fbpx

Najuglednejši pravnik leta 2016 je Klemen Jaklič

foto: Nova 24tv

Družba Tax-fin-lex je že enajsto leto zapored podelila priznanja za Najuglednejšega davčnega svetovalca, Najuglednejšega finančnega strokovnjaka in Najuglednejšega pravnega strokovnjaka. Priznanja so podeljena na podlagi glasovanja 40.000 uporabnikov portala Tax-fin-lex. Že drugič je priznanje za najuglednejšega pravnika prejel dvakratni doktor Klemen Jaklič, za davčnega strokovnjaka je priznanje prejel magister Ivan Sivec, doktor Jožko Peterlin pa za finančnega.

Na okrogli mizi, ki tradicionalno poteka na dan podelitve priznanj, pa je bilo slišati, da so prejemniki glede trenutne situacije v državi vse prej kot optimistični. Predavatelj na Harvardu z doktoratoma iz Harvarda in Oxforda Klemen Jaklič se je v tujino odpravil, ker je želel v Sloveniji stvari spremeniti in prispevati k razvoju države. Kandidiral je za številna mesta in položaje, kjer bi lahko kaj naredil, a ni uspel.

Zakaj nisem uspel, je bolj vprašanje za politiko in za slovensko podzemlje, ki se poslužuje vseh mogočih prefinjenih metod za klientelistično nastavljanje svojih lastnih kadrov,‘ je za Nova24TV povedal Jaklič.

foto: Nova24tv Od desne proti levi: direktorica fin-tax.lex Zlata Tavčar, Ivan Simič, Jožko Peterlin, Klemen Jaklič

foto: Nova24tv
Od desne proti levi: Zlata Tavčar, Ivan Simič, Jožko Peterlin, Klemen Jaklič

Politika in mediji zavajajo državljane
Pesimističen je tudi Ivan Simič, ki nasprotuje izjavam politikov in medijev, da je v Sloveniji vse dobro. Pri tem je poudaril, da mediji ne poročajo o pravi sliki. Dr. Jožko Peterlin pa je povedal, da slovenski finančni sistem ne zagotavlja pravne varnosti. Sistem je nepredvidljiv, pravila ne veljajo vnaprej, se spreminjajo ali veljajo samo za nekatere. Takšnega okolja pa se podjetniki izogibajo. Klemen Jaklič, ki se je izobraževal na področju ustavnega prava, trenutno kandidira za ustavnega sodnika.

Pričakujem pošten postopek, pri katerem bodo pomembni strokovnost, izkušnje, priporočila in nenazadnje tisti, ki o kandidatu glasujejo,” je svoja pričakovanja opisal Jaklič.

Znanje, gospodarstvo in vlagatelji se Slovenije izogibajo
Vsi trije prejemniki priznanj so si bili enotni, da je pravna država ključna tudi za gospodarstvo. Gospodarstveniki iz Slovenije bežijo, tuji kapital se naše države izogiba, izven Slovenije ostane tudi znanje, ki so si ga mladi nabirali v tujini. Posebno poglavje pa je področje človekovih pravic, kjer Slovenija nima tradicije, saj izhaja iz nekega drugega sistema.

Slovenija mora to področje še zgraditi, ‘ je bil odločen Jaklič, ki je nadaljeval: ‘ Ena od metod je ravno od zgoraj navzdol. Preko ustavnega sodišča, preko temeljite izgradnje judikature na vseh ključnih področjih človekovih pravic. Tudi z gospodarsko svobodo in socialnimi pravicami.’

Slovenija dežela kršenja človekovih pravic in drugorazrednih državljanov
Na vprašanje, katere pravice so v naši državi najbolj kršene, je Jaklič odgovoril, da v Sloveniji številne človekove pravice niso uresničene. V demokraciji velja načelo enakega spoštovanja državljanov, a velik del ljudi se v naši državi počuti drugorazredno. Tu je izvor palete pravic, ki še ni uresničena. To se kaže v številnih konkretnih primerih, kot je na primer sodstvo. Jaklič je poudaril, da so v Sloveniji nekaterim kršene pravice do neodvisnega poštenega sojenja. To pa je elementarna pravica, ki se v zahodni demokraciji ne bi smela kršiti.

Aleksandra Jug