Namerno v senci Osankarice? Mineva 75 let od terorističnega napada partizanov na grad Strmol in krutega umora zakoncev Hribar

Zakonca Hribar sta bila kruto umorjena 4. januarja leta 1944, potem ko so partizani nasilno zavzeli grad Strmol. Foto: STA.

Ravno danes, ko Združenje borcev NOB na Osankarici organizira partizansko proslavo, čemur so mainstream mediji v Sloveniji posvetili dobršno mero pozornosti, v senci ostaja že 75. obletnica tragedije na gradu Strmol, oziroma “terorističnega napada” zločinske revolucionarne komunistično partizanske “vojske” na zakonca Hribar, ki sta bila brutalno umorjena, o čemer piše tudi nagrajeni roman Draga Jančarja z naslovom To noč sem jo videl iz leta 2010.

Naj spomnimo. Posmrtne ostanke zakoncev Hribar z gradu Strmol so našli šele po 71 letih. V gozdu nad vasjo Mače pri Preddvoru so ostanke zadnjih lastnikov gradu Strmol, Rada in Ksenije Hribar, izkopali šele marca leta 2015. Odpeljali so ju pripadniki partizanske varnostno-obveščevalne službe, zatem pa se je sled za njima izgubila. Hribarjev nečak Peter Hribar se je že pred leti odločil, da razišče njuno usodo in ko so pred leti odkrili kraj, kjer naj bi bila pokopana, je poskrbel za izkop.

Kot je poročal Radio Ognjišče, se o usodi Rada Hribarja in njegove žene Ksenije po vojni ni smelo govoriti. Izginila sta 3. januarja 1944, ubili so ju naslednji dan. Med domačini je sicer krožilo več zgodb, kako sta končala. Leta 2009 so prvič odkrili njun grob. Svojci oziroma nečak pokojnega strica Peter Hribar si je prizadeval, da bi bila dostojno pokopana in to nalogo zaupal podjetju, ki ga je vodil arheolog Draško Josipovič.

Cerklje na Gorenjskem, Grad Strmol.
Predsednik republike Borut Pahor se je udelezil slovesnosti v spomin Kseniji in Radu Hribarju, kjer je odkril spominsko obeležje zadnjima lastnikoma gradu.

Opravičil se je Borut Pahor

Ob pokopu se je sicer družini Hribar opravičil tudi predsednik države Borut Pahor, ker je bilo potrebno toliko časa, da sta jima bila vrnjena čast in dostojanstvo. Zahvalil se ji je, da je vsa dejanja na poti rehabilitacije spomina in imena Ksenije in Rada Hribarja vodila na način, ki je iskreno spraven.

“Napredek nekega naroda se ne meri le v materialni blaginji. Izrazi se tudi v njegovem duhovnem stanju. Če je to duhovno stanje stanje strpnosti in spoštovanja, stanje brez zamer in predsodkov, potem ni trdnejšega temelja od tega tudi za našo narodno obnovo in razvoj,” je za STA takrat povedal Pahor.

Grad Strmol v Cerkljah na Gorenjskem danes. Foto: STA:

Za Hribarja usodno tudi sodelovanje z Angleži
Rado Hribar je bil industrialec, bančnik in zbiralec umetnin iz znane ljubljanske družine, ki je grad Strmol kupil leta 1936. Kot piše umetnostna zgodovinarka Nika Leben v delu Grad Strmol na Gorenjem, je grad ostal družabno središče tudi v prvih letih vojne, ko so se med obiskovalce pogosto pomešali tudi Nemci.

Zakoncema Hribar ni pomagalo, da sta ves čas vojne gmotno podpirala partizansko gibanje, da ga je Rado Hribar oskrboval tudi z obveščevalnimi informacijami in da je reševal svoje ljudi. VOS ju je zverinsko ubil z razčetverjenjem. Kot je pojasnil Peter Hribar, namreč VOS njegovega strica ni obtoževal le belogardističnega in plavogardističnega simpatiziranja, pač pa predvsem sodelovanja z Angleži.

“Za to trditev jamčim osebno, ker jo je izrekel ob najinem srečanju znani vodja krajevnega VOS-a Franc Štefe – Miško iz Šenčurja, ki je bil tedaj nesporno vodja krajevno pristojnega VOS-a in drugi ali tretji človek VOS-a – za celotno Gorenjsko. Na moje vprašanje, če se mu ne zdi, da so bili Angleži leta 1944 naši trdni zavezniki in je ta obtožba precej čudna, ni bilo odgovora,” je pojasnil nečak.

T. F.

 • Gren

  TO SO NARODNI HEROJI , KI SO PO NAVADI HRABRO POBEGNILI DANES JIM PRAVIJO UMAZANE ŽIVALI TAKO JIM PRAVIJO NJIHOVI NASLEDNIKI !

 • šrauf

  Potem pa murgeljski Don Carleone otresa,da je bil gozd dovolj velik za vse nasprotnike okupatorja ,hudič sprenevedavi.
  Je Dežman objavil zapisnik sestanka okrožnega komiteja partije za Gorenjsko. Komunisti so ugotavljali ,da je bil umor Hribarjev med lokalnim prebivalstvom zelo slabo sprejet, ker sta bila pri krajanih dobro zapisana. So ugotovili ,da je bil umor potreben,čeprav sta podpirala OF ,ampak,so ugotovili, da je podpora taktične narave, ker sta onedva vendar ja razredna sovražnika.So rekli ,da je tako golazen treba tudi v bodoče likvidirat ,samo je treba raji to “pravilno “razložiti. Skratka, najprej diskreditacija potem pa likvidacija…..hm,to je pa nekam znano milanćek…

  Sicer je pa to že bil že čas druge faze revolucije….

 • Jan Kovalski

  2020 – 1044 = 76
  Popravite naslov!

  • Anton

   =976

   • Jan Kovalski

    Hvala, popravljam, nulo sem videl kot devetko

 • Joško

  Levaki so načrtno odstranjevali vse zavedne Slovence, ki se na kakršen koli način niso strinjali z njihovo ideologijo.

 • Tonček Razparač

  Čujte, na Osankarici so danes aretirali Šiškota. Kdaj bodo aretirali Janšo…za krajo in preprodajo orožja in za prejemanje podkupnine za Patrijo? Včasih ga je ščitil rumeno-kravatni ustavni sodnik Petričov Ernest…danes pa ga ščiti prof. dr. dr. dr. dr. dr. dr. Jakličev Klemen.

  PS: Kje? Na Trstenjakovi? Tam je največ komunajzarjev.

 • Anton

  Spet napaka ki jo delamo sami. Na spominskem obeležju bi moralo biti jasno zapisano: ZVERINSKO POBITA S STRANI SLOVENSKIH KOMUNISTIČNIH PARTIZANOV.

  • Tonček Razparač

   Čuj, ti si prosiš brezna, ha?

   • Lustrator

    Te tako močno skeli resnica, da bi jo spet “poplaknil” z novim genocidom? Uživaj dokler se narod še ne dvigne, ko pride čas lustracije pa ti svetujem, da odpotuj daleč daleč iz naše svete domovine.

    • Vili

     Da. Kmalu morda se bodo partizani spet dvignili in sčistili z narodo izdajo, zato ne kliči vraga , ker sam še prerad pride

     • Lustrator

      Hočeš reči, da bodo še enkrat izdali narod, ki jih nikoli ni izvolil? To vendar ni mogoče, saj imajo že 75 let absolutno oblast nad Slovenijo, razen če bodo tokrat naredili revolucijo in genocid nad lastnimi rdečesrajčniki. Pri teh sociopatih nikoli ne veš.

   • Amerikanc

    Brezno v glavi ?

 • Antonius

  Revolucionarno komunistična drhal je pod krinko partizanske borbe proti okupatorju storila vse, da se je rešila uspešnih lastnikov podjetij in opozicije.
  Politična naslednica revolucionarnih norcev je bila takoj po vojni komunistična partija.
  Njen član je bil in je še danes tudi *zamrznjeni* Pahor. Zastavlja se mi vprašanje, v čigavem imenu se je Pahor opravičil za umor nedolžnih zakoncev Hribar. Kot predsednik države se Pahorju ni bilo treba opravičevati nikomur, kot politični dedič revolucionarnih komunistov se pa v tem kontekstu opravičila, niti z eno besedo ni dotaknil ideologije in odgovornih zločincev.
  Prazna slama in nič vredno posladkano besedje. *Jaz se vam opravičujem za storjeno morijo, ker je bilo takrat vsem hudo in težko*. Bla, bla, bla! Predsednik Pahor se je opravičil, prefarbani komunisti in ZZB se pa celi Sloveniji posmehujejo še naprej. Danes na Osankarici, jutri v Dražgošah, čez poletne dno pa na kašnem ponarejenem partizanskem golažu. Ponarejenem?! Za originalni partizanski golaž mora biti krava ukradena.

  • pupa

   Morilo se ni iz ideoloških nagibov niti iz političnih, predvsem se je morilo iz pohlepa. Naj mi nekdo našteje poštenjake, ki so vrnili pokradeno iz gradu Strmol in pokradeno po celotni Sloveniji.

   • Lustrator

    No, saj pohlep je vendar osrčje in osnovno gonilo celotne marksistične in iz njega izpeljane komunistično revolucionarne doktrine.

  • Anton

   To je res! Kaj je predsednik Republike Slovenije kriv za morijo komunističnih partizanov?! Opravičilo je bilo res mlatenje prazne slame.
   Zadnji stavek…. fantastična ugotovitev. Ukradena krava!

  • samotoje

   Če pustiva ob strani Pahorjevo besedičenje ( dovolj bi bilo, če bi povedal – če ne zna molčati- da se v imenu ZKS opravičuje za nepredstavljiv zločin nad dvema nedolžnima civilistoma, ki so ga zagrešili njegovi predhodniki in bratje v ideologiji), je treba povedati, da je krava v bistvu ukradena. Le način kraje je malce drugačen.

   • Antonius

    Pahor je rad v javnosti, zato brez pomisleka trobezlja neumnosti in nastopa.
    Če bi Pahor premogel vsaj zrno modrosti politika, bi moral v njegovem primeru absolutno molčati. Če bi se on z eno samo samcato besedo opravičil v imenu ZKS, mu stranka SD katere član je, po njegovem pretečenem mandatu predsednika vlade, ne bi pomagala najti službo, ki jo bo do pokojninskih let še zelo potreboval. Naj k očitkom in jezi dodam še Kučanovo ozadje, potem bi pa Pahor zares spoznal, kakšno neumnost je z opravičevanjem v imenu ZKS bleknil.
    Priznajva si, Pahor je v diplomaciji popoln diletant v politiki pa nastopaško manekenski butelj. Politolog pač. Ima diplomo fdv, ampak na fdv je dobila šenkani magisterij tudi Bratuškova, da posebej ne omenjam še doktorata politologa Štromajerja.

    • samotoje

     Vse je res, tako to gre. Vseeno pa priznaj, cenjeni Antonius, da so tudi danes partizanski golaži skorajda original. Kradejo, kradejo.

  • Kindlhofer

   Moj stric Anton Škornik, ki je bil po vrnitvi iz angleškega ujetništva še partizan v prekomorski brigadi je povedal naslednjo zgodbo: “Komandant je določil mladega borca, ki je bil tam domačin, da gre k njemu znanemu kmetu in pripelje kravo. Fant je rekel, da tega ne more svojemu sosedu storiti. Komandir mu je nato rekel, naj gre z njim malo globlje v gozd. Tam ga je potem hladnokrvno s pištolo ustrelil.”

 • Lustrator

  Angleži so bili o teh partizanskih umorih njihovih lastnih zaveznikov (z njimi so sodelovali tudi domobranci in četniki, ki so reševali angleške padalce in obveščevalce pred partizanskimi metki!) seznanjeni, pa NISO UKREPALI proti komunistični partiji, ampak so jo še naprej (tudi še leta po koncu vojne!) zalagali z orožjem, saniteto in hrano. Tudi angleške roke so torej krvave do komolcev, zdaj je le še vprašanje na kom leži večja zgodovinska odgovornost: na tistem, ki je pošast nahranil ali na pošasti, ki je pač naredila to, kar pošasti delajo?

 • Amerikanc

  Bumbarji rdeči sploh niso vedeli kdo je kdo. Proti Domobrancem so se borili, ker jim sosedova Yohanca ni dala.

 • lena

  Zares cudno, umorjena zaradi sodelovanja z anglezi, a ti eksekutorji, a so bili pismeni?

  • samotoje

   V glavnem ne ali pa komajda.

 • Artur

  A se je to komunjara družini Hribar opravičil s “figo v žepu” ? Sem prepričan da je bilo tako.

 • Vili

  Borat se ni opravičil v imenu slovenskega naroda temveč samo v svojem lastem, tako da ne posplošujte. Slovenski narod se narodnim izdajalcem nima kaj opravičevati!

  • Lustrator

   Le zakaj naj bi se opravičevali sovjetski internacionalsocialistični agenturi imenovani partizanstvo? Saj so vendar od samega začetka do konca delali izključno za komunistično revolucijo in strogo po navodilih Moskve – od dneva ustanovitve (napad Nemčije na SZ), pa do zadnjega metka izstreljenega v nedolžne civiliste. Izdajalcev poleg partizanov na naših tleh ni bilo. Zgodovinska DEJSTVA.

   • lena

    In zgodovina se nadaljuje v istem kontekstu, spet levi unicujejo lasten narod!

   • Kindlhofer

    Navodila komunistične internacionale so bila jasna: Važnejše kot boj proti nacizmu in okupatorju je boj proti notranjim razrednim imperialističnim silam. Kajti vsi, tudi naši komunisti so vedeli, da bo nacizem premagan s strani zahodnih demokratičnih sil in seveda tudi ne nazadnje s strani velike SZ in da se lahko popolnoma posvetijo prevzemu komunistične oblasti. Govoriti o izdaji domobrancev je popolnoma nelogično. Domobranci so bili aktivni na majhnem delu Slovenije. V večinskem ozemlju Slovenije so imeli besedo samo komunisti in okupator.

    • Lustrator

     natančno tako. To niso domneve, interpretacije ali špekulacije – to so v dokumentih izpričana dejstva, ki jih tedaj partija ni niti skrivala. To so dobro vedeli tudi domobranci, za katere so Nemci dobro vedeli, da bodo uperili puške proti njim v trenutku, ko bo komunistični vrag premagan – v primeru izkrzcanja zaveznikov na Jadranu o čemer so bili taktično ves čas v navezi z Angleži. A žal so slednji zaradi zaščite lastne riti dali prednost ideji o izkrcanju v Normandiji, protikomuniste na področju celotne vzhodne Evrope in balkana pa umazano prodali Stalinu.

  • macon

   Zakonca sta bila nedolžni žrtvi partijskih klavcev. Katero sodišče pa obsoja na razčetverjanje?

   Ti si pa odvraten fašist.

  • centurion

   PESOJEB!
   Opraviči se Atosu, Joy in Atlasu,
   ki ste jih drogirane posiljevali!
   Banda pozverinjena komunistična!

 • Nata

  Preberite sijajen roman g. Jančarja – To noč sem jo videl

  • samotoje

   Jančar je neizmerno dragocen za naše slovstvo. Ta knjiga pa ima posebno mesto.

   • Nata

    Res je. Sijajno piše. Rada ga berem.
    Se pa vprašujem, kako to , da se je tako umaknil. Včasih je imel sijajne intervjuje. Potem pa so ga predvsem z Dela , kar umaknili.

    Pripenjam intervju iz l. 2017 ,ob izidu njegove knjige – ” In ljubezen tudi ”
    S tem v zvezi je marsikaj dobrega povedal. . .
    https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/drago-jancar-lahko-ljubezen-prezivi-pod-oblakom-zla/420858

    • samotoje

     Jančar ni bil nikoli take vrste javna osebnost, kot je bil Pavček ali je Kuntner (o Zlobcu raje ne bi), ZKS pa sploh ni bil nikoli všeč, zato je bil vedno predvsem velik pisatelj. Včasih je bolje tako, kajti socialistična politika je znala umetnike svinjsko izrabljati (Kocbek!) za svoje podle rabote.

     • Nata

      Imaš prav. A je vseeno znal ob raznih prilikah dobro pokazati na probleme naše mlade države. Tako, kot v tem intervjuju, ki sem ga pripela.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Naj crkne komunizem!! Ups, saj ga je že pobralo…..razen v butalah.

 • JANEZ GUS

  A RTVS ki to rdečo propagando vsi plačujemo ne naredi oddaje.Tudi ne o poboju Slovenske vojske.Vse partizanske lažnjive pravljice so pa že spravili na ekran.

 • Kapodistrias

  Da so ju ubili pripadniki partizanske varnostno-obveščevalne službe? Dajte no. Ubili so ju lokalni banditi!

 • Andrej

  Partizani vendar niso delali terorističnih dejanj. Oni so se samo borili proti lastnemu narodu. Mrtvi lastni državljani so bili samo brezvezen stranski učinek na poti do njihove zmage.