fbpx

Namesto registracij predlog o sklenitvah zvez istospolnih

Foto: iStock

Koalicija “Za otroke gre!” je pripravila predlog Zakona o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti. Civilna iniciativa Spoštovanje različnih, ki se aktivno vključuje v proces razprave o predlogu zakona, pa podaja predlog, da neustrezno poimenovanje “registrirana istospolna partnerska skupnost” nadomestimo z besedno zvezo “sklenjena oziroma nesklenjena istospolna partnerska zveza”.

Temeljna sprememba v pojmovanju in poimenovanju je torej iz registracije v sklenitev zveze. Iz civilne iniciative Spoštovanje različnih poudarjajo, da s pristopom, ki so ga nakazali v času pred referendumom, kažejo, da se o vsebini predstavljenega gradiva želijo pogovarjati strpno in v duhu medsebojnega spoštovanja.
Rešitev je v vključevanju mediatorjev in moderatorjev, pričakujejo zmanjšan pojav homofobije
Rezultat na referendumu in obdobje po njem vidijo kot priložnost, da se zakonodajno področje istospolno usmerjenih oseb v Sloveniji uredi v sodelovanju med različnimi predstavniki civilne družbe. Menijo, da je “predlog dobra osnova za proces dogovarjanja in usklajevanja”. Predlagajo, da se vanj vključijo primerni mediatorji in moderatorji. Ta način vidijo kot kakovosten in predvsem naravnan v duhu dialoga, s katerim bi lahko rešili vprašanje, ki razdvaja javnost ter poglablja nestrpnost in kulturni boj.
Kot pravijo v civilni iniciativi Spoštovanje različnih, je končni cilj njihovih prizadevanj “doseči večjo sprejetost istospolno usmerjenih oseb, detabuizacijo z njimi povezanih vprašanj ter odpravljanje njihove stigmatizacije v družbi.” Pričakujejo, da bo posledica takšnega ravnanja zmanjšanje pojava homofobije na organski način.

Predlog ponuja roko dialoga, istospolnim partnerjem podeljuje za 50 odstotkov več pravic

Predlog Koalicije “Za otroke gre!” sicer še ni dokončen, a pomeni ponujeno roko dialoga in izhodišče za pogovore, da bi se položaj istospolnih skupnosti v najkrajšem času lahko celostno uredil. Kot so še pojasnili na predstavitvi, podeljuje predlog zakona istospolnim partnerjem za 50 odstotkov več pravic, kot so jih imeli do zdaj, nalaga pa jim tudi dolžnosti, ki izhajajo iz izenačitve istospolne partnerske skupnosti z zakonsko zvezo.

 A. D.