fbpx

Najbolj vplivni posamezniki sveta bodo konec vikenda preživeli v osrčju slovenske prestolnice

Kanadski psiholog dr. Jordan B. Peterson (vir: twitter)

Ta konec tedna se bo v slovenski prestolnici prvič do sedaj mudila vplivna globalna lobistična smetana s področja politike, gospodarstva, varnosti in medijev, ki bo sestankovala za zaprtimi vrati. V skladu z napovedmi naj bi se v Ljubljani mudilo šest nekdanjih premierjev, trije nekdanji predsedniki držav in številni ugledni misleci, med njimi pa bo opaziti tudi nekaj Slovencev.  

Glavno pravilo zasebne lobistične lože je zaupnost, članstvo v njej pa je mogoče le na podlagi ustreznega priporočila. Trilaterala je bila ustanovljena leta 1973 s strani nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost ZDA Zbigniewa Brzezinskija in milijarderja Davida Rockefellerja, ki velja za potomca ene izmed najbogatejših in najvplivnejših družin v ZDA, ki ima tesne povezave z ameriško administracijo. Po tem, ko je vnuk naftnega mogotca Johna D. Rockefellerja lani marca zaradi srčnega popuščanja umrl pri svojem 101. letu, je bilo premoženje dinastije ocenjeno na kar 3,2 milijarde evrov.

Mudilo se bo 200 vplivnežev
Po navedbah Večera je Trilaterala v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pričela delovati kot zasebni internacionalni forum iz Severne Amerike, Evrope in Japonske, z namenom pospeševanja sodelovanja med industrijsko razvitimi območji.  Ta konec tedna se bo v prestolnici v okviru evropskega srečanja Trilaterale mudilo 200 vplivnežev s celotnega sveta. Srečanje, na katerem bo rdečo nit predstavljala gospodarska prihodnost Evrope v luči 10-letnice propada investicijske banke Lehman Brothers, s katero se je pričela svetovna finančna kriza, bosta po navedbah STA gostila evropski član predsedstva Trilaterale in nekdanji predsednik Evropske centrale banke Jean-Claude Trichet in predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac. Ta je po navedbah Vanesse Čokl postal slovenski trilateralec na podlagi priporočila nekdanjega predsednika uprave NLB Marka Voljča in hkrati prvega člana Trilaterale iz Slovenije. Sicer pa je med slovenskimi trilateralci opaziti tudi predsednika upravnega odbora Outfit7 in soorganizatorja srečanja Žigo Vavpotiča in Marka Borisa Andrijaniča iz družbe Uber Varšava.

Foto: epa

Manjkal ne bo niti svetovno znani psiholog Jordan Peterson
Srečanja se bodo udeležili nekdanji predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, nekdanji predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, šest nekdanjih premierjev, trije nekdanji predsedniki držav in podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Med njimi bodo po navedbah Večera tudi globalno razprodani psiholog Jordan Peterson, ki je doživel medijski preboj po bojkotu rabe novih spolnih zaimkov za transseksualne osebe na torontski univerzi, nekdanji generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer, Nigel Higgins iz londonskega vrha Rothschild&Co, šef JPMorgan Chase International Jacob Frenkel, šef Münchenske varnostne konference Wolfgang Ischingeršef bančne skupine KBC Thomas Leysen, nekdanji italijanski predsednik vlade Mario Monti, nekdanji šef EBRD Jean Lemierre, Lionel Barber iz The Financial Timesa, slovenski profesor na Stanfordu Jure Leskovec, predsednik uprave Atlantik Grupe iz Zagreba Emil Tedeschi in mnogi drugi. 

Po besedah Bobinca prihajajoče srečanje predstavlja veliko priložnost, da Slovenija okrepi vlogo vodilne v regiji. Ta dogodek bo nedvomno odličen za več kot 200 udeležencev iz vrst Trilaterale in goste, ki bodo imeli omogočen dostop. Sicer je Slovenija vse od leta 1998 članica Trilaterale in velja za eno izmed zastopanih in aktivnih držav na prebivalca v Trilaterali.

H. M.