fbpx

Najprej bizarno opravičilo Urški Bačovnik Janša, nato pa na časopisni hiši Delo nova objava “težav v raju”

Foto: Nova24TV

Če je kdo pomislil, da se je zgodba časopisne hiše Delo z včerajšnjim sicer bizarnim opravičilom zakoncema Janša vsaj na medijskem nivoju končala, je danes odgovorni urednik Slovenskih novic Bojan Budja dokazal, da je bilo opravičilo zgolj navidezno, zgodbo pa so vsak dan pripravljeni v več desettisočih izvodih znova ponatisniti.

Slovenske novice so namreč na svoji naslovni strani danes objavile promocijsko sliko naslovnice njihove t. i. revije Suzy – na naslovni strani le-te pa znova zakonca Janša in velik napis  “Eksluzivno: Težave v raju Janeza in Urške. Zakon Janševih na preizkušnji.”

Zakaj so se v časopisni hiši Delo z današnjo objavo odločili, da se bodo dobesedno norčevali iz svojih bralcev, ni povsem jasno. Včeraj so se na svojih spletnih straneh namreč prav tem bralcem opravičili za neresnično zgodbo, pri čemer so jasno zapisali, da informacij na objavljenem videoposnetku niso preverili.

Bizarno so sicer laganja obtožili kar poslance Janševe SDS, češ, da so jim prav oni prodali zgodbo o dogajanjih na družinskem shodu SDS konec maja. Ker utemeljeno sumimo, da so se v časopisni hiši Delo znova zlagali, ko so trdili, da so jim zgodbo prodali strankarski privženci Janeza Janše, smo na odgovornega urednika Slovenskih novic Bojana Budjo že včeraj naslovili tudi vprašanje, kateri poslanci in strankarski privrženci SDS so jim domnevno lagali. Do danes nam na naša vprašanja niso odgovorili.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Lažniva Suzy
Tabloidne revije Suzy se je že oprijel nadimek “lažniva Suzy”. Ko so objavili nepreverjeno zgodbo o predsedniku SDS, so se oprijeli dolge tradicije slovenskih levičarskih političnih tabloidov, kot je na primer Mladina, ki svojo naklado in posel gradi na omadeževanju opozicijskega prvaka, s tem pa so prestopili mejo vaškega opravljanja, saj le-to navadno preneha, ko na plan pride resnica, tukaj pa se še kar nadaljuje.


Na Stojana Petriča, lastnika Dela in Slovenskih novic, smo naslovili naslednja vprašanja.
-Kakšna novinarska etika vas je vodila pri objavi dobesedno lažnivega članka o razpadu družine Janša?
– Ali ste objavo lažnega zapisa o razpadu družine Janeza Janše v reviji Suzy od novinarjev oz. urednika        Bojana Budje zahtevali vi?
– Glede na to, da ob nastajanju članka niso bili upoštevana temeljna načela novinarskega dela – ali                    je to vaša vizija vodenja časopisne hiše Delo?
– Ali po izrazitem tovrstnem članku, ki ga je izvedla vaša novinarska hiša pod uredništvom Bojan Budja in       Barbara Jerman še uživata vašo podporo?
– Ali boste kot lastnik časopisne hiše Delo kakor koli ukrepali zoper odgovorne za takšno objavo, ki po           slovenskem medijskem žargonu bolj sodi v kategorijo poskusa “medijskih umorov”?​

Prejeli smo izredno skop odgovor. Tega nam je posredovala Petričeva tiskovna predstavnica – z odgovorom je odgovornost za lažnivi izpad Petrič preložil na upravo in nadzorni svet Dela, sam pa napake ni hotel komentirati.

Novinarka revije Suzy – sicer podpisana s kraticami S. S., na socialnih omrežjih pa se govori, da naj bi šlo za novinarko Barbro Jermann – je objavila zgodbo, da naj bi se Janša na družinskem pikniku SDS prikazal brez soproge Urške in sinov. To informacijo naj bi jim posredovali “poslanci stranke SDS”. Njihova pisanja pa so bila kaj hitro postavljena na laž, saj se je na spletu pojavil posnetek, na katerem je ne samo videti Janšo z družino, ampak se je med nagovorom opozicijskega prvaka na odru pojavil tudi njegov sin Jakob.

Za njim je prihitela njegova mama Urška, ga hotela odnesti z odra, a se malček ni dal, nakar je Janša dejal, da bo morda tudi Jakob kaj povedal. “Tako je pri nas doma živahno, vidite,” je dejal Janša v tistem, ko je njegovi soprogi njunega sina le uspelo odnesti z odra. Prepričljivo in preprosto preverljivo, kar pa je očitno izven dometa novinarjev ali novinark novonastalega tabloida.

Žiga Korsika