fbpx

Neverjetno, kakšen izpad sovraštva je doživel novinar POP TV Sandi Prosen

Foto: Facebook

Načeloma naj bi novinarji – tako kot sodniki – vsaj na videz ohranjali občutek nepristranskosti in neodvisnosti. No, v teoriji je to verjetno res, v praksi pa ne. V zadnjih dneh je poseben izpad doživel novinar POP TV Sandi Prosen, ki ima na svojem uradnem profilu na Facebooku zapisano: “Entertainment Journalist at POP TV”.

9. decembra nekaj čez pet popoldne je namreč na svojem FB-profilu zapisal: “Kar je preveč je preveč! Izpis je nujen, zakaj bi cerkev od števila vernikov prejemala državni denar – širijo pa samo laži. A ne? ‪#‎casjeza”

Ob tem je prilepil še link z navodili, kako se posameznik iz Rimokatoliške cerkve lahko izpiše. Komentatorji pod članki pa so ga opozorili, da je njegova “objavljena povezava stran sekte Univerzalno življenje”. Ni sicer jasno, ali je novinar Sandi Prosen član te sekte, je pa objava linka več kot pomenljiva.

V nasprotju s kakršnokoli novinarsko etiko in tudi Ustavo RS je razpihovanje sovraštva na podlagi verske, rasne ali kakršnekoli druge okoliščine nesprejemljivo. In javno pisati, da neka verska skupnost širi samo laži, sodi povsem v kontekst rasističnih izjav neonacistov in podobnih ekstremistov. Nesprejemljivo in zavrženo. Toda očitno ne za novinarja POP TV.

Zaradi neverjetnega izpada novinarja POP TV smo se za pojasnilo, ali je to tudi uradno stališče te medijske hiše, obrnili na POP TV, prav tako pa smo o tem, kako gledajo na tovrstne novinarske izpade, povprašali obe novinarski organizaciji in RKC.

Odziv POP TV:
“Uradna stališča POP TV so tista, ki jih javnosti sporoča ta medijska hiša in ne mnenja posameznikov, ki jih ti izražajo preko družbenih omrežij kot zasebniki. Stališča, ki jih naši novinarji podajajo kot zasebniki, zato seveda nikoli niso uradna stališča naše hiše.

Izražanje mnenj preko družbenih omrežij sodi med pravice posameznika, zato tega ne vidimo kot aktivno sodelovanje v referendumski kampanji. Vsekakor pa naša medijska hiša in novinarji pri poročanju o dogajanju v družbi zagotavljajo ekvidistanco do vseh vprašanj, ki so predmet družbene debate, enako seveda velja tudi za vprašanje aktualnega referenduma.”

Odziv RKC:
“Želimo si, da svoboda izražanja na socialnih omeržjih in v medijih ne bi bila izgovor za širjenje neresnic in neposrednega spodbujanja k verski nestrpnosti.”

 

Odziv DNS
V upravnem odboru Društva novinarjev slovenije (DNS) pa so zapisali, da se zavzemajo, da bi imeli vsi v Sloveniji enake pravice, “kot tudi, da bi vsi novinarji spoštovali kodeks novinarske etike”.

Ostale odzive še čakamo.

U. U.