fbpx

Narod, ki ne pozna svoje preteklosti, jo mora še enkrat doživeti

Anton Vramec in Slovenci (Foto: Hervardi)

Tukaj nismo zato, da bi ponavljali zgodovino, tukaj smo zato, da ustvarjamo svetlo prihodnost slovenskega naroda,” je bilo osrednje sporočilo konference gibanja Osveščenih prebivalcev Slovenije, ki je v več panelih predstavilo svoje poglede na zgodovinske, ekonomske, socialne, pravne in druge vidike Slovenije, ki se razlikujejo od ustaljenih. 

Čas je, da si nalijemo čiste vode in si povemo ter priznamo, kje je trenutno Slovenija,” so bile otvoritvene besede Ladislava Trohe, predsednika gibanja Osveščenih prebivalcev Slovenije.

Po njegovem mnenju je konferenca idealna priložnost, da “se izpostavi slabosti naše države in da skupaj najdemo tudi rešitve.” Gibanje OPS ponuja ljudem rešitve, ki bodo spremenile Slovenijo, “saj je naša dolžnost ustvariti Slovenijo boljšo, kot smo jo dobili od predhodnikov,” je še dodal Troha. 

Posekali so nam korenine
Da so leta molčali o zgodovinskih dejstvih in bistvenih sestavinah našega izvora, s katerim so nam posekali narodne korenine, meni Andrej Šiško, predsednik zveze domoljubnih društev Hervardi. Šiško je sicer na srečanju predstavil tudi tri knjige o izvoru Slovencev, ki jih uradna zgodovina ignorira.

Slovenci bili bitke z Rimljani
Prvi tujec, ki je poglobljeno in sistematično pisal o Slovencih, je bil ruski zgodovinar Jurij Venelin, ki je že pred skoraj dvesto leti razkril, da so naši predniki živeli na naših tleh že davno pred prihodom Slovanov in so se celo spopadali z Rimljani, ko so ti osvajali Evropo.

Beseda Slovenci obstajala že stoletja
O Slovencih so napisali poglobljeno zgodovinopisje tudi štirje profesorji zgodovine nekdanjega avstroogrskega cesarstva, ki so raziskali zgodovino avstroogrskih ljudstev. Ti so o Slovencih pisali kot o staroselcih in Slovanov niso nikoli omenjali kot naših prednikov.

Knjiga je najhujše orožje
Šiško je izpostavil, da je zgodovina resno cenzurirana veda in predstavil delo prvega zgodovinopisca Antona Vramca, ki je knjigo v slovenskem jeziku napisal že davnega leta 1578. V knjigi med drugim piše, da Slovenci na območju, kjer živijo staroselci, bivajo že vsaj od časov Aleksandra Makedonskega. Po razpadu Avstro-Ogrske in s priključitvijo SHS pa so Slovence popolnoma črtali iz zgodovinopisja in začeli uporabljati slovansko teorijo.

M. P.