fbpx

Hrvaški mediji: Slovenija nam vrača migrante. Pri nas pa ne duha ne sluha o njih.

Foto: epa

Štiri otroke, dve materi in devet moških migrantov je Slovenija že zavrnila in poslala nazaj Hrvaški. Medtem ko danes do 16. ure ni prispel še noben migrant, je nato okoli 17. ure prišla prva skupina z okoli 400 migranti, novih prihodov pa ni napovedanih. Upanje, da se migrantski val umirja, sicer ni tako veliko, saj gre verjetno le za zatišje pred nevihto. Okrepljeni val se pričakuje predvsem spomladi.

Od četrtka sicer pri sprejemanju migrantov veljajo omejevalni ukrepi, tako Slovenija vstop v državo dovoli le tistim, ki nameravajo zaprositi za azil v Avstriji ali Nemčiji. Sodeč po izjavah pristojnih ti ukrepi ne prinašajo dodatnih obremenitev ali težav, saj policija za izvedbo novih postopkov ne potrebuje bistveno več časa.

Prihajajo pa že prvi odzivi Hrvaške na to temo. Kot poroča Večernji list, je Slovenija že zavrnila 15 migrantov: 4 otroke in 2 materi, ki jih uvrščamo v ranljive skupine, ter 9 moških. Gre za migrante iz Maroka, Sirije in Iraka, ki niso ravnali v skladu z novimi pravili slovenske vlade in niso zaprosili za azil v Sloveniji, Avstriji ali Nemčiji.

V Sloveniji manj kot tisoč migrantov
Novica, da danes zjutraj v državo ni prispela nobena skupina migrantov, je kar nekako presenetila – sploh glede na zadnji trend, ko je v Slovenijo dnevno prišlo nekaj več kot dva tisoč migrantov.

Po podatkih generalne policijske uprave je bilo ob 18. uri v sprejemnem centru Livarna v Dobovi 416 migrantov, v namestitvenem centru Šentilj 57 migrantov in v Centru za tujce v Postojni 44 migrantov. Državo je danes zapustilo 574 migrantov.

Letos jih je v Slovenijo sicer vstopilo skupno 46.295, zapustilo pa jih je 46.814.

B. O., STA