fbpx

Nepotizem po slovensko: Še ena Čeferinova prijateljica, ki bi rada delala na Uefi, a se ji je precej zalomilo

Aleksander Čeferin in vsi njegovi zaposleni. Fotomontaža.

Če bi bili predstavniki slovenske Osvobodilne fronte še živi, bi danes najbrž delali za Uefo. Odkar je tam Aleksander Čeferin, se je tam namreč čudežno našlo ogromno kadrovskih priložnosti tudi za Slovence. Ena od takih si želi biti tudi žena podpredsednika soproga slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) Marka Bošnjaka. A se ji je zalomilo.

Petri Stanonik Bošnjak je namreč sodni svet z odločbo prepovedal opravljanje storitev za nogometno zvezo Uefa, dokler ji miruje funkcija upravne sodnice – vse od leta 2016, ko je njen soprog začel z opravljanjem službe na ESČŠ. Zdaj se je na to odločbo pritožila in upa, da ji bodo v ponovnem sojenju dovolili, da opravlja dobičkonosni posel za Uefo.

Najbrž ji ne gre v račun, da je lahko nekdanji nesojeni mesija slovenske levice Tomaž Vesel za 250.000 evrov opravljal funkcijo nadzornika na Uefi in bil hkrati predsednik največjega in najpomembnejšega fiskalno nadzornega organa v državi – Računskega sodišča. A očitno se v Sloveniji pri takšnih očitnih konfliktih interesov gleda stran le v primerih, ko je posameznik politično koristen, tako kot je Vesel bil koristen tam nekje do konce leta 2021, ko je propadel projekt mehkega državnega udara iz “poročila” glede nabav mask in respiratorjev. Danes je za nagrado varno parkiran v varnem objemu davkoplačevalsko napolnjene denarnice Martina Odlazka. Hkrati pa so vsi nadzorni organi odločili, da njegova funkcija na Uefi ni v konfliktu interesov, niti jim ni bilo nenavadno, da ima poleg tako zahtevnega položaja, kot je predsedovati računskemu sodišču, še funkcijo nadzornika Uefa, s sedemkrat višjo plačo in desetkrat višjo odgovornostjo.

Petra Bošnjak Stanonik je sicer v preteklosti “zaslovela” z izjavo, da za sodnika državni pravosodni izpit ni ključen za opravljanje sodniške funkcije in tako – kot upravna sodnica – zavrnila zahtevo udeleženca v sodnem postopku, ki je zahteval vpogled v opravljanje pravosodnega izpita sodnika.

Aleksander Čeferin (Foto: STA)

Pred kratkim so v angleškem levičarskem časniku The Guardian pisali o nepotističnem, avtokratskem načinu vodenja Aleksandra Čeferina v Uefi, ki grozi, da bo spodkopal profesionalnost prestižne mednarodne organizacije. Izpostavili so tudi, da je bila pred tremi leti za finančno regulatorko Uefa povabljena tudi slovenska sodnica Petra Stanonik Bošnjak, čigar povezave z ljubljansko odvetniško družino Čeferin so znane – Marko Bošnjak, njen mož, zdaj sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice, je bil namreč eden od odvetnikov družinske družbe Čeferin. Na spletu najdemo fotografijo Petre Stanonik Bošnjak in Marka Bošnjaka, kako se s Petrom Čeferinom, Aleksandrovim očetom, udeležujeta festivala klasične glasbe Ljubljana leta 2014.

Osebna politika je sčasoma postala pomembnejša in med zaposlenimi se je pojavila napetost. To je bil eden od razlogov, da sem odšel. Šlo je v napačno smer,” je zatrdil Alex Phillips, nekdanji vodja upravljanja in skladnosti Uefe.

Po grozljivki grozljivka
Po grozljivkah finala lige prvakov se pojavlja strah pred degradirano usposobljenostjo in nepotizmom predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, piše The Guardian. Čeferinu so očitali tudi imenovanje Željka Pavlice, Čeferinovega dobrega prijatelja, za vodjo varnosti in varovanj Uefa, potem ko se je lansko finale lige prvakov med Liverpoolom in Realom končal z vsesplošnim kaosom in nasiljem policistov nad obiskovalci, kjer je le sreča pripomogla k temu, da se ni zgodila podobna tragedija kot v angleškem Hillsboroughu, kjer je bilo do smrti pomendranih 97 ljudi. Pavlica, sicer nekdanji telesni stražar predsednika SFRJ, je bil imenovan brez razpisa ali širšega imenovanja kadrov.

Sodeč po člankih iz tujine – v Sloveniji se o njem v večinskih medijih seveda piše le najboljše – Aleksander Čeferin kadruje zelo podobno praksi slovenskega politično-korporativnega upravljanja tranzicijske levice.

Andrej Žitnik