Nasilje na sodišču: Vrhovni sodnik Jan Zobec trdi, da ga je na sodišču fizično in verbalno napadel policist

Jan Zobec.

Vrhovni sodnik Jan Zobec trdi, da je v prostorih sodišča doživel fizični napad policista. Ta naj bi ga po njegovih besedah napadel med dvigalom in stopniščem, natančneje, trdo naj bi ga prijel za nadlaket, ob tem pa ga tudi poniževal in žalil ter ga na koncu odvlekel proti vhodu v sodno stavbo. “Vse samo zato, ker nisem ponižno vstopil in se podvrgel natančnemu osebnemu pregledu, ampak sem odločno zakorakal proti dvigalu,” trdi.

Njegovo pismo, ki ga je posredoval pravniku Andražu Teršku, je objavil spletni portal Siol.net, v njem pa je vrhovni sodnik Jan Zobec opisal napad nanj. Med drugim se je opravičil, ker ga danes in tudi vse do nadaljnjega ne bo na sestanke skupine, razlog za to pa je fizični napad, ki ga je doživel v prostorih sodišča. Policist ga je po njegovih besedahmed dvigalom in stopniščem napadel, me trdo prijel za nadlaket, me pri tem tudi verbalno poniževal in žalil ter me odvlekel proti vhodu v sodno stavbo – vse samo zato, ker nisem ponižno vstopil in se podvrgel natančnemu osebnemu pregledu, ampak sem odločno zakorakal proti dvigalu.”

“V rokah sem držal ključ svoje sobe (ki ga je zaznal detektor in zazvonil – kot zazvoni vsakokrat, ko grem skozi stranski vhod – vhod za “služinčad”, pa se nihče za to ne zmeni), jim ga ob vstopanju pokazal in povedal, kdo sem. Pa vendar se je policist pognal za menoj in me nekje med dvigalom in stopniščem dohitel ter uporabil prisilne ukrepe (policijsko nasilje v obliki odvzema prostosti).”

Vrhovni sodnik bi moral uživati vse spoštovanje, ker je najvišja sodna avtoriteta v državi
Zobec v pismu šokiran ugotavlja, da česa takega še nikoli ni doživel, pa je na tem svetu že 63 let, ima pa tudi izkušnje iz prejšnjega, nedemokratičnega režima, vendar ne pomni, da bi kdaj vrhovnega sodnika tako napadli na sodišču. “Nikoli ne bi niti pomisli, da je to kjerkoli mogoče, kaj šele v državi, utemeljeni na vladavini prava, v ureditvi, kjer bi moral sodnik, vrhovni še posebej, uživati vse spoštovanje – pač zato, ker je najvišja sodna avtoriteta v državi. /…/ Tu pri nas, v ljudski republiki, kot temu fenomenu pravi BMZ, pa vrhovnega sodnika, ki pride v službo, na poti do svojega kabineta maltretira nek policaj. Govorimo o spoštovanju sodišč, o varovanju ugleda sodstva in tako dalje. Prazne marnje.”
 
Ko te ob vstopu v sodno stavbo zajame strah
“Saj ugleda in spoštovanja sploh ni – če se lahko v sodni stavbi, samo zato, ker si stopil vanjo, nek policaj (izvršilna oblast) po mili volji s prisilnimi ukrepi, konkretno z odvzemom prostosti, izživlja nad teboj, te pred vsemi mimoidočimi zijali žali, ponižuje in posega v tvojo telesno integriteto, potem nimamo več sodstva in nimamo več vrhovnih sodnikov. Kako naj varujemo ugled in dostojanstvo ter spoštovanje sodstva in sodnikov, če tega ni več, če to ne obstaja,” se še sprašuje v svojem pismu ter dodaja, da bo do nadaljnjega, dokler se te stvari ne uredijo, pa tudi dokler se mu policist, ki je nad njim izvajal nasilje, ne opraviči, delal od doma. Predvsem pa poudarja, da ga na sestanke skupine ne bo, dokler mu ne bo treba vstopati v sodno stavbo brez strahu.
M. S.