlin rdečkarjev
      nsi gre predaleč že leta cerkev pa nič
      nsi in skd sls kritike nikoli nisem slišal

     • Jovo Jamnica

      …globoko…

     • Ruggedplant

      Prav v tem je srž tvojega problema – v Zoretu iščeš političnega in ne verskega voditelja. V podtonu čitim močno podcenjujoč odnos do duhovne komponente naroda, ki pa je (lahko mi verjameš na besedo ali pa pogledaš praktična primere Poljske in Hrvaške) precej pomembnejša za narodovo prihodnost, kot pa aktualna politična naravnanost. Če je narod duhovno deformiran, bodo seveda posledice tudi v družbenem življenju države (politiki), ne pa obratno. Slovenija na prvem mestu mora ozdraviti svojo duhovnost iz katere izvira kultura smrti, sovraštvo do Boga, svobode, čaščenje materialnih totemov in minljivih ideologij – ko se to zgodi, bodo tudi danes nepredstavljivi projekti kot so lustracija in pluralizacija temeljev družbe, nekaj najbolj logičnega (glej zgornja dva primera).

     • garfi

      internacionale imam dovolj
      zore izgleda kot projekt murgelskega palčka
      že do sedaj jim je uspelo zavreti Slovenijo za 20 let
      zore bi za to potreboval še 20 let, ne hvala
      medtem protislovenski levaki ropajo in skrbijo za potomstvo
      z njihovim odhodom se stvari ne bodo izboljšale
      potrebna je aktivnost Slovencev
      nsi sramota

     • Ruggedplant

      “zore izgleda kot projekt murgelskega palčka”

      Imaš kaj otipljivega s čimer bi podkrepil to izjavo?

     • garfi

      tolerantnost do komunistov in lobiji v Vatikanu
      sam malo raziskuj imam drugo delo

     • Ruggedplant

      Kristusov nauk uči tolerantnosti do vseh in ne glede na to koliko nam je všeč sedanji papež, je besedam o strpnosti težko oporekati z duhovnega vidika. Političen, strateški vidik pa je pragmatičen, torje nekaj drugega. Vsak naj zase presodi ali je na prvem mestu duhovno ali politično bitje. Ni ravno hvaležna naloga, a v končni fazi je potrebno eno postaviti pred drugo, saj sta si področji dostikrat v navzkrižju.
      Da se razumemo – tudi sam sem do totalitarizmov izredno netoleranten in tudi sam pogosto kritiziram papeževe naivne govore, a vsakič se moram pri tem vprašati ali s tem kritiziram le papeževo OSEBNO mnenje ali pa kristusov nauk o milosti in odpuščanju kot takem…

   • von Rhein

    Kar pojasnjuješ je v redu.Zame bo (ali bi bilo)popolnoma v redu,če bi Zore pojasnil svojo odsotnost.Povedal vzrok zakaj je odklonil.Na tej proslavi je bilo več kristjanov kot na katerikoli drugi ob tistem času.

    • Ruggedplant

     Razumeti moraš, da živimo v slovenistanu, kjer režimski mediji komaj čakajo na KAKRŠNOKOLI izjavo glede tabu tem, saj jim te predstavljajo le eno – izziv kako narediti iz nje takšen spin, da bo ta koristil njihovim gospodarjem. Na tak izvenkontekstualen način masakrirajo tako besede demokratičnih politikov, kakor tudi strokovnjakov, duhovnikov in navsezadnje navadnih malih ljudi v anketah. Zore je v svojem pojasnilu med vrsticami povedal točno to kar sem tudi sam predvideval kot vzrok, a žal te subtilnosti niso razumeli prav vsi, kot vidim na tej temi.

     “Na tej proslavi je bilo več kristjanov kot na katerikoli drugi ob tistem času.”
     Drži, a še precej več jih je bilo doma. In to je tisto, kar bi moralo na prvem mestu zaskrbeti nas laične državljane in šele na drugem mestu Cerkev. Razen seveda če (kakor omenjeno) razumevaš vlogo Cerkve v državi na nekoliko drugačen način kot je to zapisano v Ustavi (in podpisano z obeh strani, se razume).

  • marta

   Dej, dej, ….. ne ga srat !

 • FRANC3

  Nadškof zore je govoril o božjem usmiljenju in pozval nas kristjane k usmiljenju.
  Tovariši te ga termina, te besede in takih dejanj ne poznajo.

  • Olga

   Zato nas tudi Ljudmila poziva k spravi!

 • Ruggedplant

  Na hitro preletevši komentarje bi rekel, da sem na Mladininem ali vsaj Pjongjang (mmc) portalu, a očitno je julijska vročina razgrela tudi glave nekoč treznih komentatorjev. Kup zafrustriranih, prenagljeno izrečenih sodb brez ene same konkretne protiargumentacije Zoretovih besed nekoč ni sodilo na ta portal. Zaznavam efekt komunizem->nacizem mentalitete, ko posameznik iz sovraštva do komunizma postopno začne uporabljati identično retoriko in metode in ustvari “anti-zlo”, ki pa se v konkretnih sadovih od primarnega ne razlikuje v ničemer.

  Žalostno.

  • Olga

   Vodi ga kuči, kad ti je brat!

   • Ruggedplant

    To ni replika na moj komentar, ampak na predpostavke, ki si mi jih obesila sama. Nikjer v komentarju (ne v tem, ne nobenem drugem) nisem propagiral kolaboracije s komunisti – osebno menim, da dokler le ti ne bodo kaznovani (bodisi z zaporom ali hudimi finančnimi kaznimi), bo v Sloveniji demokracija le prazen pojem s katerim bodo totalitaristi opletali, da bi pomirili nezadovoljno domačo in tujo javnost. Kot kristjan in demokrat pa zagovarjam dialog s komunisti – to je edini način, da se bo kdaj kaj spremenilo v samih glavah ljudi. Pri tem ne gre za nek moj osebni moto, ampak za osnove krščanskega nauka, ki se ga je držal tudi Janez Pavel, pa mu ni nihče očital naklonjenosti komunizmu. Tudi Zoretu boš zelo težko utemeljeno pripisala nagnjenost k temu.

    ” Na mašo, po maši pa volijo komuniste, ki ropajo državo! Se gredo po vaše božje usmiljenje do komunistov, ki ga propagira Zore?!”

    Žal je tudi to res – kristjani pač nis(m)o imuni na močno tričetrt stoletja trajajočo rdečo propagando, ki človeka subtilno napada praktično na vsakem koraku. Je pa poslanstvo Cerkve v širjenju in poglabljanju duhovnosti v Kristusovem nauku, neposredno vtikanje v politiko pa ji je prepovedano tudi z ustavo. lahko ima svoje mnenje in njena dolžnost je, da se temu pomembnemu spektru družbenega življenja ne odreka, ampak opozarja na nepravilnosti, je pa naloga civilne sfere, torej nas laičnih državljanov, da poskrbimo za politično komponento naroda. Za politično bedo, ki smo ji priča v Sloveniji s(m)o odgovorni državljani in ne Cerkev, saj to, kakor omenjeno, ni njeno primarno poslanstvo, medtem ko imamo državljani in domoljubi za nalogo demokratično misionarstvo. nalogo, ki jo zaenkrat opravljamo precej slabo.

    • Olga

     Z veliko njegovimi stališči se lahko strinjam! Žal primerjam slovenske dostojanstvenike in njihovo drži s hrvaškimi ( smo ista cerkev!), pa ravnajo popolnoma drugače!?
     Dialog s komunizmom ni mogoč! Isto se dogaja z islamizmom! Ali si z njimi in se jim popolnoma podrediš ali pa si sovražnik!? Ne politični nasprotnik ampak sovražnik!!!!???
     Sodelovanje s slovensko levico ne bo možno dokler ne bo le ta
     reformirana evropska levica, ki ne bo temeljila na komunizmu ( niso se distancirali od pobojev in jih obsodili; niso sprejeli deklaracije o obsodbi totalitarnih režimov!!!)!! Cerkev bi morala na to opozarjati!!!
     Tudi Jezus ni bil usmiljen do hudiča!

     • Ruggedplant

      Se strinjam prav z vsem napisanim razen:
      1. ” Žal primerjam slovenske dostojanstvenike in njihovo držo s hrvaškimi ( smo ista cerkev!), pa ravnajo popolnoma drugače!?”

      Družbene razmere v Sloveniji in na Hrvaškem so popolnoma različne – res je da so gospodarsko še krepko za nami, a imajo nivo zavedanja lastne identitete in skupnih ciljev na popolnoma drugi ravni. Bližnjic tu pa enostavno ni – smo imeli Rodeta, pa je bil rezultat še hujši, saj so vzeli Cerkev v zobe ne le ateistični komunisti, pač pa so se od občestva nemudoma distancirali tudi vsi rdeči kristjani. Meni je bil sicer prav zaradi te direktnosti izredno všeč, a nekaj so želje, drugo pa je realnost.

      2. “Dialog s komunizmom ni mogoč!”

      Ne govorim o dialogu s komunizmom, pač pa komunisti. Res je, da smo kristjani in demokrati za komuniste sovražniki, ki bi jih bilo potrebno spraviti v zapore ali pobiti, a to ne pomeni, da moramo imeti sami enak odnos do njih. Kristjan namreč sovražnika ljubi še bolj kot prijatelja, prav to je tisto, kar nas dela drugačne od njih. Drži, da je to izredno težko, a nihče ni rekel, da bo Kristusova pot lahka – komur ne paše, lahko kadarkoli izstopi.

      3.”Tudi Jezus ni bil usmiljen do hudiča!”
      Komunisti niso hudič, je pa ta pogosto v njih – kot tudi v vsakem izmed nas. Z mečem in ognjem se moramo torej boriti proti komunizmu, ne pa proti komunistom – ne, to ni eno in isto.

     • Olga

      Hrvati so takšni, ker imajo trdno vero! Trdno vero ti vzgojijo dušni pastirji s trdno vero!
      Kontroverzni kardinal Stepinac je vztrajal v svoji veri, se uprl komunistični ideji in naredil veliko dobrega tudi za svoje sovražnike, ki so mu s svojimi dejanji načeli in uničili zdravje! In Hrvati so ga danes rehabilitirali! Kje smo mi Slovenci?
      Komunizem je ideologija, ki temelji na sledenju velikemu vodji! Tito, Stalin, Kučan… Kdo je ustvaril komunizem in ga vzdržuje? Ljudje, z veliko podporo hudiča! In kakšni so ti ljudje?! Do konca vztrajajo v svoji “veri”, da edino oni poznajo resnico, da imajo oni vedno prav, da so avantgarda! Nisem še videla KOMUNISTIČNEGA skesanca v Sloveniji, pa jih pozna celo mafija!! Kaj vam to pove?! Ti ljudje bodo vztrajali v svoji zločinski raboti do konca in jih tudi vaša ljubezen ne bo spremenila! Žal! Ali je Gorenc izdal grob umorjenga Crnogirca njegovim svojcem? Celo sloni objokujejo svoje umrle in hodijo na njihov ” grob”, Crnogorčevi svojci te pravice nimajo!!! Gre za barbarstvo, pokvarjenost, genocid, dejanje nevredno človeka! In s takšnimi ljudmi bi vi vodili dialog?!
      Edino, kar zamaje komunizem, je odhod velikega vodje (v pokoj, na smetišče zgodovine, v eksil..).

     • Ruggedplant

      Napisano po večini drži, zgolj z opombo, da je imela Slovenija enako, če ne celo še bolj trdnega dušnega pastirja v kriznih časih in sicer škofa Rožmana in po njem Vovka, a se to žal danes ne čuti kaj dosti. Zakaj? Ker je imela komunistična oblast za slovensko cerkev prav poseben tretma – v Sloveniji je bilo komunističnega preganjanja in umorov duhovnikov več kot v celotni Jugoslaviji, več je bilo tako ustrahovanja kot subtilnega nadzora, saj se je sama oblast zavedala, da je katolištvo glavna hrbtenica samovoljnih Slovencev in slovenstva, medtem ko so tako na hrvaškem kot v Srbiji narodne temelje nosile tudi ilegalne nacionalistične politične skupine – te so seveda preganjali tako vdano kot pri nas cerkev.

      Ne vem koliko ti je znano, a osnova krščanske, sploh pa katoliške vere temelji na BREZPOGOJNI ljubezni in odpuščanju – dobra dela torej ne delamo zato, ker pričakujemo da se nam bo to slej ko prej splačalo, tudi usmiljeni nismo zato, ker bi pričakovali, da se bo nasprotna stran spametovala in se nam oddolžila za vse grehe. Tako kristjan kot neveren demokrat torej nikoli ne smeta obupati nad dialogom, imata pa oba pravico in dolžnost spremeniti družbo na bolje na sistemskem nivoju, recimo preko lustracije, pri čemer pa je seveda osnovni pogoj, da gre vse preko zakonov in sodišč, torej po principih pravne države. Zaradi sekularnosti, ki je zapisana v ustavo, pa lahko to zahtevo državljani uveljavijo le preko državnih institucij, Cerkev v tej točki nima pravice do neposrednega odločanja – spreminjanja zakonodaje in podobno. Kakorkoli obrneš – tako Hrvati, kakor čehi, Poljaki in madžari so prišli do lustracije preko sprememb v glavah državljanov, cerkev lahko tu kvečjemu pomaga, državljan laik pa je tisti odločilni faktor preko katerega pride do sprememb v državi ali ne.

     • Olga

      Gotovo je, da se lahko spremembe dogajajo le po mirni in legalni poti, torej z volitvami! Žal pa imajo komunisti v rokah medije, sodstvo, udbovski kapital, civilno družbo preko financiranja svojih, javno upravo, nevidno udbovski mrežo! Na roko pa jim gre še mostogradnja NSI, SLS, žal tudi cerkve!

      V današnjem delu je čez pol strani objavljen intervju s Toninom – to je nagrada za mostogradnjo! Seveda ga bodo odstranili, ko bo odslužil namenu! Poglejte mostograditelje Peterleta, Podobnika, Magajna, Pucko….

 • Brutus

  Kot sem prebral na enem od portalov za komentiranje je komentator zapisal:”Če bo v ob kakšnem cerkvenem praznikov v stolnici v prvih vrstah videl sedeti komuniste (Pahor, Brglez, Cerar…), do sprožil postopek za odstop-odstavitev Zoreta”. Se popolnoma strinjam z komentatorjem! Pajdašiti se s uničevalci Slovenije in Slovenskega naroda je milo rečeno izdaja vere kateri pripadajo in lastnega naroda! In Bog nam pomagaj, če nas vodijo poleg plenilske vlade še duhovniki brez svojega jaza!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!