Nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice dr. Zupančič pravno raztrgal obtožni predlog zoper Strehovca – tožilcema in sodnicama očita celo kaznivo dejanje zlorabe položaja!

Boštjan M. Zupančič (Foto: STA)

Podpore dr. Tadeju Strehovcu iz vrst pravne stroke se vrstijo. Odločno v bran dr. Tadeju Strehovcu se je postavil tudi Boštjan M. Zupančič, nekdanji ustavni sodnik in sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice. Na lastno pobudo je napisal tudi neodvisno pravno obrazložitev, iz katere izhaja, da je pregon dr. Strehovca pravno neutemeljen, protizakonit in protiustaven. 

Nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice, ustavni sodnik in strokovnjak za kazensko procesno pravo dr. Boštjan M. Zupančič že v samem začetku memoranduma izpostavi, da se postavlja vrsta vprašanj, ki mečejo zelo dvomljivo luč na sam obtožni akt (obtožni predlog). Tega je 5. aprila 2018 vložil okrožni državni tožilec (ODT) Marko Godec, na predobravnavnem naroku 24. avgusta 2018 pa ga je zastopala ODT Ana Kirm. Zupančič poudarja, da je ta obtožni akt, ki naj bi po obtožnem predlogu iniciral normalni kazenski postopek po obtožnem predlogu, arbitrarno dejanje ODT Marka Godca. Ne obstajajo niti materialnopravne podlage v 297. členu kazenskega zakonika, niti predpostavljani zakonski znaki (dejansko stanje k.d.). Obtožni predlog tudi frontalno krši Navodilo Vrhovnega državnega tožilstva (št. Ktr2/13-13-GHJ-T/vg) in je z njim v opreki, opozarja strokovnjak.

Profesor kazenskega prava na podlagi tega celo zapiše, da sta tožilca Godec in Kirmova storila kaznivo dejanje zlorabe uradnega dejanja ali uradnih pravic.

Celoten postopek je tako po mnenju profesorja Zupančiča sporen v naslednjih točkah:

1. Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je dne 16. 06. 2018 pri Okrajnem sodišču v Ljubljani vložilo predlog za preiskavo (za posamezna preiskovalna dejanja) v skladu s čl. 431 Zakona o kazenskem postopku (ZKP), češ da obstaja utemeljen sum, da sta dr. Tadej Strehovec in Zavod za družino in kulturo življenja storila kaznivo dejanje po členu 297 KZ RS. ODT Marko Godec –, vedé in zavajajoče navaja, da sta storilca (personalni stek: dr. Tadej Strehovec) s tem, ker naj bi zgolj “javno spodbujala in razpihovala sovraštvo in nestrpnost” že storila k.d. po čl. 297 KZ RS. (Sintagma “javno razpihovanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti” se dvakrat ponovi v prvem in drugem odstavku predloga.)
Predlog je podpisal ODT Marko Godec. Predlog ne navaja zahtevanih znakov k.d. po 297. členu KZ RS. S tem je povsem očitno umanjkal utemeljeni sum kot bistveni predpogoj za uvedbo preiskovalnih dejanj. Predpostavlja se, da je ODT Marko Godec bil določno vedel, da je predlog vložil brez materialnopravne osnove. S tem je storil k.d. po členu 257 KZ RS.

2. Po določbah XXV. poglavja ZKP se smiselno uporabljajo druge določbe ZKP, kolikor ni v samem poglavju določeno drugače. To pomeni, da bi moralo dalje Okrajno sodišče preskusiti, ali v zadevi obstaja utemeljeni sum glede znakov k.d. po 297. členu KZ RS. V zadevi pod št. I Kpd 28491/2017 je Okrožno sodišče v Ljubljani po tem dne 31. 08. 2017 dr. Tadeju Strehovcu poslalo ”obvestilo osumljencu”. Podpisana je Maša Mrkun, višja pravosodna svetovalka (VPS: za sodnico Mojco Cigale Kršinar). Ob povsem očitni odsotnosti zahtevanih znakov k.d. po čl. 297 KZ RS se predpostavlja, da sta VPS Murkunova in sodnica Cigaletova vedeli ne le, da ne obstaja utemeljeni sum, ampak da kaznivega dejanja brez bistvenih znakov po 297. členu KZ RS sploh ne more biti. Zaradi zlorabe začetega kazenskega postopka z očitnim umanjkanjem znakov bistvenih za k.d. po 297. členu KZ RS se postavlja isto vprašanje njune odgovornosti za k.d. po čl. 257 KZ RS. Obe sta bili pristojni za preskus obtožnega predloga (glede obstoja utemeljenega suma), a tega nista storili.

3. Dne 24. 08. 2018 je okrajna sodnica Polona Kukovec obd. Dr. Tadeju Strehovcu podpisala “vabilo obdolžencu na predobravnavni narok”. Polona Kukovec je takisto vedela, da v dejanskem stanju zadeve niso podani kategorično zahtevani elementi k.d. po 297. členu KZ RS.

4.  Sodnica Polona Kukovec je dne 24. 08. 2018 pri Okrajnem sodišču v Ljubljani predsedovala predobravnavnemu naroku zoper dr. Tadeja Strehovca in Zavod za družino in kulturo življenja. Obtožbo je zastopala okrajna državna tožilka Ana Kirm. Za obe, tudi za Kukovčevo in Kirmovo se predpostavlja (praesumptio juris et de iure), da sta določno vedeli, da se predobravnavni narok odvija brez kakršnegakoli utemeljenega suma in sploh brez pravnega temelja v 297. členu KS RS.

5. Iz zgoraj navedenega izhaja, da so v tem očitno montiranem procesu ODT Marko Godec, ODT Ana Kirm, VPS Maša Mrkun, sodnici Polona Kukovec in Cigale-Kršinarjeva v sostorilstvu storili k.d. zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. člen KZ RS.

6. (a) Zgoraj imenovani so, da bi dr. Tadeju Strehovcu in Zavodu za kulturo življenja prizadejali premoženjsko in nepremoženjsko škodo, (1) izrabili svoj uradni položaj pravosodnih funkcionarjev in (2) očitno prestopili meje svojih tožilskih in pravosodnih pravic. (b) Zgoraj imenovani so, da bi domnevnim oškodovankam—s tem ko so (1) izrabili svoj uradni položaj pravosodnih funkcionarjev in (2) očitno prestopili meje svojih tožilskih in pravosodnih pravic in pooblastil—pridobili nepremoženjsko korist. Ta nepremoženjska korist naj bi po njihovem direktnem naklepu bila v nematerialnem zadoščenju, ker naj bi jim bile (v najslabšem primeru) kršene osebnostne pravice. (c) Zgoraj imenovani so imeli namen (dolus specialis), da z montiranim kazenskim procesom utišajo dr. Tadeja Strehovca in Zavod za kulturo življenja, to je, da obema krátijo pravico do svobode izražanja, svobodo vesti in da z zlorabo pojma “sovražni govor” (brez ogrožanja javnega reda in miru) ponovno vzpostavijo “politično nekorekten” verbalni delikt in v posledici tudi avtocenzuro, ki bi temeljila na strahu pred kazenskim pregonom.

Dr. Zupančič v sklepu pravnega memoranduma med drugim zapiše: “Tu je več kot očitno, da ima arbitraren in brezpredmeten pravni napad na obdolžence – slabo montirani proces – za svoj namen instalirati strah in s tem naknadno avtocenzuro. Nad to manipulacijo s kazenskim pravom smo toliko bolj zaprepaščeni, ker na perfiden način poskuša v javnosti instalirati postkomunističen strah (verbalni delikt!) in s tem poprej opisani prior restraint. Avtocenzura, kot vemo izpod komunističnega režima, je najboljša oblika predhodnega omejevanja svobode izražanja.”

C. Š.

 • Antonius

  Ja takole gre to v demokraciji po partijsko.
  Krambergerja so šicnili, Janšo, Krkoviča, Črnčeca in Noviča so nedolžne pospravili v arest, Strehovcu in Zavodu za kulturo življenja pa krivosodje pripravlja socialistično evtanazijo.
  Z Možino se pa na rtvs ukvarja zaščitnica tv gledalcev *Ilindenska* Todorovski, ker se boji, da bo Možina gledalce rtvs zastrupil z resnico.

  • Novakec1

   Folkni izvolu te debilne vlade, so jo strici iz ozadja gor spravl, čist enostavno za razumet.

   • Fosa Stefan

    šist enostavno razumet
    avstrijska pokojnina plača 1500 € ali več, plača slovenčkov 500 € ali manj, bravo slovenčki, kriv je janša
    švicarski ddv 8 %, ministerstev 7, švica ni centa zadolžena v švicarski ustavi stoji stavek: DRŽAVA SE NE MORE IN NE SME ZADOLŽEVATI, KER JE TO NAJDRAŽJE FINANCIRANJE ZA DAVKOPLAČEVALCE
    če izplen davkov ne zadosti potrebam države, je potrebno dvigniti davke. koliko nas je zadolžil, kučan, pahor, bratušek, goljuf cmerar,… slovenčki pa v en glas KRIV JE JANŠA

    BRAVO SLOVENČKI šarec ima prav dvigniti davke in zmanjšati plače, ker si ssvojim doprinosom zaslućite ne 500 € ampak samo 100 € na mesec. jeste lahko travo, če pa ne bo trave pa kaj drugega, pesek, prst, miši,-…

    • Novakec1

     Bedak.

     • stajerc5

      Prav posteno, da si si kar sam dal titulo. Sicer pa to na tem forumu ze dolgo vemo.

     • Novakec1

      A si jezen ker so vas neki outsajderji v žogobrcu nabutal, pa klanfe serješ.

  • večni srb

   Manično šizofreni bolniki ne morejo nakladati oslarije otrokom v osnovni šoli, saj nismo več v socializmu, da bi jih lahko v to prisilili, del šolskega programa pa Krkovič ne bo nikoli in nikdar.
   Vse ostalo ti dam pa celo za prav, vendar upoštevaj, da so pomembne osebnosti visoko zaščitene in tudi prvi odgovorni za svoje resorje, za peščico kriminaliziranih disidentov se sekirate, za tisoče popolnoma uničenih nedolžnih slovencev pa ne, potem se pa še čudite zakaj ni nikogar več na volitve.
   Poglej si samo Janšo, vedno naposled zmaga na sodišču, in, a je zato kateri od sodnikov, tožilcev ali policistov, nenazadnje komunistov ostal brez glave? Niti nazaj jih ni tožil, če ti kaj pove, tisoči pri nas se borijo za osnovne človekove pravice že desetletja in bodo preganjali skorumpirane barabe še po smrti, vendar nimajo niti približno tak moči kot Janša in ostali odmevni primeri. Ko bo Janša tožil prvega komunista, ki mu je naredil kaj res slabega, bom spremenil svoje mnenje, prej ne.

   • No tule pa ti ne dam prav. Ob tem, da je bilo proti Janši sproženih – govori se, okoli 160 in več sodnih postopkov, kako naj še on toži, saj mu niti časovno ne bi zneslo, ker se s tem število zadev na sodniji takoj podvoji, saj komaj uspe se branit.
    Dobro veš, kolikokrat bi lahko vložil ovadbe in tožil, ko širijo laži o njegovih otrocih, družini, njem samem, premoženju…….. Ne moreš vsem lažnivcem zapreti ust, da niti ne pomislim, koliko bi moral odšteti samo za sodne takse in odvetnike……. pomisli……
    Njega toži takoj vsak, za najmanjšo “figo”, ampak on pa si tega sigurno ne želi, niti si tega ne more “privoščit”, niti časovno, niti finančno, kajti tudi z množico odprtih postopkov na sodiščih, sovražnik lahko bolj uspešno uničuje nasprotnika.
    Ni to tako preprosto. Ne želi si tega !

   • AlojzZ

    “Niti nazaj jih ni tožil,”

    To mi je zelo sumljivo. Je vložil tožno zaradi Patrie? Ali objavlja stanje na svojih SDS internetnih straneh?

    Ja, to mi je zelo sumljivo.

   • Jan Kovalski

    “Niti nazaj jih ni tožil,”
    =================
    Tole je velika laž. Npr. JJ je vložil tožbo proti sodnikom v sojenju Patria in zahteval odškodninsko odgovornost sodnikov. Pozneje pride na vrsto še odškodninska tožba proti državi.
    S kakšnim namenom širiš laži?

  • karpelec

   Preiskušajo dihtnost naših pokrovov.

   • samotoje

    Naj si dovolim- pravilno je ali preizkušajo ali preskušajo.

  • Najbrž imaš v mislih Črnkoviča, kajne ?

 • VERRZIFIKATOR

  Marko Blodec

  POŠEVNA STREHA

  Bo o strehi govor v tejle rimi,
  ki postala kamen je spotike,
  bruno je v očeh tesarske klike,
  ne ustreza bojda streha klimi.

  Krovec lotil scela se je strehe,
  se izkaže da je krovec godec,
  dober pa da naj bo tvoj želodec,
  godec ko očita strehi grehe.

  Streha namreč da stoji poševno,
  morala pa da bi biti ravna,
  bo sledila obravnava glavna,
  toliko je spiskal tozadevno.

  Mnenje bojda takšno je večinsko,
  to je godec javno zdaj zapiskal,
  da oči ne bo si več zatiskal,
  ker da za dejanje gre zločinsko.

  Godca zlepa niso razumeli,
  ko piskač se v streho je zapičil,
  s ciljem enim, da bi vse izničil,
  kot da bi za to ga kje najeli.

  Zdaj župan se je oglasil strogo,
  mož za trdne gradnje je pristojen,
  ta pove, da godec je prismojen,
  kakšno njega je ravnanje togo.

  V godca ko polagali so nade,
  v kliki so pošteno se ušteli,
  pravega bedaka so najeli,
  ki na tla še z ravne strehe pade.

  Streha ker poševna ni v resnici,
  godec zgolj kot krovec vidi takšno,
  zraven še župan zabije kakšno
  o strokovnosti prav po pravici.

  Se pogladi končno po želodcu,
  ki se mu ob strehi je obrnil,
  krovca kot packača je zavrnil,
  lekcijo pošteno s tem dal godcu.

 • Boy

  Le kdaj je Zupančiča srečala prava pamet, ko je vse življenje imel komunistično?

  • FORT WORTH

   Z zamikom 30-40 let.
   Se vedno se kdaj spozabi…

  • sodnikisozločinci

   Pamet je kot lepota, pride pa gre.

 • večni srb

  In ravno za ubogega reveža se je stegnil, ki itak nima biti za kaj kaznovan, za vse ostale slovenske državljane tretjega razreda ga pa boli k*, taki kvečjemu ovirajo dostop do Evropskih sodišč kot, da bi komu pri nas pomagali. Meni se zdi, da so nastavljeni prav zato, da uničijo čim več slovencev, preden bi Evropska sodišča lahko začela obravnavati njihove zadeve in tožiti Slovenijo, tudi za najhujše zločine proti človeštvu.
  Jaz tega ne vem, povem samo kar vidim, naši sodniki niso evropska sodišča, še zdaleč ne, ne zaupam niti enemu. Bomo videli kaj bo po brexitu, verjetno isto kot pod Hitlerjem, še na Evropska sodišča ne bomo mogli več računati, kar bo pomenilo začetek kalvarije. Ta se pa špona in nekaj naklada brez veze, ko ga ni nihče nič vprašal, Strehovec je zadnji pri nas, ki bi rabil pomoč, razen pomoč strokovnjaka psihiatrične stroke.

  • večni srb

   Mogoče nisem bil dovolj jasen, Strehovec zame ni kriv, ne more biti kriv, ker se mi zdi prej zavrt in zarukan kot res hudoben.
   Zupančiča v njegovem strokovnem komentarju celo popolnoma podpiram, nimam nobenih pametnih pripomb na njegov elaborat, patetično je edino, da mora šalabajzerjem razglagati osnove prava, kot enim takim osnovnošolčkom. V bistvu mi je žal, da s ene oglasi večkrat, najraje kar vsak dan, ker teh totalitarnih konstruktov je pri nas ogromno, niti slučajno ne pridejo vsi do Evropskih sodišč, saj zato pa naši fašisti to delajo, ker je velika možnost, da ne bo za njihove nezakonite sodbe in zločinske kariere nobenih posledic. Dvomim samo, da bo kdo res kaznovan, po moje Zupančič naklada, verjetno je Vatikan že klical gor in rabijo enega tepčka, ki bo doma malo speglal zadeve oziroma ustvaril neko famo pravičnosti in morale, da bi povrnil zaupanje v pravosodje in prikazal svoje pajdaše kot cvet moralne drže in stroke.
   Take pošiljajo strici v Evropo zato, da tam ne naredijo nič oziroma odvračajo slovence od postopkov proti Sloveniji, razen kadar gre za njihove oziroma za pomoto ali jih pač ne more več zaustaviti.

   Kar se Strehovca tiče, še tole, komu je sploh težil v bolnici, kdo ga je pravzaprav prijavil, mlade mamice imajo mlade tipe, ki bi fa fuknili ven, če bi težil njihovi punci, bolnice imajo pa varnostnike im delavčke na urgenci, ki bi mu lahko preprečili fanatične izpade brez vsake represije in pravnih posledic. To je bistvo zadeve, ne pa naša gnila, do konca skorumpirana sodna praksa, ki začuda nikogar v Evropi ne moti preveč, slovenci smo pa prav zato oziroma izključno zaradi njih pred izbruhom velikega sranja, saj se takega totalitarizma in neverjetne korupcije v Jugoslaviji enostavno nismo niti zavedali in marsikdo še danes ne more verjeti, da so nekateri res tako pokvarjeni.

   • Mojca pokraculja

    Si sploh prebral članek ? To je prvo kar mi pride pod vprašaj. V obeh tvojih odgovorih si briljantno dokazal, da nisi sposoben dojeti bistva zadeve. Sploh ne veš o čem se razpravlja, zato motoviliš s svojimi nebulozami vsevprek od brexita do Vatikana, do stricev iz Eu.
    Še enkrat preberi članek in svoj tekst.
    Polomija večni srb !

    • lokec

     Večni srb je precej pameten. Vendar mislim, da je tu gor navaden provokator. Blokiraj ga tako kot sem ga jaz.

     • Mojca pokraculja

      Ni problem blokirati ga, zanimivo je videti kako deformirana je “druga” plat. Kako bežijo od bistva. Namenoma ali zaradi omejenosti dojemanja in se zatekajo v nebistveno. Takih je tukaj kolikor hočeš.

 • AlojzZ

  “tožilcema in sodnicama očita celo kaznivo dejanje zlorabe položaja!”

  Natanko tako. Če sedaj škofje ne bodo šli z vikom in krikom do konca, to je do tožbe proti tožilcu in sodnicama, jih bom lastnoročno klofnil.

  • Boš povedal kdaj bo to, da bomo šli gledat “ta film” :)

  • Fosa Stefan

   papež, kardinal rode se ne oglasi zakaj, ker ima polno rit samega sebe, BOG pa mu je postranskega pomena ali bolje na BOGA se zgovarja, da lahko živi brez dela v udobju

   škofje pa naj si svojo avtoriteto ustvarjajo s svojim delom ali nedelom. s svojim napačnim delom, delajo škodo BOGU in KRISTJANOM
   papež kardinali se bojijo zdrave kritike, zamisliti bi se morali sami nad seboj, ZAKAJ SO KATOLIŠKE CERKVE PRAZNE in zakaj je VSAK DAN VEČ MUSLIMANOV
   če bi ti DOSTOJANSTVENIKI-SLABIČI SPOŠTOVALI BOGA in v njegovem imenu oznajali EVANGELIJ, BI MUSLIMANI PROPADALI, KATOLIŠKE CERKVE PA BI BILE POLNE.
   Kaj je odreagiral ZORE ob izjavi musliča: vse vas, ki ste bili proti si bomo zapomnili???
   groza, kaj si musliman upa in groza, kaj katoliški škof zamiži,….
   bomo videli, kaj bo škof, škofje naredili za dr, strehovca

   • Zgornji

    DOOOBRO POVEDANO – RAZLOŽENO !!! ! !!! Pozabil si edino dodati, da, ko se je začel ta problem v cerkvi, se je začel tudi zaradi Duhovne Lenobe narodov . Sočasno. Ampak, četudi se je to zgodilo Sočasno, bi takrat cerkveniki vseeno morali stopiti skupaj, in narode popeljati nazaj na Pot Življenja – ven iz Duhovne Lenobe ki je povzročila duhovni propad, ki pa je predhodnik skorajšnjega materijalnega propada ki bo še pred Drugim Prihodom v naslednjem desetletju . Žal.
    Mir naj vam bo do tedaj .

 • Jaka

  Desnica spet podpira fare. RKC bi morali prepovedati na globalnem nivoju, ker gre za mednarodno združbo pedofilov in pederastov.

  • Fosa Stefan

   BOG je IN V NJEGA VERJAMEM. papež, kardinali so pa samo delavci, ki so lahko dobri in tudi slabi, kakor v vsakem podjetju
   v BOGA VERJAMEM, duhovniki pa naj si s svojimj dobrim delom spoštovanje zaslužijo.
   žal je sedanji papež KRIVOVEREC IN je že do sedaj naredil ogromno škodo BOGU in kristjanom. oznanje evangelija, kar je najbolj bistveno pa njemu ni odlika. treba je odpuščati vsem, kateri se pokesajo, ne pa tistim;;;KI SE NAS BODO ZAPOMNILI;;;;;;, tudi BOG NE ODPUSTI VSEM, (kateri je najbolj pravičen in pošten) zato imamo PEKEL in NEBESA

   • Djuro Sumar

    To kar si napisal je dokaz, da Boga ni.

    • Mojca pokraculja

     Boga ni praviš. Je to sovrazni govor?
     Ne nikakor. Tvoje svobodno misljenje in tvoje svobodno izrazanje.
     Zdaj te pa vprasam:če nekdo
     pravi abortus je umor! je to svobodno misljenje, svobodno izrazanje ?
     Te je strah tega misljenja, si s tem ustrahovan, si vznemirjen, deluje nate sovražno, je porusen javni red in mir?

     • Djuro Sumar

      Zelo preprosto. Seveda lahko vsak misli in reče, da je abortus umor in ne razumem, zakaj bi bil ustrahovan ali vznemirjen, še posebej jaz, ki sem moški in ne bom nikdar zanosil in rodil.
      Ni pa lepo in pošteno vznemirjati in delati slabo vest tistim, ki so se odločile, da ne bodo donosile. Vem, da se vsaka ženska (no ja, je kakšna izjema) zelo, zelo težko odloči za takšen korak in ima že sama po sebi slabo vest, da ne omenjam še posiljenih. Skratka, mislim, da imaš vso pravico izraziti svoje mišljenje, ni pa lepo in pošteno do drugih, da moliš pod njihovim oknom in jim vzbujaš slabo vest. Zlasti še tistim, ki so verne, pa so se morale odločiti za ta korak. Seveda pa mislim, da ima vsaka ženska pravico razpolagati s svojim telesom po svoji volji.
      Kar se cerkve tiče, pa me moti njena dvoličnost, da se v isti sapi zavzema za življenje, po drugi strani pa se strinja z umorom, s smrtno kaznijo.
      Vse to je le moje subjektivno mišljenje in nikdar nisem imel nikogar prepričevati v svoj prav.

     • Mojca pokraculja

      Obširno si utemeljil svoje gledanje na zadevo. Je v glavnem čisto v redu, le v enem delu pa ti ne bi mogla pritrditi in sicer:
      Najprej bom poskušala poenostavljeno prikazati razliko med zasebnim in uradnim pregonom.
      Za vsako Kaznivo dejanje(KD), ki ga preganja država po uradni dolžnosti veljajo določene predpostavke, pogoji, pod katerimi je država dolžna sama ukrepati zoper storilca KD. V tem primeru ti pogoji niso izpolnjeni, preprosto rečeno, ker gre za neimenovane ženske oziroma za neko neidentificirano skupino.Če so bile te osebe prizadete, se morajo identificirati, navesti dokaze itd. V takem primeru imajo na voljo zasebno tožbo, ne morejo se pa posluževati državnih organov da to delajo/ preganjajo po uradni dolžnosti.
      V članku ni celotnega teksta memoranduma B.M. Zupančiča, ki je celovito pravno pojasnil in utemeljil svoje stališče. Me drugim je navedel naslednje, kar vsekakor pojasni nekatere zmotne predstave o storitvi KD “sovražnega govora”. Mislim da jih je dobro prebrati :
      1. “sovražni govor” (“hate speech”) se pojavlja v slovenski javnosti, kakor da bi šlo za pravni pojem, a je treba pribiti, da je to lahko zgolj laični opis določenega izražanja javno in na spletu. Ne more pa to biti pravni pojem.
      Pravni pojem je kazenskopravno lahko “razžalitev” itd., zasebnopravno pa napad na določene osebnostne pravice.
      2. Tožilec je zgrešeno ugotavljal napad na
      osebnostne pravice žensk, ki so se z objavami obtoženega čutile prizadete. Te osebe tudi niso (razen v tem, da gre za ženske) opredeljiva “ranljiva družbena
      skupina” po Okvirnem sklepu Sveta EU 2008/913 z dne 28. 11. 2008.
      V objekt varstva po 297. členu bi konkretno spadale ženske, ki bodo ali so že imele abortus. Te skupine na zaslišanjih niso ne ugotavljali in ne identificirati.

     • Djuro Sumar

      Veš, mene te pravne zadeve in mišljenje M. Zupančiča popolnoma nič ne zanimajo in tega primera ne spremljam. Tudi, kako je pravno opredeljen sovražni govor, me ne zanima. Rad imam kulturni dialog in rad povem svoje stališče, katerega pa nikomur ne vsiljujem. O verskih skupnostih imam pač svoje mišljenje in ne vem zakaj ga nebi smel javno izražati In ker je cerkev duhovna voditeljica desnice, sem seveda proti desnici, kar pa ne pomeni, da koga sovražim.
      Zakaj imam slabo mnenje o verskih skupnostih, pa je seveda druga zgodba.
      Če pa se povrnem k tistim molitvam pred porodnišnico, pa menim, da je to navadna provokacija in nima prav veliko skupnega s prekinitvami nosečnosti. Ampak, poudarjam, to je moje subjektivno mnenje.

    • Zgornji

     Kje je tu zate kak dokaz ?

 • janko

  Tipični stari apartćiki! Mačkonu se vidi da razločuje jin in jang. VSI ti staruhi, na vseh družbenih področjih so varuhi kontinuitete, oni so ovira in smrt naše deželice, oni na čelu s sivolasimi krvavo rdečimi politiki. Izginite v penzijo in ne odprite več svojih gofelj, nikoli več! VI ste bič in rabelj Slovenije in Slovencev, samo vi, edino VI!!

 • šmentanamuha

  Totalitarci spet v polnem zaletu.

 • totex39

  Se vam ne zdi, da nas je lahko že strah, ko vsak dan beremo o “krivosodnih” procesih, ki se pri nas vršijo. Enostavno ni nikomur več za verjeti, če hočejo te kratko malo “zmiksajo”.
  Potrebno bi bilo izpeljati povsem novo taktiko, kajti njihova povezanost je že absurtna in to več nikamor ne pelje.

  • čopkovseved

   Vse komunajzarsko vzgojene in priviligirane na sodišču poslati na cesto! Mladih sposobnih pravnikov je veliko, pa ne dobijo službe na sodišču, ker niso njihovi

  • Djuro Sumar

   RKC ima pa itak svoje sodišče.

   • janko

    Ki pa je pod družbenim, državnim; velja za njih interno. Pravno veljavo ima samo državno, isto tudi zanje.

    • Djuro Sumar

     Misliš, svoje pedofile skriva pred družbenim in državnim sodiščem. Banda farška.
     Z mladim fantom, ki se v najstniških letih, takrat, ko vsi fantje norijo za puncami in obratno, odloči, da bo vstopil v celibat, gotovo nekaj zelo narobe. Verjetno je večina njih isto spolno usmerjena in vedo, da je cerkev njihovo neomajno igrišče.

 • sloustava

  Dokler bo to drzavo vodil madzaron ob podpori lazi, ki je, kot vemo, nesmrtna dusa komunizma, bo Clovek, kristjan, postenjak, procesiran. Samo in edino od nas je odvisno, koliko casa se bodo kucan&falanga hlapcev inyear dekel, s pomocjo presstitucije, se vladali! Tranzicija sicer se ni koncana, saj je tu 2.tir DK, alias TES6! Ko bo Slovenija izpopana, bodo podgane pile sampanjec v davcnih oazah! Volivec, Slovenec, bos res se toliko casa trpel? Jaz ne bom!

  • čopkovseved

   In kdo vodi sodišče, sami otroci komunajzarjev! Še desetletja bo enako. Reši nas samo ulica, na žalost!i

  • Djuro Sumar

   Kristjan, pa poštenjak. Ne me basat.

   • čopkovseved

    Ja, v tem se pa strinjam s teboj! Tudi med kristjani je ogromno odpadka in dvoličnežev, zato pa je izvoljena leva opcija. v cerkvi v prvi vrsti ala Šarec, vrednote pa na ravni podgane!

    • Djuro Sumar

     Ja, ja, s cerkvijo je nekaj zelo narobe, Menda jih je Bog zapustil.

     • čopkovseved

      Veš, da sva midva na različnih bregovih, sam spoštujem krščansko religijo, distanciram se od klevetanja, ker nenazadnje nas je izobrazilo in naredilo iz nas kulturni narod ravno krščanstvo. Kdor hoče razume, kdor noče, pač ne.

     • Djuro Sumar

      Prav obratno. Za kulturni narod so nas naredili tisti, ki so se borili proti verskim institucijam.
      Nič nimam proti religiji, dokler je stvar vsakega posameznika, sem pa proti vsem verskim organizacijam na planetu.

     • janko

      Očitno si ateist in se ravnaš po svoji vesti, ki jo imamo vsi. Zame je vera smerokaz, brez njega hitro zaidem. Še mnogo več!

     • Zgornji

      Dobro povedano . Žal pa se eni sploh ne zavedajo , da so zašli … in takim je celo težko pomagati da se sploh zavedo , da so zašli iz poti …

     • Djuro Sumar

      In kdo določi pravo pot?

     • Zgornji

      Stvarnik. To pa je Tista Energija, katere ti očitno še Ne poznaš.

     • Djuro Sumar

      Stvarnik, torej Bog, tisti vsemogočni Bog, ki dopušča, da vsak dan umre na tisoče nedolžnih otrok. Tale tvoj Bog je huda baraba.

     • Zgornji

      Še večja baraba je tisti, ki svoje probleme vali na nekoga drugega, kot ravno ti v tem primeru probleme Človeštva vališ na Stvarnika . Ti bi še svojo mamo obtožil česa podobnega.

     • Djuro Sumar

      Moja mama ni bila vsemogočna in ni nikogar umorila, tvoj Bog pa je vsemogočen in mori vsak dan. Ali pač dopušča, da drugi morijo v njegovem imenu.

     • Zgornji

      Ne, Kajti : On Samo Dopušča Svobodno Voljo Ljudem, da lahko delajo Dobro ali Slabo , pa četudi v Njegovem Imenu Zlobni Hinavski Lažnivci to počnejo še dandanes, kot so to počeli nekoč . Ampak, ti bi ga pa zaradi svojega nerazumevanja ali celo zlobe , že kar takoj obtožil Negativnega delovanja !!! ! !!! Tak pač si .

     • Djuro Sumar

      Tak pač je ta tvoj Bog. Še dobro, da ga zame ni.

     • Zgornji

      Hja, in še žal ti bo da ga zate ni , ko ti bo Hudo , Kajti Rešitev Ima Samo On !!! ! !!! Lp do tedaj.

     • Nocoment20.04

      treba je locit med vero in religijo

     • Djuro Sumar

      Jebi ga, si pač ovca, ki rabi pastirja. Jaz lahko o vsem odločam sam.

     • if

      Z drugo povedjo se umeščate med nerazgledane, me ljudi šibkega intelekta.

     • čopkovseved

      Nauči se slovenskega jezika, potem pa trobi v levi rog! Med slovenskimi duhovniki je daleč največ inteligence. Kaj pa je inteligenca, si pa pobrskaj po kakšni knjigi! Južnake so res izobrazili Turki in danes stojiš pred ogledalom. Slovence je izobrazilo krščanstvo, zato ti ne boš nikoli človek, razumi!

     • Nocoment20.04

      IQ se meri po logiki
      Teoloske studije ne vsebujejo matematike, fizike…

     • čopkovseved

      Ahaha, tvoj IQ in inteligenca, ha, ha pojma o pojmu nimaš!

     • Nocoment20.04

      Ne rabs se pocutt ogrozeno vrsto

     • Djuro Sumar

      To ti težko ocenjuješ, ker sploh ne veš, kaj je to intelekt.

     • Nocoment20.04

      Izobrazba je bila omejena, ko je kler vladal represivno

     • montyamp

      Narobe postane , ko pridejo HLAPCI NA OBLAST .

     • Djuro Sumar

      Hlapci so za v štalo, kajne, saj niso vredni da živijo.

     • janko

      Nikoli je Bog ne bo zapustil, je pa v rokah ljudi, ki pa smo vsi krvavi pod kožo. To je to.

     • Djuro Sumar

      Torej Bog sploh ni vsemogočen.

 • čopkovseved

  Marko Godec sin Ivana. Vse jasno! Komunistična vzgoja!

 • Djuro Sumar

  Saj je vseeno, če tožba ni utemeljena, pomembno je, da ljudje zvedo, kakšne neumnosti špilajo tam pred Porodnišnico.

  • dež

   Še enkrat preberi, kaj si napisal ! Si predstavljaš, da te nekdo brutalno pretepe z obrazložitvijo, da mu sicer nisi nič naredil, a pomembno je da se ve, da Djuro piše bedarije po forumih.

   • Djuro Sumar

    Ne vem za nikakršno pretepanje.

    • dež

     Saj Strehovec tudi ne ve, da bi kaj narobe naredil.

    • Mare Kranjc

     Potem boš pa še vedel! Zelo kmalu!

  • montyamp

   Če so tebe na Balkanu nagnali , te je krščanska Slovenija sprejela .
   Da so te izločile dve fazi zaostale rasne smeti , pomeni samo to , da si sam štiri zgodovinske faze zaostali reptil .
   Razprava s teboj prinese toliko kot vrtanje po nosu .
   DOBROTA JE SIROTA , ti si dokaz , da je strpnost med idioti , samomor nacije .

   • Djuro Sumar

    Tudi tale tvoj komentar dokazuje, da si fašist.
    Sicer pa ne vem zakaj razpravljaš z menoj.

    • montyamp

     Če ne razumeš , si bolj ftrgan kot sn si mislu da si .

   • Simon Novak

    Krščanska Slovenija??? Kje pa si pobral ta izraz, zahojenec?

 • Olga2345

  Nujna je samoorganizacija stroke in ovadba samovoljnežev v sodstvu, ki zlorabljajo pravo v politične namene in s tem krsijo človekove pravice, ustavo in zakone!

  • čopkovseved

   Sodišče je leglo komunistične miselnosti! Kdor ne misli rdeče, gre na grmado! Temačno je v Sloveniji. Ampak temo razsvetli le ogenj!

   • Simon Novak

    Sodišče je dobro samo, ko razsodi v prid JJ

    • čopkovseved

     Razsodi v prid po pritožbah, ker se bojijo EU! Kva ti ni jasn, zablojenec!

     • Simon Novak

      Zahojenec zabiti

     • Simon Novak

      Pa nick si spremeni, ker nimaš pojma

  • učko

   Ti prasci so tolk močni, da prevladujejo tiste “normalne” ! Torej, banda je že zdavnaj organizirana, ostali pa še ne !

 • montyamp

  UDBO – KRIVO – SODJE

  Škoda da mora preteči toliko časa , da stvari pridejo pred ESČP .

  SMRT MURGLOSRBSKEMU FAŠIZMU — SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU

 • Andrej

  Tole je pa zelo nevarno:
  “Ne obstajajo niti materialnopravne podlage v 297. členu kazenskega
  zakonika, niti predpostavljani zakonski znaki (dejansko stanje k.d.).”
  To so najbolj nevarne zadeve. Nič ne obstaja, človek je pa preganjan na sodišču.
  Ko eni tulijo: UNIČIMO DRUŽINO dobijo državne donacijo.
  Ko drug reče: ne delajmo tega, kar uničuje družino (splav jo), je kazensko preganjan.

  • BARBARA RAKUN

   Podprimo dr. Strehovca!

   • Vesuvius Vesuvius

    Popolnoma se strinjam!

  • šmentanamuha

   Dobro si napisal tole.

 • Nšo-či

  Če so pozivi k življenju ohranili vsaj eno otroško življenje je doktor Tadej Strehovec na pravi poti.

  • if

   Tudi, če pozivi (še) niso ohranili eno otroško življenje, je Tdaej Strehovec na pravi poti.

  • Simon Novak

   Solza mi je spolzela po obrazu, pa Primcu (Za otroke gre) verjetno tudi

   • janko

    Takrat ko ti v resnici bo, boš na pravi življenjski poti!

    • Simon Novak

     Ha ha ha

 • Anton

  evo ni dolgo trajalo, odkar je resor za obrambno ministrstvo prevzel v svoje vajeti gospod boli me džoko, minister za vse resorje, zimzeleni Karl Erjavec, je prišlo do neljubega dogodka, namreč, slovenski vojski v Nemčiji so ukradli strelivo. Kako je do tega prišlo, ne me vprašat;);)

  sarkazem press

  • Simon Novak

   Preberi raje, katerega leta je bilo to, potem pa suči gobec, zahojenec

 • BlackOpsSystem

  če tožilci in sodnike nemorejo uspešno( za svojo statistiko in uspešnost) zaključit primera….seveda da se poslužujejo nelegalnega….ja kaj jim pa kdo kaj more???! Jebi ga, nekdo bo par let sedel, morda celo popolnoma nedolžen, a vele elita bo imela popolno statistiko!!! Sej samo poglejte zavaljene svinje, ki se z korupcijo v navezi z politiko redijo in širijo, da jim tudi sodniški stolčki niso več dovolj!!! Če imaš pa na obravnavi še krofe s seboj si pa zmagal……jebeš to skorumpirano državo, a prišel bo čas…….

 • Soave

  + + + + + + + ni kaj dodati. Sem prebrala že na 24Kul,si

 • Caetano

  Seveda je obtoznica proti Strehovcu zoper clovekove pravice. Komunisti, moderni rdeci fasisti in filoislamisti so itak znani kot krsilci clov. pravic zato se to lahko tudi pricakuje od njih.

 • Marjan Šarac

  Upam, da bo resorna ministrica Andreja Katič – ministrica za pravosodje odstopila sama, sicer jo bomo odstavili.

  • BARBARA RAKUN

   A tako kot vrhovni državni tožilec?

  • Simon Novak

   Ja, itak

 • Ryuk

  Krivosodje je v primeru Strahovca prekršilo vsaj tri člene Splošne deklaracije o človekovih pravicah (10., 18. in 19.) , z možnostjo, da prekršijo še četrega (9.).
  Ekstremistična totalitarna levica na delu.

 • Borut Stari

  Sivo. Bi rekel, da se temačno obdobje dežele, po komunistični krvavi revoluciji,enostavno ponovi. Slovensko pravosodje deluje v smislu “nazaj v prihodnost”.

 • Osti jarej

  ..o čemerkoli naj ljudem pridiga tisti,ki ima izkušnje v realnem življenju….a je normalno,da se en zdrav dedec odpove ženski in družini

 • Morala

  Gremo nazaj v stare čase, kjer si lahko bil le tiho!

  • Vera

   Nikdar nisem bila, tiho,ko sem imela prav . Tudi g.Strehovec ima prav, zato ga moramo vsi braniti po tej poti s komentarji . Vse pohvale strokovnjaku g.Boštjanu M. Zupančiču , ki se je postavil v bran nič krivemu g.Strehovcu !

  • Simon Novak

   Ti verjetno res

   • Morala

    Od danes naprej si blokiran…brezveze pisariš pod mojimi komentarji!!

    • Simon Novak

     Uffff, kako mi je hudo

 • Zelo pohvalno od profesorja Boštjana M. Zupančiča, da je našim sodnikom in tožilcem “nalil
  čistega vina”.
  Kdaj bo kdo kaznovan za tako grobe strokovne napake naših pravosodnih “strokovnjakov” ?
  Čas bi že bil, da s to PRAKSO, ki jim ni v čast in uničuje življenja, premoženja in dobra imena
  naših ljudi PRENEHAJO !

  • Simon Novak

   Kdo še Boštjana sploh jemlje resno, razen SĐS in đešnjaki

   • Nehaj neumnosti raztresat, saj profesorju v ničemer nisi “kos” !

    • Simon Novak

     Profesorju??? Vzemi svoje tablete in idi spat

    • pupa

     On ni niti vezalka na čevlju profesorja.

 • domovina mili dom

  Zdaj je pa dovolj, naj udarijo po mizi vsi pošteni iz pravne stroke, komunističnemu napadu na svobodo govora. Naj se enkrat že začne proces POŠTENE civilne iniciative, neodvisne od proračuna, ki jih vodi skupen cilj, poštenje, proti tej rdeči nesnagi, ki zatira slovenstvo.
  Po 27 letih postaja jasno, da so komunisti načrtno ustanavljali “civilne iniciative”. Le te financirajo iz proračuna, da potem blatijo, režirajo napade na slovenstvo, na govorjeno svobodno besedo. Tako pokrivajo kičana, da on ni nič kriv.

  • Simon Novak

   Vzemi svoje pomirjevalo

  • Djuro Sumar

   Tudi RKC se financira iz proračuna, potem pa blati vse, ki ne hodijo k maši in ne mečejo denarja v puščico.

   • domovina mili dom

    Kar trdiš ni res.

    • Djuro Sumar

     Kaj pa ni res? Vse je absolutno res.

  • samotoje

   Tu je rešitev. Naj udarijo po mizi pošteni, strokovni tožilci, sodniki. Naj povedo glasno in jasno, da nočejo biti del sramotnega in nestrokovnega sodstva. Naj zahtevajo povrnitev integritete sodniškemu in tožilskemu poklicu. Oba Zobca in Klemen Jaklič ne smejo biti paravan za četo molčečih.

 • Soave

  + + + + + + + +

  Saj sem že nekaj čivkala.
  A mene vedno še kaj drugega žuli, poleg glavnega problema. Nisem zdrava , če ne kopljem tudi po drugi strani. Moj dobri prijatelj mi pravi. . . . . terierček ??
  Torej prilagam vam zelo dobro razmišljanje g. Sešeka z radia Ognjišče o nas, Slovencih in o naših odzivih na uspehe in neuspehe. . . . .npr. športnikov, glasbenikov. . . .. skratka ljudi, ki so kakorkoli izpostavljeni v svojem vsakodnevnem poklicu.
  Mislim, da nam je dobro postavil ogledalo. Da se lahko zamislimo sami nad seboj in si priznamo – ja, tudi naša krivda je !

  http://radio.ognjisce.si/sl/207/komentarji/28171/

  • Djuro Sumar

   Ne razumem, zakaj ti mora kdo postavljati ogledalo.

  • samotoje

   Prebral sem Seškov komentar in se mi pojavi kup takih: že, že, ampak. Zakaj? Ker sem en tak trmast individualist in težko prenesem, da se me vkaluplja. In ta kolumna je taka- mi, Slovenci,… Avtor seveda govori o “mi”, čeprav je iz napisanega jasno razvidno, da sebe ne vidi v tem uniformnem pogledu na lastni narod. Nič mi Slovenci. Določeni ljudje so taki in tudi najbolj glasni in tudi najmanj zaposleni, ker imajo neznansko veliko časa za izlivanje svojih maloumnih travm po forumih. Povej odkrito, ali si pripravljena biti del Seškove amorfne mase? Jaz ne.

   • Soave

    Saj nikogar ne vkaluplja. Meni se pa zdi, da kar drži ta njegova trditev o Slovencih. V veliki meri. Morda on ne počne tega. Da mu nikoli ni prav, tako, kot mnogim med nami. Tudi dobre primere je dal .
    Zase mislim, da sem ena je na izjema in morda ravno zaradi tega v življenju bolj slabo ” skozi ” pridem. Bilo bi bolje, ko bi bila bolj vkalupljena. Kamorkoli.

    • samotoje

     Stvar interpretacije. Mene je življenje v “socialističnem raju” izučilo, da ne pristajam na: mi ,Slovenci, smo pa taki in taki. Smo taki in nismo. Raje ven štrlim in tudi dobim kakšno po glavi, kot da me masa zaduši.

     • Soave

      ++++++++ Saj tudi jaz.
      Potem pa lahko rečemo. . . taki so .!

 • RATATA

  Je pa dr. Tadeju Strehovcu mnogo lažje prenašati to sodno farso, kot bi jo bilo možu in očetu, saj mu ni treba skrbeti za družino.

 • samotoje

  “Iz zgoraj navedenega izhaja, da so v tem očitno montiranem procesu ODT Marko Godec, ODT Ana Kirm, VPS Maša Mrkun, sodnici Polona Kukovec in Cigale-Kršinarjeva v sostorilstvu storili k.d. zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. člen KZ RS.” Konec citata.
  Ali so proti imenovanim že vložene ovadbe???

  • Simon Novak

   Ja, včeraj ob 14. uri so bile vložene

 • V naslednjih dneh se bo zvrstilo 6 obravnav proti dr. Tadeju Strehovcu in sicer:

  – 10.10.2018, ob 10:00 uri; (povabljeni na shod: zbor ob 9h na Prešernovem trgu v Ljubljani)
  – 12.10.2018, ob 11:00 uri; (povabljeni na shod: zbor ob 10h na Prešernovem trgu v Ljubljani)
  – 19.10.20182 ob 10:00 uri, (povabljeni na shod: zbor ob 9h na Prešernovem trgu v Ljubljani)
  – 24.10.2018, ob 10:00 ur; (povabljeni na shod: zbor ob 9h na Prešernovem trgu v Ljubljani)
  – 7.11.2018, ob 10:00 uri; (povabljeni na shod: zbor ob 9h na Prešernovem trgu v Ljubljani)
  – 16.11.2018, ob 10:00 uri. (povabljeni na shod: zbor ob 9h na Prešernovem trgu v Ljubljani)

  Na teh obravnavah bo proti dr. Tadeju Strehovcu nastopilo Državno tožilstvo in še 15 prič, medtem, ko se bo dr. Strehovec zagovarjal samo s pomočjo odvetnika, saj je sodnica Špela Kukovec prepovedala, da bi na obravnavi sodelovala dva strokovna izvedenca, ki ju je predlagal dr. Strehovec.​​​​​​

  SMO RES PRED ZAKONOM VSI ENAKI ???

  • Djuro Sumar

   Na žalost nismo. Saj veš, da ste zablokirali družinski zakonik.
   Strehovec pa naj moli v cerkvi, kjer je za to prostor.

  • Simon Novak

   Pa na sveče ne pozabite, Kalimerkoti